CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.com

James Carter virtuoos op lemen voeten

CONCERTRECENSIE. James Carter Organ Trio, TivoliVredenburg, Utrecht, 15 november 2023
beeld: Dirk Neven
door: Cyriel Pluimakers

Saxofonist James Carter (1969) brak in oktober 1993 in Nederland door met een verpletterend sextet-optreden op de toenmalige Jazzmarathon. Menig jazzliefhebber zou er heel wat voor over hebben om dat moment terug te halen. Met dat uitgebreidere ensemble maakte hij helaas nooit een album: de wereld kreeg wel een kwartet-versie gepresenteerd op  het toentertijd toonaangevende Japanse DIW (Disk In World) label. De twee cd’s die hij toen maakte - ‘JC On The Set’ (1993) en ‘Jurassic Classics’ (1994) - vormen nog steeds het alfa en omega van Carter’s muzikale stijl.

  
James Carter zijn oeuvre is inmiddels een lappendeken van talloze samenwerkingen.


John Zorn componist van de sprint en de korte baan

CONCERTRECENSIE. November Music, John Zorn in ’s-Hertogenbosch, 3 en 4 november 2023
door: Cyriel Pluimakers

Al twee keer, in 2016 en 2017, was visionair John Zorn (1953) met zijn volgelingen te gast op November Music in ’s-Hertogenbosch. Tijdens de coronapandemie ontwikkelden zich plannen voor een derde editie. Een lovenswaardig maar ook risicovol initiatief. Zorn die moeiteloos laveert tussen impro, jazz, rock en gecomponeerde muziek, zou wel eens te voorspelbaar kunnen worden. De inmiddels 70-jarige icoon van het postmodernisme heeft een programma mogen samenstellen dat maar liefst twee dagen duurt. Het is de meest omvangrijke demonstratie van zijn kunnen die er ooit op deze wereld is neergezet. Er is een avondprogramma met drie concerten op vrijdag 3 november en een omvangrijke reeks van tien activiteiten op zaterdag 4 november, met een film aan het begin en een orgelrecital aan het einde.

  
John Zorn met Julian Lage, Jorge Roeder, Ches Smith en Brian Marsella. Zorn solo en wachtend voor een optreden in 's Hertogenbosch. Foto 1 & 2 © CP.


Hemelse schoonheid en aardse klanken bij Daniel Herskedal Trio

CONCERTRECENSIE. Daniel Herskedal Trio, Bimhuis, Amsterdam, 2 november 2023
beeld: Filip Mertens
door: Mathijs van den Berg

Het was niet hun eerste optreden in Nederland, maar wel in Amsterdam. De Noorse tubaspeler Daniel Herskedal trad in het Bimhuis aan met zijn vaste trio met pianist Eyolf Dale en slagwerker Helge Anders Norbakken. Het woeste, stormachtige herfstweer was een passend decor bij de muziek van Herskedal waarin de elementen centraal staan. Het trio biedt door folk en wereldmuziek beïnvloede jazz en bracht tot nu toe vijf sterke albums uit. De constellatie van instrumenten waarbij de tuba zowel als bas en als melodie-instrument wordt ingezet maakt de muziek extra bijzonder.

  
Tubaspeler Daniel Herskedal in gezelschap van pianist Eyolf Dale en slagwerker Helge Anders Norbakken op het podium van Bimhuis.


Noah Preminger verdient podium op North Sea Jazz

CONCERTRECENSIE. Noah Preminger Quartet, Paradox Tilburg, 21 oktober 2023
beeld: Ton van Leeuwen
door: Cyriel Pluimakers

Tenorsaxofonist Noah Preminger (1986) vormde jarenlang een soort geheimtip binnen de jazzwereld. Terwijl de aandacht uitging naar allerlei eendagsvliegen die modieuze fusies aangingen met andere genres, koos Preminger voor de echte jazz. Een artistieke boodschap die hij ook uitdraagt op het Nederlandse Criss Cross-label, waarvoor hij al een drietal enthousiast ontvangen albums maakte. Eveneens treffen we hem aan op het Deense SteepleChase, dat ook al zo’n degelijke reputatie heeft.

  
Tenorsaxofonist Noah Preminger had weinig moeite het Tilburgse publiek op de knieën te krijgen.


