CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.com

Hilliard en Garbarek bouwen nieuw, spannend universum

CONCERTRECENSIE. ‘Officium’ The last Concerts, Jan Garbarek en The Hilliard Ensemble. Ingolstädter Jazztage 2014, kerk Liebfrauenmünster Ingolstadt (Duitsland), 24 oktober '14 
beeld: Christian Pacher
door: Mathilde Löffler

Na 40 jaar neemt The Hilliard Ensemble, een van de beste vocale ensembles op het gebied van oude muziek wereldwijd, afscheid. Het kwartet doet dat met een reeks bijzondere optredens, samen met de Noorse saxofonist Jan Garbarek. Zij maken een tour kriskras door Europa langs de mooiste, spiritueelste kerken met een bijzondere akoestiek.

  
Jan Garbarek en The Hilliard Ensemble in de kerk Liebfrauenmünster van de Duitse stad Ingolstadt. In november twee keer te zien in Nederland.


Kairos 4tet mist elke sensatie

CONCERTRECENSIE. Kairos 4tet, Paradox Tilburg, 24 oktober 2014
beeld: Liesbeth Keder
door: Rinus van der Heijden

‘Kairos 4tet bestaat uit de top van de nieuwe opkomende UK jazzscene en is in de UK een regelrechte sensatie’, ronkte de website van muziekpodium Paradox. Dat beloofde derhalve heel wat. Maar de verwachtingen vielen al bij de eerste noten van een slaapverwekkend concert in duigen. 

  
Het Kairos 4tet met saxofonist Adam Waldmann kon in Paradox niet overtuigen.


Marc Cary Focus Trio: tomeloze energie met diepe groove

CONCERTRECENSIE. Marc Cary Focus Trio, Bimhuis Amsterdam, 23 oktober 2014
beeld: Thomas Huisman
door: Stefan de Graaf

“Geniet van de beleving”, wenst de in New York (Harlem) woonachtige Marc Cary zijn publiek toe, voordat hij in de toetsen duikt. Alsof het een achtbaan is. En hij heeft gelijk. Zo klinkt het trio inderdaad: als een zintuiglijke en bijna-lijflijke ervaring, met een hoog energiegehalte, drijvende ritmiek en een levensvitaliteit die je uit je stoel losrukt. 

  
Het trio van toetsenist Marc Cary met bassist Rashaan Carter en drummer en tablaspeler Sameer Gupta. 


Bugge Wesseltoft Trio groovend, grommend en grensverkennend

CONCERTRECENSIE. Trio Wesseltoft-Schwarz-Berglund, Muziekgebouw aan ‘t IJ, 15 oktober
door: Kees Schreuders Het trio Bugge Wesseltoft, Dan Bergland, Henrik Schwarz op archiefbeeld.


In het kader van het Amsterdam Dance Event (ADE) en de serie ‘The Rest Is Noise’, waarin Muziekgebouw aan 't IJ een podium wil bieden aan artiesten die vooroplopen in de vernieuwingen in pop en elektronica, trapt het trio Wesseltoft-Schwarz-Berglund hier zijn wereldtour af.


Rembrandt Frerichs: historisch? eigentijds? tijdloos!

CONCERTRECENSIE. Rembrandt Frerichs Trio tijdens het Geelvinck Fortepiano Festival, Posthoornkerk Amsterdam, 11 oktober 2014
door: Stefan de Graaf

Rembrandt Frerichs Trio in de Posthoornkerk Amsterdam.

Foto © Roland Spek.


Het Geelvinck Fortepiano Festival dat door het Museum Geelvinck wordt georganiseerd haalt met een reeks concerten (van 9-25 oktober) de stofrager over een historisch muziekinstrument dat in een klassieke setting weliswaar leeft (Ronald Brautigam, Kristian Bezuidenhout), maar toch vooral in het depot dreigt te verstoffen of als pronkstuk in een museum belandt. 


