CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.com

De zachte kracht van Ack van Rooyen

IN MEMORIAM
door: Cyriel Pluimakers

Ack van Rooyen.

Foto © Joke Schot.


Donderdag 18 november overleed flugelhornspecialist Ack van Rooyen (1930-2021) op 91-jarige leeftijd. Zelden zal een jazzmusicus gedurende zijn laatste jaren zo met prijzen en loftuitingen zijn overladen als deze bescheiden Haagse grootheid. Het leek er even op of Nederland hem per ongeluk decennialang vergeten was. Zo ontving hij vanaf 2017 achtereenvolgens de Blijvend Applaus Prijs, werd hij benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau en kreeg hij in 2020 de Boy Edgar Prijs. Recentelijk kwam daar nog een Edison bij voor het imposante 3-LP album ‘Metropole Orkest: Then and Now – The Artistry of Ack & Jerry van Rooyen’. Een soort inhaalrace, iets wat minder verwonderlijk is als je je realiseert dat Van Rooyen ruim zestig jaar lang zijn brood voor een groot deel verdiend heeft bij onze oosterburen.


Een musicus die speelde zoals hij sprak. Les van Ack van Rooyen

door: David CohenAck van Rooyen, 1930 - 2021.

Foto © Olga Beumer.


In de woonkamer van het herenhuis aan de Haagse Van Beverningkstraat waar Ack van Rooyen woonde, stond ik als zenuwachtige, 22-jarige amateurtrompettist een solo te blazen op ‘The Touch of Your Lips’. De eenenzestig jaar oudere veteraan zat in de zondoorvloede kamer met gesloten ogen te luisteren. Na tweeëndertig maten breide ik een eind aan mijn improvisatie, liet de trompet zakken en wachtte op zijn oordeel.


Chick Corea grenzeloos veelzijdig

IN MEMORIAM
door: Cyriel Pluimakers

Chick Corea koos al vroeg zijn eigen weg.
Foto © Ron Beenen.


Op 79-jarige leeftijd overleed pianovirtuoos Chick Corea (1941-2021), volstrekt onverwacht, aan een zeldzame vorm van kanker. Tot voor kort verbaasde hij de wereld met zijn dagelijkse livestreams, zijn opgewektheid en zijn grenzeloze energie. Net zoals zijn generatiegenoot Herbie Hancock beleefde hij een bijzonder veelzijdige carrière waarin artistieke vernieuwing en schaamteloze commercialiteit hand in hand leken te gaan.


Nijmegen laat I Compani in de steek

OPINIE
door: Cyriel Pluimakers

Bo van de Graaf is een spil in de Nijmeegse jazzscene.

Foto © Olga Beumer.


Het is een publiek geheim dat Nijmegen van alle grote steden per inwoner het minste geld aan cultuur uitgeeft. Toch heeft de stad aan de Waal een grote naam op het gebied van popmuziek en festivals. Maar de jazz komt er sinds jaar en dag bekaaid vanaf. Het genre ontvangt maar mondjesmaat subsidie en de gemeente voert een opmerkelijke verdeel-en-heers politiek.


Het tegendraadse geluid van VLEK

ACHTERGROND
door: Cyriel Pluimakers

Bart van Dongen: "De muziek gaat bij ons automatisch door het VLEK filter."  Foto © Paul Janssen.Een hoogtepunt tijdens het in oktober 2019 gevierde 40-jarige jubileum van Paradox Tilburg was het optreden van het septet VLEK. Een ensemble waarin stevige beats, heavy metal, blues, pakkende grooves en hartverscheurend mooie melodieën voorbijkomen. Een vaak tegendraads geluid waarin muzikale tegenstellingen worden opgeheven en leiden tot een vaak overvloedig artistiek resultaat.


Millennium Jazz Orchestra begeleidt belangrijk stuk jazzgeschiedenis

ACHTERGROND
door: Cyriel Pluimakers

Millennium Jazz Orchestra staat sinds de oprichting onder leiding van Joan Reinders. 
Foto © Hardy Klink.