Scott Hamilton echte crooner die fantastisch swingt

CONCERTRECENSIE. Scott Hamilton & Trio Hans Mantel, Beauforthuis Austerlitz, 11 okt. 2023
beeld: Dirk Neven
door: Cyriel Pluimakers

Voor de derde keer nodigen de Lions van de Utrechtse Heuvelrug tenorsaxofonist Scott Hamilton uit voor een concert in het Beauforthuis, waarvan de opbrengst naar een goed doel gaat: een lofwaardig initiatief. Hamilton (1954) maakte in de tweede helft van de jaren zeventig furore met zijn retro manier van spelen. In tegenstelling tot veel jazzcollega’s omarmde hij de traditie en klonk hij als een rechtstreekse opvolger van iconen als Coleman Hawkins, Ben Webster en Illinois Jacquet. Met Buddy Tate maakte hij een aantal albums voor het Concord label, naast een forse hoeveelheid aan producties met trompettist Warren Vaché. Hamilton is een echte crooner die fantastisch kan swingen.

  
Tenorsaxofonist Scott Hamilton met Trio Hans Mantel in Beauforthuis.


Nieuwe jazz vindt onderdak in Utrechtse Muziekschool

CONCERTRECENSIE. Marti Mitjavila Trio & Matthias van den Brande Trio, De Utrechtse Muziekschool, 6 oktober 2023
beeld: Ton van Leeuwen
door: Cyriel Pluimakers

Onder het motto ‘Nieuwe Jazz’ initieerde Zennez Records in samenwerking met TivoliVredenburg een serie rond zijn recente releases. De gastvrijheid van het Utrechtse muziekwarenhuis duurde helaas niet lang en inmiddels heeft het mooie initiatief een warm welkom gevonden bij Ujazz en hun concertserie in DUMS (De Utrechtse Muziekschool).

  
Het trio van klarinettist Marti Mitjavila met contrabassist Simon Osuna en drummer David Puime.


Speels en grillig Enemy raakt geen snaar

CONCERTRECENSIE. Enemy ft. Kit Downes, Petter Eldh, James Maddren, Bimhuis, 28 sep. '23
beeld: Filip Mertens
door: Mathijs van den Berg

Pianist Kit Downes, bassist Petter Eldh en drummer James Maddren kozen volgens de inleider van het Bimhuis voor de naam Enemy omdat ze voortdurend met elkaar en hun omgeving overhoop liggen. De band maakt met zijn platen in ieder geval een wispelturige indruk.

  
Het optreden van Enemy in Bimhuis kende een gastoptreden van de Letse fluitiste Ketija Ringa Karahona .


Nordic Jazz kan nog wel wat hulp gebruiken

CONCERTRECENSIE. Nordic Jazz Festival, Junushof Wageningen, 22 en 23 september 2023
beeld: Dirk Neven, Ton van Leeuwen
door: Cyriel Pluimakers

Vorig jaar september beleefde het Nordic Jazz Festival in de Wageningse Junushof zijn eerste editie. Na een geslaagde start is het altijd spannend of het succes herhaald kan worden. Elke avond bevat een viertal optredens met een selectie van de Scandinavische jazz. Centraal staat Bugge Wesseltoft, toetsenist en grootheid binnen de elektronische muziek. De eerste avond start met een optreden van het jonge Deense talent Rasmus Sørensen: de organisatoren ontdekten hem via Spotify, volgens het programmaboekje. Zijn optreden begint energiek, maar na veertig minuten is de koek toch echt op. Omdat de sets geacht worden 75 minuten in beslag te nemen, ploetert Sørensen zich door de rest van de hem toebedeelde tijd heen.

  
Het trio van pianist Rasmus Sørensen, Bugge Wesseltoft (solo) en het duo Nikolaj Svaneborg en Jonas Kardyb paraat op Nordic Jazz Festival.


Freejazz Akira Sakata genadeloos en zeldzaam intens

CONCERTRECENSIE. Akira Sakata & Entasis, De Singer Rijkevorsel, 16 september 2023
beeld: Olga Beumer
door: Cyriel Pluimakers

Altsaxofonist en klarinettist Akira Sakata kreeg in Europa in de jaren zeventig bekendheid door zijn samenwerking met pianist Yosuke Yamashita: een ensemble dat onverschrokken freejazz speelde en de grenzen van het verdraaglijke opzocht. Sakata werd in de stad Kure in 1945 geboren, vlak voordat de atoombom op het nabijgelegen Hiroshima viel. Van origine is Sakata opgeleid als zeebioloog, maar sinds 1969 is hij professioneel actief als musicus. Zo trad hij op het Berlin Jazzz Festival in 1981 op met zijn Sakata Orchestra, maakte hij in 1986 deel uit van het door Bill Laswel opgerichte Last Exit en nam hij in 1988 met Laswell en Ronald ‘Shannon’ Jackson voor Virgin Records het album ‘Mokoo’ op.

  
Saxofonist Akira Sakata met het trio Entasis op het podium van De Singer.


