CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.com

Feest bij Rumbatá Beat Band

CONCERTRECENSIE. Rumbatá Beat Band, Porgy en Bess, Terneuzen, 19 december 2014
beeld: Eddy Westveer
door: Mischa Beckers

De Colombiaanse percussionist en componist Jaime Rodríguez kwam in 1983 naar Nederland. Hij ging verder studeren aan het conservatorium in Rotterdam. Met diverse programma’s en ensembles promootte hij Latijns-Amerikaanse muziek. Bijvoorbeeld met zijn Rumbatá Big Band. Meer recentelijk startte hij Rumbatá Beat Band. Daarmee gooit hij het muzikaal over een andere boeg. Zo liet hij horen op het debuutalbum ‘Once again’ waarvan de band dit concert alle stukken speelde.

  
De twaalfkoppige Rumbatá Beat Band onder leiding van percussionist Jaime Rodríguez (l) op het podium van Porgy en Bess. 


Jazz à Verviers maakt alle aanwezigen gelukkig

CONCERTRECENSIE. Festival Jazz a Verviers, Espace Dousberg, Verviers (België), 13 december 2014. Dubbelconcert: Manu Katché Kwartet; Nathalie Loriers met Philippe Aerts en Tineke Postma
beeld: Robert Hansenne
door: Mathilde Löffler

De verrukkelijkste verrassingen zijn soms dichtbij huis te vinden. Ver weg van de Randstad, maar dichtbij Maastricht in het Franstalige Wallonië, werd voor de achtste keer het festival 'Jazz a Verviers' gehouden. Met als sluitstuk en hoogtepunt van het programma een dubbelconcert van twee heel verschillende bands: het kwartet van drumfenomeen Manu Katché en een samenwerking van de Belgische pianiste Nathalie Loriers en haar muzikale partner Philippe Aerts op contrabas met de Nederlandse altsaxofoniste Tineke Postma.

  
Manu Katché, Nathalie Loriers en Tineke Postma op festival Jazz à Verviers.


Jeroen van Vliet maakt faam meer dan waar

CONCERTRECENSIE. Uitreiking BUMA/Boy Edgarprijs, Bimhuis Amsterdam, 14 december '14
beeld: Ron Beenen, Eddy Westveer
door: David Cohen

Met de BUMA/Boy Edgarprijs 2014 won pianist Jeroen van Vliet, volgens het juryrapport een van de ‘paar grote dichters van de Nederlandse geïmproviseerde muziek’, niet alleen een geldbedrag en een plastiek van Jan Wolkers, maar ook de organisatie van een concertavond in het Bimhuis. Op deze avond kregen luisteraars een levendig idee van de enorme veelzijdigheid die de pianist eigen is.

  
Jeroen van Vliet neemt de Boy Edgar Prijs in ontvangst en speelde in het Bimhuis met onder meer trio OGU & Claudio Puntin (l) en Estafest (r).


Flat Earth Society is gewoon ongrijpbaar

CONCERTRECENSIE. Flat Earth Society, Paradox Tilburg, 12 december 2014
beeld: Gemma van der Heyden
door: Rinus van der Heijden

In jazz en improvisatiemuziek wordt nogal eens de aanduiding 'lijkt op' gehanteerd: de muziek van Huppelepup lijkt sprekend op die van Bill Evans bijvoorbeeld. Maar wat als de eerder genoemde term uitbreidt tot 'lijkt niet op'? Dan kom je uit bij Flat Earth Society.

  
Flat Earth Society met onder meer trompettist Jon Birdsong (l) op de planken van Paradox. 


Kwartet van Pannekeet is hechte band

CONCERTRECENSIE. Udo Pannekeet, Porgy en Bess, Terneuzen, 7 december 2014
beeld: Eddy Westveer
door: Mischa Beckers

De Nederlandse jazzbassist Udo Pannenkeet speelde in zijn Pitch Pine Project met Randy Brecker, is een sleutelfiguur in het Tim Langedijk Trio en begeleidt diverse artiesten. Onlangs kwam zijn eigen album ‘On’ uit met tenorsaxofonist Erwin Vann, drummer Pascal Vermeer en Boy Edgarprijswinnaar, pianist Jeroen van Vliet. Pannekeet schreef de muziek met deze musici in het hoofd en produceerde de plaat. Dit concert presenteerde hij ‘On’ in Porgy en Bess in Terneuzen.

