CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.com

Met de Zomerjazzfietstour de boer op en de kerk in

CONCERTRECENSIE. Zomerjazzfietstour 2014. Groningen, diverse locaties in Reitdiepdal, 30 augustus 2014.
beeld: Gemma van der Heyden
door: Rinus van der Heijden

Bij Boer Dick was het te doen, zaterdag laat in de middag. De Zomerjazzfietstour was al bijna achter de rug, maar bij deze landbouwer in zijn schuur in Feerwerd stond het kwartet 1000 met als gast Eugene Chadbourne te trappelen als een naar de weide verlangend paard. Terwijl het juist op dat moment begon te regenen en de fietsende deelnemers zich over de zompige deel naar de schuur haastten, ontrolde zich hier een van de mooiste concerten van dit uitzonderlijke jazzevenement dat Zomerjazzfietstour heet.

  
Fietsers zoeken bij een kopie van het Vrijheidsbeeld de weg naar Aduard waar in een kerkje Joëlle Léandre en Vincent Courtois optraden (m). Bouge met Luc Ex, Isabelle Duthoit en Johannes Bauer in de kerk van Fransum. 


Marc Stakenburg - De big bang van de popmuziek

BOEKBESPREKING

Marc Stakenburg - De big bang van de popmuziek
uitgever: Radio, Sound & Vision
uitgegeven: augustus 2014
prijs: € 20,00
bindwijze: paperback / softback
pagina's: 209
ISBN: 978-90-9028154-4
website: www.marcstakenburg.nl
door: Mischa Beckers
‘Op Congo Square klonk de big bang, de oerknal die verregaande rimpels teweegbracht en als een schokgolf weer terugkwam toen Britse acts als The Beatles, The Rolling Stones, John Mayall en Eric Clapton de muziek ontdekten en weer terugbrachten naar het land van herkomst’, aldus Marc Stakenburg.


‘Blue Moon’ schijnt over slot van Jazz Middelheim

CONCERTRECENSIE. Jazz Middelheim, Park Den Brandt Antwerpen, 17 augustus 2014
beeld: Maurits van Hout
door: Rinus van der Heijden

‘Blue Moon’, in 1934 gecomponeerd door Rogers & Hart, kende talloze uitvoeringen. Van Elvis Presley tot Django Reinhardt, van filmmuziek in Fellini’s ‘8 ½’ tot de doo-wopversie van The Marcels. Toch durfde oude rot in het vak Ahmad Jamal het op de slotdag van Jazz Middelheim 2014 aan, om deze klassieker naar zijn eigen hand te zetten: een prachtvondst.

 
Ahmad Jamal, Vijay Iyer with Strings en Enrico Rava op de slotdag van Jazz Middelheim.


Rede en hart na elkaar op Jazz Middelheim

CONCERTRECENSIE. Jazz Middelheim, Park Den Brandt in Antwerpen, 14 en 15 augustus
beeld: Maurits van Hout
door: Rinus van der Heijden

Jazz Middelheim 2014 heeft twee volstrekt verschillende festivaldagen achter de rug. Met de eerste dag leek de organisatie van het Belgische evenement er onherroepelijk in te willen knallen door het tonen van een etalage met uitsluitend techniek. De tweede festivaldag ging het er wat rustiger aan toe, hier triomfeerde het musicerende mensenhart over de musicerende menselijke rede. 

  
Wayne Shorter, Avishai Cohen en Vijay Iyer op de openingsdagen van festival Jazz Middelheim in Antwerpen.


Bewogen dertigste editie van Gaume Jazz

CONCERTRECENSIE. Gaume Jazz, Rossignol-Tintigny (B), 8, 9 en 10 augustus
beeld: Gérard Beckers, Jean-Pierre Goffin
door: Georges Tonla Briquet

Gaume Jazz beleefde een bewogen dertigste editie. De weergoden zaten totaal niet mee. Op muzikaal gebied zullen de nieuwe creatie van Mâäk (MikMâäk) en de carte blanche van de jonge drummer Antoine Pierre met stip in de analen van het festival opgetekend staan.