Mike Stern smoort Paradox in notenregen

CONCERTRECENSIE. Mike Stern Band, Paradox Tilburg, 12 oktober 2014
beeld: Gemma van der Heyden
door: Rinus van der Heijden

Gitarist Mike Stern heeft met zijn kwartet een imposant concert gegeven in Tilburg. Alles klopte: de samenstelling van de band, de interactie tussen de musici, de soepel op elkaar afgestemde concertdelen en vooral de hogeschooldressuur die leider Mike Stern op zijn gitaar ten beste gaf. Mannetjesmakerij was niet aan de orde; hier draaide het uitsluitend om volledige overgave aan zo mooi mogelijke, eigengemaakte muziek.

  
Gitarist Mike Stern en zijn band in een uitverkocht Paradox.


Craig Taborn: pianotrio met intrigerende collagestructuur

CONCERTRECENSIE: Craig Taborn Trio, AINSI Maastricht, 9 oktober 2014
door: Mathilde Löffler 


Craig Taborn op archiefbeeld.

Foto© Thomas Huisman.

In de intieme zaal van het hip gerenoveerde voormalige industrieel complex AINSI Maastricht had het Craig Taborn Trio een perfecte ambiance met goede akoestiek en een verzorgd ruige uitstraling.Een bevlogen organisatie had dit trio van wereldformaat weten te strikken. Een bijzondere luxe om de Amerikaanse formatie in een intieme sfeer voor een publiek van circa vijftig toeschouwers te kunnen zien.


Gorilla Mask: geluk bij een ongeluk

CONCERTRECENSIE. Gorilla Mask, Paradox Tilburg, 8 oktober ’14
beeld: Gemma van der Heyden
door: Rinus van der Heijden

De aankondiging vooraf van het concert van het vanuit Berlijn opererende Gorilla Mask maakte iedere muziekliefhebber nieuwsgierig. Het zou namelijk gaan om muziek die zich beweegt tussen John Coltrane en Jimi Hendrix. Dat is me nogal wat: kracht en inventiviteit, vrijheid en avontuur zijn dan immers gewaarborgd. 

  
Het trio Gorilla Mask op het podium van Paradox, met altsaxofonist Peter van Huffel, basgitarist Roland Fidezius en drummer Rudi Fischerlehner.


Publiek geniet bij Gideon van Gelder ondanks valse start

CONCERTRECENSIE. Gideon van Gelder ft. Lilian Vieira, Lucas Pino, Rick Rosato en Jamire Williams. Bimhuis Amsterdam, 27 september '14
beeld: Eric van Nieuwland
door: David Cohen

Onder hartelijk applaus kwamen pianist Gideon van Gelder en zijn vier bandleden het podium van het zo goed als uitverkochte Bimhuis op. De pianist telde af, en snel zette tenorsaxofonist Lucas Pino het openingsnummer in van Van Gelders nieuwe cd ‘Lighthouse’. Na een paar maten viel de ritmesectie in en begon het kwintet met veel energie aan de ‘Victory Joy Dance’.

  
Pianist Gideon van Gelder presenteerde in het Bimhuis zijn nieuwe cd  ‘Lighthouse' met onder meer zangeres Lilian Vieira.


Benjamin Herman Trio zoekt het in veiligheid

CONCERTRECENSIE. Benjamin Herman Trio met Daniel von Piekartz, Lantaren Venster Rotterdam, 13 september 2014
beeld: Maurits van Hout
door: David Cohen

,,Dankjewel dat jullie in zulke groten getale zijn komen luisteren! Dat maakt spelen echt honderd keer leuker”, grijnsde altsaxofonist Benjamin Herman na het betreden van het podium. Het swingende openingsnummer ‘Yakhal’ Inkomo’ zette de toon voor de avond in het nagenoeg uitverkochte LantarenVenster: hier werd coole, ontspannen jazz beloofd en waargemaakt.

  
Het Benjamin Herman Trio met zanger/pianist Daniel von Piekartz in Lantaren Venster. 


Minyeshu zorgt uiteindelijk voor magnifiek concert

CONCERTRECENSIE. Minyeshu, ethio-Jazz, Bimhuis Amsterdam, 12 september 2014
beeld: Ron Beenen
door: David Cohen

Op haar laatste album ‘Black Ink’ verraste de Ethiopische zangeres Minyeshu in 2013 met een frisse combinatie van traditionele Ethiopische zang en Westerse, elektrische funk-soul. Het was dan ook spannend om haar voor het Bimhuis met een ethio-jazzprogramma in akoestische bezetting aangekondigd te zien.

