CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.com

Spelen vanuit rust is de essentie

INTERVIEW
beeld: Peter Valckx
door: Stefan de Graaf
Thomas Kwakernaat: 'Om vrij te kunnen spelen zijn er barrières die overwonnen moeten worden.'We treffen bassist, workshopleider, muziekcoach én Hang-speler Thomas Kwakernaat in een pittoresk gebouwtje aan de Nieuwe Meer in Badhoevedorp. Wat ooit als kerkje dienst deed heeft nu een bestemming gekregen als buurthuis. Vandaag wordt hier een band gecoacht. In een oase van concentratie en rust wordt de laatste hand gelegd aan I'll remember April. Bandcoach Thomas Kwakernaat straalt rust en betrokkenheid: “Spelen vanuit rust is de essentie”.


Simin Tander met Noors superduo intens en indrukwekkend

CONCERTRECENSIE. Tord Gustavsen, Simin Tander, Jasper Vespestad. Paradox, 29 januari
beeld: Liesbeth Keder
door: Erno Elsinga

‘Kijk niet zo serieus’, maande Simin Tander haar publiek na het openingsnummer. De verstilde klanken van de Noorse hymnen die door de Duits-Afghaanse vocaliste in het Pashto werden uitgedragen kenden weliswaar een spirituele thematiek, de beleving ervan kon ook zonder de diepgravende betekenis van de woorden worden ondergaan, luidde haar geruststellende boodschap.

  
Simin Tander met pianist Tord Gustavsen en slagwerker Jasper Vespestad.


Verrassende impro-avond Enrico Pieranunzi Trio

CONCERTRECENSIE. Enrico Pieranunzi Trio, Lantaren Venster Rotterdam, 23 januari
beeld: Maurits van Hout
door: Martijn van Geffen

Pianist Enrico Pieranunzi past als muzikant in de harmonische traditie van Bill Evans. Zelf publiceerde de Italiaan in 2001 het boek ‘Bill Evans - The Pianist As An Artist’. Evans is echter een deel van Pieranunzi; hij flirt met moderniteit, is zowel lyrisch als abstract en is bovenal muzikaal Europees.

  
Enrico Pieranunzi, Jasper Somsen en Jeff Ballard op het podium van Lantaren Venster. 


Wankele ritmesectie nekt Identikit

CONCERTRECENSIE. Marzio Scholten Identikit, Paradox Tilburg, 22 januari 2016
beeld: Stef Mennens
door: Erno Elsinga

Met twee stukken van zijn laatst verschenen album ‘Here Comes A Riot’ trapte Marzio Scholten Identikit het concert in Tilburg af. Euforische thema’s met de rijke energie van indie-rock en een tweemans blazerssectie die stond als een huis, bleken een misleidende voorbode voor wat uitliep op een voorspelbaar optreden gedragen door een wankele ritmesectie.

  
Marzio Scholten Identikit met de saxofonisten Lars Dietrich en Jasper Blom. 


The Jazz Loft according to W. Eugene Smith

FILMBESPREKING

The Jazz Loft according to W. Eugene Smith
regisseur: Sara Fishko
productie: WNYC Studios / Lumiere Productions
producers: Calvin Skaggs, Sam Stephenson
lengte: 88 minuten
uitgebracht: 2015
website: www.wnyc.org/jazzloftthemovie
door: Erno Elsinga

In een onooglijk gebouw aan Sixth Avenue in Manhattan kwamen tussen 1957 en 1965 tientallen bekende jazzmusici bijeen om er te jammen en te discussiëren. Een van de bewoners van het pand was de gerenommeerde fotojournalist W. Eugene Smith (foto boven) die het gebeuren vastlegde op foto en bandrecorder, nu gebundeld in de historische documentaire ‘The Jazz Loft’ die op 2 februari te zien is tijdens het International Film Festival Rotterdam.


Jeroen van Vliet poëtisch pianist zonder weerga

CONCERTRECENSIE. Jeroen van Vliet: solo & Moon Trio, Concertzaal Tilburg, 9 januari
beeld: Liesbeth Keder
door: Erno Elsinga

Betoverend, indringend en emotioneel zijn slechts enkele superlatieven die je op het soloconcert van pianist Jeroen van Vliet los kunt laten. Kosmisch is er nog zo een, maar dan praat je al over het Moon Trio waarmee Van Vliet in de Tilburgse Concertzaal zijn dubbelconcert voltooide.

  
Jeroen van Vliet gaf een soloconcert en trad op met zijn nieuwe Moon Trio.


Paul Bley, vormgever van de freejazz, overleden

IN MEMORIAM
door: Erno Elsinga

Paul Bley: 1932 - 2016.
Foto © Jos L. Knaepen.


