CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.com

Marcus Miller vlamt als vanouds in 013

CONCERTRECENSIE. Marcus Miller Afrodeezia Tour, Poppodium 013, Tilburg, 14 november
beeld: Liesbeth Keder
door: Ron Holman

Basfenomeen Marcus Miller speelt regelmatig in Nederland. Is hij niet op North Sea Jazz te zien, dan nog worden tijdens Europese tournees verschillende steden in ons land aangedaan. Ook nu, met concerten in Utrecht, Nijmegen, Amsterdam, Den Haag en Tilburg. Een fiks aantal en waarschijnlijk de reden dat de goedgevulde zaal van poppodium 013 in Tilburg niet geheel uitverkocht.

  
Marcus Miller op het podium van 013 in Tilburg met trompettist Marquis Hill.


Avontuurlijk Rockit versmelt stijlen en generaties

CONCERTRECENSIE. Rockit Festival, De Oosterpoort Groningen, 11 november 2017
beeld: Niels Cornelis Meijer
door: Ron Holman

‘A Journey into Jazz and Beyond’, dat is de ondertitel van Rockit, een nieuw festival van North Sea Jazz in samenwerking met De Oosterpoort in Groningen waar gevestigde namen en rijzende sterren in de jazz- en cross-over muziek optraden.

  
Herbie Hancock, saxofonist Donny McCaslin, en vocaliste Merrill Garbus van de band tUnE-yArDs betraden onder meer het podium van festival Rockit in Groningen.


Pat Metheny niet te evenaren grootmeester

CONCERTRECENSIE. An Evening With Pat Metheny, TivoliVredenburg, Utrecht, 7 november
beeld: Ron Beenen
door: Cyriel Pluimakers

Pat Metheny (1954) vormt al heel wat decennia een trendsetter binnen de gitaarwereld. Met zijn aanstekelijke mix van jazz, folk, fusion en latin is hij bijna onverslaanbaar. Zijn producties verkopen nog steeds opperbest en in het internationale prijzencircus was hij onder meer goed voor drie gouden albums en maar liefst twintig Grammy Awards.

  
Pat Metheny verzorgde een energieke set van twee uur in de Grote Zaal van het Utrechtse TivoliVredenburg.


John Zorn zoekt uitersten op in ‘s-Hertogenbosch

CONCERTRECENSIE. November Music, John Zorn in ’s-Hertogenbosch, 4 november 2017
beeld: Ton van Leeuwen
door: Cyriel Pluimakers

John Zorn (1953) behoort al een aantal decennia tot de meest spraakmakende persoonlijkheden van de actuele muziek. Als musicus neemt hij allerlei gedaanten aan en moeiteloos laveert hij tussen impro, jazz, gecomponeerde muziek en rock. Diverse Europese steden nodigden hem inmiddels uit als artistiek curator en dit jaar is hij een zaterdag lang te gast op November Music in ‘s-Hertogenbosch. Het programma telt maar liefst tien onderdelen.

  
John Zorn bespeelde het orgel van de Sint-Janskathedraal. AskoISchönberg onder leiding van David Fulmer speelde werk van Zorn. Amerikaans koor voerde Madrigals Books I & II uit (met rechts Zorn).


Met themakeuze slaat Rotterdams festival nieuwe weg in

CONCERTRECENSIE. Festival Jazz International Rotterdam, LantarenVenster, 28 oktober 2017
door: Cyriel Pluimakers

In de 2017 editie van het Festival Jazz International Rotterdam staat de Scandinavische muziek centraal. De spits wordt op de tweede avond dan ook afgebeten door het septet van de Noorse contrabassist Mats Eilertsen, met de Nederlander Harmen Fraanje aan de toetsen.

  
Mats Eilertsen trad op met een septet, Thomas Pol verzorgde The Pack Project en Marquis Hill beklom het podium met zijn Blacktet op de zaterdag van het Rotterdamse festival.


