CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.com

Critici kijken liever niet in de spiegel

ANALYSE. Muziekkritiekdebat van De Vuurlinie - Kunstkritiek Nu. Met Yuri Honing, Matthijs de Ridder en Mischa Andriessen. Debatleider Elmer Schönberger. Bimhuis Amsterdam, 7 november 2014.
door: Stefan de Graaf

Yuri Honing: ‘Definieer eerst wat jazz is voordat je er over spreekt.’ Archiefbeeld © Eric van Nieuwland.


Als we de muziekwereld opdelen in vier gelijke taartpunten - makers en producenten, publiek, schrijvers en critici, beleidsmakers en culturele instituties - dan kunnen we voor het gemak stellen dat tijdens dit debat de gehele muziekwereld was vertegenwoordigd.


De kilte van de dood

COLUMN
door: Rinus van der Heijden
Zeshonderdvijftig dode Palestijnen, vierduizend gewonden. Tweehonderdachtennegentig dode vliegtuigpassagiers, onder wie honderdvierennegentig Nederlanders. Zomaar. De dood werpt een zwart laken over een jaargetijde waarin het leven zou moeten bruisen en kolken.


Charlie Haden verloste contrabas uit zijn begeleidende rol

NECROLOGIE
door: Rinus van der Heijden


Charlie Haden, een van de grondleggers van de free jazz.Contrabassist Charlie Haden, die op 11 juli thuis in Los Angeles overleed, is de verpersoonlijking van waar jazz voor staat: een openheid naar alle muziekvormen toe, het opheffen van grenzen, het muzikaal-kritisch vertolken van hoe de maatschappij zich ontwikkelt en het aanhangen van vrijheid, in welke gedaante dan ook. Haden had het allemaal in zich, hij beleed het waar en wanneer hij daar de kans voor kreeg. Die kans was er overigens altijd, want deze uitzonderlijke jazzmusicus greep hem zonder dralen. Er was niemand die zijn intellectuele en muzikale ideeënrijkdom kon dwarsbomen.


Buma Boy Edgarprijs voor Jeroen van Vliet

NIEUWS
beeld: Gemma van der Heyden
door: Rinus van der Heijden

'Ik ben blij verrast, deze prijs heb ik niet zien aankomen.'Pianist Jeroen van Vliet is de winnaar van de Buma Boy Edgarprijs 2014. Dat is zojuist bekend gemaakt tijdens de Jazzdag in Rotterdam. De jury kende de prijs toe, omdat Jeroen van Vliet ‘behoort tot de paar grote dichters van de Nederlandse geïmproviseerde muziek.’ Bovendien is hij ‘een warm persoon die zich nooit laat verleiden om in onnodig gecompliceerde vormen te musiceren, maar altijd trouw is aan de mooie klank.’


Horace Silver veranderde jazz in jaren vijftig definitief

NECROLOGIE
door: Rinus van der Heijden

Horace Silver tijdens een optreden in Los Angeles in 1995.
Foto © Luis Sinco


Zou begin jaren vijftig van de vorige eeuw iemand van het latere begrip 'jazz-funk' hebben gehoord? Zeer waarschijnlijk niet. Maar toch werd het fundament destijds in de Verenigde Staten gelegd door een pianist die in die jaren volstrekt zijn eigen gang ging en nog nauwelijks bekendheid genoot: Horace Silver. De - ook al - medegrondlegger van de zogeheten hardbop overleed gisteren in New York op de leeftijd van 85 jaar.


De vredesapostel van de jazzgitaar is niet meer

NECROLOGIE
door: Rinus van der Heijden

Jim Hall op 83-jarige leeftijd overleden.Hij mocht op 4 december, nog geen week geleden, 83 jaar worden. In de nacht van 9 op 10 december is Jim Hall naar bed gegaan, om nooit meer wakker te worden. Vanochtend werd hij dood aangetroffen, overleden in zijn slaap.


