CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.com

Dave Douglas Quintet in topvorm

CONCERTRECENSIE. Dave Douglas Quintet, Paradox Tilburg, 20 januari 2023
beeld: Dirk Neven
door: Cyriel Pluimakers

De uit New York afkomstige trompettist Dave Douglas (1963) beweegt zich al sinds de jaren negentig in de frontlinie van de actuele jazz. Hij gaat alle mogelijke samenwerkingen aan, beweegt zich ook in andere genres en staat erom bekend dat hij altijd een topprestatie levert. Hij laat zijn publiek nooit in de steek, ook al heeft hij maar een paar uur zijn bed gezien. Daarnaast is hij ook nog een handige zakenman die voor zijn fans exclusieve releases verzorgt op zijn Greenleaf Music. Als liefhebber kun je je op dit label abonneren en hoe meer je betaalt, des te meer fraais valt er dan met regelmaat op je deurmat.

  
Dave Douglas met contrabassist Nick Dunston en drummer Rudy Royston.


GoGo Penguin beweegt zich steeds verder van jazz af

CONCERTRECENSIE. GoGo Penguin, TivoliVredenburg, Grote Zaal, Utrecht, 17 december 2022
beeld: Facebook, MvdB
door: Mathijs van den Berg

Het concert was al drie keer uitgesteld. Twee keer vanwege corona en een keer wegens privé- omstandigheden. Eindelijk trad het Britse GoGo Penguin dan aan in de afgeladen Grote Zaal van TivoliVredenburg. Het concert had oorspronkelijk in het teken van het in 2020 verschenen gelijknamige album moeten staan. Inmiddels is er het nodige gebeurd: drummer Rob Turner vertrok en werd vervangen door Jon Scott. Met Scott maakte GoGo Penguin het afgelopen jaar de EP ‘Between Two Waves’ waarvan deze avond enkele stukken werden gespeeld. 

  
GoGo Penguin in de Grote Zaal van TivoliVredenburg (m).


Groots geluid van zinderend Trio Onoda

CONCERTRECENSIE. Trio Onoda, Observant, Amersfoort, 14 december 2022 
beeld: Peter Putters
door: Christel Meijer 

Gitarist Michiel Stekelenburg presenteerde woensdagavond zijn composities in de Amersfoortse Observant met zijn Trio Onoda. Geflankeerd door Arno Krijger achter zijn Hammond B3 en drummer Jeroen Batterink, die Jasper Hulten verving. Een band met groots geluid op het kleine jazzpodium.

  
Trio Onoda met gitarist Michiel Stekelenburg, drummer Jeroen Battering en Arno Krijger achter de Hammond B3 in Amersfoort.


Fergus McCreadie Trio te breed uitgesponnen

CONCERTRECENSIE. Fergus McCreadie Trio, Bimhuis, Amsterdam, 8 december 2022
beeld: Dirk Neven
door: Mathijs van den Berg

Het was de eerste keer dat de jonge Schotse pianist Fergus McCreadie (25) in Amsterdam optrad; hij was er zelfs nog nooit geweest, moest hij aan een matig bezet Bimhuis bekennen. Met zijn trio bracht hij tot nu toe drie albums uit, een vierde wordt binnenkort opgenomen. Materiaal hiervan zou tijdens dit concert worden uitgeprobeerd. Zoals het solostuk waarmee McCreadie opende en waarvoor hij zelfs nog geen titel had: een hymnische compositie vol brede en zware akkoorden waarmee hij zich meteen als een echte klavierleeuw presenteerde.

  
Pianist Fergus McCreadie, contrabassist David Bowden en drummer Stephen Henderson in Bimhuis.


Ronald Snijders zorgt voor vrolijkste Boy Edgar Prijs uitreiking ooit

CONCERTRECENSIE. Uitreiking Buma Boy Edgar Prijs 2022, Bimhuis, 7 december 2022
beeld: Olga Beumer  
door: Cyriel Pluimakers

Fluitist Ronald Snijders vroeg zich al decennialang af waarom hij maar steeds niet in aanmerking kwam voor de Boy Edgar Prijs. Meer dan eens figureerde hij op diverse jurylijstjes maar steeds gingen anderen hem voor. Het is opmerkelijk dat oudgedienden als Jasper van ’t Hof en Ack van Rooyen de afgelopen jaren deze prestigieuze prijs uiteindelijk in ontvangst mochten nemen. Van ironie getuigt het dat de inmiddels 71-jarige Snijders nu een avond lang het feestvarken mag zijn.