Het in Zwolle gevestigde Millennium Jazz Orchestra (MJO) bestaat een stuk langer dan je in eerste instantie zou denken. De bigband werd niet opgericht rond de eeuwwisseling, maar bestaat al vanaf 1985. Begonnen als Big Barchem Band maakte het orkest onder de bezielende leiding van Joan Reinders (1959) een transformatie door tot een initiatief van nationaal niveau. Sinds 1990 geeft het MJO elke eerste zondag van de maand een concert in Theater Bouwkunde in Deventer. Door de coronacrisis zal de geplande viering van het jubileum in mei niet doorgaan, maar welllicht zal er virtueel aandacht aan gegeven worden. Met ingang van het nieuwe seizoen zal het MJO zijn optredens verplaatsen naar het nieuwe, aan de IJssel gelegen, Theater Mimik.


De pianotrio’s van Enrico Pieranunzi

ACHTERGROND
door: Cyriel Pluimakers

Enrico Pieranunzi en zijn trio's vanaf 2001 tot heden.

Foto © Joke Schot.


De Italiaan Enrico Pieranunzi (1949) is al heel wat decennia een van de meest succesvolle Europese jazzpianisten. We komen hem tegen in diverse configuraties van solo tot middelgrote ensembles, maar zijn status lijkt hij vooral te ontlenen aan de kwaliteiten van zijn pianotrio’s. Een jazzvorm waarmee hij in de voetsporen treedt van illustere voorgangers als Bill Evans, Paul Bley, Chick Corea en Keith Jarrett. De discografie van Pieranunzi bevat een aantal bijzonder geslaagde samenwerkingen die als een rode draad door zijn oeuvre lopen. Alle reden om een beeld te geven van zijn pianotrio’s vanaf 2001.


Jazz in de anderhalve meter samenleving

OPINIE
door: Cyriel Pluimakers

Zien we het beeld van een volle zaal nog terug?
Foto © Ton van Leeuwen.


De coronacrisis slaat diepe gaten in onze samenleving. Inmiddels staat vast dat er jarenlang door de overheid te weinig is geïnvesteerd in wetenschap en gezondheidszorg. Ook kunst en cultuur zijn er bijzonder bekaaid vanaf gekomen. Sinds de coup van Halbe Zijlstra wordt onze sector behandeld als een zeurend kind dat zijn zin niet krijgt. Waren we al verzwakt, dan doet deze crisis voor vele initiatieven de deur dicht. Tournees worden afgelast, concerten worden gecancelled, festivals gaan niet door en vrije producenten staan op omvallen.


McCoy Tyner, krachtcentrale zonder weerga

IN MEMORIAM
door: Cyriel Pluimakers

McCoy Tyner: 11 december 1938 - 6 maart 2020.

North Sea Jazz 2017. Foto © Ron Beenen. 


81 jaar werd McCoy Tyner, de pianist die de krachtcentrale vormde van het baanbrekende John Coltrane Quartet. Vele pianisten vochten om een positie in dit ensemble, maar de jonge Tyner kreeg de job in 1960 en op het album ‘My Favorite Things’ horen we zijn vernieuwende visie op het begeleiden van de stersolist. Samen met contrabassist Jimmy Garrison en drummer Elvin Jones was hij ruim vijf jaar lang de ruggegraat van dit grensverleggende kwartet.


Jules was, Jules is, Jules blijft

IN MEMORIAM
door: Erno Elsinga

Jules Deelder 1944 - 2019.


Het onverwachte heengaan van Jules Deelder op 75-jarige leeftijd na een ziekbed van nog geen 24 uur, sloeg een gat in zowel sport- als jazzland. De markante Rotterdammer, nachtburgemeester en sinds zijn verjaardag afgelopen november uitgeroepen tot erfgoed van die stad, is dood.


Mike Stern inspireert in masterclass

MASTERCLASS
door: Ronald Sterk

Mike Stern: "je moet durven, pas dan leer je vloeiend spelen." Meestergitarist Mike Stern deelde een jaar geleden zijn kennis met zo’n dertig gitaristen tijdens een masterclass bij Max Guitar in Scheveningen. Zijn boodschap: studeren, luisteren, componeren, spelen. “Never give up.”