‘Misha and So On’ imponerend en ontroerend document

DOCUMENTAIRE
door: Rinus van der Heijden

Beeld uit de documentaire 'Misha and So On', te zien
tijdens IDFA Amsterdam.Op het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA) gaat zaterdag de documentaire 'Misha and So On' in première. De film is gemaakt door Cherry Duyns en voortreffelijk vastgelegd door cameraman Erik van Empel. 'Misha and So On' toont hoe de aan de ziekte van Alzheimer lijdende pianist/componist Misha Mengelberg zijn (vermoedelijk) laatste concert geeft in een Londense jazzclub.


Belangrijke plek voor jazz tijdens November Music 2013

NIEUWS/ACHTERGROND
door: Rinus van der Heijden

Nik Bärtsch’s Ronin treedt op tijdens de concertavond ‘Colours
of Improvisation’.Jazzliefhebbers komen dit jaar weer flink aan hun trekken tijdens November Music. Het festival voor avontuurlijke muziek, dat dit jaar voor de eenentwintigste keer in ’s-Hertogenbosch wordt georganiseerd, duurt van woensdag 6 tot en met zondag 10 november en telt maar liefst veertien jazzconcerten.


Lou Reed: bruggenbouwer tussen rock&roll en punk

NECROLOGIE
door: Rinus van der Heijden

Lou Reed op 71-jarige leeftijd overleden.21 mei 1974. De podiumlichten van de Doelen in Rotterdam worden gedimd. Achter een microfoon een kleine, nietige figuur. Het gezicht vrijwel even wit als de gebleekte haren. Holle ogen. Vanuit de boxen klinken dreigende gitaargeluiden. Ze vormen de inzet van het vierde nummer van het concert: ‘Heroin’.


Benefietconcert Jazzenzo dubbel geslaagd

NIEUWS
beeld: Eddy Westveer, Stef Mennens
door: Rinus van der Heijden

Er zijn nogal wat mensen die tevreden terugkijken op het benefietconcert, dat webmagazine Jazzenzo vrijdag 13 september organiseerde in muziekpodium Paradox in Tilburg. Eerstens waren dat de bezoekers, die drie fantastische concerten kregen voorgeschoteld, ten tweede Paradox, dat zo’n honderdtwintig bezoekers rond de bar mocht verwelkomen en ten derde de uitgever van Jazzenzo: Erno Elsinga. Hij kon een opbrengst van een dikke drieduizend euro aantikken. Zowel muzikaal als benefiettechnisch derhalve een geslaagd initiatief.


Onder andere Yuri Honing en Corrie van Binsbergen traden op tijdens de festivalavond. Uitgever en hoofdredacteur van Jazzenzo verwelkomen het publiek in Paradox.


Benefietconcert voor Jazzenzo in Paradox in Tilburg

NIEUWS


Festivalavond met Yuri Honing (foto), Corrie van Binsbergen, Rembrandt Frerichs en Simin Tander op 13 september.Aan het begin van deze zomer lieten wij u weten dat Jazzenzo in zwaar weer verkeert. Hoewel het webmagazine geen subsidie geniet, raakte het indirect toch in de problemen door de bezuinigingen op de culturele sector. Om de financiële problemen te boven te komen, organiseert Jazzenzo op vrijdag 13 september in samenwerking met het Tilburgse muziekpodium Paradox  een benefietconcert. Een festivalavond met medewerking van Yuri Honing, Corrie van Binsbergen, Rembrandt Frerichs en Simin Tander.


De kathedrale stem van Rita Reys zwijgt nooit

NECROLOGIE
door: Rinus van der Heijden

Rita Reys: de beste jazzzangeres die Nederland ooit kende.

Foto © Gemma Kessels


Het was in het jaar 1992 dat platenlabel Music All-In besloot twee dubbel-cd’s uit te brengen van Rita Reys. ’s Lands belangrijkste jazzzangeres zong toen al veertig jaar grammofoonplaten en cd’s vol en dat leek de Nederlandse platenmaatschappij een mooie gelegenheid om met zestig klassieke songs deze mijlpaal te benadrukken.


