CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.com

Joan Reinders wint eerste Jerry van Rooyen Award

19 nov - Componist, arrangeur en dirigent Joan Reinders heeft de eerste Jerry van Rooyen Award in de wacht gesleept. Reinders krijgt de prijs uitgereikt op 15 december tijdens het Jazz en Route Festival in Den Haag.


Metropole Orkest en Maria Mendes genomineerd voor Grammy Award

13 nov - Met het album 'Olympians' is het de 23e keer dat het Metropole Orkest genomineerd is voor een Grammy Award. Ook de Rotterdams-Portugese zangeres Maria Mendes ontving een nominatie, voor haar nummer 'Com Que Voz' dat ze live opnam met het Metropole Orkest, opgeteld de 24e nominatie voor het orkest.


Transition Festival in Utrecht maakt eerste namen bekend

13 okt - Sleutelfiguren uit de moderne jazz en een blik op de nieuwe generatie is het motto van Transition Festival dat op zaterdag 9 maart de zalen van TivoliVredenburg vult. De trompet speelt een prominente rol in het programma.


Edison Oeuvreprijs Jazz voor Han Bennink

10 okt - Han Bennink heeft de Edison Oeuvreprijs Jazz toegekend gekregen. De slagwerker nam het beeldje maandag in ontvangst tijdens de uitreiking van de Edisons Jazz en Klassiek in het AFAS Theater in Leusden.


Sun Ra Arkestra naar Festival Jazz International Nijmegen

2 okt - Het legendarische Sun Ra Arkestra komt voor een eenmalig Nederlands optreden naar de zevende editie van Festival Jazz International Nijmegen dat van 25 tot en met 29 oktober gehouden wordt op verschillende locaties in de stad.


Edisons voor Vloeimans, Brederode en Serierse

29 sep - De uitreiking van de Edisons vindt evenals vorig jaar plaats in het AFAS Theater in Leusden, tegenwoordig ook naamgever van het beeldje. De Jazzism Publieksprijs ging naar Eric Vloeimans voor zijn album 'Wild Port of Europe'.


Olga Beumer exposeert jazzfoto's in Muziekpodium DJS

27 sep - Fotografe Olga Beumer (1953) is sinds 2018 verbonden aan Jazzenzo. De afgelopen vijf jaar trok ze het land door om recensies van concertfoto's te voorzien. Een selectie daarvan is tot en met 20 december te zien in het Dordtse Muziekpodium DJS.


Amsterdam probeert nieuw festival Big Sounds uit op vijf podia

10 sep - In Amsterdam vindt van 29 september tot en met 3 oktober de pilot-editie van het nieuwe festival Big Sounds plaats, een internationaal evenement voor grote ensembles met avontuur en improvisatie hoog in het vaandel. Vijf avonden lang, op vijf verschillende locaties.


Nordic Jazzfestival maakt zich op voor tweede editie in Wageningen

10 sep - Theater Junushoff organiseert samen met Jazz in Wageningen op 22 en 23 september de tweede editie van Nordic Jazzfestival. Met aansprekende namen, verrassende ontdekkingen en Bugge Wesseltoft als festival-artiest.


Nederland krijgt nieuwe radiozender voor jazz

6 sep - De Concertzender is van zins om begin 2024 onder de naam A World of Jazz een volwaardige jazz- en wereldmuziekzender te beginnen. De zender is in gesprek met de NPO en rekent op steun uit politiek Den Haag.


Paul van Kemenade kondigt afscheid aan in 2025

30 aug - Paul van Kemenade (1957) hangt in 2025 zijn saxofoon aan de wilgen. Op zijn website verklaart de altsaxofonist het na een muzikale carrière van 48 jaar welletjes te vinden. De komende twee jaren treedt Van Kemenade nog op met de formaties waarvan hij deel uit maakt.


Cellist Tristan Honsinger (ICP Orchestra) overleden

6 aug - De Amerikaanse cellist Tristan Honsinger is zaterdag op 73-jarige leeftijd overleden. De free jazz muzikant is bekend vanwege zijn langdurig samenwerking met pianist Cecil Taylor en gitarist Derek Bailey en maakte deel uit van het ICP Orchestra.


ZomerJazzFietsTour dompelt Gronings Reitdiepdal onder in actuele jazz

19 jul - Traditiegetrouw trekt tijdens de laatste zaterdag van augustus de ZomerJazzFietsTour door het Groningse Reitdiepdal. De keuze bestaat uit 24 concerten in kerkjes en boerenschuren langs verschillende fietsroutes. Actuele jazz en geïmproviseerde muziek vormen de hoofdmoot.


John Zorn opnieuw naar November Music

14 jul - John Zorn is tijdens het komende November Music opnieuw te gast met een veelomvattend programma. De altsaxofonist, die ook in 2017 en 2018 te zien was op het festival, organiseert op 3 en 4 november een Zorn-marathon bestaande uit twaalf concerten waaronder een orgelconcert in de Sint-Janskathedraal uitgevoerd door de meester zelf.


Monica Akihary winnaar Boy Edgarprijs 2023

24 jun - Vocaliste Monica Akihary is uitgeroepen tot winnaar van de Boy Edgarprijs 2023. Dit nieuws werd onthuld tijdens festival inJazz in Rotterdam, dat wordt georganiseerd door Buma Cultuur.