Festivalthema The Nordic levert verrassend frisse muziek op

CONCERTRECENSIE. Festival Jazz International Rotterdam, LantarenVenster, 27 oktober 2017
beeld: Ron Beenen
door: Stijn van der Schoor

Zeg ‘Jazzfestival in Rotterdam,’ en al vrij snel komt één naam bovendrijven. Ten onrechte, want naast het North Sea Jazz Festival heeft ook het Festival Jazz International Rotterdam genoeg interessants te bieden. Zoals de intieme en gemoedelijke sfeer bijvoorbeeld, die zijn grote broer soms mist. Of de net iets gewaagdere programmering. Die draaide dit jaar overigens rond ‘The Nordic,’ oftewel Scandinavische jazz.

  
Mathias Eick Quintet, Trio Sanne Rambags, Bram Stadhouders, Joost Lijbaart, en Ellen Andrea Wang Trio op het Rotterdamse jazzfestival.


Cécile McLorin Salvant klasse apart

CONCERTRECENSIE. Cécile McLorin Salvant, Concertzaal Theaters Tilburg, 20 oktober 2017
beeld: Liesbeth Keder
door: Erno Elsinga

Met een repertoire dat net zo uiteenlopend is als de mogelijkheden van haar stem, steeg de  Amerikaanse zangeres Cécile McLorin Salvant sinds haar debuut nog geen vijf jaar geleden in rap tempo uit boven het maaiveld van vocalisten. Met een rits aan prestigieuze prijzen en vier albums op zak, doet ze voor drie concerten Nederland aan, waaronder de Concertzaal van Theaters Tilburg.

  
Met onder meer Aaron Diehl achter de piano trad Cécile McLorin Salvant op in Tilburg.


The Thing laat Ekko op zijn grondvesten schudden

CONCERTRECENSIE. Dead Neanderthals en The Thing, EKKO, Utrecht, 20 oktober 2017
beeld: Maarten Mooijman
door: Cyriel Pluimakers

Met het wegvallen van het SJU-jazzpodium, RASA en binnenkort ook Rumor komt de experimentele jazz in Utrecht slechts spaarzaam aan bod.  Het is goed om te zien dat het avontuurlijke poppodium EKKO in dit gat springt en meteen uitpakt met een dubbelconcert van de Nijmeegse Dead Neanderthals en het Scandinavische trio The Thing.

  
The Thing met bassist Ingebrigt Håker Flaten en saxofonist Mats Gustafsson op het podium van EKKO.


Forq ook zonder Michael League meeslepend

CONCERTRECENSIE. Forq, Paradox Tilburg, 15 oktober 2017
beeld: Liesbeth Keder
door: Ron Holman

Het aantal bezoekers viel, ondanks de hoge verwachtingen, een beetje tegen. Een kleine honderd enthousiaste fans kwamen zondagavond af op het concert van Forq in Paradox Tilburg. Misschien kwam het door het ontbreken van Snarky Puppy-bassist Michael League of doordat de band een dag eerder al in Den Haag had opgetreden. Het maakte allemaal niet uit, Forq speelde een indrukwekkende set.

  
Forq met gitarist Chris McQueen, toetsenist Heny Hey en drummer Jason ‘JT’ Thomas.


Jubilaris Bo van de Graaf schittert met 50 Tinten Jazz

CONCERTRECENSIE. Bo van de Graaf 50 Tinten Jazz, Brebl, Nijmegen, 14 oktober 2017
beeld: Ton van Leeuwen
door: Cyriel Pluimakers

Niet alleen Paul van Kemenade zit 40 jaar in het vak maar ook de Nijmeegse saxofonist en bandleider Bo van de Graaf (1957). Hij viert zijn jubileum in samenwerking met JINJAZZ in Brebl, onderdeel van het voormalige Honig complex. Een artistieke broedplaats, die een ideaal klimaat vormt voor geïmproviseerde muziek. Van de Graaf organiseert volkomen onconventioneel, met een urenlang programma waarin het accent ligt op duo’s. Ook wordt er solo opgetreden en in triovorm.

