CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.com

Tord Gustavsen Trio fraai maar ook afstandelijk

CONCERTRECENSIE. Tord Gustavsen Trio, TivoliVredenburg, Utrecht, 2 oktober 2022
beeld: Maarten Mooijman, Birgit Fostervold*
door: Mathijs van den Berg

Het Tord Gustavsen Trio bracht in april dit jaar met ‘Opening’ een prachtig nieuw album uit. Hierop heeft bassist Steinar Raknes de plaats ingenomen van Sigurd Hole. Na de release volgde een intensief tourschema, waarbij er in de laatste tien dagen elke dag werd opgetreden en op en neer gereisd tussen Nederland, Duitsland en Frankrijk. De avond voor dit concert trad het trio nog op in Parijs.

  
Tord Gustavsen, Steinar Raknes en Jarle Vespestad speelden een set van krap anderhalf uur met veel aaneengesloten composities.


Nordic Jazz Festival gaat sterke toekomst tegemoet

CONCERTRECENSIE. Nordic Jazz Festival, Junushoff Wageningen, 16 en 17 september 2022
beeld: Filip Mertens
door: Cyriel Pluimakers

Het getuigt van lef om in deze moeizame tijden voor de dag te komen met een nieuw en origineel festivalidee. Waar in de Randstad de evenementen steeds meer op elkaar beginnen te lijken en flink geput wordt uit de bekende ruif van de Delftse grootgrutter Mojo, komt een aantal enthousiastelingen in Wageningen op het idee om het eens anders aan te pakken.

  
Onder meer Bobo Stenson Trio, Espen Eriksen Trio en The Source met saxofonist Tryvge Seim speelden op de eerste editie van Nordic Jazz Festival in Wageningen.


Keb’Mo brengt de blues in actueel jasje

CONCERTRECENSIE. Keb’Mo, TivoliVredenburg, Grote Zaal, Utrecht, 19 augustus 2022
beeld: Olga Beumer
door: Cyriel Pluimakers

Keb’Mo (1951), artiestennaam van Kevin Roosevelt Moore vormt een van de meest succesvolle blues artiesten van dit moment. Hij won maar liefst vijf keer een Grammy Award en zijn concerten trekken volle zalen. Zijn stijl is, net zoals dat van collega Robert Cray, postmodern met invloeden uit de folk, rock, pop en country.

  
Keb’Mo bracht een programma met zijn grootste hits in de Grote Zaal van TivoliVredenburg.


Jazz Middelheim 2022 hinkt op twee gedachten

CONCERTRECENSIE. Jazz Middelheim Festival, Antwerpen, 13, 14 en 15 augustus 2022
beeld: Olga Beumer
door: Cyriel Pluimakers

De toekomst van het Antwerpse Jazz Middelheim Festival staat onder zware druk omdat de subsidie van de Vlaamse overheid is weggevallen. Iets wat ook geldt voor het populaire Gent Jazz. Organisator Bertrand Flamang heeft er de nodige kopzorgen over maar laat weten dat hij zeker niet bij de pakken neer gaat zitten. Ook dit jaar staat er weer een stevig programma en de headliners voor 2023 zijn al vastgelegd.

  
Van Iggy Pop tot aan Philip Catherine en Jef Neve vulden het podium van Jazz Middelheim.


Verrassend vers op Amersfoort Jazz

CONCERTRECENSIE. Amersfoort World Jazz Festival. Met Blue Sands, Newt, Thomas Pol, Nick Scholten. 7 en 9 augustus 2022
beeld: Ron Beenen
door: Christel Meijer 

Maar liefst elf dagen lang presenteert Amersfoort World Jazz een keur aan jazzartiesten op podia verspreid door de stad. Zij die met behulp van Sena recent een album opnamen, betreden de Dutch Jazz Release Stages. Gedurende het festival laten we ons verrassen door vers repertoire van vier jonge, uiteenlopende acts.

  
Thomas Pol solo, de band NEWT en Blue Sands, een nieuw duo met zangeres Esther van Hees op de planken van Amersfoort Jazz Festival.