NooTstop Sessies bieden nieuwe speelgelegenheid

ACHTERGROND
door: Rinus van der Heijden

‘Als het zo gemakkelijk ligt, ga ik maar even door.’
Foto Gemma KesselsNooTstop Sessies heet een nieuw initiatief van Walter Stadhouders. De eigenaar/exploitant van de gelijknamige gitaarstudio in Tilburg nodigt voor een klein publiek gitaristen uit alle hoeken en gaten uit, om laagdrempelige concerten te komen geven.


VOORTBESTAAN JAZZENZO BEDREIGD


Het voortbestaan van webmagazine Jazzenzo wordt rechtstreeks bedreigd. Door tegenvallende inkomsten van banners en andere advertentiemogelijkheden, is Jazzenzo in zo’n zwaar weer terecht gekomen, dat het magazine nauwelijks meer aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen. Met onmiddellijke ingang is een bedrag van vijfduizend euro nodig.


Mulgrew Miller: afscheid van een leven vol blues

NECROLOGIE
door: Rinus van der Heijden
Mulgrew Miller: 1955 - 2013.

Foto © Eddy Westveer.


Hij was een boom van een kerel, maar hij aaide de pianotoetsen als de beste minnares die een man zich maar kan wensen. Maar dat zal nooit meer gebeuren, want Mulgrew Miller overleed woensdag in een ziekenhuis in het Amerikaanse Allentown aan de gevolgen van een hartaanval. Hij werd 57 jaar.


Volop jazzfestivals tijdens Pinksterweekeinde

NIEUWS
door: Erno Elsinga

Gregory Porter komt naar Jazz in Duketown, Jazz Festival
Middelburg en SummerJazz Festival.Traditiegetrouw vinden er tijdens de maand mei veel jazzfestivals plaats. Het zwaartepunt ligt rond het Pinksterweekeinde. Dan vinden Amersfoort Jazz, Jazz in Duketown, ToneJazz Festival, International Jazz Festival Middelburg en het Nijmeegse Music Meeting plaats. Liefhebbers van Gregory Porter, Kurt Elling, de groep van Mike Stern & Bill Evans en Dr. Lonnie Smith komen extra aan hun trekken; zij treden op meerdere festivals op. Een beknopt overzicht.


Fotografeerverbod

VAN DE HOOFDREDACTIE 
door: Rinus van der HeijdenTijd voor een nieuwe auto. Dus op naar een van de plaatselijke automobielbedrijven. In de showroom staat precies de wagen die het moet worden. Even onderhandelen en de koop is gesloten. Wanneer wordt-ie afgeleverd? Over twee dagen? Mooi zo!


Eindejaarslijstjes 2012

DE FAVORIETEN

Het einde van het jaar nadert en dat nodigt uit tot terugkijken. Vier medewerkers van Jazzenzo noteren hun vijf favoriete cd’s en concerten van 2012 en geven een korte toelichting op hun keuze. In deze tweede en laatste aflevering de eindejaarslijstjes van Koen Graat en Tim Sprangers.


Eindejaarslijstjes 2012

DE FAVORIETEN

Het einde van het jaar nadert en dat nodigt uit tot terugkijken. Vier medewerkers van Jazzenzo noteren hun vijf favoriete cd’s en concerten van 2012 en geven een korte toelichting op hun keuze. In deze eerste aflevering de eindejaarslijstjes van Mischa Beckers en Jan Jasper Tamboer.

 


Archie Shepp speerpunt Paranoia-festival

NIEUWS
door: Rinus van der Heijden

Archie Shepp tweemaal op Stranger Than Paranoia 2012.

Foto © Eric Cabanis.


Met saxofoonlegende Archie Shepp gaat op kerstavond het festival Stranger Than Paranoia 2012 van start. Met niet alleen Tilburg als thuisbasis, maar ook de Brabantse steden Den Bosch en Breda. Die doen voor de tweede maal mee aan het vierdaagse festival, dat wederom een mix kent van buitenlandse- en vaderlandse musici.