  
Jubilaris Bo van de Graaf met drummer Rob Verdurmen. Trompettist Wouter van Bemmel met Michel Mulder (m) en Van de Graaf in het Nijmeegse Brebl.


5 x typical Kika Sprangers

Tekst en beeld: Karen van Gilst

Saxofoniste en componiste Kika Sprangers (1994) bracht dit jaar haar debuut-EP 'Leaves of Lily' uit dat ze opnam met haar Large Ensemble - een uitbreiding van haar kwintet met drie zangeressen en een vierkoppige blazerssectie. Daarnaast speelt ze onder meer in trio met toetsenist Martin Fondse en cellist Jörg Brinkmann en werd ze uitgeroepen tot Young VIP 2018.


Jubileum Van Kemenade wisselend van kwaliteit

CONCERTRECENSIE. Paul van Kemenade 40 jaar musicus, Theaters Tilburg, 6 oktober 2017
beeld: Ton van Leeuwen
door: Cyriel Pluimakers

Speciaal om zijn 40-jarig jubileum als muzikant extra luister bij te zetten, heeft Paul van Kemenade een hele avond geprogrammeerd in de Studiozaal van Theaters Tilburg. Een locatie die niet de huiselijke sfeer ademt van Paradox maar eerder afstandelijk aandoet. Om het evenement in de zakelijk ingerichte foyer op te vrolijken zijn er wel een aantal Dj’s ingehuurd, die in hun muziekkeuze helaas niet matchen met de concerten in de zaal.

  
Zangeres Maya Fadeeva, Paul van Kemenade met Jasper van 't Hof en Maria Portugal, en het trio van de Brit Soweto Kinch.


Thelonious Monks muziek tot op het bot gefileerd

CONCERTRECENSIE. ‘Monk 100’, Trio Robin Verheyen, Joey Baron, Bram de Looze. Paradox Tilburg, 30 september 2017
beeld: Bartho van Straaten
door: Erno Elsinga

In het huidige ‘Monk 100 jaar’ passeerden al heel wat eerbetonen aan de legendarische beboppianist en componist waarbij musici diens kenmerkende stijl naar eigen hand zetten. De wijze waarop saxofonist Robin Verheyen, pianist Bram de Looze en de Amerikaanse slagwerker Joey Baron het werk van Monk fileerden overtrof de stoutste verwachtingen waardoor het concert kon uitgroeien tot indrukwekkende proporties.

  
Saxofonist Robin Verheyen, drummer Joey Baron en pianist Bram de Looze speelden op eigen wijze werk van Monk.


Mazzle en Dada Bölüm avontuurlijk en stijlvol

CONCERTRECENSIE. Mazzle en Dada Bölüm, CC De Kimpel Bilzen (B), 26 september
beeld: Jean Schoubs
door: Mathilde Löffler 

In cultuurcentrum De Kimpel in het Belgische Bilzen vond donderdagavond een dubbelconcert plaats voor connaisseurs. Mazzle en Dada Bölüm, twee bands uit de eigentijdse Belgische jazzscene, presenteerden hun nieuwe albums in een comfortabele ambiance.

  
Trio Mazzle met tenorsaxofonist Koen Nys opende het dubbelconcert in De Kimpel.


Artvark Saxophone Quartet slaat nieuwe weg in

CONCERTRECENSIE. Artvark Saxophone Quartet, TivoliVredenburg, Utrecht, 24 september
beeld: Ton van Leeuwen
door: Cyriel Pluimakers

Het Artvark Saxophone Quartet vormt een van de meest sprankelende formaties van de actuele Nederlandse jazz. Het ensemble is inmiddels toe aan zijn zesde album ‘Trance’ en ter gelegenheid hiervan maakt het kwartet een tournee door Nederland en België met elf optredens. De première is in TivoliVredenburg in een goed gevulde Cloud Nine zaal. Met de altsaxofonisten Rolf Delfos en Bart Wirtz, tenorsaxofonist Meter Erker en baritonsaxofonist Peter Broekhuizen beschikt het ensemble over letterlijk onverwoestbare blazers. Vier uiteenlopende persoonlijkheden, die elkaar ondersteunen en gezamenlijk een meerwaarde vormen.