  
Onder meer slagwerker Antoine Pierre (carte blanche), de groep MikMâäk en pianist Jean-Philippe Collard-Neven traden tijdens Gaume Jazz op. 


Gent Jazz brengt avontuurlijk programma voor gretig publiek

CONCERTRECENSIE. Gent Jazz, Bijloke Gent, zaterdag 12 en zondag 13 juli 2014
beeld: Jos L. Knaepen, Bruno Bollaert
door: Mathilde Löffler

Gent Jazz Festival heeft een gedegen reputatie als festival voor de liefhebbers van onopgesmukte en bijzondere jazzprojecten. Improvisatie en experiment als essentieel onderdeel van de jazz vormen de leidraad van de programmering die uitdaagt, vernieuwt, tot denken aanzet en die een grote bandbreedte van Belgische, Europese en Amerikaanse jazzprojecten presenteert.

  
Dave Holland trad op met Prism, Chick Corea speelde in duo met bassist Stanley Clarke en nodigde pianiste Hiromi uit voor een duet achter de piano.


North Sea Jazz op weg naar Great Music Festival

CONCERTRECENSIE. North Sea Jazz Festival zondag 13 juli 2014, Ahoy Rotterdam
beeld: Thomas Huisman, Ron Beenen
door: David Cohen

Na de voetballers, die Nederland wekenlang in de ban hielden, stonden er dit weekeinde andere Nederlandse helden centraal en wel tijdens het North Sea Jazz Festival 2014 in Rotterdam. Na concerten van drumlegende Han Bennink en saxofonist Benjamin Herman was het zondag laat in de middag tijd voor het optreden van trompettist Eric Vloeimans met zijn project ‘Oliver’s Cinema’. 

  
Nile Rodgers (Chic), de Daptone Super Soul Revue met Sharon Jones en Charles
Bradley, en Benjamin Herman die op North Sea zijn nieuwe album presenteerde.


Nog genoeg 'echte' jazz te vinden op North Sea Jazz

CONCERTRECENSIE. North Sea Jazz Festival, Ahoy, Rotterdam, 11 en 12 juli 2014
beeld: Thomas Huisman, Ron Beenen
door: Armand van Wijck

Met een programmering vol grote publiekstrekkers als Stevie Wonder, Robin Thicke en Pharrell Williams leek het er tijdens deze editie van North Sea Jazz even op dat de 'onvervalste' jazz volkomen ondergesneeuwd zou raken. Niets was minder waar, het moest alleen gezocht worden in de wat kleinere, vaak minder drukke zalen.

  
Martial Solal, John Scofield en Pharoah Sanders speelden op North Sea Jazz.


Op reis met Threadgill en Pérez

CONCERTRECENSIE. North Sea Jazz Festival, Ahoy, Rotterdam, 11 en 12 juli 2014
beeld: Thomas Huisman, Ron Beenen
door: Mischa Beckers

Hoe kies je een route door een uitgebreid programma als dat van het North Sea Jazz Festival? Richten op vooral die ene of enkele artiesten geeft de meeste rust. Veel willen zien betekent van hot naar her rennen en vaak halverwege ergens binnenvallen of vertrekken. Of, je richt je op een bepaald podium waar doorgaans de optredens een enigszins overeenkomstig karakter hebben.

  
Ambrose Akinmusire met de Paul Acket Award, publiekstrekker Stevie Wonder en Henry Threadgill’s Zooid op North Sea Jazz.


Warm onthaal op North Sea Jazz

NIEUWS
beeld: Ron Beenen
door: Mischa Beckers
Pharoah Sanders op de openingsavond van
North Sea Jazz 2014.De 39e editie van het volledig uitverkochte North Sea Jazz Festival is gestart. Natuurlijk met aanbod voor een breed publiek, zoals op bijna alle grote festivals. Dus was er op vrijdag al keuze tussen populaire popacts zoals Robin Thicke, toegankelijke liedjes van Paloma Faith en de soul georiënteerde nummers van Gregory Porter. En vanzelfsprekend jazz in al zijn verschijningsvormen, met grote namen zoals artist-in-residence Christian McBride en Joshua Redman en een keur aan artiesten uit de nationale geledingen.


