CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.com

De vredesapostel van de jazzgitaar is niet meer

NECROLOGIE
door: Rinus van der Heijden

Jim Hall op 83-jarige leeftijd overleden.Hij mocht op 4 december, nog geen week geleden, 83 jaar worden. In de nacht van 9 op 10 december is Jim Hall naar bed gegaan, om nooit meer wakker te worden. Vanochtend werd hij dood aangetroffen, overleden in zijn slaap.


‘Misha and So On’ imponerend en ontroerend document

DOCUMENTAIRE
door: Rinus van der Heijden

Beeld uit de documentaire 'Misha and So On', te zien
tijdens IDFA Amsterdam.Op het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA) gaat zaterdag de documentaire 'Misha and So On' in première. De film is gemaakt door Cherry Duyns en voortreffelijk vastgelegd door cameraman Erik van Empel. 'Misha and So On' toont hoe de aan de ziekte van Alzheimer lijdende pianist/componist Misha Mengelberg zijn (vermoedelijk) laatste concert geeft in een Londense jazzclub.


Belangrijke plek voor jazz tijdens November Music 2013

NIEUWS/ACHTERGROND
door: Rinus van der Heijden

Nik Bärtsch’s Ronin treedt op tijdens de concertavond ‘Colours
of Improvisation’.Jazzliefhebbers komen dit jaar weer flink aan hun trekken tijdens November Music. Het festival voor avontuurlijke muziek, dat dit jaar voor de eenentwintigste keer in ’s-Hertogenbosch wordt georganiseerd, duurt van woensdag 6 tot en met zondag 10 november en telt maar liefst veertien jazzconcerten.


Lou Reed: bruggenbouwer tussen rock&roll en punk

NECROLOGIE
door: Rinus van der Heijden

Lou Reed op 71-jarige leeftijd overleden.21 mei 1974. De podiumlichten van de Doelen in Rotterdam worden gedimd. Achter een microfoon een kleine, nietige figuur. Het gezicht vrijwel even wit als de gebleekte haren. Holle ogen. Vanuit de boxen klinken dreigende gitaargeluiden. Ze vormen de inzet van het vierde nummer van het concert: ‘Heroin’.


Benefietconcert Jazzenzo dubbel geslaagd

NIEUWS
beeld: Eddy Westveer, Stef Mennens
door: Rinus van der Heijden

Er zijn nogal wat mensen die tevreden terugkijken op het benefietconcert, dat webmagazine Jazzenzo vrijdag 13 september organiseerde in muziekpodium Paradox in Tilburg. Eerstens waren dat de bezoekers, die drie fantastische concerten kregen voorgeschoteld, ten tweede Paradox, dat zo’n honderdtwintig bezoekers rond de bar mocht verwelkomen en ten derde de uitgever van Jazzenzo: Erno Elsinga. Hij kon een opbrengst van een dikke drieduizend euro aantikken. Zowel muzikaal als benefiettechnisch derhalve een geslaagd initiatief.


Onder andere Yuri Honing en Corrie van Binsbergen traden op tijdens de festivalavond. Uitgever en hoofdredacteur van Jazzenzo verwelkomen het publiek in Paradox.


Benefietconcert voor Jazzenzo in Paradox in Tilburg

NIEUWS


Festivalavond met Yuri Honing (foto), Corrie van Binsbergen, Rembrandt Frerichs en Simin Tander op 13 september.Aan het begin van deze zomer lieten wij u weten dat Jazzenzo in zwaar weer verkeert. Hoewel het webmagazine geen subsidie geniet, raakte het indirect toch in de problemen door de bezuinigingen op de culturele sector. Om de financiële problemen te boven te komen, organiseert Jazzenzo op vrijdag 13 september in samenwerking met het Tilburgse muziekpodium Paradox  een benefietconcert. Een festivalavond met medewerking van Yuri Honing, Corrie van Binsbergen, Rembrandt Frerichs en Simin Tander.


