CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.com

The Bad Plus vormt de Harley Davidson van de pianotrio’s

CONCERTRECENSIE: The Bad Plus, Bimhuis, Amsterdam, 17 oktober 2016
beeld: Ton van Leeuwen
door: Cyriel Pluimakers

Een concert van The Bad Plus in het Bimhuis is steevast uitverkocht, ook op maandagavond. Het pianotrio - zonder leider - met pianist Ethan Iverson, contrabassist Reid Anderson en drummer David King vormt al jarenlang een van de meest geliefde live-acts. Hun repertoire dat bestaat uit bewerkingen van popsongs en aansprekende eigen composities slaat aan bij een breed publiek.

  
Ethan Iverson, Reid Anderson en David King in het Bimhuis. 


Yaron Herman en Ziv Ravitz bieden muzikaal avontuur

CONCERTRECENSIE: Yaron Herman en Ziv Ravitz, AINSI, Maastricht, 11 oktober 2016
beeld: Claude Lina, Hugues Castan
door: Mathilde Löffler

Na de renaissance van de moderne power- piano trio’s lijkt nu de tijd rijp voor de power duo’s van piano en drums. Op een doordeweekse dinsdagavond was in de intieme setting van AINSI Maastricht een spraakmakend duo in optima forma te bewonderen. Yaron Herman, de 35-jarige in Frankrijk levende Israëlische pianist en de Israëlische drummer Ziv Ravitz uit New York, onder andere bekend van zijn werk met Omer Klein en Shai Maestro, speelden werk van ‘Everyday’, hun debuutalbum bij Blue Note.

  
Pianist Yaron Herman en drummer Ziv Ravitz, hier op archiefbeeld, gaven een indrukwekkend concert in Maastricht. 


Nieuwe generatie heeft geen antwoord op vernieuwingen van weleer

CONCERTRECENSIE. October Meeting 2016, Bimhuis, Amsterdam, 7, 8 en 9 oktober
beeld: Ton van Leeuwen
door: Cyriel Pluimakers

Afgelopen weekend vond in het Bimhuis de October Meeting plaats, een muzikale ontmoeting tussen toonaangevende musici uit Nederland en omringende landen, georganiseerd in samenwerking met Dutch Performing Arts.

  
Kwartet Badenhorst, Roelofs, Taubenfeld, Baas, zangeres Sofia Jernberg en slagwerker Christian Lillinger maakten onder meer deel uit van October Meeting 2016. 


W.E.R.F. Labelnight fraaie staalkaart Belgische jazz

NIEUWS & ACHTERGROND
door: Mathilde Löffler
Tien bands spelen op 8 oktober tijdens de tweede W.E.R.F.
Labelnight in Concertgebouw Brugge. Het Brugse Concertgebouw en jazzlabel De Werf slaan aanstaande zaterdag 8 oktober de handen in elkaar voor de tweede W.E.R.F. Labelnight. Op het programma staat veel moois uit de Belgische jazzscene. Gevestigde waarden zoals het Kris Defoort Trio en het Bart Defoort Quintet, het jonge aanstormende duo SCHNTZL, een duo van saxofonist Ben Sluijs en pianist Erik Vermeulen en de grote Frans/Belgische hedendaagse formatie MikMâäk vormen maar enkele van de hoogtepunten die in vier zalen worden gepresenteerd.


Fascinatie ligt diep in eenvoud opgesloten

CONCERTRECENSIE. Fraanje, Mezzadri, Soniano, Gouband, Paradox Tilburg, 30 september
beeld: Liesbeth Keder
door: Erno Elsinga

De lijn tussen langdradig en fascinerend is soms dun. Het trio van Harmen Fraanje met de Fransen Brice Soniano en Toma Gouband dat zich vanavond versterkt zag door de Noord-Afrikaanse fluitist Malik Mezzadri, presenteerden in de Paradox hun zojuist verschenen album ‘Nyamaropa’. Een verzameling composities onder meer geïnspireerd op de muziek van de Baka Pygmeeën uit Kameroen en muzikale ontmoetingen met de bevolkingsgroep Shona in Zimbabwe.

  
Trio Harmen Fraanje, Brice Soniano, Toma Gouband en fluitist Malik Mezzadri presenteerden hun album ‘Nyamaropa’. 


