CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.com

Eddy & The Ethiopians schraal maar feestelijk

CONCERTRECENSIE. Eddy & The Ethiopians, Paradox Tilburg, 26 juni 2016
beeld: Liesbeth Keder
door: Erno Elsinga

In Tilburg werd zaterdag en zondag Festival Mundial gehouden. De 29e editie van het wereldfestival verkocht volledig uit en voor de gelegenheid werd Muziekpodium Paradox omgedoopt tot Jazzamba Lounge, de beroemde jazzclub in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba. Op zondag beklom de Eindhovense band Eddy & The Ethiopians er het podium voor twee concerten.

  
Saxofonist Edward Capel (m) met onder andere Moussa Dembele, fluitiste Laurence Bilger en tenorsaxofonist Yimam Teddy. 


Heeft de Edison uitreiking zichzelf overleefd?

CONCERTRECENSIE. Edison uitreiking. Nieuwe Luxor Theater, 24 juni. Met Metropole Orkest, Yuri Honing Acoustic Quartet, Sabrina Starke, Karsu, Gare du Nord, Cecile McLorin Salvant
beeld: Ton van Leeuwen
door: Cyriel Pluimakers

De Edison is de oudste muziekprijs van Nederland. Al sinds 1960 wordt het bronzen beeldje, dat in de loop der tijd een stuk lichter geworden is, uitgereikt aan musici en ensembles die niet alleen door een vakjury maar ook door het publiek uitgekozen zijn.

  
Winnaars van een Edison Yuri Honing (jazz nationaal), Karsu (publieksprijs) en Cecile McLorin Salvant (jazz vocaal) traden op met het Metropole Orkest. 


Virtuoos concert Fly Trio

CONCERTRECENSIE. Fly: Mark Turner, Larry Grenadier, Jeff Ballard, Bimhuis, 11 juni 2016
beeld: Ton van Leeuwen
door: Cyriel Pluimakers

In het Bimhuis staan drie grote namen uit de actuele jazz: tenorsaxofonist Mark Tuner, contrabassist Larry Grenadier en drummer Jeff Ballard. Leidt een dergelijk all star bezetting tot interessante muziek? Het antwoord is een volmondig ‘ja’. Klinkt het trio op hun ECM-producties al indrukwekkend, live komt daar nog een flink stukje bij. De composities zijn uitgebreid en complex, maar op het podium worden ze met een ogenschijnlijk gemak gepresenteerd.

  
Larry Grenadier, Mark Turner en Jeff Ballard op het podium van Bimhuis. 


Gipsy Festival slaat met succes nieuwe wegen in

CONCERTRECENSIE. International Gipsy Festival, Veemarktkwartier Tilburg, 28 mei 2016
beeld: Jostijn Ligtvoet Fotografie
door: Erno Elsinga

Virtuositeit opgesloten in de traditie en balkan beat gingen hand in hand op de twintigste editie van het International Gipsy Festival dat voor de eerste keer in het Tilburgse Veemarktkwartier gehouden werd. Begeleid door zomerse temperaturen zorgde de verjongingskuur mede voor een nagenoeg uitverkochte jubileumeditie, verspreid over een stenen kerktuin en poppodium 013.

  
Bohemian Betyars, de set van flamencogitarist Maurice Leenaars en het optreden van Amira Medunjanin werden luid bejubeld op de jubileumeditie van International Gipsy Festival. 


Van Kemenade inspireert Zuid-Afrikaanse musici

CONCERTRECENSIE. Amersfoort Jazz, Theater De Lieve Vrouw, 27 mei 2016
beeld: Nico Brons
door: Cyriel Pluimakers

Tijdens het drie dagen durende Rabobank Amersfoort Jazz vond er een internationale uitwisseling plaats tussen Nederlandse en Zuid-Afrikaanse musici in Theater De Lieve Vrouw. Bijzondere gast op de vrijdag was altsaxofonist Paul van Kemenade, die al heel wat kilometers in het land van Nelson Mandela achter de rug heeft. Na een enthousiaste speech van de ambassadeur wordt een start gemaakt met de Dutch South African Jazz Meeting door de vers ingevlogen musici.

