CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.com

Bert Vuijsje - Keep Swinging

BOEKBESPREKING

Bert Vuijsje - Keep Swinging
33 Jazzmeesters van de 20ste eeuw
Met bijdragen van Jeroen de Valk en foto’s van William P. Gottlieb
uitgebracht: april 2022
uitgever: In de Knipscheer
omvang: 260 pagina's
prijs: € 24,50
website: indeknipscheer.com
door: Cyriel PluimakersJournalist Bert Vuijsje werd bekend door zijn interviews met de jazz avant-garde uit de jaren zestig en zeventig. Bundels als ‘De Nieuwe Jazz’ (1978) en ‘Jazzportretten’ vormen echte klassiekers. Ook zijn biografieën van Rita Reys en Ado Broodboom zijn van hoog niveau. Als criticus had Vuijsje meestal een positieve attitude, maar ook kon hij onverwacht genadeloos zijn. Ouder en milder geworden publiceert hij nu een prachtig leesboek met 33 portretten van een aantal van zijn favoriete musici.


Theo Loevendie, veelzijdig en vol verwondering

RECENSIE: LOEVENDIE TRIPLE PACKAGE
door: Cyriel Pluimakers

De cd 'Grounds' van Theo Loevendie & The Wellingtonians uit de Triple Package is ook los verkrjigbaar.Afgelopen oktober werd de inmiddels 91-jarige componist en jazzmusicus Theo Loevendie in het Amsterdamse Orgelpark geëerd met een speciale avond. Tijdens dit evenement werd een bijzonder drieluik ten doop gehouden: ‘Loevendie Triple Package’. Het pakket bevat allereerst compositietechnieken van Loevendie in boekvorm. Deze uitgave is vormgegeven als een vraaggesprek tussen Gerard van Wolferen en Theo Loevendie. Eveneens in het geheel zit het ‘Loeboek’, een soort ‘Loevendie Real Book’, met daarin de partituren van veertig jazzcomposities. De cd ‘Grounds’ completeert de uitgave en bevat elf composities gespeeld door Loevendie en The Wellingtonians.


Twee soorten adem – Jazz & Poetry in de Nederlandse Letteren

BOEKBESPREKING

Wim Huijser / John Schoorl: Twee soorten adem – Jazz & Poetry in de Nederlandse Letteren
uitgebracht: september 2021 
uitgever: Azul Press
omvang: 122 pagina’s, paperback
prijs: € 25,00
website: azulpress.com - wimhuijser.nl - jaspersomsen.nl 
door: Mathijs van den Berg

‘Twee soorten adem’ is de derde uitgave van uitgeverij Azul Press over de relatie tussen jazz en poëzie. Na een boek over de West Coast-gedichten van Cees Buddingh’ hebben auteur en bloemlezer Wim Huijser en Volkskrant-journalist en dichter John Schoorl ditmaal een boek aan maar liefst de gehele Nederlandse jazzpoëzie gewijd. Het bevat naast artikelen en interviews ook jazzgedichten van een achttal dichters. Jazz en poëzie hebben elk hun eigen adem, maar zijn tevens aan elkaar verwant, is de teneur.


North Sea Jazz Festival – De Haagse Jaren

BOEKBESPREKING

Max van den Broek: North Sea Jazz Festival – De Haagse Jaren volgens Theo van den Hoek
uitgebracht: april 2020
uitgever: Aspekt
omvang: 134 pagina’s, paperback
prijs: € 19,95
website: uitgeverijaspekt.nl - www.rockart.nl
door: Cyriel Pluimakers

In 1976 start impresario Paul Acket het North Sea Jazz Festival in Den Haag. Het driedaagse festival in het Nederlandse Congresgebouw begint met zes podia en ruim 9.000 bezoekers en groeit uit tot een evenement met dertien podia en een publieksaantal van 23.000 per dag. Producent Theo van den Hoek raakt in 1977 betrokken bij het festival en is er tot de verhuizing in 2005 werkzaam geweest. In die aanzienlijke periode brengt hij het van manusje-van-alles tot directeur.


