CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.com

Tingvall Trio durft risico’s te nemen

CONCERTRECENSIE. Tingvall Trio, Porgy en Bess Terneuzen, 15 november 2014
beeld: Eddy Westveer
door: Mischa Beckers

Met Zweedse, Duitse en Cubaanse roots is het Tingvall Trio met recht een internationaal jazzgezelschap. Inmiddels ligt van dit pianotrio het vijfde studioalbum ‘Beat’ in de schappen. Een aantal stukken daarvan probeerde het trio dit concert in Porgy en Bess te spelen.

  
Pianist Martin Tingvall, contrabassist Omar Rodriguez Calvo en slagwerker Jürgen Spiegel in Porgy en Bess.


Kris Bowers: misfit en hero tegelijkertijd

CONCERTRECENSIE. Kris Bowers. Bimhuis Amsterdam, 14 november 2014
beeld: Ron Beenen
door: Stefan de Graaf

Met gevoel voor understatement laat Kris Bowers weten niet veel meer dan vijf man publiek te hebben verwacht. De aanwezigen lachen. Dat het Bimhuis nu vol zit mag hem dan ogenschijnlijk aangenaam verrassen, maar wie in de lijn Herbie Hancock/Robert Glasper wordt genoemd, nog zo jong (25) is en zich op geen enkele manier laat vangen binnen één overheersend genre wekt nu eenmaal de interesse. 

  
De Amerikaanse pianist Kris Bowers trad in het Bimhuis op met een Nederlandse band. Met drummer Jamie Peet en basgitarist Glenn Gaddum Jr. 


Critici kijken liever niet in de spiegel

ANALYSE. Muziekkritiekdebat van De Vuurlinie - Kunstkritiek Nu. Met Yuri Honing, Matthijs de Ridder en Mischa Andriessen. Debatleider Elmer Schönberger. Bimhuis Amsterdam, 7 november 2014.
door: Stefan de Graaf

Yuri Honing: ‘Definieer eerst wat jazz is voordat je er over spreekt.’ Archiefbeeld © Eric van Nieuwland.


Als we de muziekwereld opdelen in vier gelijke taartpunten - makers en producenten, publiek, schrijvers en critici, beleidsmakers en culturele instituties - dan kunnen we voor het gemak stellen dat tijdens dit debat de gehele muziekwereld was vertegenwoordigd.


Kenny Barron en Dave Holland klinken als één legende

CONCERTRECENSIE. Kenny Barron & Dave Holland. Bimhuis Amsterdam, 10 november '14
beeld: Thomas Huisman
door: David Cohen

De legendarische pianist Kenny Barron nam keurig in pak achter de piano plaats. Achter hem en zijn medespeler op een opvallend kleine contrabas, Dave Holland, was door de ramen van het Bimhuis het verlichte Amsterdam te zien. Snel tikte Barron met de voet het eerste stuk, ‘Spiral’, af.

  
Pianist Kenny Barron en contrabassist Dave Holland gaven een duoconcert in het Bimhuis.


November Music 2014 is weergaloos mooi

CONCERTRECENSIE. November Music 2014, diverse locaties 's-Hertogenbosch, 7, 8, 9 november 2014.
beeld: Gemma van der Heyden
door: Rinus van der Heijden

Met een levensecht klinkend, en daardoor huiveringwekkend bombardement op Beiroet werd zondagavond in de Verkadefabriek in ’s-Hertogenbosch November Music 2014 afgesloten. Een fenomenaal Kronos Quartet maakte hiermee een einde aan een weergaloze 2014-editie van dit vijfdaagse festival. 

  
Het Kronos Quartet (met Lavinia Meijer), Zapp4 met Marc Ribot en het concert van Franz von Chossy met Wu Wei waren onderdeel van de vele hoogtepunten van November Music.