TivoliVredenburg geopend met gelijknamig festival

NIEUWS
beeld: Ron Beenen
door: Erno Elsinga

Ruim tienduizend nieuwsgierigen bezochten dit weekeinde de opening van het immense muziekgebouw TivoliVredenburg in Utrecht. Het startschot bestond uit de eerste editie van het TivoliVredenburg Festival en stelde bezoekers in staat middels veertig concerten alle vijf de zalen van het unieke complex te bezoeken.

  
Het nieuwe TivoliVredenburg met Zaal Ronda waar The Opposites speelden. Een doorkijkje in het hart van het gebouw. Bezoekers in het jazzcafé van Cloud Nine.  


Radicale vernieuwing doet Moers Festival goed

CONCERTRECENSIE. Moers Festival, Moers (D), 6-9 juni 2014
beeld: Elisa en Patrick Essex
door: Georges Tonla Briquet

De verhuizing van de vertrouwde circustent in het stadspark van Moers naar een heuse concertzaal even verderop, was natuurlijk hét evenement van deze editie. Terwijl vaste gasten in Moers zoals Fred Frith en Arto Lindsay, samen met een aantal jongere groepen en artiesten er voor zorgden dat Moers 2014 ook muzikaal uitgroeide tot een voltreffer. 

  
Onder meer Arto Lindsay & Paal Nilssen-Love, Fred Frith Gravity Band en Joey Baron met Robyn Schulkowsky stonden op het Duitse Moers Festival.


Larry Graham sluit Jazzfestival Middelburg snoeihard af

CONCERTRECENSIE. International Jazzfestival Middelburg, 7-9 juni 2014
beeld: Eddy Westveer
door: Mischa Beckers

Het International Jazzfestival Middelburg beleefde afgelopen Pinksterweekeinde de achtste editie. In afgeslankte vorm. Dit keer geen oude-stijljazz, streetparades en bands op het kleine podium. Bijna alle optredens waren dit keer op het grote podium van het Abdijplein.

  
Courtney Pine, Carla Bley en Larry Graham trokken veel publiek naar het Abdijplein tijdens het International Jazzfestival Middelburg.


Hèhè, eindelijk is Den Bosch zo ver

CONCERTRECENSIE. Jazz in Duketown, binnenstad ’s-Hertogenbosch, 7 en 8 juni 2014
beeld: Gemma van der Heyden
door: Rinus van der Heijden

Na vele, vele pogingen heeft Den Bosch eindelijk gekregen waar het al jaren naar streefde: een jazzfestival dat de toets der kritiek van zowel jazzliefhebbers als ‘gewone’ gezelligheidszoekers kan doorstaan. Het heeft lang geduurd, omdat het festival er maar niet in slaagde beide groepen op een muzikaal verantwoorde manier te bedienen. Maar toen kwam Jazz in Duketown 2014. 135.000 bezoekers hebben gedurende vier dagen jazz in brede zin voorbij zien komen. En wie niet van jazz hield, kreeg andere muzikale gerechten voorgeschoteld.

  
Publiekstrekker José James op de Parade. Toetsenist Jozef Dumoulin trad op met zijn Red Hill Orchestra. Tineke Postma trad met het Belgische trio van Ivan Paduart op.


Pat Metheny maakt vernieuwd TivoliVredenburg tot ademloze vallei

CONCERTRECENSIE. Pat Metheny Unity Group, TivoliVredenburg, 8 juni 2014
door David Cohen


Pat Metheny trad met zijn Unity Group op in Utrecht.
Archiefbeeld © Ron Beenen.


De grote zaal van het verbouwde TivoliVredenburg is volledig intact gebleven. Voor deze ruimte was het optreden van de Pat Metheny Unity Group het eerste concert dat in de verkoop ging. Met tweeduizend mensen kon er niemand meer bij. Op het blauw-groen verlichte podium stond naast saxofoons, een contrabas en een drumkit, ook een bedekte vibrafoon.