  
Feestelijke stemming in Bimhuis tijdens uitreiking Boy Edgar Prijs aan Ronald Snijders.


Jeremy Pelt laat gouden tijden herleven

CONCERTRECENSIE. Jeremy Pelt Quintet, Paradox, Tilburg, 19 oktober 2022
beeld: Dirk Neven
door: Cyriel Pluimakers

Het Tilburgse Paradox besteedt, in tegenstelling tot sommige andere landelijke podia, met regelmaat aandacht aan de jazztraditie. Het is dan ook geen wonder dat de Amerikaanse toptrompettist Jeremy Pelt er zomaar op een woensdagavond een plek krijgt: het enige optreden in Nederland. Pelt heeft zich de afgelopen jaren bewezen als een enorm krachtige blazer die niet alleen de hardbop maar ook andere jazzstijlen tot in de finesses beheerst. Als een echte spreekstalmeester introduceert Pelt zijn kwintet met de jonge Koreaanse vibrafoniste Chien Chien Lu, pianist Victor Gould, bassist Jasen Weaver en drummer Allan Mednard.

  
Jeremy Pelt met bassist Jasen Weaver en vibrafoniste Chien Chien Lu.


Gard Nilssen Supersonic Orchestra laat Bimhuis beven

CONCERTRECENSIE. Gard Nilssen Supersonic Orchestra, Bimhuis, 6 oktober 2022
beeld: Dirk Neven
door: Cyriel Pluimakers

Sinds de wisseling van artistieke leiding in januari 2018 lijkt het Bimhuis nog steeds te zoeken naar een nieuw profiel. Enerzijds is er te weinig aandacht voor de jazztraditie en anderzijds mist de programmering de scherpe kantjes die altijd het kenmerk vormden van dit Amsterdamse podium. Opmerkelijk is dat veel en met name Amerikaanse musici ons kikkerlandje tegenwoordig links laten liggen en elders in Europa een plek om op te treden vinden.

  
Slagwerker Gard Nilssen omringd door onder meer saxofonisten Mette Rasmussen en Macieij Obara (l) en Kjetil Møster.


Tord Gustavsen Trio fraai maar ook afstandelijk

CONCERTRECENSIE. Tord Gustavsen Trio, TivoliVredenburg, Utrecht, 2 oktober 2022
beeld: Maarten Mooijman, Birgit Fostervold*
door: Mathijs van den Berg

Het Tord Gustavsen Trio bracht in april dit jaar met ‘Opening’ een prachtig nieuw album uit. Hierop heeft bassist Steinar Raknes de plaats ingenomen van Sigurd Hole. Na de release volgde een intensief tourschema, waarbij er in de laatste tien dagen elke dag werd opgetreden en op en neer gereisd tussen Nederland, Duitsland en Frankrijk. De avond voor dit concert trad het trio nog op in Parijs.

  
Tord Gustavsen, Steinar Raknes en Jarle Vespestad speelden een set van krap anderhalf uur met veel aaneengesloten composities.


Nordic Jazz Festival gaat sterke toekomst tegemoet

CONCERTRECENSIE. Nordic Jazz Festival, Junushoff Wageningen, 16 en 17 september 2022
beeld: Filip Mertens
door: Cyriel Pluimakers

Het getuigt van lef om in deze moeizame tijden voor de dag te komen met een nieuw en origineel festivalidee. Waar in de Randstad de evenementen steeds meer op elkaar beginnen te lijken en flink geput wordt uit de bekende ruif van de Delftse grootgrutter Mojo, komt een aantal enthousiastelingen in Wageningen op het idee om het eens anders aan te pakken.

  
Onder meer Bobo Stenson Trio, Espen Eriksen Trio en The Source met saxofonist Tryvge Seim speelden op de eerste editie van Nordic Jazz Festival in Wageningen.


Keb’Mo brengt de blues in actueel jasje

CONCERTRECENSIE. Keb’Mo, TivoliVredenburg, Grote Zaal, Utrecht, 19 augustus 2022
beeld: Olga Beumer
door: Cyriel Pluimakers

Keb’Mo (1951), artiestennaam van Kevin Roosevelt Moore vormt een van de meest succesvolle blues artiesten van dit moment. Hij won maar liefst vijf keer een Grammy Award en zijn concerten trekken volle zalen. Zijn stijl is, net zoals dat van collega Robert Cray, postmodern met invloeden uit de folk, rock, pop en country.