Pianist Paul Bley is dinsdag 3 januari op 83-jarige leeftijd overleden. Bley was in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw een bepalende speler binnen de freejazz. Samen met musici als Charlie Parker, Charles Mingus en Sonny Rollins gaf de Canadees nieuwe richting aan het begrip jazz en groeide hij uit tot een grootheid binnen het genre.


Knallend slot voor Radio 6-programma Mijke & Co Live!

CONCERTRECENSIE. Laatste Mijke & Co Live!, Sugar Factory Amsterdam, 30 december 2015
beeld: Babette Verhoef, Sylvia Masseus e.a.
door: David Cohen

Met het verdwijnen van NPO Radio 6 Soul & Jazz is ook aan het wekelijkse programma Mijke & Co Live een einde gekomen. Maar laat het maar aan de vele muzikanten die het programma door de jaren heen hebben bezocht over om dit einde nog één keer tot een waar spektakel te maken.

  
Mijke van Wijk presenteert de laatste editie. Steffen Morrison, Paul van Kessel en Kim Hoorweg traden op evenals Sven Schuster, Bart Lust en Victor de Boo. 


Archie Shepp tilt Stranger Than Paranoia naar hoogtepunt

CONCERTRECENSIE. Festival Stranger Than Paranoia, Paradox Tilburg, 27 december
beeld: Liesbeth Keder
door: Erno Elsinga

Met concerten van Tim Langedijk Trio, duo Paul van Kemenade en Stevko Busch en een weergaloze Archie Shepp die zijn eerste van drie concerten gaf gedurende het festival, vervolgde Stranger Than Paranoia in Tilburg zondag haar programma.

  
Archie Shepp Quartet en Paul van Kemenade die in duo optrad met Stevko Busch. 


Wankele opening Stranger Than Paranoia

CONCERTRECENSIE. Festival Stranger Than Paranoia, Paradox Tilburg, 24 december
beeld: Liesbeth Keder
door: Erno Elsinga

Oplopend tot zeven concertavonden zich afspelend in vier steden ging op kerstavond in Tilburg en Nijmegen de 23e editie van Stranger Than Paranoia van start. Een uitdagend festival waarin tot oudjaarsdag ontmoetingen, improvisaties en verschillende muzikale culturen de leidraad vormen, al was de invulling hiervan tijdens de openingsavond in Tilburg met concerten van Mehmet Polat Trio en Surinam Music Ensemble kwalitatief mager.

  
Surinam Music Ensemle, Paul van Kemenade met Jacq Palinckx en Maurice Leenaars en Mehmet Polat Trio openden in Tilburg de 23e Stranger Than Paranoia. 


Mark Guiliana Beat Music vet en smeuïg

CONCERTRECENSIE. Mark Guiliana Beat Music, Paradox Tilburg, 11 december 2015
beeld: Liesbeth Keder
door: Erno Elsinga

Het had veel weg van een elektronische jamsessie, het concert van drummer Mark Guiliana die in oktober nog in Paradox stond met zijn Jazz Quartet. Met zijn andere kwartet, Beat Music, vertelde hij een heel ander verhaal.

  
Mark Guiliana Beat Music op het podium van de Paradox in Tilburg. 


Uitverkocht Bimhuis huldigt Tineke Postma

UITREIKING BUMA BOY EDGARPRIJS. Tineke Postma & Friends, Bimhuis 9 december 2015
beeld: Eddy Westveer
door: Erno Elsinga

Tineke Postma heeft woensdagavond uit handen van Terri Lyne Carrington de Buma Boy Edgarprijs ontvangen. De Friese vierde het heugelijke feit in een uitverkocht Bimhuis met drie miniconcerten waarin de saxofoniste aantrad met haar kwartet, Sonic Halo en pianist Jasper van ‘t Hof.

  
Tineke Postma ontvangt de Buma Boy Edgarprijs uit handen van Terri Lyne Carrington. Postma trad onder meer op met haar Nederlandse kwartet. 


Brad Mehldau’s vakmanschap nog altijd meesterschap

CONCERTRECENSIE. Brad Mehldau Trio, Concertzaal, Tilburg, 29 november 2015
beeld: Liesbeth Keder
door: Erno Elsinga

Twintig jaar staat Brad Mehldau op het podium. De pianist die alles met zijn instrument kan en tegenwoordig in "Holland" woont, toerde de afgelopen maanden uitgebreid door Nederland; van Groningen tot Maastricht en met een eerste bezoek aan Tilburg.

   
Brad Mehldau Trio in de Tilburgse Concertzaal. 