James Carter Organ Trio baant zich wervelend een weg

CONCERTRECENSIE: James Carter Organ Trio, TivoliVredenburg/Cloud Nine, 29 mei 2014
beeld: Ron Beenen
door: Kees Schreuders 

Saxofoonreus James Carter is deze hemelvaart voorganger in de nog vrijwel  maagdelijke jazzclub Cloud Nine. Vergezeld door Gerard Gibbs op Hammond B3 en Leonard King op drums vormt hij een bijna naadloos op elkaar ingespeeld trio, waarvan de leden elkaar al kennen sinds ze als aankomende talenten in Detroit speelden. 

  
Het Organ Trio van saxofonist James Carter met Gerard Gibbs op Hammond B3 en Leonard King op drums.


Soul’Afrique zet meteen vaste voet aan wal

CONCERTRECENSIE. Paul van Kemenade’s Soul’Afrique met eigen kwintet plus Afrikaanse musici. Paradox Tilburg, 30 mei ’14
beeld: Gemma van der Heyden
door: Rinus van der Heijden

Een uitgebreide tournee door Nederland en – vermoedelijk, maar daarover verderop meer – Afrika, kende de start in Tilburg, de woonplaats van Paul van Kemenade; bandleider, altsaxofonist, componist en bedenker van het project Soul’Afrique. Een samenwerkingsverband met zijn eigen kwintet en de Zuid-Afrikaanse musici Louis Mhlanga (gitaar), Sydney Mnisi (tenorsaxofoon) en Feya Faku (trompet).

  
Louis Mhlanga, Fezile ‘Feya’ Faku en Paul van Kemenade tijdens de première van Soul 'Afrique in Paradox Tilburg.


Omer Avital danst en overtuigt in het Bimhuis

CONCERTRECENSIE. Omer Avital Quintet, Bimhuis Amsterdam, 28 mei ’14
beeld: Thomas Huisman
door: Thomas Kok

Contrabassist Omer Avital presenteerde deze avond met zijn kwintet het onlangs uitgekomen album 'New Song'. In een goed gevulde zaal speelde de band ruim twee uur vol enthousiasme. Avital combineert jazz, klezmer en ook Noord-Afrikaanse muziek in zijn composities. 

  
Contrabassist Omer Avital met de blazers  Joel Frahm en Avishai Cohen in het Bimhuis.


Festival toont alle hoeken en gaten van gipsymuziek

CONCERTRECENSIE. International Gipsy Festival, Interpolistuin Tilburg, 24 en 25 mei 2014
beeld: Gemma van der Heyden
door: Rinus van der Heijden

Voor wie nog niet dolgedraaid was op de ritmes, de snelheid, de virtuositeit en de stroom aan dansbare momenten, had de organisatie van het International Gipsy Festival als uitsmijter Fanfare Ciocarlia uitgenodigd. De Roemeense brassmachine walste elk nog eventueel greintje onzekerheid over de aard van het tweedaagse evenement weg. Daarbij de conclusie presenterend, dat de achttiende editie van het International Gipsy Festival een van de beste was van de afgelopen jaren. 

  
Violist Valiente van Trikosis, het Balkan Traffic Orchestra en Raromski-zangeres Sandra Tadic die veel indruk maakte op het Gipsy Festival in Tilburg.


Terence Blanchard krijgt ondanks alles staande ovatie

CONCERTRECENSIE. Terence Blanchard Quintet, Bimhuis Amsterdam, 22 mei 2014
beeld: Ron Beenen
door David Cohen

Het was goed dat trompettist en componist Terence Blanchard een tijd op zich liet wachten, want een groot deel van het massaal op hem afgekomen publiek zat in het Bimhuiscafé nog aan het nagerecht. Toen de trompettist met zijn kwintet opkwam, knikte hij de zaal kort toe, waarop pianist Fabian Almazan een lang, statig intro inzette. 

  
Trompettist Terence Blanchard werd begeleid door slagwerker Kendrick Scott, tenorsaxofonist Brice Winston, contrabassist Joshua Crumbly (en pianist Fabian Almazon).