  
Onder meer trompettist Mandla Mhlangeni en de saxofonisten Karendra Devroop en McCoy Mrubata deelden in Amersfoort het podium met Paul van Kemenade. 


Angles 9 maakt verpletterende indruk

CONCERTRECENSIE. Angles 9, Bimhuis, Amsterdam, 26 mei 2016
beeld: Eddy Westveer
door: Cyriel Pluimakers

Altsaxofonist Martin Küchen, leider van Angles 9, heeft zijn band inmiddels uitgebreid tot een groot ensemble waarin we een keur uit de Zweedse avant-garde aantreffen. Deze supersize formatie speelt muziek die refereert aan de glorietijd van de free jazz, eind jaren zestig en begin jaren zeventig. Vergelijkingen met Charles Mingus, Carla Bley, Charles Mingus, Don Cherry en het Globe Unity Orchestra liggen voor de hand. Ook treffen we de nodige elementen uit de volksmuziek van de Balkan en West-Afrika aan. Een cocktail die flink opgeklopt wordt geserveerd met een bijna grenzeloze uitbundigheid.

  
Angles 9 met trompettist Goran Kajfes en saxofonist Eirik Hegdal overrompelde het Bimhuis. 


Bart Defoort Quintet nog te braaf

CONCERTRECENSIE. Bart Defoort Quintet, De Werf, Brugge, 20 mei 2016
beeld: Guy van de Poel, Jean-Luc Goffinet
door: Bartel Debbaut

Bruggeling Bart Defoort draait als tenorsaxofonist al meer dan twintig jaar mee in de Belgische jazzscene. Zo maakt hij sinds het prille begin deel uit van het Brussels Jazz Orchestra. Als bandleider bracht hij recent met ‘Inner Waves’ zijn vierde album uit. “Zieleroerselen”, die hij in De Werf presenteerde met zijn trouwe sparringpartner Hans Van Oost op gitaar en drie nieuwelingen binnen het kwintet: pianist Ewout Pierreux, contrabassist Christophe Devisscher en percussionist Toni Vitacolonna.

  
Archiefbeeld van pianist Ewout Pierreux, saxofonist Bart Defoort en gitarist Hans van Oost.


Dick de Graaf New Quartet wacht grootse toekomst

CONCERTRECENSIE. Dick de Graaf New Quartet, Vredenburg, Club Nine, Utrecht, 20 mei
beeld: Ton van Leeuwen
door: Cyriel Pluimakers

Saxofonist Dick de Graaf (1954) behoort al heel wat jaren tot de top van de Nederlandse jazzscene. Naast aan de bebop gerelateerde muziek, speelt hij ook graag cross-overs met tango, Afrikaanse muziek, klassieke muziek en rock. In zijn nieuwe kwartet integreert hij diverse muzikale invloeden. De presentatie vindt plaats in de gezellige Club Nine, in de nok van het gigantische TivoliVredenburg.

  
Saxofonist Dick de Graaf met de Italiaanse gitarist Federico Castelli en contrabassist Stefan Lievestro. 


Moers Festival koestert pure improvisatie

CONCERTRECENSIE. Moers Festival, Moers, Duitsland, 13 - 16 mei 2016
beeld: Elisa Essex
door: Georges Tonla Briquet

Opvallend wederom hoe rijk en gevarieerd improvisatie en vrije muziek kunnen klinken op het Duitse Moers Festival, mede door de vertakkingen van Keulen tot Afrika en van Scandinavië tot Cuba. Absoluut hoogtepunt van deze festivaleditie was het concert van de Belgisch-Noorse groep Warped Dreamer.

  
Duo Kaja Draksler en Susana Santos Silva, de band Warped Dreamer en Cassandra Wilson die optrad met het trio Harriet Tubman op de podia van Moers Festival.