Nederlands jazzlandschap kan niet zonder ZomerJazzFietsTour

CONCERTRECENSIE. ZomerJazzFietsTour, Reitdiepdal, Groningen, 26 augustus 2023
beeld: Olga Beumer
door: Cyriel Pluimakers

In 1987 werd de eerste ZomerJazzFietsTour georganiseerd in het Reitdiepdal, ten noordwesten van Groningen. Een sfeervol evenement dat zich afspeelt in kerkjes, schuren en tenten. In het vlakke landschap zijn dan klanken te horen, waar in de rest van het jaar stilte heerst.

  
Naked Ears met Joseph Bowie, Mountain Passages met trompettist Dave Douglas en Steven Kampermans Maison Moderne op de podia van de ZomerJazzFietsTour.


Dinant Jazz toont meesterschap Grégoire Maret

CONCERTRECENSIE. Dinant Jazz Festival, Dinant België, 28 t/m 30 juli, 2023
beeld: Serge Braem, Hugo Lefèvre
door: Georges Tonla Briquet

Noem het gerust de grootse terugkeer van Dinant Jazz na een paar edities van mindere omvang. Nog nooit was de internationale uitstraling zo frappant met namen als Kenny Barron, Chris Potter, Lizz Wright, Eric Harland en Greg Hutchinson.

  
Mondharmonicaspeler en rode draad van het festival Grégoire Maret, pianist Kenny Barron en zangeres Lizz Wright op Dinant Jazz Festival.


Toekomst Wonderfeel ligt open voor grenzeloze muziek

CONCERTRECENSIE. Wonderfeel Festival, ’s-Graveland, 21, 22 en 23 juli 2023
beeld: Olga Beumer, Ton van Leeuwen
door: Cyriel Pluimakers

Het sfeervolle Wonderfeel Festival vindt na de coronapandemie ook dit jaar weer plaats op het landgoed Schaep en Burgh bij ’s-Graveland. Op maar liefst negen podia valt er een mengelmoes van genres en cross-overs te zien, waarin de klassieke muziek het laatste woord heeft. Voor de kinderen worden er workshops instrument maken georganiseerd.

  
Onder meer Nabou Claerhout, het Nederlands Blazers Ensemble en celliste Nil Kocamangil stonden op het driedaagse festival Wonderfeel in 's-Graveland.


North Sea toont relevante ontwikkelingen binnen de actuele jazz

CONCERTRECENSIE. North Sea Jazz Festival, Ahoy Rotterdam, 8 en 9 juli 2023
beeld: Olga Beumer
door: Cyriel Pluimakers

Niet alleen het programma van de eerste dag van North Sea Jazz was bijzonder sterk, ook de daaropvolgende dagen maken de jazzliefhebber meteen nieuwsgierig. Een absolute verrassing is het Africa/Brass Project van het New Rotterdam Jazz Orchestra dat onder leiding van Charles Tolliver een remake uitvoert van de fameuze Africa/Brass Sessions, ooit het eerste album dat John Coltrane opnam voor het fameuze Impulse label.

  
Abdullah Ibrahim, Gregory Porter en Hermeto Pascoal waren te gast op de zaterdag en zondag van North Sea Jazz.


Indrukwekkende opening North Sea Jazz

CONCERTRECENSIE. North Sea Jazz Festival, Ahoy Rotterdam, vrijdag 7 juli 2023
beeld: Olga Beumer
door: Cyriel Pluimakers

De drie dagen van het North Sea Jazz Festival waren dit jaar snel uitverkocht. De programmering is wederom de bekende mix van jazz, wereldmuziek en grote popacts. Net zoals in 2018 opent het evenement in de Hudson met componist Maria Schneider die dit keer het Oslo Jazz Ensemble leidt. Vormde toen haar liefde voor het Amerikaanse landschap het centrale thema, nu is dat haar weerzin tegen de digitale wereld.

  
Maria Schneider met het Oslo Jazz Ensemble, bluesgitarist Buddy Guy en Bill Frisell die met twee formaties optrad op de openingsdag van North Sea Jazz.


Meesterdrummer John Engels in de spotlights met ‘One For Johnny’

CONCERTRECENSIE. John Engels & Benjamin Herman Sextet ‘One for Johnny’, TivoliVredenburg, 11 juni 2023
beeld: Dirk Neven
door: Cyriel Pluimakers

Meer dan zeventig jaar zit de 88-jarige John Engels professioneel achter het drumstel. Vele generaties musici van allerlei pluimage zag hij aan zich voorbijtrekken. Ook de jongere lichting voelt zich door zijn vitale en energieke stijl aangesproken. Altsaxofonist Benjamin Herman eerde hem al met de prachtige productie ‘When Will The Blues Leave’ (Dox Records), waaraan een tournee werd gekoppeld. Nu ligt er als opvolger de EP ‘One For Johnny’, een feestelijke plaat waarin de hardbop centraal staat. Het album is vooralsnog alleen te beluisteren via Spotify en Apple Music.