Jazz Maastricht verkent nieuwe wegen

CONCERTRECENSIE: Cyrille Aimee, Robin Nolan Trio & Benjamin Herman, Theater aan het Vrijthof Maastricht, 29 september 2016
beeld: Sid Clemens
door: Mathilde Löffler

Jazz Maastricht gaat in het nieuwe seizoen 2016/2017 nieuwe wegen verkennen. Het traditionele festival tijdens de kunstbeurs TEFAF in maart wordt vervangen door meerdere concerten van internationale allure gedurende het jaar, door samenwerkingsverbanden met andere podia voor het gloednieuwe Cross Currents Festival en AINSI in Maastricht.

  
Het Robin Nolan Trio met Benjamin Herman en zangeres Cyrille Aimee openden het seizoen van Jazz Maastricht. 


Opera Reinier Baas live niet altijd overtuigend

CONCERTRECENSIE: Reinier Baas vs. Princess Discombobulatrix, TivoliVredenburg Utrecht, 29 september 2016
beeld: Ton van Leeuwen
door: Cyriel Pluimakers

Gitarist Reinier Baas zorgde onlangs - letterlijk en figuurlijk - voor een van de meest opzienbarende Nederlandse jazzuitgaven van 2016. Zijn quasi-opera ‘Reinier Baas vs. Princess Discombobulatrix’, ontstaan uit een compositieopdracht voor North Sea Jazz 2015, kon rekenen op uitgebreide media-aandacht met onder meer een optreden in DWDD en uitgebreide artikelen in De Volkskrant en het NRC Handelsblad. Ongewone belangstelling voor een niet alledaagse productie. 

  
De opera Reinier Baas vs. Princess Discombobulatrix met sopraan Nora Fischer op het podium van de Hertz in TivoliVredenburg. 


Wolfert Brederode Trio baadt in schoonheid

CONCERTRECENSIE. Wolfert Brederode Trio, Paradox Tilburg, 23 september 2016
beeld: Liesbeth Keder
door: Erno Elsinga

Wolfert Brederode presenteerde in Tilburg zijn nieuwe album ‘Black Ice’. Zijn derde voor ECM maar met Gulli Gudmundsson op de contrabas en Jasper van Hulten achter de drums, in een nieuwe triobezetting.

  
Wolfert Brederode Trio op het podium van de Paradox in Tilburg.


Italiaan Max Ionata verdient plek op North Sea Jazz

CONCERTRECENSIE. Max Ionata Quartet, Theater De Krocht, Zandvoort, 4 september 2016
beeld: Ton van Leeuwen
door: Cyriel Pluimakers

Al vijftien jaar organiseert contrabassist Eric Timmermans - vaak op zondagmiddag - jazzconcerten in het Zandvoortse Theater De Krocht. In de loop der jaren is een breed en enthousiast publiek opgebouwd, waarbij de focus ligt op veertigplussers die van mainstream jazz houden. Start van het seizoen vormt een concert van de Italiaanse tenorsaxofonist Max Ionata (1972), een musicus die in zijn geboorteland een belangrijke status heeft maar hier nog een relatief onbekende is.

  
Saxofonist Max Ionata trad in Zandvoort op met bassist Eric Timmermans, pianist Rob van Bavel en drummer Frits Landesbergen. 


Jubilerend Jazz Middelheim vindt elan in onverwachte hoek

CONCERTRECENSIE. Jazz Middelheim, Antwerpen, 13 en 15 augustus 2016
beeld: Bruno Bollaert
door: Mischa Andriessen

Het moeilijkste en tevens meest wezenlijke in kunst en dus ook muziek is de uiterste consequenties durven trekken uit je keuzes en sowieso gericht keuzes maken, dingen niet doen, weglaten opdat de kern van wat je wilt zeggen naar buiten komt. Wat dat aangaat kreeg menig ensemble op Jazz Middelheim een pittige les van een regelrechte outsider: punkicoon Patti Smith. Bijna zeventig is de zangeres en nog altijd honderd procent geloofwaardig. Van haar energie, geestdrift, toewijding en vooral ook haar focus konden veel anderen die dit jaar op het affiche stonden het nodige opsteken. Bij Smith gebeurde alles met een duidelijke reden, terwijl bij sommige andere acts geregeld de vraag bovenkwam: waarom eigenlijk?