  
De Ethiopische zangeres Minyeshu bracht ethiojazz in het Bimhuis.


Zeeland Suite 2014 definitief verankerd in Zeeuwse klei

SFEERVERSLAG. Zeeland Suite, Hertogin Hedwigepolder bij Nieuw Namen (Zeeland), 5 september 2014.
beeld: Gemma van der Heyden
door: Rinus van der Heijden

Op de driesprong Engelbertstraat/Lingestraat, middenin de zo in opspraak zijnde Hertogin Hedwigepolder in Zeeland, bevindt zich deze middag een vreemd gezelschap. Vóór een vrachtwagen, wat bestelwagens en personenauto's is zomaar op het wegdek van deze driesprong een podium gecreëerd. Wat tapijtjes om instrumenten en apparatuur op te plaatsen, wat microfoonstandaards en dat is het. Eromheen krioelen technici, cameramensen en, o ja, ook zeven musici. Zij allen staan op scherp om nieuwe muziekhistorie te schrijven.

  
Jeroen van Vliet kondigt in het Zeeuwse landschap een nummer uit de Zeeland Suite 2014 aan, met Frans van der Hoeven (l) en Anton Goudsmit. 


Met de Zomerjazzfietstour de boer op en de kerk in

CONCERTRECENSIE. Zomerjazzfietstour 2014. Groningen, diverse locaties in Reitdiepdal, 30 augustus 2014.
beeld: Gemma van der Heyden
door: Rinus van der Heijden

Bij Boer Dick was het te doen, zaterdag laat in de middag. De Zomerjazzfietstour was al bijna achter de rug, maar bij deze landbouwer in zijn schuur in Feerwerd stond het kwartet 1000 met als gast Eugene Chadbourne te trappelen als een naar de weide verlangend paard. Terwijl het juist op dat moment begon te regenen en de fietsende deelnemers zich over de zompige deel naar de schuur haastten, ontrolde zich hier een van de mooiste concerten van dit uitzonderlijke jazzevenement dat Zomerjazzfietstour heet.

  
Fietsers zoeken bij een kopie van het Vrijheidsbeeld de weg naar Aduard waar in een kerkje Joëlle Léandre en Vincent Courtois optraden (m). Bouge met Luc Ex, Isabelle Duthoit en Johannes Bauer in de kerk van Fransum. 


‘Blue Moon’ schijnt over slot van Jazz Middelheim

CONCERTRECENSIE. Jazz Middelheim, Park Den Brandt Antwerpen, 17 augustus 2014
beeld: Maurits van Hout
door: Rinus van der Heijden

‘Blue Moon’, in 1934 gecomponeerd door Rogers & Hart, kende talloze uitvoeringen. Van Elvis Presley tot Django Reinhardt, van filmmuziek in Fellini’s ‘8 ½’ tot de doo-wopversie van The Marcels. Toch durfde oude rot in het vak Ahmad Jamal het op de slotdag van Jazz Middelheim 2014 aan, om deze klassieker naar zijn eigen hand te zetten: een prachtvondst.

 
Ahmad Jamal, Vijay Iyer with Strings en Enrico Rava op de slotdag van Jazz Middelheim.


Rede en hart na elkaar op Jazz Middelheim

CONCERTRECENSIE. Jazz Middelheim, Park Den Brandt in Antwerpen, 14 en 15 augustus
beeld: Maurits van Hout
door: Rinus van der Heijden

Jazz Middelheim 2014 heeft twee volstrekt verschillende festivaldagen achter de rug. Met de eerste dag leek de organisatie van het Belgische evenement er onherroepelijk in te willen knallen door het tonen van een etalage met uitsluitend techniek. De tweede festivaldag ging het er wat rustiger aan toe, hier triomfeerde het musicerende mensenhart over de musicerende menselijke rede. 