  
John Engels & Benjamin Herman Sextet blazen met hardbop de jazz nieuw leven in.


Rymden doet hoogtijdagen jazzrock herleven

CONCERTRECENSIE. Rymden, Bimhuis, Amsterdam, 3 juni 2023
beeld: Maarten Mooijman
door: Mathijs van den Berg

Rymden, oftewel Bugge Wesseltoft, Dan Berglund en Magnus Oström, nam zijn eerste album ‘Reflections & Odyssees’ (2019) op na slechts drie concerten en twee oefensessies. Het resultaat was een kwalitatief uitstekende, maar ook wat onevenwichtige plaat. Hierna begon de band intensief te touren en verscheen tientallen concerten en anderhalf jaar later opvolger ‘Space Sailors’ met een meer eigen geluid. Door de pandemie kon het trio de nieuwe muziek niet meteen live ten gehore brengen.

  
Rymden trad op in een afgeladen Bimhuis.


Moers Festival grabbelton van gedurfde en onverwachte keuzes

CONCERTRECENSIE. Moers Festival, Moers, Duitsland, 26 t/m 29 mei 2023
beeld: verschillende fotografen*
door: Georges Tonla Briquet en Marleen Arnouts

Tijdens het Pinksterweekend werd het Duitse stadje Moers naar traditie ingepalmd door de meest vreemde (jazz)vogels van divers pluimage. Er weerklonk een smörgåsbord van stijlen en genres met als rode draad improvisatie en varianten van jazz.

  
Trondheim Voices, Viola Yip en Scatter the Atoms that Remain met saxofonist Gary Bartz vulden onder meer het zeer gevarieerde affiche van Moers.


Wat is mooier dan een jazzfestival waarin trompet centraal staat?

CONCERTRECENSIE. Festival #Trumpetstuff, Paradox, Tilburg, 12 en 13 mei 2023
beeld: Paul Janssen
door: Cyriel Pluimakers

Twee dagen lang presenteert trompettist Teus Nobel wederom zijn eigen festival in het Tilburgse Paradox, misschien wel het leukste jazzpodium van Nederland. Verkeerden we vorig jaar nog enigszins in een coronascenario, nu mag zo’n evenement weer ouderwets gezellig zijn, met publiek dat dicht bij elkaar zit. En wat is er mooier dan zo’n festival waarin de trompet, hét oerinstrument van de jazz centraal staat.

  
Onder meer Suzan Veneman, Alistair Payne en Teus Nobel met Gileno Santana traden aan op de tweede editie van #trumpetstuff in Tilburg.


The Bridge laat de free jazz herleven

CONCERTRECENSIE. The Bridge, met Rodrigo Amado, Alexander von Schlippenbach, Ingebrigt Håker Flaten en Gerry Hemingway, Bimhuis, 9 april 2023
beeld: Olga Beumer
door: Cyriel Pluimakers

De free jazz is de afgelopen jaren, na de wisseling van management, bijna geheel afwezig geweest in het Amsterdamse Bimhuis. Opmerkelijk, omdat met name deze vorm van musiceren een van de grondslagen vormde van dit podium. Het voelt eigenlijk alsof een nieuwe museumdirecteur ineens besluit om de abstracte kunst maar van de muur te halen en te verplaatsen naar een donker hoekje of het depot.

  
Een buitengewoon expressief optreden van The Bridge met pianist Alexander von Schlippenbach en tenorsaxofonist Rodrigo Amado in Bimhuis.


Waarom uitverkocht Transition toch vragen oproept

CONCERTRECENSIE. Transition Festival, TivoliVredenburg Utrecht, 1 april 2023 
beeld: Olga Beumer
door: Cyriel Pluimakers

Na wederom een succesvolle live-editie in 2022 geeft het Utrechtse Transition Festival op 1 april (!) de ruimte aan een nieuwe editie met meer en minder bekende namen. Uiteraard is Mojo Concerts, waarvan een aantal medewerkers deel uitmaken van de programmacommissie, wederom hoofdleverancier. Een constructie waarvan je je zeker mag afvragen of deze voor een gesubsidieerde instelling wenselijk is. Vraag en aanbod komen hier beslist te dicht bij elkaar. Bovendien gebruikt Mojo muziekpaleis TivoliVredenburg als een handige testplek voor nieuwe acts om te kijken waar artiesten het meest op hun plek zijn. Feitelijk is Transition een light editie van het Rotterdamse North Sea Jazz en uiteraard is het festival uitverkocht.

  
Anna Webber met Trondheim Jazz Orchestra, contrabaslegende Henri Texier en Melissa Aldana met onder meer Lage Lund op het Utrechtse Transition Festival.