De kathedrale stem van Rita Reys zwijgt nooit

NECROLOGIE
door: Rinus van der Heijden

Rita Reys: de beste jazzzangeres die Nederland ooit kende.

Foto © Gemma Kessels


Het was in het jaar 1992 dat platenlabel Music All-In besloot twee dubbel-cd’s uit te brengen van Rita Reys. ’s Lands belangrijkste jazzzangeres zong toen al veertig jaar grammofoonplaten en cd’s vol en dat leek de Nederlandse platenmaatschappij een mooie gelegenheid om met zestig klassieke songs deze mijlpaal te benadrukken.


NooTstop Sessies bieden nieuwe speelgelegenheid

ACHTERGROND
door: Rinus van der Heijden

‘Als het zo gemakkelijk ligt, ga ik maar even door.’
Foto Gemma KesselsNooTstop Sessies heet een nieuw initiatief van Walter Stadhouders. De eigenaar/exploitant van de gelijknamige gitaarstudio in Tilburg nodigt voor een klein publiek gitaristen uit alle hoeken en gaten uit, om laagdrempelige concerten te komen geven.


VOORTBESTAAN JAZZENZO BEDREIGD


Het voortbestaan van webmagazine Jazzenzo wordt rechtstreeks bedreigd. Door tegenvallende inkomsten van banners en andere advertentiemogelijkheden, is Jazzenzo in zo’n zwaar weer terecht gekomen, dat het magazine nauwelijks meer aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen. Met onmiddellijke ingang is een bedrag van vijfduizend euro nodig.


Mulgrew Miller: afscheid van een leven vol blues

NECROLOGIE
door: Rinus van der Heijden
Mulgrew Miller: 1955 - 2013.

Foto © Eddy Westveer.


Hij was een boom van een kerel, maar hij aaide de pianotoetsen als de beste minnares die een man zich maar kan wensen. Maar dat zal nooit meer gebeuren, want Mulgrew Miller overleed woensdag in een ziekenhuis in het Amerikaanse Allentown aan de gevolgen van een hartaanval. Hij werd 57 jaar.


Volop jazzfestivals tijdens Pinksterweekeinde

NIEUWS
door: Erno Elsinga

Gregory Porter komt naar Jazz in Duketown, Jazz Festival
Middelburg en SummerJazz Festival.Traditiegetrouw vinden er tijdens de maand mei veel jazzfestivals plaats. Het zwaartepunt ligt rond het Pinksterweekeinde. Dan vinden Amersfoort Jazz, Jazz in Duketown, ToneJazz Festival, International Jazz Festival Middelburg en het Nijmeegse Music Meeting plaats. Liefhebbers van Gregory Porter, Kurt Elling, de groep van Mike Stern & Bill Evans en Dr. Lonnie Smith komen extra aan hun trekken; zij treden op meerdere festivals op. Een beknopt overzicht.


Fotografeerverbod

VAN DE HOOFDREDACTIE 
door: Rinus van der HeijdenTijd voor een nieuwe auto. Dus op naar een van de plaatselijke automobielbedrijven. In de showroom staat precies de wagen die het moet worden. Even onderhandelen en de koop is gesloten. Wanneer wordt-ie afgeleverd? Over twee dagen? Mooi zo!


Eindejaarslijstjes 2012

DE FAVORIETEN

Het einde van het jaar nadert en dat nodigt uit tot terugkijken. Vier medewerkers van Jazzenzo noteren hun vijf favoriete cd’s en concerten van 2012 en geven een korte toelichting op hun keuze. In deze tweede en laatste aflevering de eindejaarslijstjes van Koen Graat en Tim Sprangers.


Eindejaarslijstjes 2012

DE FAVORIETEN

Het einde van het jaar nadert en dat nodigt uit tot terugkijken. Vier medewerkers van Jazzenzo noteren hun vijf favoriete cd’s en concerten van 2012 en geven een korte toelichting op hun keuze. In deze eerste aflevering de eindejaarslijstjes van Mischa Beckers en Jan Jasper Tamboer.