  
Keb’Mo bracht een programma met zijn grootste hits in de Grote Zaal van TivoliVredenburg.


Jazz Middelheim 2022 hinkt op twee gedachten

CONCERTRECENSIE. Jazz Middelheim Festival, Antwerpen, 13, 14 en 15 augustus 2022
beeld: Olga Beumer
door: Cyriel Pluimakers

De toekomst van het Antwerpse Jazz Middelheim Festival staat onder zware druk omdat de subsidie van de Vlaamse overheid is weggevallen. Iets wat ook geldt voor het populaire Gent Jazz. Organisator Bertrand Flamang heeft er de nodige kopzorgen over maar laat weten dat hij zeker niet bij de pakken neer gaat zitten. Ook dit jaar staat er weer een stevig programma en de headliners voor 2023 zijn al vastgelegd.

  
Van Iggy Pop tot aan Philip Catherine en Jef Neve vulden het podium van Jazz Middelheim.


Verrassend vers op Amersfoort Jazz

CONCERTRECENSIE. Amersfoort World Jazz Festival. Met Blue Sands, Newt, Thomas Pol, Nick Scholten. 7 en 9 augustus 2022
beeld: Ron Beenen
door: Christel Meijer 

Maar liefst elf dagen lang presenteert Amersfoort World Jazz een keur aan jazzartiesten op podia verspreid door de stad. Zij die met behulp van Sena recent een album opnamen, betreden de Dutch Jazz Release Stages. Gedurende het festival laten we ons verrassen door vers repertoire van vier jonge, uiteenlopende acts.

  
Thomas Pol solo, de band NEWT en Blue Sands, een nieuw duo met zangeres Esther van Hees op de planken van Amersfoort Jazz Festival.


Sfeer en technische hoogstandjes sieren Dinant Jazz Festival

CONCERTRECENSIE. Dinant Jazz Festival, Ciney en Abdij Leffe, Dinant, 28 t/m 31 juli 2022
beeld: Serge Braem
door: Georges Tonla Briquet

Voor deze twintigste editie nodigden ze in Dinant geen sliert aan grote namen uit. Uitzondering was Marcus Miller die dit jaar de peter van het festival was en twee avonden na elkaar optrad. Eigen aan het evenement is dat er nog altijd met slechts een enkel podium gewerkt wordt en dat er geen dj’s zijn die de pauzes hopeloos moeten opvullen met achtergrondmuziek.

  
Marcus Miller, zanger David Linx met band waaronder trompettist Paolo Fresu waren te zien op Jazz Dinant.


North Sea Jazz heeft de toekomst in handen

CONCERTRECENSIE. North Sea Jazz Festival, Ahoy Rotterdam, 9 en 10 juli 2022
beeld: Olga Beumer
door: Cyriel Pluimakers

De eerste dag van North Sea Jazz 2022 vormde een duidelijke ontlading na twee jaar corona ellende. De artiesten lieten zich van hun beste kant zien en het publiek was meer dan ooit geïnteresseerd en respectvol richting musici. Bijzonder is ook dat er in het festivalprogramma echt aandacht is voor de nieuwe lichting.

  
De flamboyante Hiromi, de broze Archie Shepp en de intieme set van contrabassist Ron Carter vulden de podia van North Sea Jazz.


North Sea Jazz na twee jaar afwezigheid in volle glorie van start

CONCERTRECENSIE. North Sea Jazz Festival, Ahoy Rotterdam, 8 juli 2022
beeld: Olga Beumer
door: Cyriel Pluimakers

Na twee jaar radiostilte vanwege de coronapandemie is het North Sea Jazz Festival weer in volle glorie terug in een verbouwde Ahoy. Maar liefst 30.000 bezoekers per dag vinden nu hun weg in het ruimere complex dat opgedeeld is als een stad in drie segmenten: uptown, midtown en downtown. Voor de geroutineerde North Sea-ganger is het even spoorzoeken naar sommige zalen. Positief is ook dat de horeca een professionelere indruk maakt met compacte restaurants en gezellige zitjes. Verder zijn de sanitaire voorzieningen aangepakt en zijn er meer toiletten.

  
Joe Lovano, Ambrose Akinmusire en Eric Vloeimans met Frank Woeste op de podia van North Sea Jazz.