Geslaagde Music Meeting, ondanks matig weer

CONCERTRECENSIE. Music Meeting, Park Brakkestein Nijmegen, 14 en 15 mei 2016
beeld: Gerard Verschooten, Ron Beenen (zw/w)
door: Cyriel Pluimakers

De Nijmeegse Music Meeting is al jarenlang internationaal toonaangevend voor muziek die zich op het grensvlak beweegt van jazz en wereldmuziek.  In het verleden werden ook de nodige compositieopdrachten verstrekt, maar dat was bij deze editie niet het geval. Het evenement speelt zich af in het sfeervolle Park Brakkenstein, een plek die zich uitstekend leent voor rollende keukens, stands, looporkesten en andere vormen van gezelligheid. 

  
Toetsenist Cory Henry, Konono No. 1 & Batida en de Griekse zangeres Savina Yannatou op de podia van Music Meeting. 


MATAK verkent onbevreesd muzikale grenzen

CONCERTRECENSIE. MATAK, Intro in Situ, Maastricht, 3 mei 2016
beeld: Erwin Penners
door: Mathilde Löffler

Zich openstellen, clichés uit het hoofd zetten en samen ruim baan geven aan de inspiratie van het moment door in vrije improvisaties elkaars grenzen te verkennen. Dat is de leidraad van MATAK, een ensemble waar niets te gek is en waar zonder voorbehoud wordt gemusiceerd.

  
Zangeres Isabel Bermejo, trombonist Tim Daemen en bassist Mateusz Malcharek. 


Enrico Rava begint twijfelend en eindigt grandioos

CONCERTRECENSIE. Enrico Rava New 4tet, Bimhuis, 5 mei 2016
door: David Cohen

Wanneer de 76-jarige Italiaanse peetvader van de jazz opkomt, is zijn uitstraling zo jeugdig en energiek, dat pas later tot je doordringt dat zijn gitarist, contrabassist en drummer samen waarschijnlijk jonger zijn dan hij. Hij kijkt om zich heen en besluit zonder aankondiging het eerste nummer in te zetten. De lange grijze haren vallen naar achteren en schudden wanneer hij met verwaarloosbare moeite zijn bugel aan zijn lippen zet.

  
Archiefbeeld Enrico Rava New 4tet tijdens een concert in Italië. Foto © Dan Codazzi. 


Oliver’s Cinema raakt de ziel

CONCERTRECENSIE. Oliver’s Cinema, Porgy & Bess, Terneuzen, 1 mei 2016
beeld: Eddy Westveer
door: Bartel Debbaut

Als laatste jazzconcert van dit seizoen stond in Porgy & Bess Oliver’s Cinema op het programma, het trio van trompettist Eric Vloeimans, accordeonist Tuur Florizoone en cellist Jörg Brinkmann. Een goede keuze als afsluiter, zo bleek.

  
Eric Vloeimans, Tuur Florizoone en Jörg Brinkmann brachten een sfeervol concert in Porgy en Bess. 


Three Al's absurdistisch verbond tussen volwassen mannen

CONCERTRECENSIE. De Three Al’s, Kennismakerij Spoorzone, Tilburg, 28 april
beeld: Liesbeth Keder
door: Erno Elsinga

Gefascineerd door de leugen, beseffende dat de leugen niet zonder de waarheid kan. Het lijkt de kern van de Three Al’s, een absurdistisch verbond tussen drie volwassen mannen die in woord en muziek met de verbeelding spelen zonder dat je er vat op krijgt.

  
Albert van Veenendaal, Alan Purves en A.L. Snijders in het kader van paraBIEBop in de Tilburgse Kennismakerij. 


Glansrol voor Young VIP Vinnie Vibes

CONCERTRECENSIE. Young VIPs Tournee met Rogier Telderman Trio & Vinnie Vibes, Club Nine, TivoliVredenburg, Utrecht, 28 april 2016
beeld: Ton van Leeuwen
door: Cyriel Pluimakers

De Vereniging van Jazz- en Improvisatiemuziek Podia koos dit jaar twee jonge ensembles uit om een landelijke tournee te maken: het Rogier Telderman Trio en Vinnie Vibes.

  
Pianist Rogier Telderman en vibrafonist Vincent Houdijk met Vinnie Vibes op het Young VIP-podium in Utrecht. 