Michel Bisceglia Trio verpakt Blue Bird in serene muziek

CONCERTRECENSIE. Michel Bisceglia Trio in AINSI/ Maastricht, 25 november 2015
door: Mathilde Löffler

De selecte schare liefhebbers die op woensdagavond de weg had gevonden naar het hippe gerenoveerde industriecomplex van AINSI in Maastricht werd ruimschoots beloond door een heel bijzonder project van de Belgische pianist, componist en dirigent Michel Bisceglia, die vooral bekend staat om zijn filmmuziek en zijn lyrische pianotrio.

 
Michel Bisceglia Trio tijdens een eerder filmconcert van Blue Bird.


Rumoerig publiek spelbreker bij toppers JazzOUT

CONCERTRECENSIE. Festival JazzOUT, Theater Heerlen, 21 november 2015
beeld: Nicole Bolton, Bianca Stommel
door: Mathilde Löffler

Wie voor een avond met veelzijdige jazz en gezelligheid was afgezakt naar het zuiden van Nederland kon op festival JazzOUT in Heerlen een fijne avond beleven. Een programmering in meerdere zalen die ambitieus op hoge kwaliteit maar ook op vermaak had ingezet, schetste het internationale affiche. Met onder andere Braskiri, New Cool Collective, Sabrina Starke, TaxiWars, Al Di Meola en Erik Truffaz.

  
New Cool Collective, TaxiWars en Al Di Meola op festival JazzOUT in Heerlen. 


Virtuositeit Hiromi kent geen grenzen

CONCERTRECENSIE. Hiromi The Trio Project, Concertzaal Tilburg, 13 november 2015
beeld: Liesbeth Keder
door: Erno Elsinga

Energie en virtuositeit staan aan de basis van de muziek en concerten van Hiromi. De pianiste en toetseniste deed met The Trio Project voor het eerst Tilburg aan waar ze in de Concertzaal de aftrap verzorgde van PaRaDoXaal, concerten georganiseerd door Theaters Tilburg en de plaatselijke jazzclub Paradox.

  
The Trio Project van pianiste Hiromi, basgitarist Anthony Jackson en drummer Simon Philips op het podium van de Tilburgse Concertzaal. 


November Music parel in festivalvijver

CONCERTRECENSIE. Festival November Music, ‘s Hertogenbosch, 4 t/m 8 november 2015
beeld: Eddy Westveer, Liesbeth Keder
door: Erno Elsinga

November Music spreidt zich jaarlijks als een onderzoekend muzikaal lint door de Bossche binnenstad. Avontuur, experiment en bijzondere samenwerkingen tussen verschillende genres en disciplines vormen de belangrijkste ingrediënten van het vijfdaagse festival dat steevast spraakmakend is. Ook deze editie ging niet voor minder.

  
Fred Frith met gitaarkwartet Zwerm, Eric Vloeimans en Jon Balke en Ambrose Akinmusire met Theo Bleckmann op de podia van November Music. 


Christian Scott maakt reputatie niet waar

CONCERTRECENSIE. Christian Scott & Jazz Orchestra of the Concertgebouw, Concertgebouw Amsterdam, 7 november 2015
beeld: Govert Driessen
door: David Cohen

Christian Scott tijdens het nachtconcert met het Jazz Orchestra
of the Concertgebouw in Amsterdam.Twee jaar geleden speelde trompettist Christian Scott ook in het Concertgebouw tijdens een aan Miles Davis gewijd nachtconcert. Nu had de trompettist zijn eigen band meegenomen en werd de ondersteunende big band, het Jazz Orchestra of the Concertgebouw, voor het eerst geleid door de nieuwe dirigent Dennis Mackrel.


Festival Jazz International Rotterdam eindigt veelzijdig

CONCERTRECENSIE. Festival Jazz International Rotterdam, LantarenVenster, 1 november
beeld: Eric van Nieuwland
door: Armand van Wijck

Voor de vijftiende keer vond afgelopen weekeinde het Festival Jazz International Rotterdam plaats, met ook dit jaar weer grote namen op het programma. De laatste dag sloot af met onder andere Mark Turner, Sanem Kalfa, Jonathan Scales Fourchestra en Marike van Dijk's Stereography Project.

  
Mark Turner Quartet met trompettist Avishai Cohen en Jonathan Scales Fourchestra op festivalpodium in Rotterdam. 


Orkaan Spinifex maXimus dendert door Paradox

CONCERTRECENSIE. Spinifex maXimus, Paradox Tilburg, 30 oktober 2015
beeld: Liesbeth Keder
door: Erno Elsinga

Oorverdovend en op orkaankracht denderde het jubilerende Spinifex vrijdagavond door de Tilburgse Paradox. Het voor de gelegenheid met zeven improvisatoren aangevulde kwintet gooide daarbij alle denkbeelden die je over muziek kon hebben overboord.

  
Het jubilerende Spinifex maXimus overrompelde met een enerverend concert het publiek in de Tilburgse Paradox.