C. Buddingh’ – West Coast Revisited

BOEKBESPREKING

C. Buddingh’ – West Coast Revisited
heruitgave geredigeerd door Wim Huijser en John Schoorl
fotografie: Eva Roefs
uitgebracht: november 2019
uitgever: Azul Press
omvang: 80 pagina’s
website: azulpress.com - wikipedia.org/c.buddingh'
door: Cyriel Pluimakers

Zestig jaar geleden publiceerde de dichter C. Buddingh’ (1918-1985) zijn bundel ‘West Coast’, parlando poëzie opgedragen aan de jazz van de bekende Amerikaanse kunst. In tegenstelling tot de ongemeen felle hardbop van de East Coast had zich in dit andere deel van de Verenigde Staten een meer sophisticated vorm van jazz ontwikkeld waarin het accent lag op melodie en arrangementen. C. Buddingh’ zijn bundel vormt ook een daad van verzet en wel tegen de luidruchtige Beweging Vijftig. De toon van zijn poëzie benadert de normale spreektaal en passie lijkt grotendeels afwezig. Het oorspronkelijke boekje is van bijzondere illustraties voorzien door Bouke Ylstra.


Theo Loevendie - Memoires van een componist

BOEKBESPREKING

Theo Loevendie - Memoires van een componist
Uitgebracht: mei 2018
Uitgever: Prometheus Amsterdam
Omvang: 285 pagina’s
Website: www.uitgeverijprometheus.nl
Door: Cyriel Pluimakers


Theo Loevendie (1930) heeft een dubbelcarrière gemaakt als vernieuwend jazzmusicus en componist. In zijn muziek verenigt hij vaak de westerse traditie met elementen uit andere culturen. In deze verbinding is hij een van de grote pioniers. Nu zijn ook zijn – uiterst leesbare - memoires verschenen, waarin hij een levendig beeld schetst van zijn jeugd en zijn groei tot succesvol kunstenaar. Een publicatie die leest als een spannend jongensboek: van arme sloeber tot gevierd componist.


Rudie Kagie - Jazzvogels

BOEKBESPREKING

Rudie Kagie - Jazzvogels
De sterkste story’s uit de swingpolder
Portretten van Leo de Ruiter, Theo Deken, Joop Korzelius, Tony Vos, Cees See, Kid Dynamite, Tom Dissevelt, Nina Simone, Chet Baker, Michel Samson, Nedly Elstak, Willem Breuker en Misha Mengelberg
Uitgebracht: 15 mei 2018
Uitgever: Just Publishers BV
Omvang: 279 pagina’s
Website: www.justpublishers.nl
Door: Cyriel Pluimakers


Journalist Rudie Kagie (1950) staat bekend als een auteur die grote belangstelling heeft voor de jazz. Steeds slaagt hij er in zijn publicaties in om musici echt tot leven te wekken: hij portretteert ze als ‘echte mensen’ met hun goede, minder goede en ronduit slechte kanten. Natuurlijk is een zekere belangstelling voor de bijverschijnselen van de jazz, zoals het gebruik van alcohol en drugs, de auteur niet vreemd. Er was tenslotte ooit een periode dat het eerder regel dan uitzondering was, dat jazzmusici ergens aan verslaafd waren.


Frits van Swoll – My Jazz Moments

FOTOBOEK

Frits van Swoll – My Jazz Moments (1960 – 1970)
liner notes: Philip Freriks
uitgave: Tens Media BV, mei 2016
pagina’s: 94
ISBN10: 9082367637
door: Erno ElsingaZijn eerste jazzfoto schoot Frits van Swoll in 1959 in het Concertgebouw van Art Blakey. Met de camera van zijn moeder en te midden van Nederlandse jazzfotografen uit die tijd zoals Pieter Boersma, Nico van der Stam en Ed van der Elsken. Het schimmige, bewogen zwart-wit beeld vormde het startschot van tien jaar bevlogen jazzfotografie, nu samengevat in het bijzondere fotoboek ‘My Jazz Moments’.


‘En verder hou ik van misverstanden’

BOEKBESPREKING

Worp en wederworp, 26 interviews met Misha Mengelberg
redacteur: Erik van den Berg
uitgever: uitgeverij Huis Clos
uitgegeven: juni 2015
bindwijze: ingenaaid
pagina’s: 196
ISBN: 978-90-79020-30-0
door: Erno Elsinga 
De 80e verjaardag van Misha Mengelberg is in Nederland dankzij diverse bijzondere uitvoeringen en projecten niet onopgemerkt gebleven. Ter aanvulling verschijnt deze maand het boek ‘Worp en wederworp’, een bloemlezing van 26 interviews met Nederlands invloedrijke pianist, componist en bandleider, afgenomen in de periode 1961 – 2011 en chronologisch samengesteld door Volkskrantredacteur Erik van den Berg.