Omer Avital redt concert op sfeer

CONCERTRECENSIE. Omer Avital Quintet, TivoliVredenburg, Cloud Nine, 25 april
beeld: Karen van Gilst
door: Cyriel Pluimakers

De Israëlische bassist Omer Avital is een van de smaakmakers van de rijke New Yorkse jazzscene. Zijn muziek is een aantrekkelijke cocktail van jazz, klezmer en Arabische muziek. De meest ingewikkelde ritmes tovert hij uit zijn contrabas en daarnaast beschikt hij ook nog over een lekker vette toon. Als bandleider en animator is Avital onovertroffen.

  
Contrabassist Omer Avital presenteerde in Cloud Nine zijn nieuwe album Abutbul Music. 


Spring Jazz Festival toont de toekomst van de jazz

CONCERTRECENSIE. Spring Jazz Festival, AINSI, Maastricht, 21 april 2016
beeld: Kris Riem
door: Mathilde Löffler

Wie op donderdagavond het hippe industriële AINSI-complex in Maastricht bezocht, werd getrakteerd op een bruisende avond vol creativiteit, ongebreideld speelplezier, experimenten en open muzikale ontmoetingen tussen muzikanten van internationale statuur en aanstormende studenten van het plaatselijke Conservatorium.

  
Het JOC (l) en studenten van Conservatorium Maastricht zoals Jazzical met dirigent in opleiding Mayya Aprossine en bassiste Haein Joe presenteren zich tijdens het Spring Jazz Festival.


Jef Neve improviseert zichzelf voorbij

CONCERTRECENSIE. Jef Neve, solopiano, Paradox, Tilburg, 22 april
beeld: Liesbeth Keder
door: Erno Elsinga

Een dag na het overlijden van Prince kon geen muzikant die het podium op moest eromheen. Terwijl bekende gebouwen wereldwijd paars kleurden klonk in de Tilburgse Paradox ‘Purple Rain’ gespeeld door pianist Jef Neve, die meende dat de funklegende uit Minneapolis op het gebied van compositie ‘de Bach en Mozart’ was van onze tijd.

  
Pianist Jef Neve tijdens zijn soloconcert in de Tilburgse Paradox. 


Tineke Postma Sonic Halo modern en krachtig

CONCERTRECENSIE. Tineke Postma Sonic Halo ft. Greg Osby, Schouwburg Tilburg, 17 april
beeld: Eddy Westveer
door: Erno Elsinga

‘Hollandse nuchterheid’ en ‘internationale carrière’ zijn enkele steekwoorden uit het juryrapport die de Buma Boy Edgarprijs bij Tineke Postma deed belanden. Postma koos er dan ook voor om de bijbehorende Nederlandse tournee met haar Amerikaanse band Sonic Halo te doen waarmee ze twee jaar terug een gelijknamig album uitbracht, in samenwerking met sopraan- en altsaxofonist Greg Osby.

 
Tineke Postma Sonic Halo met Florian Weber, Linda Oh en Greg Osby eerder gefotografeerd tijdens de Boy Edgar Tournee in Middelburg. 


Jon Irabagon avonturier op de altsaxofoon

CONCERTRECENSIE. Jon Irabagon Trio, Bimhuis Amsterdam, 15 april 2016
beeld: Ton van Leeuwen
door: Cyriel Pluimakers

Saxofonist Jon Irabagon (1979) timmert al jaren aan de weg en werd hier met name bekend door zijn samenwerking met trompettist Dave Douglas en het kwartet Mostly Other People Do the Killing, een ensemble dat er onder meer in slaagde een perfecte ‘remake’ van Miles Davis’ fameuze ‘Kind of Blue’ af te leveren. Ook Irabagon zijn eigen producties mogen er zijn met postmoderne pastiches van onder meer Sonny Rollins en Ornette Coleman. Ook schrikt hij niet terug voor extreme muzikale escapades: zijn vorig jaar verschenen cd ‘Inaction Is an Action’ bestaat uit meer dan 38 minuten solospel op de sopraninosaxofoon. Irabagon is thuis op de hele saxofoonfamilie, maar beperkt zich meestal tot de alt- en tenorsaxofoon.

  
Jon Irabagon met de veteranen Mark Helias op contrabas en slagwerker Barry Altschul in Bimhuis.