Sfeer en technische hoogstandjes sieren Dinant Jazz Festival

CONCERTRECENSIE. Dinant Jazz Festival, Ciney en Abdij Leffe, Dinant, 28 t/m 31 juli 2022
beeld: Serge Braem
door: Georges Tonla Briquet

Voor deze twintigste editie nodigden ze in Dinant geen sliert aan grote namen uit. Uitzondering was Marcus Miller die dit jaar de peter van het festival was en twee avonden na elkaar optrad. Eigen aan het evenement is dat er nog altijd met slechts een enkel podium gewerkt wordt en dat er geen dj’s zijn die de pauzes hopeloos moeten opvullen met achtergrondmuziek.

  
Marcus Miller, zanger David Linx met band waaronder trompettist Paolo Fresu waren te zien op Jazz Dinant.


North Sea Jazz heeft de toekomst in handen

CONCERTRECENSIE. North Sea Jazz Festival, Ahoy Rotterdam, 9 en 10 juli 2022
beeld: Olga Beumer
door: Cyriel Pluimakers

De eerste dag van North Sea Jazz 2022 vormde een duidelijke ontlading na twee jaar corona ellende. De artiesten lieten zich van hun beste kant zien en het publiek was meer dan ooit geïnteresseerd en respectvol richting musici. Bijzonder is ook dat er in het festivalprogramma echt aandacht is voor de nieuwe lichting.

  
De flamboyante Hiromi, de broze Archie Shepp en de intieme set van contrabassist Ron Carter vulden de podia van North Sea Jazz.


North Sea Jazz na twee jaar afwezigheid in volle glorie van start

CONCERTRECENSIE. North Sea Jazz Festival, Ahoy Rotterdam, 8 juli 2022
beeld: Olga Beumer
door: Cyriel Pluimakers

Na twee jaar radiostilte vanwege de coronapandemie is het North Sea Jazz Festival weer in volle glorie terug in een verbouwde Ahoy. Maar liefst 30.000 bezoekers per dag vinden nu hun weg in het ruimere complex dat opgedeeld is als een stad in drie segmenten: uptown, midtown en downtown. Voor de geroutineerde North Sea-ganger is het even spoorzoeken naar sommige zalen. Positief is ook dat de horeca een professionelere indruk maakt met compacte restaurants en gezellige zitjes. Verder zijn de sanitaire voorzieningen aangepakt en zijn er meer toiletten.

  
Joe Lovano, Ambrose Akinmusire en Eric Vloeimans met Frank Woeste op de podia van North Sea Jazz.


Moers Festival doolhof waarin het heerlijk dwalen is

CONCERTRECENSIE. Moers Festival, Moers, Duitsland, 3 t/m 6 juni 2022
beeld: zie onderaan
door: Georges Tonla Briquet en Leentje Arnouts

Voor de 51ste editie in het vijftigjarige bestaan van Moers Festival mocht het wat meer zijn in de gelijknamige Duitse plaats. Vier dagen concerten à gogo op ondenkbare plekken met als extra een unieke sfeer die enkel tijdens ‘Moers’ te beleven valt.

  
De band Artifacts, gitarist Kasper Agnas solo en drumband The Hidden Tune sierden onder vele anderen het affiche van Moers Festival.


Regen spelbreker Music Meeting, maar muziek overwint

CONCERTRECENSIE. Music Meeting, Park Brakkenstein Nijmegen, 4 en 5 juni 2022
beeld: Ron Beenen
door: Cyriel Pluimakers

Na twee jaar coronastilte is de Nijmeegse Music Meeting weer in volle glorie terug op het sfeervolle Park Brakkenstein. Inmiddels zijn er de nodige personele wisselingen geweest en is Sophie Blussé de nieuwe zakelijk leider. De bekende Maite Hontelé is verantwoordelijk voor de programmering, in samenwerking met oudgediende Wim Westerveld.

  
Tromboniste Rita Payés, zangeres Djely Tapa en Hawa Kassé Mady Diabaté van Trio Da Kali op de podia van Music Meeting.


Oded Tzur Quartet imponeert met poëtisch spel

CONCERTRECENSIE. Oded Tzur Quartet, Bimhuis, Amsterdam, 26 mei 2022
beeld: Filip Mertens
door: Mathijs van den Berg

Tenorsaxofonist Oded Tzur deed met zijn kwartet één dag Nederland aan in het Bimhuis, dat de meest interessante artiesten weet te strikken. Aanleiding is zijn nieuwe album ‘Isabela’ dat net als de voorganger ‘Here Be Dragons’ bij ECM uitkwam. Tzur maakt al een tijd furore met een bijzondere mengeling van jazz en Indiase muziek. Het Bimhuis barstte daarom bijna uit zijn voegen. Tzurs kwartet bestaat op de laatste twee cd’s naast bassist Petros Klampanis uit pianist Nitai Hershkovits en drummer Johnathan Blake, allen uit de New Yorkse jazzscene.