  
Punkicoon Patti Smith, Craig Taborn en Pharoah Sanders op het hoofdpodium van Jazz Middelheim. 


Prikkelende verrassingen op openingsdag Jazz Middelheim

CONCERTRECENSIE. Jazz Middelheim Festival, Antwerpen, vrijdag 12 augustus 2016
beeld: Bruno Bollaert
door: Mathilde Löffler

Jazz Middelheim viert dit jaar zijn vijfendertigste editie en pakt in de programmering flink uit met een gedurfde mix van vernieuwing plus grote publiekstrekkers voor een bredere doelgroep. In de feeërieke ambiance van het Antwerpse Park Den Brandt, inclusief oud kasteel en historische bomen, was een sfeervolle festivalsite gecreëerd die volop ruimte bood om ontspannen van de muziek te genieten.

  
Pianist Ludovico Einaudi, trompettist Avishai Cohen en vibrafonist Pascal Schumacher op de openingsdag van Jazz Middelheim. 


David Murray en Saul Williams: unieke mix van jazz en slam poetry

CONCERTRECENSIE. David Murray Infinity Quartet & Saul Williams, De Doelen R'dam, 27 juli
beeld: Karen van Gilst
door: Cyriel Pluimakers

Van alle levende tenorsaxofonisten is David Murray (1955) een van de meest avontuurlijke. Niet alleen beschikt hij over een prachtig geluid met veel emotie, ook in zijn opvatting over improviseren is hij volstrekt uniek. Geen saaie akkoordenschema’s, maar een intuïtieve aanpak die nog het meest aan de beste freejazz doet herinneren, met uitstapjes naar de gospel en de soul.

  
David Murray, contrabassist Jaribu Shahid en slam poet Saul Williams in het kader van Rotterdam Unlimited Viert De Stad in de foyer van De Doelen.


Tijdloze Carla Bley van wereldklasse

CONCERTRECENSIE. Carla Bley, Andy Sheppard, Steve Swallow, Bimhuis Amsterdam, 15 juli
beeld: Ron Beenen
door: Cyriel Pluimakers

Naar aanleiding van haar pas verschenen cd ‘Andando el Tiempo’ (ECM) maakt Carla Bley een Europese tournee, waarbij ze ook het Bimhuis aandoet. Het juiste concert op de juiste plek. Je moet er niet aan denken dat haar trio met bassist Steve Swallow of Andy Sheppard een paar dagen tevoren in een van de slecht geïsoleerde zalen op North Sea Jazz had gestaan. Haar delicate muziek is voor de fijnproevers en niet voor het gemiddelde festivalpubliek.

  
De 80-jarige Carla Bley maakte in het Bimhuis grote indruk, met bassist Steve Swallow. 


Groeit North Sea Jazz het succes boven het hoofd?

CONCERTRECENSIE. North Sea Jazz Festival Rotterdam, 9 en 10 juli 2016
beeld: Eddy Westveer, Ron Beenen
door: Cyriel Pluimakers

De vooruitzichten voor de tweede en derde dag van North Sea Jazz 2016 zijn een stuk beter. Meer aandacht voor de echte jazz en meer innovatie in de totale programmering. Ook de traditie is zaterdag aardig vertegenwoordigd met toppers als Pat Metheny, Steps Ahead, Branford Marsalis en Enrico Pieranunzi.

  
Trio Scofield Mehldau Guilliana, contrabassist Henry Texier en zangeres Cécile McLorin Salvant op North Sea Jazz. 


Maakt het North Sea Jazz Festival de juiste keuzes?

CONCERTRECENSIE. North Sea Jazz Festival Rotterdam, 8 juli 2016
beeld: Eddy Westveer, Ron Beenen
door: Cyriel Pluimakers

Het North Sea Jazz Festival heeft zich sinds de verhuizing naar Rotterdam definitief ontwikkeld tot een van de meest toonaangevende evenementen ter wereld. Was het festival in Den Haag al uit zijn jasje gegroeid, nu lijkt het erop dat de Ahoy zelfs te klein geworden is. De definitieve bezoekerscijfers (zo’n 70.000 in drie dagen) zijn nog niet binnen, maar het blijft een kunststuk om de diverse zalen tijdig te bereiken.

 
Arturo O`Farrill & The Afro Latin Jazz Orchestra, Kamasi Washington & Metropole Orkest en Ibrahim Maalouf tijdens de openingsdag van North Sea Jazz Festival 2016. 