Marc Stakenburg - De big bang van de popmuziek

BOEKBESPREKING

Marc Stakenburg - De big bang van de popmuziek
uitgever: Radio, Sound & Vision
uitgegeven: augustus 2014
prijs: € 20,00
bindwijze: paperback / softback
pagina's: 209
ISBN: 978-90-9028154-4
website: www.marcstakenburg.nl
door: Mischa Beckers
‘Op Congo Square klonk de big bang, de oerknal die verregaande rimpels teweegbracht en als een schokgolf weer terugkwam toen Britse acts als The Beatles, The Rolling Stones, John Mayall en Eric Clapton de muziek ontdekten en weer terugbrachten naar het land van herkomst’, aldus Marc Stakenburg.


Een sterrenstelsel voor de ziekte van het geluk

BOEKBESPREKING

Martin Schouten – Billie en de President
Uitgever: Gibbon
Gebonden met stofomslag, 320 pag.
Uitgegeven: 2013
Prijs: 29,90 euro
ISBN: 978 94 913 6305 4 / NUR 400, 662
www.martinschouten.nl - www.gibbon.nl
door: Rinus van der Heijden

‘Jazz was een mythologie, een manier van leven naar Amerikaans voorbeeld, een sterrenstelsel voor de ziekte van het geluk. Billie en de President’. Dit schrijft Martin Schouten op pagina 19 van een boek dat een klassieker is in de Nederlandse jazzliteratuur: ‘Billie en de President’. In deze luttele woorden vangt jazzliefhebber en –kenner Martin Schouten (1938) zijn liefde voor jazzmuziek én de inhoud van het boek dat hij schreef.


Wim Verbei - Boom’s Blues

BOEKBESPREKING

Wim Verbei - Boom’s Blues; muziek, journalistiek en vriendschap in oorlogstijd
Uitgeverij In De Knipscheer
Verschenen: november 2011
Bindwijze: gebonden
Pagina’s: 283
Isbn 978-90-6265-667-7
website: www.indeknipscheer.com
door: Mischa Andriessen
Eerst maar een verzuchting, of eigenlijk twee; waarom verschijnen er in Nederland zo weinig boeken over jazz en blues? Waarom zo weinig die zo fraai uigegeven en gedegen gedocumenteerd zijn als deze studie van blueskenner en journalist Wim Verbei? Een studie trouwens, waarin de zorgvuldigheid van het feitenrelaas niets afdoet aan de leesbaarheid van het verhaal.


Jazz Leeft! – 5 jaar The Hague Jazz

FOTOBOEK

Jazz Leeft! – 5 jaar The Hague Jazz
Fotografie: Eric van Nieuwland en Ron Beenen
Kleur- en zwart/wit foto's
110 pagina’s
ISBN 9789081588010
door: Erno ElsingaFestival The Hague Jazz beleefde tot nu toe vijf edities. Als het driedaagse festival op 17 juni van start gaat is het precies zes jaar geleden dat The Hague Jazz van meet af aan succesvol de leemte vult die het North Sea Jazz Festival achterliet toen het van Den Haag naar Rotterdam verhuisde. Fotografen Eric van Nieuwland en Ron Beenen waren vanaf het eerste uur de huisfotografen van The Hague Jazz. Ter gelegenheid van de vorige jubileumeditie van het festival brengen zij gezamenlijk Jazz Leeft! uit, een fotoboek – aangevuld met muzikanteninterviews – die de rijke schakering van het festival treffend vastlegt.


Han Bennink: De wereld als trommel

BOEK-CD-DVD RECENSIE

Boek
Erik van den Berg - De wereld als trommel
Thomas Rap ISBN 9789060056714 www.thomasrap.nl
Dvd
Jellie Dekker – Hazentijd
DATA Images 06 www.datarecords.nl
Cd
Han Bennink Trio – Parken
ILK Music  www.hanbennink.com - www.simontoldam.com - www.ilkmusic.com
door: Mischa Andriessen


‘Het graf gaapt,’ zei Han Bennink tegen journalist en jazzkenner Erik van den Berg, ‘en jij moet mijn levensverhaal optekenen.’ Gezien de vitaliteit van de zevenenzestigjarige drummer is het moeilijk voorstelbaar dat hij er eens (laat staan spoedig) niet meer zal zijn, niettemin is het mooi dat er nu een boek over zijn leven is verschenen en een goed boek bovendien.


All That Jazz

BOEKBESPREKING

All That Jazz
Diverse auteurs
Uitgever: Carrera
Isbn:9789048801879
Ingebonden: 427 pagina’s
Prijs: € 34, -
Uitgegeven: mei, 2009
Website: www.uitgeverijcarrera.nl
Door: Erno ElsingaAll That Jazz beoogt volgens het voorwoord niet het Boek der Boeken te zijn, noch een encyclopedie. Eerder een zogenaamd koffietafelboek; een luchtig samengesteld lijvig boek ingevuld door een kleine twintig schrijvers van uiteenlopend kaliber naar een idee van Paul Evers, uitgever van het poptijdschrift Oor en hoofdredacteur van Jazzmagazine.