  
Erwin Vann, Jeroen van Vliet, Pascal Vermeer en basgitarist Udo Pannekeet presenteerden het album 'On' in Porgy en Bess. 


Jakob Bro zuigt je meteen de muziek in

CONCERTRECENSIE. Jakob Bro Trio, ’t Schuttershof, Middelburg, 2 december 2014
beeld: Eddy Westveer
door: Mischa Beckers

De Deense jazzgitarist Jakob Bro is bekend van het Tomasz Stanko Quartet en Paul Motian’s Electric Bebop Band maar hij heeft als dertiger ook al tien albums op zijn eigen naam staan. In 2009 brak hij internationaal door toen hij ‘Balladeering’ uitbracht.

  
Gitarist Jakob Bro, drummer  Joey Baron en contrabassist Thomas Morgan op het podium van 't Schuttershof. 


‘Miles!’ vooral aanrader voor jazzliefhebbers

CONCERTRECENSIE. ‘Miles!’, theaterproductie met onder andere Michael Varekamp en Ntjam Rosie, Fulcotheater IJsselstein, 27 november '14.
beeld: Ron Beenen
door: Armand van Wijck

Een bijzondere combinatie van film en livemuziek die de kijker even meeneemt in de wereld van Miles Davis en het tijdsbeeld van zijn glansperiode. Aangenaam, intens en een aanrader voor de wat meer ingewijde jazzliefhebber.

  
Tenorsaxofonist Efraïm Trujillo, Ntjam Rosie en Michael Varekamp vertolken hoofdrollen in 'Miles!'.


Prijswinnaars halen Edisons niet meer op

NIEUWS. Uitreiking Edisons 2014, Muziekgebouw Frits Philips Eindhoven, 27 november
beeld: Eddy Westveer
door: Erno Elsinga

Evenals vorig jaar werd de uitreiking van de Edisons in Muziekgebouw Frits Philips in Eindhoven gekenmerkt door de afwezigheid van veel prijswinnaars. De uitreiking, die ooit te boek stond als een feestelijk gala met gerenommeerde artiesten uit binnen- en buitenland, is daarmee verworden tot een presentatie van de genomineerden van de Edison Publieksprijs, met als toetje een concert van een internationale ster, ditmaal Kurt Elling.

  
Presentator Co de Kloet reikt Edisons uit aan Sebastiaan van Bavel en Kapok. Kurt Elling trad op met het Metropole Orkest.


Weinig avontuur bij ‘mystery guest’ Branford Marsalis

CONCERTRECENSIE. Joost Patocka Trio met mystery guest Branford Marsalis, Bimhuis Amsterdam, 22 november ‘14
door: David Cohen


Branford Marsalis speelde in het Bimhuis een set met het Joost Patocka Trio. Archiefbeeld © Thomas Huisman.In het kader van het Internationaal Saxofoonfestival zou het Joost Patocka Trio één set spelen met een ‘Mystery Guest’. Deze aankondiging had haar uitwerking niet gemist: het Bimhuis was geheel uitverkocht en festivalorganisator Arno Bornkamp zei, vóór hij de mysterieuze gast aankondigde, met de ‘gezellige drukte’ erg in zijn sas te zijn.


Tingvall Trio durft risico’s te nemen

CONCERTRECENSIE. Tingvall Trio, Porgy en Bess Terneuzen, 15 november 2014
beeld: Eddy Westveer
door: Mischa Beckers

Met Zweedse, Duitse en Cubaanse roots is het Tingvall Trio met recht een internationaal jazzgezelschap. Inmiddels ligt van dit pianotrio het vijfde studioalbum ‘Beat’ in de schappen. Een aantal stukken daarvan probeerde het trio dit concert in Porgy en Bess te spelen.