  
Wayne Shorter, Avishai Cohen en Vijay Iyer op de openingsdagen van festival Jazz Middelheim in Antwerpen.


Bewogen dertigste editie van Gaume Jazz

CONCERTRECENSIE. Gaume Jazz, Rossignol-Tintigny (B), 8, 9 en 10 augustus
beeld: Gérard Beckers, Jean-Pierre Goffin
door: Georges Tonla Briquet

Gaume Jazz beleefde een bewogen dertigste editie. De weergoden zaten totaal niet mee. Op muzikaal gebied zullen de nieuwe creatie van Mâäk (MikMâäk) en de carte blanche van de jonge drummer Antoine Pierre met stip in de analen van het festival opgetekend staan.

  
Onder meer slagwerker Antoine Pierre (carte blanche), de groep MikMâäk en pianist Jean-Philippe Collard-Neven traden tijdens Gaume Jazz op. 


Gent Jazz brengt avontuurlijk programma voor gretig publiek

CONCERTRECENSIE. Gent Jazz, Bijloke Gent, zaterdag 12 en zondag 13 juli 2014
beeld: Jos L. Knaepen, Bruno Bollaert
door: Mathilde Löffler

Gent Jazz Festival heeft een gedegen reputatie als festival voor de liefhebbers van onopgesmukte en bijzondere jazzprojecten. Improvisatie en experiment als essentieel onderdeel van de jazz vormen de leidraad van de programmering die uitdaagt, vernieuwt, tot denken aanzet en die een grote bandbreedte van Belgische, Europese en Amerikaanse jazzprojecten presenteert.

  
Dave Holland trad op met Prism, Chick Corea speelde in duo met bassist Stanley Clarke en nodigde pianiste Hiromi uit voor een duet achter de piano.


North Sea Jazz op weg naar Great Music Festival

CONCERTRECENSIE. North Sea Jazz Festival zondag 13 juli 2014, Ahoy Rotterdam
beeld: Thomas Huisman, Ron Beenen
door: David Cohen

Na de voetballers, die Nederland wekenlang in de ban hielden, stonden er dit weekeinde andere Nederlandse helden centraal en wel tijdens het North Sea Jazz Festival 2014 in Rotterdam. Na concerten van drumlegende Han Bennink en saxofonist Benjamin Herman was het zondag laat in de middag tijd voor het optreden van trompettist Eric Vloeimans met zijn project ‘Oliver’s Cinema’. 

  
Nile Rodgers (Chic), de Daptone Super Soul Revue met Sharon Jones en Charles
Bradley, en Benjamin Herman die op North Sea zijn nieuwe album presenteerde.


Nog genoeg 'echte' jazz te vinden op North Sea Jazz

CONCERTRECENSIE. North Sea Jazz Festival, Ahoy, Rotterdam, 11 en 12 juli 2014
beeld: Thomas Huisman, Ron Beenen
door: Armand van Wijck

Met een programmering vol grote publiekstrekkers als Stevie Wonder, Robin Thicke en Pharrell Williams leek het er tijdens deze editie van North Sea Jazz even op dat de 'onvervalste' jazz volkomen ondergesneeuwd zou raken. Niets was minder waar, het moest alleen gezocht worden in de wat kleinere, vaak minder drukke zalen.

  
Martial Solal, John Scofield en Pharoah Sanders speelden op North Sea Jazz.


Op reis met Threadgill en Pérez

CONCERTRECENSIE. North Sea Jazz Festival, Ahoy, Rotterdam, 11 en 12 juli 2014
beeld: Thomas Huisman, Ron Beenen
door: Mischa Beckers

Hoe kies je een route door een uitgebreid programma als dat van het North Sea Jazz Festival? Richten op vooral die ene of enkele artiesten geeft de meeste rust. Veel willen zien betekent van hot naar her rennen en vaak halverwege ergens binnenvallen of vertrekken. Of, je richt je op een bepaald podium waar doorgaans de optredens een enigszins overeenkomstig karakter hebben.

  
Ambrose Akinmusire met de Paul Acket Award, publiekstrekker Stevie Wonder en Henry Threadgill’s Zooid op North Sea Jazz.