Jeroen de Valk – Go man, go!

BOEKBESPREKING

Jeroen de Valk – Go man, go! In de coulissen van de jazz
Uitgever: Vangennep Amsterdam
Isbn: 9789055150847
Paperback, 174 blz.
Prijs: € 17,50
Uitgegeven: 6 april 2009
Websites: www.vangennep-boeken.nl - www.jeroendevalk.nl
Door: Erno Elsinga

Het interviewboek ‘Go man, go!’ van Jeroen de Valk bevat twintig interviews met bekende en minder bekende jazzmuzikanten, het merendeel afgenomen in het tweede deel van de jaren negentig. Over het algemeen schilderachtige gesprekken die haarfijn de conditie van de muzikant op dat moment, vastlegt. Oude interviews brengen natuurlijk niets nieuws, maar vormen wel de ultieme, eerstehands geschiedschrijving. In een notendop, weliswaar.


Jaap van de Klomp – Jazz Lives

FOTOBOEK

Fotoboek van Jaap van de Klomp
Uitgever: Bruna
Isbn: 978 90 229 93538
Gebonden, 223 blz.
Prijs: € 34.95
Uitgegeven: 2008
Websites: www.jazzlives.nl - www.jaapvandeklomp.nl - www.vipboeken.nl
Door: Erno Elsinga
‘Jazz Lives’ is een zwaarlijvig, prachtig vormgegeven fotoboek van Jaap van de Klomp waarin de graven van ruim honderdvijftig jazzmusici zijn vastgelegd. Niet alleen worden laatste rustplekken getoond van prominente musici zoals Miles Davis, Billie Holiday, Bill Evans, John Coltrane en Duke Ellington, ook tamelijk onbekenden werden door Van de Klomp opgespoord.


Peter van Breukelen - “Happy Man” Benjamin Herman

BOEKBESPREKING

Peter van Breukelen - “Happy Man”  Benjamin Herman
Fotografie, Peter van Breukelen; tekst, Jules Deelder

Uitgeverij, Veenman Publishers: www.veenmanpublishers.com
Gebonden, 120 blz
Uitgegeven: 2008
Prijs: 39,90
ISBN 978-90-8690-176-0
Websites: www.petervanbreukelen.com - www.benjaminherman.nl
door: Mischa Beckers
Benjamin Herman is een fotogenieke muzikant door zijn zorgvuldig onderhouden imago en energieke uitstraling. Fotograaf Peter van Breukelen volgde Herman met zijn camera een jaar lang en het resultaat hiervan publiceerde hij in het fotoboek “Happy Man” Benjamin Herman. Voor de oorspronkelijke portretreeks van acht foto’s ontving hij de Zilveren Camera 2007 in de categorie kunst, cultuur en entertainment.


Fred van Doorn - Blue Notes; jazzportretten

BOEKBESPREKING

Fred van Doorn - Blue Notes; jazzportretten
Uitgeverij Thomas Rap
Paperback, 221 blz
Uitgegeven: 2008
Prijs: 17,90
ISBN 9789060057469
www.thomasrap.nl
door: Mischa Andriessen

“Lost heroes”, Fred van Doorns vorige boek over jazz, is een van de pareltjes uit de jazzbibliotheek die Uitgeverij Van Gennep in de jaren tachtig probeerde op te bouwen. Wie het wil hebben, moet zijn heil bij antiquariaten zoeken, maar gelukkig zijn een paar geactualiseerde portretten uit dit werk ook opgenomen in “Blue notes.”


Koen Schouten - Jazzhelden

BOEKBESPREKING
Koen Schouten - Jazzhelden
De Volkskrant / Meulenhoff
Paperback 192 blz.
Isbn 9789029081597
Uitgegeven: 2008
www.meulenhoff.nl - www.volkskrant.nl
door: Mischa Andriessen


De titel van Koen Schoutens boek met interviews mag gerust ook ironisch worden opgevat. Jazzhelden? Rita Reys die vraagt of de interviewer misschien hongerig is. ‘Zal ik wat eieren bakken?’ Pat Metheny die zegt dat hij het liefste onzichtbaar zou zijn, ‘alleen maar geluid.’ Bij een held stel je je toch iets stoerders voor.