  
Pianist Martin Tingvall, contrabassist Omar Rodriguez Calvo en slagwerker Jürgen Spiegel in Porgy en Bess.


Kris Bowers: misfit en hero tegelijkertijd

CONCERTRECENSIE. Kris Bowers. Bimhuis Amsterdam, 14 november 2014
beeld: Ron Beenen
door: Stefan de Graaf

Met gevoel voor understatement laat Kris Bowers weten niet veel meer dan vijf man publiek te hebben verwacht. De aanwezigen lachen. Dat het Bimhuis nu vol zit mag hem dan ogenschijnlijk aangenaam verrassen, maar wie in de lijn Herbie Hancock/Robert Glasper wordt genoemd, nog zo jong (25) is en zich op geen enkele manier laat vangen binnen één overheersend genre wekt nu eenmaal de interesse. 

  
De Amerikaanse pianist Kris Bowers trad in het Bimhuis op met een Nederlandse band. Met drummer Jamie Peet en basgitarist Glenn Gaddum Jr. 


Kenny Barron en Dave Holland klinken als één legende

CONCERTRECENSIE. Kenny Barron & Dave Holland. Bimhuis Amsterdam, 10 november '14
beeld: Thomas Huisman
door: David Cohen

De legendarische pianist Kenny Barron nam keurig in pak achter de piano plaats. Achter hem en zijn medespeler op een opvallend kleine contrabas, Dave Holland, was door de ramen van het Bimhuis het verlichte Amsterdam te zien. Snel tikte Barron met de voet het eerste stuk, ‘Spiral’, af.

  
Pianist Kenny Barron en contrabassist Dave Holland gaven een duoconcert in het Bimhuis.


November Music 2014 is weergaloos mooi

CONCERTRECENSIE. November Music 2014, diverse locaties 's-Hertogenbosch, 7, 8, 9 november 2014.
beeld: Gemma van der Heyden
door: Rinus van der Heijden

Met een levensecht klinkend, en daardoor huiveringwekkend bombardement op Beiroet werd zondagavond in de Verkadefabriek in ’s-Hertogenbosch November Music 2014 afgesloten. Een fenomenaal Kronos Quartet maakte hiermee een einde aan een weergaloze 2014-editie van dit vijfdaagse festival. 

  
Het Kronos Quartet (met Lavinia Meijer), Zapp4 met Marc Ribot en het concert van Franz von Chossy met Wu Wei waren onderdeel van de vele hoogtepunten van November Music.


Een instrumentbeheersing om bang van te worden

CONCERTRECENSIE. Christian McBride Trio, ’t Schuttershof  Middelburg, 2 november 2014 
door: Mischa Beckers


Het trio van contrabassist Christian McBride aan het werk in 't Schuttershof. Foto © Mischa Beckers.‘Down by the riverside’? Daar begon het Christian McBride Trio dit concert toch echt mee. Een enkeling zong het zachtjes mee. Wat gingen we nu meemaken? McBride is er duidelijk in. Met dit trio speelt hij straight ahead jazz. Geen moeilijke maatsoorten en - wisselingen, swingen moet het.


Magnifieke opening November Music ’14

CONCERTRECENSIE. November Music, Verkadefabriek ’s-Hertogenbosch, 5 november ’14
beeld: Gemma van der Heyden
door: Rinus van der Heijden 

November Music 2014 heeft de opening gekregen die het verdiende. Het magnifieke openingsconcert van de Tunesische udspeler Anouar Brahem is woord en daad tegelijk van het ijzersterke programma dat het festival dit jaar kenmerkt. Afgemeten aan dit concert staat ’s-Hertogenbosch tot en met zondag derhalve vuurwerk van de buitencategorie te wachten. 

  
Het kwartet van udspeler Anouar Brahem verzorgde in een uitverkocht Verkadefabriek het openingsconcert van November Music 2014.


