All That Jazz
BOEKBESPREKINGAll That Jazz
Diverse auteurs
Uitgever: Carrera
Isbn:9789048801879
Ingebonden: 427 pagina’s
Prijs: € 34, -
Uitgegeven: mei, 2009
Website: www.uitgeverijcarrera.nl
Door: Erno Elsinga
All That Jazz beoogt volgens het voorwoord niet het Boek der Boeken te zijn, noch een encyclopedie. Eerder een zogenaamd koffietafelboek; een luchtig samengesteld lijvig boek ingevuld door een kleine twintig schrijvers van uiteenlopend kaliber naar een idee van Paul Evers, uitgever van het poptijdschrift Oor en hoofdredacteur van Jazzmagazine.
Naast jazz biedt All That Jazz evenzoveel ruimte aan soul, urban, world, blues en singer-songwriter, met dien verstande dat de jazz verder wordt uitgediept in jazz & film, - beeldende kunst, - fotografie, - dj’s, - poëzie en literatuur, - dans, - art en zelfs - cooking.
De opzet van de muzikale hoofdstukken is steeds dezelfde. Elk genre is ingedeeld op iconen en huidige idolen, de geschiedenis van het genre, en een column van een Nederlands musicus met als onderwerp zijn of haar muzikale roots te duiden. Zo vormen de gedachtekronkels van onder anderen Rita Reys, Eric Vloeimans, Han Bennink, Jules Deelder, Wouter Hamel, Michiel Borstlap, Yuri Honing en Candy Dulfer een aardig tussendoortje in dit enigszins voorspelbare en te beknopt geduid verzamelwerk van schrijfsels.
De besproken jazziconen laten zich raden, van Miles Davis tot Billie Holiday, evenals de huidige jazzidolen; van Keith Jarrett tot Brad Mehldau. Met op de linkerbladzijde een paginagrote foto en rechts twee kolommen tekst is er slechts ruimte voor een summiere beschrijving van de artiest. Dat gebeurt soms op knappe en rake wijze maar een enkeling, zoals Chet Baker komt er wel heel bekaaid vanaf door als belangrijkste wapenfeiten zijn drugsgebruik en het verlies van tanden te noemen. Ook ‘de geschiedenis van de jazz’, geschreven door Eddy Determeyer, is een warrig verhaal zonder hoofdlijnen, waardoor de essentie van het verhaal verloren gaat.
All That Jazz brengt met soul, urban, jazz, world en blues muzikale kruisbestuivingen bij elkaar; jazz laat zich niet (meer) in een hokje duwen. Of het daarin geslaagd is? “Ik vind er persoonlijk niet veel aan, al die beats en kruisbestuivingen die je nu hoort. Maar van mij mogen ze, als dat de manier is om jazz aan de man te brengen.” Aldus Rita Reys in haar column. Eric Vloeimans stelt daar tegenover: “Ik heb het gevoel dat alle muzieksoorten als een gesponnen draad bij elkaar horen. Ik ervaar stijlen niet als verschillend, eerder als onderdeel van een muzikaal spectrum. (…) Als je het respect voor de traditionele muziek behoudt, kun je jazz in elke andere vorm gieten.”
Voor de doorgewinterde jazzliefhebber zal het boek, ondanks zijn ruim vierhonderd pagina’s, te mager zijn. Verrassingen zijn er niet. Van de andere kant biedt All That Jazz snel enig inzicht in de levenswandel van bekende artiesten zoals 50 Cent, Michael Jackson, Muddy Waters of Amy Winehouse.
All That Jazz is een boek zonder pretenties, vooral leuk voor de leek.
-