Moers Festival doolhof waarin het heerlijk dwalen is

CONCERTRECENSIE. Moers Festival, Moers, Duitsland, 3 t/m 6 juni 2022
beeld: zie onderaan
door: Georges Tonla Briquet en Leentje Arnouts

Voor de 51ste editie in het vijftigjarige bestaan van Moers Festival mocht het wat meer zijn in de gelijknamige Duitse plaats. Vier dagen concerten à gogo op ondenkbare plekken met als extra een unieke sfeer die enkel tijdens ‘Moers’ te beleven valt.

  
De band Artifacts, gitarist Kasper Agnas solo en drumband The Hidden Tune sierden onder vele anderen het affiche van Moers Festival.


Regen spelbreker Music Meeting, maar muziek overwint

CONCERTRECENSIE. Music Meeting, Park Brakkenstein Nijmegen, 4 en 5 juni 2022
beeld: Ron Beenen
door: Cyriel Pluimakers

Na twee jaar coronastilte is de Nijmeegse Music Meeting weer in volle glorie terug op het sfeervolle Park Brakkenstein. Inmiddels zijn er de nodige personele wisselingen geweest en is Sophie Blussé de nieuwe zakelijk leider. De bekende Maite Hontelé is verantwoordelijk voor de programmering, in samenwerking met oudgediende Wim Westerveld.

  
Tromboniste Rita Payés, zangeres Djely Tapa en Hawa Kassé Mady Diabaté van Trio Da Kali op de podia van Music Meeting.


Oded Tzur Quartet imponeert met poëtisch spel

CONCERTRECENSIE. Oded Tzur Quartet, Bimhuis, Amsterdam, 26 mei 2022
beeld: Filip Mertens
door: Mathijs van den Berg

Tenorsaxofonist Oded Tzur deed met zijn kwartet één dag Nederland aan in het Bimhuis, dat de meest interessante artiesten weet te strikken. Aanleiding is zijn nieuwe album ‘Isabela’ dat net als de voorganger ‘Here Be Dragons’ bij ECM uitkwam. Tzur maakt al een tijd furore met een bijzondere mengeling van jazz en Indiase muziek. Het Bimhuis barstte daarom bijna uit zijn voegen. Tzurs kwartet bestaat op de laatste twee cd’s naast bassist Petros Klampanis uit pianist Nitai Hershkovits en drummer Johnathan Blake, allen uit de New Yorkse jazzscene.

  
Oded Tzur Quartet speelde in een afgeladen Bimhuis onder meer de vijfdelige suite Isabella.


Ruud Breuls en Simon Rigter laten hardbop herleven

CONCERTRECENSIE. Ruud Breuls-Simon Rigter Quintet, FarmStead Jazzclub Westbroek, 22 mei
beeld: Ron Beenen
door: Cyriel Pluimakers

Door gebrek aan speelplekken voor jazz in ons kikkerlandje ontstaan er links en rechts privéinitiatieven die een uitnodigend podium geven aan deze kunstvorm. Ruim drie jaar geleden startte IT-manager Rene Frankena met de FarmStead Jazzclub in de voormalige deel van zijn woonboerderij in Westbroek, een geweldige en goed geoutilleerde locatie. Musici en publiek worden er warm ontvangen en de bijzondere ligging van dit jazzpodium vormt een echte meerwaarde.

  
Het kwintet van trompettist Ruud Breuls en tenorsaxofonist Simon Rigter trad op in FarmStead Jazzclub in Westbroek.


Tingvall Trio dansbaar en ontspannen

CONCERTRECENSIE. Tingvall Trio, TivoliVredenburg, Cloud Nine, Utrecht, 15 mei 2022
beeld: Filip Mertens
door: Mathijs van den Berg

‘Dance’, het laatste album van het Tingvall Trio, verscheen in 2020. Nu de pandemie aan haar einde is gekomen kunnen pianist Martin Tingvall, bassist Omar Rodriguez Calvo en drummer Jürgen Spiegel eindelijk met hun nieuwe muziek toeren. Na de vorige avond in Rotterdam te hebben opgetreden, staat het trio de middag erna alweer in TivoliVredenburg geprogrammeerd in de Sunday Afternoon Jazz-reeks. Bij zeggen van pianist Martin Tingvall voor de band op zich een bijzondere ervaring.

  
Tingvall Trio speelde onder meer werk van hun laatste album 'Dance' dat aan het begin van de pandemie verscheen.