Een instrumentbeheersing om bang van te worden

CONCERTRECENSIE. Christian McBride Trio, ’t Schuttershof  Middelburg, 2 november 2014 
door: Mischa Beckers


Het trio van contrabassist Christian McBride aan het werk in 't Schuttershof. Foto © Mischa Beckers.‘Down by the riverside’? Daar begon het Christian McBride Trio dit concert toch echt mee. Een enkeling zong het zachtjes mee. Wat gingen we nu meemaken? McBride is er duidelijk in. Met dit trio speelt hij straight ahead jazz. Geen moeilijke maatsoorten en - wisselingen, swingen moet het.


Magnifieke opening November Music ’14

CONCERTRECENSIE. November Music, Verkadefabriek ’s-Hertogenbosch, 5 november ’14
beeld: Gemma van der Heyden
door: Rinus van der Heijden 

November Music 2014 heeft de opening gekregen die het verdiende. Het magnifieke openingsconcert van de Tunesische udspeler Anouar Brahem is woord en daad tegelijk van het ijzersterke programma dat het festival dit jaar kenmerkt. Afgemeten aan dit concert staat ’s-Hertogenbosch tot en met zondag derhalve vuurwerk van de buitencategorie te wachten. 

  
Het kwartet van udspeler Anouar Brahem verzorgde in een uitverkocht Verkadefabriek het openingsconcert van November Music 2014.


Jazz International Rotterdam veelzijdig en van hoge kwaliteit

CONCERTRECENSIE. Festival Jazz International Rotterdam, LantarenVenster, 1 en 2 november 2014
beeld: Thomas Huisman
door: Armand van Wijck

'Kleinschalig in omvang, groots in namen'. Het motto van het festival Jazz International Rotterdam is een doeltreffende samenvatting van wat er zich dit weekeinde afspeelde in LantarenVenster. Verdeeld over twee zalen waren er artiesten te bewonderen als Avishai Cohen, John Scofield en Ben van Gelder. Een gevarieerd programma van hoge kwaliteit met veel jong talent.

  
John Scofield, Ben van Gelder met Ambrose Akinmusire en Avishai Cohen traden op tijdens Festival Jazz International Rotterdam.


Festival ‘So What’s Next‘ brengt enorme veelvoud aan stijlen

CONCERTRECENSIE: Festival ‘So What’s Next’, Muziekgebouw Eindhoven, 1 november 2014
beeld: Eddy Westveer
door: Mathilde Löffler

De programmering van het uitverkochte festival ‘So What’s Next’ dat voor de tweede keer werd gehouden, richt zich op jonge, succesvolle musici in de volle bandbreedte van stijlen tussen jazz en pop. Het wordt aangevuld met bekende namen als  de Nederlandse rapper Typhoon, de Belgische zangeres Selah Sue, de pioniers Bugge Wesseltoft, Henrik Schwarz en Dan Berglund Trio en de Libanese trompettist Ibrahim Maalouf. 

  
Typhoon, het trio Bugge Wesseltoft, Henrik Schwarz, Dan Berglund en pianist Jason Moran met The Bandwagon waren enkele smaakmakers tijdens So What's Next.


Ritmisch en melodieus vlechtwerk van bovenste plank

CONCERTRECENSIE. Zakir Hussain & Masters of Percussion. Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam, 1 november 2014
beeld: Maarten Mooijman
door: Stefan de Graaf

De opstelling op het podium van de grote zaal van het Muziekgebouw aan 't IJ doet denken aan ‘Het Laatste Avondmaal’ van Leonardo da Vinci. De uitgestrekte tafel is nu alleen gedekt met tal van bekende en minder bekende Indiase instrumenten - van de tabla tot de doyra (tamboerijn) - elk voorzien van een microfoon om de fijnste nuances in het bijna volmaakte ritmische spel van tablaspeler Zakir Hussain en zijn Masters of Percussion hoorbaar te maken.

  
Tablaspeler Zakir Hussain en Masters of Percussion in Muziekgebouw aan 't IJ. Met Rakesh Chaurasia (bamboefluit) en Abbos Kosimov (tamboerijn). 