  
Oded Tzur Quartet speelde in een afgeladen Bimhuis onder meer de vijfdelige suite Isabella.


Ruud Breuls en Simon Rigter laten hardbop herleven

CONCERTRECENSIE. Ruud Breuls-Simon Rigter Quintet, FarmStead Jazzclub Westbroek, 22 mei
beeld: Ron Beenen
door: Cyriel Pluimakers

Door gebrek aan speelplekken voor jazz in ons kikkerlandje ontstaan er links en rechts privéinitiatieven die een uitnodigend podium geven aan deze kunstvorm. Ruim drie jaar geleden startte IT-manager Rene Frankena met de FarmStead Jazzclub in de voormalige deel van zijn woonboerderij in Westbroek, een geweldige en goed geoutilleerde locatie. Musici en publiek worden er warm ontvangen en de bijzondere ligging van dit jazzpodium vormt een echte meerwaarde.

  
Het kwintet van trompettist Ruud Breuls en tenorsaxofonist Simon Rigter trad op in FarmStead Jazzclub in Westbroek.


Tingvall Trio dansbaar en ontspannen

CONCERTRECENSIE. Tingvall Trio, TivoliVredenburg, Cloud Nine, Utrecht, 15 mei 2022
beeld: Filip Mertens
door: Mathijs van den Berg

‘Dance’, het laatste album van het Tingvall Trio, verscheen in 2020. Nu de pandemie aan haar einde is gekomen kunnen pianist Martin Tingvall, bassist Omar Rodriguez Calvo en drummer Jürgen Spiegel eindelijk met hun nieuwe muziek toeren. Na de vorige avond in Rotterdam te hebben opgetreden, staat het trio de middag erna alweer in TivoliVredenburg geprogrammeerd in de Sunday Afternoon Jazz-reeks. Bij zeggen van pianist Martin Tingvall voor de band op zich een bijzondere ervaring.

  
Tingvall Trio speelde onder meer werk van hun laatste album 'Dance' dat aan het begin van de pandemie verscheen.


U Jazz Fest kan nog wel extra duwtje gebruiken

FESTIVALRECENSIE. U Jazz Fest, DUMS (De Utrechtse Muziekschool), Utrecht, 14 mei 2022 
beeld: Ton van Leeuwen
door: Cyriel Pluimakers

Sinds het wegvallen van het SJU Jazzpodium in 2011 is de Utrechtse jazz min of meer dakloos. TivoliVredenburg had de nieuwe moeten worden, maar daar ontbrak het aan nestwarmte. In dit gebouw maken popmuziek en kaskrakers de dienst uit en sneeuwen kleinere initiatieven onder. Na diverse omzwervingen heeft de vereniging UJazz een vaste plek gevonden in DUMS, de Utrechse Muziekschool aan het Domplein. In de 2022 lichting van het U Jazz Fest pakt de organisatie, na twee jaar coronastilte, wederom uit met een evenement dat een maatje kleiner is dan de editie in voorjaar 2020.

  
HKU Bigband, Dick de Graaf Festive Quartet en Artvark & Drums United speelden op het U Jazz Fest.


Tilburg met #trumpetstuff spraakmakend festival rijker

CONCERTRECENSIE. Festival #trumpetstuff, Paradox, Tilburg, 26 en 27 april 2022
beeld: Olga Beumer
door: Cyriel Pluimakers

Twee dagen lang presenteerde trompettist Teus Nobel zijn eigen festival #trumpetstuff in het Tilburgse Paradox, de meest succesvolle Nederlandse broedplaats van jazztalent. Nobel is niet alleen een fantastische trompettist, maar blijkt ook een begenadigd organisator. Iets wat hij duidelijk maakt met zijn scherpe visie op nieuw talent en een vlekkeloos draaiboek, dat lekker op tijd loopt.

  
Bram van de Glind, Rik van der Made en organisator Teus Nobel tijdens het
tweedaagse festival #trumpetstuff.