 


Archie Shepp speerpunt Paranoia-festival

NIEUWS
door: Rinus van der Heijden

Archie Shepp tweemaal op Stranger Than Paranoia 2012.

Foto © Eric Cabanis.


Met saxofoonlegende Archie Shepp gaat op kerstavond het festival Stranger Than Paranoia 2012 van start. Met niet alleen Tilburg als thuisbasis, maar ook de Brabantse steden Den Bosch en Breda. Die doen voor de tweede maal mee aan het vierdaagse festival, dat wederom een mix kent van buitenlandse- en vaderlandse musici.


Dave Brubeck richtte ‘musea van verleden’ opnieuw in

IN MEMORIAM
door: Rinus van der Heijden

Dave Brubeck op 91-jarige leeftijd overleden.

Foro © Carolyn Cole


Op het moment dat Elvis Presley in de tweede helft van de jaren vijftig een revolutie in de (Amerikaanse) muziekwereld ontketende die in feite uitliep op de geboorte van de popmuziek, leek voor Amerika’s eigen ‘volksmuziek’, de jazz, het einde nabij. Presley en zijn volgelingen gingen zo hard, dat jazz van het ene op het andere moment bij jongeren niet hip meer was.


Jazz weer centraal tijdens November Music

NIEUWS/ACHTERGROND
door: Rinus van der Heijden

Louis Sclavis tijdens November Music met Tetzepi op de planken.
Foto © Jos Knaepen.November Music, het festival voor nieuwe, hedendaagse muziek, dat elk jaar in Den Bosch wordt georganiseerd, heeft wederom een essentieel deel van zijn programmering gewijd aan jazzmuziek. Vijay Iyer, Misha Mengelberg, Octurn, Tetzepi en Louis Sclavis en een aantal ECM-musici zijn de vaandeldragers.


Sean Bergin: afscheid van een reusachtig bijzondere man en musicus

NECROLOGIE
door: Rinus van der Heijden

Sean Bergin (1948 - 2012)
Foto © Jos L. Knaepen.


Hij is gestorven, zoals hij heeft geleefd. Iedereen die de overleden multi-instrumentalist Sean Bergin heeft gekend, zal die stelling beamen. Leven was voor de in het Zuidafrikaanse Durban geboren tenor-, alt- en sopraansaxofonist, concertinaspeler, fluitist, klarinettist, ukelelebespeler, componist en bandleider zich onderdompelen in muziek, meegaan met de grilligheid ervan, voorbijgaan aan grenzen, iets nemen zoals het komt en als het moet de dood erop laten volgen. Dat heeft Sean Bergin letterlijk gedaan. Afgelopen zaterdag blies hij in een Amsterdams ziekenhuis zijn laatste adem uit. Een al jaren vretende leverkwaal velde hem.


Paradox voor de ultieme concertbeleving

NIEUWS/ACHTERGROND
door: Rinus van der Heijden
Bartho van Straaten (l) en Paul Guldemond sjorren aan de glazen afscheiding tussen concertzaal en café. Foto © Gemma Kessels.Na een grondige interne verbouwing gaat muziekpodium Paradox in Tilburg op vrijdag 7 september weer open. Met een grotere zaal, een café én sterk verbeterde zichtlijnen.


Von Freeman: van giftig hoog tot warm hees

NECROLOGIE
door: Rinus van der Heijden

Von Freeman in jazzclub The Green Mill in Chicago, oktober 2011.
Foto © Jim Newberry.Von Freeman is op 88-jarige leeftijd overleden. De Amerikaanse tenorsaxofonist bezweek afgelopen zondag aan een hartkwaal in Chicago. De stad die hij nooit lang kon verlaten, waar hij werd geboren en als hij al eens weg was, heel snel weer terugkwam. Die plaatsgebondenheid maakte, dat de tenorsaxofonist slechts in relatief beperkte kring bekend is.