Hilliard en Garbarek bouwen nieuw, spannend universum

CONCERTRECENSIE. ‘Officium’ The last Concerts, Jan Garbarek en The Hilliard Ensemble. Ingolstädter Jazztage 2014, kerk Liebfrauenmünster Ingolstadt (Duitsland), 24 oktober '14 
beeld: Christian Pacher
door: Mathilde Löffler

Na 40 jaar neemt The Hilliard Ensemble, een van de beste vocale ensembles op het gebied van oude muziek wereldwijd, afscheid. Het kwartet doet dat met een reeks bijzondere optredens, samen met de Noorse saxofonist Jan Garbarek. Zij maken een tour kriskras door Europa langs de mooiste, spiritueelste kerken met een bijzondere akoestiek.

  
Jan Garbarek en The Hilliard Ensemble in de kerk Liebfrauenmünster van de Duitse stad Ingolstadt. In november twee keer te zien in Nederland.


Kairos 4tet mist elke sensatie

CONCERTRECENSIE. Kairos 4tet, Paradox Tilburg, 24 oktober 2014
beeld: Liesbeth Keder
door: Rinus van der Heijden

‘Kairos 4tet bestaat uit de top van de nieuwe opkomende UK jazzscene en is in de UK een regelrechte sensatie’, ronkte de website van muziekpodium Paradox. Dat beloofde derhalve heel wat. Maar de verwachtingen vielen al bij de eerste noten van een slaapverwekkend concert in duigen. 

  
Het Kairos 4tet met saxofonist Adam Waldmann kon in Paradox niet overtuigen.


Marc Cary Focus Trio: tomeloze energie met diepe groove

CONCERTRECENSIE. Marc Cary Focus Trio, Bimhuis Amsterdam, 23 oktober 2014
beeld: Thomas Huisman
door: Stefan de Graaf

“Geniet van de beleving”, wenst de in New York (Harlem) woonachtige Marc Cary zijn publiek toe, voordat hij in de toetsen duikt. Alsof het een achtbaan is. En hij heeft gelijk. Zo klinkt het trio inderdaad: als een zintuiglijke en bijna-lijflijke ervaring, met een hoog energiegehalte, drijvende ritmiek en een levensvitaliteit die je uit je stoel losrukt. 

  
Het trio van toetsenist Marc Cary met bassist Rashaan Carter en drummer en tablaspeler Sameer Gupta. 


Bugge Wesseltoft Trio groovend, grommend en grensverkennend

CONCERTRECENSIE. Trio Wesseltoft-Schwarz-Berglund, Muziekgebouw aan ‘t IJ, 15 oktober
door: Kees Schreuders Het trio Bugge Wesseltoft, Dan Bergland, Henrik Schwarz op archiefbeeld.


In het kader van het Amsterdam Dance Event (ADE) en de serie ‘The Rest Is Noise’, waarin Muziekgebouw aan 't IJ een podium wil bieden aan artiesten die vooroplopen in de vernieuwingen in pop en elektronica, trapt het trio Wesseltoft-Schwarz-Berglund hier zijn wereldtour af.


Rembrandt Frerichs: historisch? eigentijds? tijdloos!

CONCERTRECENSIE. Rembrandt Frerichs Trio tijdens het Geelvinck Fortepiano Festival, Posthoornkerk Amsterdam, 11 oktober 2014
door: Stefan de Graaf

Rembrandt Frerichs Trio in de Posthoornkerk Amsterdam.

Foto © Roland Spek.


Het Geelvinck Fortepiano Festival dat door het Museum Geelvinck wordt georganiseerd haalt met een reeks concerten (van 9-25 oktober) de stofrager over een historisch muziekinstrument dat in een klassieke setting weliswaar leeft (Ronald Brautigam, Kristian Bezuidenhout), maar toch vooral in het depot dreigt te verstoffen of als pronkstuk in een museum belandt. 