80-jarige Han Bennink viert kroonjaar in De Roode Bioscoop

CONCERTRECENSIE. De Han Bennink Passion, met Picatrix, Joris Roelofs & Han Bennink en ICP Orchestra. De Roode Bioscoop, Amsterdam. 15 april 2022 
beeld: Olga Beumer
door: Cyriel Pluimakers

Op 17 april jl. werd drummer Han Bennink 80 jaar. Elke jazzliefhebber zou verwachten dat dit kroonjaar in het Amsterdamse Bimhuis gevierd zou worden, maar dit is allerminst het geval. De onderhandelingen met de huidige artistieke leiding mislukten jammerlijk en ons nationale drumicoon – nota bene een van de grondvesters van het Bimhuis – moest zijn toevlucht zoeken tot een andere plek. In De Roode Bioscoop wacht hem een warm onthaal en krijgt hij het hele paasweekend toebedeeld om zijn muzikale avonturen aan het publiek te presenteren. Waar anderen op hun tachtigste op hun lauweren rusten, vaart Bennink allerminst op routine. Onder het motto ‘De Han Bennink Passion’ zoekt hij drie avonden lang de grenzen op.

  
Han Bennink vierde zijn 80ste verjaardag in De Roode Bioscoop met Picatrix, in duo met Joris Roelofs en ICP Orchestra.


Eyolf Dale Trio brengt sterk nieuw materiaal

CONCERTRECENSIE. Eyolf Dale Trio, Bimhuis, Amsterdam, 31 maart 2022
beeld: Filip Mertens
door: Mathijs van den Berg

‘Being There’ van het Eyolf Dale Trio was een van de beste jazzplaten van het afgelopen jaar. Een album vol sterke composities die op fijnzinnige wijze werden vertolkt. Geheel nieuw was de combinatie niet, aangezien pianist Dale, bassist Per Zanussi en drummer Audun Kleive in het Wolf Valley Octet samenspelen. Het album deed uitkijken naar hun eerste Nederlandse optreden als trio. In het Amsterdamse Bimhuis kwamen ze met nieuw, sterk materiaal.

  
Pianist Eyolf Dale, bassist Per Zanussi en drummer Audun Kleive speelden voor het eerst als trio in Nederland.


Transition Festival zet deuren wijd open voor nieuwe generatie

CONCERTRECENSIE. Transition Festival, TivoliVredenburg Utrecht, 26 maart 2022 
beeld: Olga Beumer
door: Cyriel Pluimakers

Tot twee keer toe moest de live-editie van het Utrechtse Transition Festival door de corona pandemie worden geannuleerd. In 2021 was er wel een digitale aflevering onder het motto ‘Transmission’, waarbij sommige ensembles minder uit de verf kwamen. Nu barst het festivalgeweld maar liefst weer twee dagen los in TivoliVredenburg. De programmering is breed met een uitnodigende kijk op de nieuwe jazzgeneratie. Van de tweede avond een verslag.

  
Transition met optredens van onder meer Rudresh Mahanthappa, Jeff Ballard Quartet en Han Bennink die in verschillende formaties aantrad.


Het Wilde Westen geeft een podium aan de Utrechtse jazz

CONCERTRECENSIE. IGOR, Theaterzaal Het Wilde Westen, Utrecht, 27 februari 2022
beeld: Maarten Mooijman
door: Cyriel Pluimakers

Sinds het tragische teloorgaan van de SJU in het vorige decennium zwerven de lokale jazzmusici min of meer dakloos door Utrecht. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat het genre een warme plek zou krijgen in TivoliVredenburg, maar de werkelijkheid is weerbarstig. 

  
IGOR, met blazers Gerben Klein Willink en Ad Colen, speelde in het Utrechtse podium Het Wilde Westen.


Trompettisten spelen hoofdrol op Belgian Jazz Meeting 2022

CONCERTRECENSIE: Belgian Jazz Meeting, Le Delta, Namen, 11 en 12 februari 2022
beeld: Bernard Rie
door: Cyriel Pluimakers

Afgelopen weekend beleefde de Belgian Jazz Meeting zijn zesde editie in Namen. Door de coronapandemie was het initiatief, zoals zovele andere, een jaar opgeschoven. Alle concerten vonden plaats in het fraaie cultuurcentrum Le Delta, een uitstekende plek met diverse mooie zalen.

  
Annemarie Osbourne van Toine Thys Overseas, Pauline Leblond Double Quartet (©CP) en tromboniste Nabou Claerhout.