Superenergieke 80-jarige Hermeto Pascoal

CONCERTRECENSIE. Hermeto Pascoal 80th Anniversary Tour, LantarenVenster R'dam, 7 juli
beeld: Ron Beenen
door: Cyriel Pluimakers

De Braziliaanse multi-instrumentalist Hermeto Pascoal (1936) weet de wereld te verbazen sinds zijn doorbraak op ‘Live-Evil’ van Miles Davis. Daarvoor was hij al te horen op producties met Edu Lobo, Elis Regina en Cesar Camargo Mariano. Met Airto Moreira en Humberto Clayber vormde hij het bekende Sambrasa Trio. Ook zijn bijzondere ensembles Trio Novo en Quarteto Novo konden rekenen op internationale belangstelling.

  
Hermeto Pascoal gaf in Rotterdam een gedenkwaardig concert, met onder meer zangeres Aline Morena. 


Eddy & The Ethiopians schraal maar feestelijk

CONCERTRECENSIE. Eddy & The Ethiopians, Paradox Tilburg, 26 juni 2016
beeld: Liesbeth Keder
door: Erno Elsinga

In Tilburg werd zaterdag en zondag Festival Mundial gehouden. De 29e editie van het wereldfestival verkocht volledig uit en voor de gelegenheid werd Muziekpodium Paradox omgedoopt tot Jazzamba Lounge, de beroemde jazzclub in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba. Op zondag beklom de Eindhovense band Eddy & The Ethiopians er het podium voor twee concerten.

  
Saxofonist Edward Capel (m) met onder andere Moussa Dembele, fluitiste Laurence Bilger en tenorsaxofonist Yimam Teddy. 


Heeft de Edison uitreiking zichzelf overleefd?

CONCERTRECENSIE. Edison uitreiking. Nieuwe Luxor Theater, 24 juni. Met Metropole Orkest, Yuri Honing Acoustic Quartet, Sabrina Starke, Karsu, Gare du Nord, Cecile McLorin Salvant
beeld: Ton van Leeuwen
door: Cyriel Pluimakers

De Edison is de oudste muziekprijs van Nederland. Al sinds 1960 wordt het bronzen beeldje, dat in de loop der tijd een stuk lichter geworden is, uitgereikt aan musici en ensembles die niet alleen door een vakjury maar ook door het publiek uitgekozen zijn.

  
Winnaars van een Edison Yuri Honing (jazz nationaal), Karsu (publieksprijs) en Cecile McLorin Salvant (jazz vocaal) traden op met het Metropole Orkest. 


Virtuoos concert Fly Trio

CONCERTRECENSIE. Fly: Mark Turner, Larry Grenadier, Jeff Ballard, Bimhuis, 11 juni 2016
beeld: Ton van Leeuwen
door: Cyriel Pluimakers

In het Bimhuis staan drie grote namen uit de actuele jazz: tenorsaxofonist Mark Tuner, contrabassist Larry Grenadier en drummer Jeff Ballard. Leidt een dergelijk all star bezetting tot interessante muziek? Het antwoord is een volmondig ‘ja’. Klinkt het trio op hun ECM-producties al indrukwekkend, live komt daar nog een flink stukje bij. De composities zijn uitgebreid en complex, maar op het podium worden ze met een ogenschijnlijk gemak gepresenteerd.

  
Larry Grenadier, Mark Turner en Jeff Ballard op het podium van Bimhuis. 


Gipsy Festival slaat met succes nieuwe wegen in

CONCERTRECENSIE. International Gipsy Festival, Veemarktkwartier Tilburg, 28 mei 2016
beeld: Jostijn Ligtvoet Fotografie
door: Erno Elsinga

Virtuositeit opgesloten in de traditie en balkan beat gingen hand in hand op de twintigste editie van het International Gipsy Festival dat voor de eerste keer in het Tilburgse Veemarktkwartier gehouden werd. Begeleid door zomerse temperaturen zorgde de verjongingskuur mede voor een nagenoeg uitverkochte jubileumeditie, verspreid over een stenen kerktuin en poppodium 013.

  
Bohemian Betyars, de set van flamencogitarist Maurice Leenaars en het optreden van Amira Medunjanin werden luid bejubeld op de jubileumeditie van International Gipsy Festival.