Mike Stern smoort Paradox in notenregen

CONCERTRECENSIE. Mike Stern Band, Paradox Tilburg, 12 oktober 2014
beeld: Gemma van der Heyden
door: Rinus van der Heijden

Gitarist Mike Stern heeft met zijn kwartet een imposant concert gegeven in Tilburg. Alles klopte: de samenstelling van de band, de interactie tussen de musici, de soepel op elkaar afgestemde concertdelen en vooral de hogeschooldressuur die leider Mike Stern op zijn gitaar ten beste gaf. Mannetjesmakerij was niet aan de orde; hier draaide het uitsluitend om volledige overgave aan zo mooi mogelijke, eigengemaakte muziek.

  
Gitarist Mike Stern en zijn band in een uitverkocht Paradox.


Craig Taborn: pianotrio met intrigerende collagestructuur

CONCERTRECENSIE: Craig Taborn Trio, AINSI Maastricht, 9 oktober 2014
door: Mathilde Löffler 


Craig Taborn op archiefbeeld.

Foto© Thomas Huisman.

In de intieme zaal van het hip gerenoveerde voormalige industrieel complex AINSI Maastricht had het Craig Taborn Trio een perfecte ambiance met goede akoestiek en een verzorgd ruige uitstraling.Een bevlogen organisatie had dit trio van wereldformaat weten te strikken. Een bijzondere luxe om de Amerikaanse formatie in een intieme sfeer voor een publiek van circa vijftig toeschouwers te kunnen zien.


Gorilla Mask: geluk bij een ongeluk

CONCERTRECENSIE. Gorilla Mask, Paradox Tilburg, 8 oktober ’14
beeld: Gemma van der Heyden
door: Rinus van der Heijden

De aankondiging vooraf van het concert van het vanuit Berlijn opererende Gorilla Mask maakte iedere muziekliefhebber nieuwsgierig. Het zou namelijk gaan om muziek die zich beweegt tussen John Coltrane en Jimi Hendrix. Dat is me nogal wat: kracht en inventiviteit, vrijheid en avontuur zijn dan immers gewaarborgd. 

  
Het trio Gorilla Mask op het podium van Paradox, met altsaxofonist Peter van Huffel, basgitarist Roland Fidezius en drummer Rudi Fischerlehner.


Publiek geniet bij Gideon van Gelder ondanks valse start

CONCERTRECENSIE. Gideon van Gelder ft. Lilian Vieira, Lucas Pino, Rick Rosato en Jamire Williams. Bimhuis Amsterdam, 27 september '14
beeld: Eric van Nieuwland
door: David Cohen

Onder hartelijk applaus kwamen pianist Gideon van Gelder en zijn vier bandleden het podium van het zo goed als uitverkochte Bimhuis op. De pianist telde af, en snel zette tenorsaxofonist Lucas Pino het openingsnummer in van Van Gelders nieuwe cd ‘Lighthouse’. Na een paar maten viel de ritmesectie in en begon het kwintet met veel energie aan de ‘Victory Joy Dance’.

  
Pianist Gideon van Gelder presenteerde in het Bimhuis zijn nieuwe cd  ‘Lighthouse' met onder meer zangeres Lilian Vieira.


Benjamin Herman Trio zoekt het in veiligheid

CONCERTRECENSIE. Benjamin Herman Trio met Daniel von Piekartz, Lantaren Venster Rotterdam, 13 september 2014
beeld: Maurits van Hout
door: David Cohen

,,Dankjewel dat jullie in zulke groten getale zijn komen luisteren! Dat maakt spelen echt honderd keer leuker”, grijnsde altsaxofonist Benjamin Herman na het betreden van het podium. Het swingende openingsnummer ‘Yakhal’ Inkomo’ zette de toon voor de avond in het nagenoeg uitverkochte LantarenVenster: hier werd coole, ontspannen jazz beloofd en waargemaakt.

  
Het Benjamin Herman Trio met zanger/pianist Daniel von Piekartz in Lantaren Venster.