CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.com

Interviewserie Jazztalks over liefde voor jazz

13 jan - In de Lindenberg in Nijmegen gaat vrijdagavond 13 januari de driedelige interviewreeks Jazztalks van start waarin de liefde voor de jazzmuziek centraal staat. Saxofonist Bo van de Graaf ontvangt telkens twee gasten, te beginnen met jazzjournalist Bert Vuijsje en rietblazer Joris Roelofs.


Giovanca nieuwe presentatrice Vrije Geluiden

9 jan - Giovanca is vanaf 22 januari de nieuwe presentatrice van het VPRO-programma Vrije Geluiden dat daarnaast van het Amsterdamse Bimhuis naar het Utrechtse Tivoli Vredenburg verhuist. Bovendien gaat vanaf 1 maart de nieuwe concertreeks 'Vrije Geluiden Live' van start.


Gipsy Festival in Tilburg houdt op te bestaan

4 jan - Het jaarlijkse Gipsy Festival in Tilburg krijgt na twintig edities in 2017 geen vervolg. Door teruglopende subsidiebedragen en tegenvallende bezoekersaantallen zien de medewerkers van het festival te weinig mogelijkheden voor een voortzetting van het evenement met muziek van Roma- en Sinti-muzikanten.


Anton Goudsmit artistiek leider Nationaal Jeugd Jazz Orkest

14 dec - Gitarist, componist en bandleider Anton Goudsmit is tot en met 2018 de nieuwe artistiek leider en dirigent van het Nationaal Jeugd Jazz Orkest (NJJO). In deze periode coacht hij getalenteerde musici tot en met 25 jaar voor een bigband-project waaraan een tournee en samenwerkingsprojecten zijn gekoppeld.


Programma Stranger Than Paranoia weer veelzijdig

12 dec - Het kleinschalige maar spraakmakende decemberfestival Stranger Than Paranoia staat naast vier avonden Tilburg ook in Nijmegen op het programma. Improvisatiemuziek, een hommage, en een avond in het teken van de stem zijn onderdeel van het vijfdaagse affiche dat initiatiefnemer Paul van Kemenade bekendmaakte.


Belgische De Werf en Vrijstaat O. gaan fuseren

11 dec - In Brugge en Oostende wordt op 16 en 17 december een niet alledaags huwelijk gevierd. De Kunstenhuizen De WERF uit Brugge en Vrijstaat O. uit Oostende gaan fuseren. Vanaf januari 2017 gaan zij samen verder onder de naam KAAP Creative Compass.


Jubileumtour voor 70-jarige Jan Akkerman (interview)

8 dec - Jan Akkerman viert op 24 december zijn zeventigste verjaardag. Reden voor de gitarist om samen met vrienden de Nederlandse podia af te struinen om dit jubileum luister bij te zetten. De aftrap is op 21 december in Eindhoven en eindigt op 15 januari in Middelburg.


Genomineerden Grammy Awards 2017 bekend

6 dec - In Los Angeles zijn vandaag de genomineerden voor de 59e editie van de Grammy Awards bekendgemaakt. Onderverdeeld in talrijke categorieën worden onder meer Brad Mehladau & Joshua Redman, John Scofield en Fred Hersch genoemd als kanshebbers voor het beste instrumentale album.


Boek Jazz in Rotterdam wint prijs

1 dec - Het boek 'Jazz in Rotterdam' van auteur Hans Zirkzee heeft de Mr. J. Dutilhprijs 2016 gewonnen. Zirkzee ontvangt zesduizend euro voor het 'beste historische boek over Rotterdam'.


Soulzangeres Sharon Jones (60) overleden

19 nov - De Amerikaanse soulzangeres Sharon Jones is vrijdag op 60-jarige leeftijd overleden aan alvleesklierkanker. Jones werd beroemd om haar krachtige stem en energieke optredens met haar vaste band The Dap-Kings, de groep die ook veelvuldig samenwerkte met Amy Winehouse.


Prinses Christina Jazz Concours 2016 telt 40 bands

14 nov - In het Bimhuis treden op zaterdag 26 en zondag 27 november de jazzgrootheden van morgen op tijdens het tweejaarlijkse Prinses Christina Jazz Concours dat georganiseerd wordt voor jazzmuzikanten van 12 tot en met 21 jaar. Veertig bands strijden om een finaleplaats.


Brokken Festival viert Oud & Nieuw in Bimhuis

11 nov - Het jaarlijkse Brokken Festival kent dit jaar een bijzonder tintje omdat het sinds enige tijd weer samenvalt met de jaarwisseling. Met oud en vooral veel nieuw luidt Corrie van Binsbergen op 31 december in het Bimhuis het nieuwe jaar in met het beste uit het Nederlandse improvisatielandschap dat afgelopen seizoen op het podium van CLUB 100 stond.


Landelijke Nacht van de Jazz op 26 november

26 okt - De tweede editie van de Nacht van de Jazz met concerten op zestien podia door heel Nederland, wordt gehouden op zaterdag 26 november. Doelstelling is de jazz te vieren middels optredens, films, exposities, literatuur en jazz-dj's. Een initiatief van Vereniging van Jazz en Improvisatie Muziek Podia (VIP).


Amsterdams Jazzfest internationaler van opzet

24 okt - Het Amsterdamse Jazzfest dat op 12 en 13 november gehouden wordt in Studio/K en waar de top van de Nederlandse jazz gecombineerd wordt met aanstormend Amsterdams talent, heeft met Maggie Black’s Jazz Rub een nieuw programmaonderdeel toegevoegd dat ruimte biedt aan toonaangevende internationale acts.


Jazzfotograaf Jos L. Knaepen overleden

20 okt - De Belgische jazzfotograaf Jos L. Knaepen is op 71-jarige leeftijd overleden. Knaepen, ook wel The Jazzman genoemd, genoot na een carrière in de sportfotografie groot aanzien in de jazzwereld dankzij zijn hoogstaande foto's en innemende persoonlijkheid. Ze brachten hem roem tot in Amerika.