  
Artvark Saxophone Quartet presenteerde in TivoliVredenburg hun nieuwste album Trance.


Mark Schilders FABRIK verzuimt contact met publiek

CONCERTRECENSIE. Mark Schilders FABRIK, Paradox Tilburg, 15 september 2017
beeld: Liesbeth Keder
door: Erno Elsinga

Geen instrument is nog vreemd in de muziek die we nog altijd relateren aan jazz. Zo ook elektronica die wordt ingezet om geluidswallen op te trekken, soundscapes te draperen of om slechts subtiele variaties aan te brengen zoals dat in minimal music gebeurt. Dat laatste is het geval in de muziek van Mark Schilders, de drummer die met zijn debuutband FABRIK al enige tijd door Nederland trekt.

  
Mark Schilders FABRIK presenteerde het in maart uitgebrachte gelijknamige album in Paradox Tilburg.


De tragiek van Leo Cuypers

NECROLOGIE
door: Cyriel Pluimakers


Leo Cuypers: 1947 - 2017.


Afgelopen dinsdag overleed in Maastricht de legendarische pianist Leo Cuypers op 69-jarige leeftijd. Al geruime tijd kampte hij met een slechte gezondheid. In de jaren zeventig en tachtig was Cuypers een van de smaakmakers van de Nederlandse geïmproviseerde muziek.


Belgian Jazz Meeting veelkleurig en avontuurlijk

CONCERTRECENSIE. Belgian Jazz Meeting, Marni en Flagey, Brussel, 1, 2 en 3 september
beeld: Hugo Lefèvre
door: Cyriel Pluimakers

Afgelopen weekend beleefde de tweejaarlijkse Belgian Jazz Meeting zijn vierde editie. Na geslaagde lichtingen in Luik en Brugge was de hoofdstad Brussel aan de beurt. Tijdens dit evenement geven telkens een fors aantal geselecteerde ensembles acte de présence. Een keuze die gemaakt wordt door een zorgvuldig samengestelde commissie die Vlaamse en Waalse leden bevat.

  
Laurent Dehors (Trio Grande), De Lorenzo Di Maio Group en drummer Lennert Jacobs van Mattias De Craene III op de Belgian Jazz Meeting in Brussel.


Gaume Jazz paradijs voor vrijdenkers

CONCERTRECENSIE. Gaume Jazz Festival, Rossignol, België, 11 en 12 augustus 2017
beeld: Hugo Lefevre
door: Georges Tonla Briquet

Gaume Jazz blijft Gaume Jazz. Vijfentwintig concerten verspreid over drie dagen plus nog een heus ‘OFF-festival’ en dat allemaal zonder grote Amerikaanse publiekstrekkers. Alles in het teken van de jazz maar met tientallen vertakkingen. Voor puristen een hel, voor vrijdenkers een paradijs. We bezochten de concerten van Dhafer Youssef, de Franse tenorsaxofonist Sylvain Rifflet, en het optreden van de Belgische sopraan Jody De Vos die optrad met een trio.

  
Dhafer Youssef, tenorsaxofonist Sylvain Rifflet met gitarist Philippe Giordani, en sopraan Jody De Vos met altsaxofonist Steve Houben op het podium van Gaume Jazz.


Jazz Middelheim weinig spraakmakend

CONCERTRECENSIE. Jazz Middelheim Festival, Antwerpen België, 4 en 5 augustus 2017
beeld: Bruno Bollaert
door: Erno Elsinga

Het vierdaagse festival Jazz Middelheim opende op de donderdag met Charles Lloyd en sloot op de zondag af met Van Morrison. Daartussenin baande de elektronica op de vrijdag zich een weg door de jazz en stonden er op de zaterdag met de Mingus Big Band en Randy Weston’s African Rhythms twee toppers van formaat op het Antwerpse affiche.

  
Randy Weston, Mingus Big Band en Bill Frisell op het podium van Jazz Middelheim.