Jazz International Rotterdam veelzijdig en van hoge kwaliteit

CONCERTRECENSIE. Festival Jazz International Rotterdam, LantarenVenster, 1 en 2 november 2014
beeld: Thomas Huisman
door: Armand van Wijck

'Kleinschalig in omvang, groots in namen'. Het motto van het festival Jazz International Rotterdam is een doeltreffende samenvatting van wat er zich dit weekeinde afspeelde in LantarenVenster. Verdeeld over twee zalen waren er artiesten te bewonderen als Avishai Cohen, John Scofield en Ben van Gelder. Een gevarieerd programma van hoge kwaliteit met veel jong talent.

  
John Scofield, Ben van Gelder met Ambrose Akinmusire en Avishai Cohen traden op tijdens Festival Jazz International Rotterdam.


Festival ‘So What’s Next‘ brengt enorme veelvoud aan stijlen

CONCERTRECENSIE: Festival ‘So What’s Next’, Muziekgebouw Eindhoven, 1 november 2014
beeld: Eddy Westveer
door: Mathilde Löffler

De programmering van het uitverkochte festival ‘So What’s Next’ dat voor de tweede keer werd gehouden, richt zich op jonge, succesvolle musici in de volle bandbreedte van stijlen tussen jazz en pop. Het wordt aangevuld met bekende namen als  de Nederlandse rapper Typhoon, de Belgische zangeres Selah Sue, de pioniers Bugge Wesseltoft, Henrik Schwarz en Dan Berglund Trio en de Libanese trompettist Ibrahim Maalouf. 

  
Typhoon, het trio Bugge Wesseltoft, Henrik Schwarz, Dan Berglund en pianist Jason Moran met The Bandwagon waren enkele smaakmakers tijdens So What's Next.


Ritmisch en melodieus vlechtwerk van bovenste plank

CONCERTRECENSIE. Zakir Hussain & Masters of Percussion. Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam, 1 november 2014
beeld: Maarten Mooijman
door: Stefan de Graaf

De opstelling op het podium van de grote zaal van het Muziekgebouw aan 't IJ doet denken aan ‘Het Laatste Avondmaal’ van Leonardo da Vinci. De uitgestrekte tafel is nu alleen gedekt met tal van bekende en minder bekende Indiase instrumenten - van de tabla tot de doyra (tamboerijn) - elk voorzien van een microfoon om de fijnste nuances in het bijna volmaakte ritmische spel van tablaspeler Zakir Hussain en zijn Masters of Percussion hoorbaar te maken.

  
Tablaspeler Zakir Hussain en Masters of Percussion in Muziekgebouw aan 't IJ. Met Rakesh Chaurasia (bamboefluit) en Abbos Kosimov (tamboerijn). 


Hilliard en Garbarek bouwen nieuw, spannend universum

CONCERTRECENSIE. ‘Officium’ The last Concerts, Jan Garbarek en The Hilliard Ensemble. Ingolstädter Jazztage 2014, kerk Liebfrauenmünster Ingolstadt (Duitsland), 24 oktober '14 
beeld: Christian Pacher
door: Mathilde Löffler

Na 40 jaar neemt The Hilliard Ensemble, een van de beste vocale ensembles op het gebied van oude muziek wereldwijd, afscheid. Het kwartet doet dat met een reeks bijzondere optredens, samen met de Noorse saxofonist Jan Garbarek. Zij maken een tour kriskras door Europa langs de mooiste, spiritueelste kerken met een bijzondere akoestiek.

  
Jan Garbarek en The Hilliard Ensemble in de kerk Liebfrauenmünster van de Duitse stad Ingolstadt. In november twee keer te zien in Nederland.


Kairos 4tet mist elke sensatie

CONCERTRECENSIE. Kairos 4tet, Paradox Tilburg, 24 oktober 2014
beeld: Liesbeth Keder
door: Rinus van der Heijden

‘Kairos 4tet bestaat uit de top van de nieuwe opkomende UK jazzscene en is in de UK een regelrechte sensatie’, ronkte de website van muziekpodium Paradox. Dat beloofde derhalve heel wat. Maar de verwachtingen vielen al bij de eerste noten van een slaapverwekkend concert in duigen. 

  
Het Kairos 4tet met saxofonist Adam Waldmann kon in Paradox niet overtuigen.