Gerry Teekens eigenwijs tot het einde toe

IN MEMORIAM
door: Cyriel Pluimakers

Gerry Teekens (1935 - 2019)
Afgelopen vrijdag overleed Gerry Teekens, een van de belangrijkste jazzproducenten die ons land gekend heeft. Op zijn Criss Cross Jazz label bracht hij sinds 1982 meer dan 400 producties uit. Artiesten als Kenny Garrett, Ralph Moore, Eric Alexander, John Swana en Mark Turner debuteerden er. Voor zijn vele verdiensten ontving hij in 2000 op het North Sea Jazz Festival de Bird Award.


Sound Liaison verbindt studio en liefhebbers van kwaliteitshifi

ACHTERGROND
door: Cyriel Pluimakers

Peter Bjornild en Frans de Rond zijn de oprichters van Sound Liaison. 
Foto © CP.


Sinds Edison zijn geluidstechnici wereldwijd aan de slag om muziek en de menselijke stem zo goed mogelijk te ‘vangen’. Klonken de opnames uit het begin van de twintigste eeuw nog tamelijk primitief, inmiddels zijn we in een tijdperk aangeland waarin de mogelijkheden onbegrensd lijken. Over de hele aardbol wordt er geëxperimenteerd met opnames op het hoogste niveau en voeren formaten als DXD en DSD de boventoon. Waar menige muziekconsument thuis nog zit te prutsen met een Sonos setje en een Spotify abonnement, slagen professionals er wereldwijd in opnames te maken die uitermate realistisch zijn en waarin de muziek daadwerkelijk live in je huiskamer lijkt te staan. Ook de compact disk en langspeelplaat zijn inmiddels rijp voor het museum.


Vriendendag Nederlands Jazz Archief weinig sprankelend

VRIENDENDAG NEDERLANDS JAZZ ARCHIEF, Muziekcentrum v.d. Omroep, Hilversum, 16 juni
beeld: Ton van Leeuwen
door: Cyriel Pluimakers

De jaarlijkse Vriendendag van het Nederlands Jazz Archief (NJA) werd dit keer georganiseerd in het Muziekcentrum van de Omroep in Hilversum. Een gebouw dat bijna heilige grond vormt vanwege de vele jazzopnamen die er gemaakt zijn van onder meer Eric Dolphy, Albert Ayler, Bill Evans, The Diamond Five en bij West Montgomery met Clark Terry.

  
Veel lezingen en optredens van Edwin Rutten en Rein de Graaff voor een overwegend 'grijs' publiek tijdens Vriendendag NJA.


Cees Schrama warm mens met groot jazzhart

IN MEMORIAM
door: Mathijs van den Berg

Cees Schrama op 82-jarige leeftijd overleden.
Foto © Joke Schot.


Woensdag overleed in zijn woonplaats Baarn op 82-jarige leeftijd Cees Schrama. Zijn betekenis voor de jazzmuziek is nauwelijks in woorden te vatten. Schrama was vanaf de jaren vijftig muzikaal actief. Zo trad hij tot in het begin van de jaren zestig op als pianist met het Ted Easton Combo op diverse Amerikaanse legerbases door heel Europa, een heel vrije periode waar hij graag en veel over vertelde. Schrama was sowieso een vat vol anekdotes, die hij tot in de kleinste details kon opdissen. Hij wist van elke plaat en concert de bezettingen.


De aantasting van jazz- en improvisatiemuziek

MANIFEST
door: Bob Hagen

Bob Hagen (85) uit zijn kritiek op de Raad van Culltuur en
overheid en doet een beroep op jazzmusici en liefhebbers.De Raad van Cultuur is de waarborginstantie in ons land die los van politieke voorkeuren en ongeacht commerciële wensen met haar raadgevingen het ministerie van OCW adviseert, opdat onze overheid culturele en artistieke kwaliteit zo hoog mogelijk in haar trotse vaandel zal blijven dragen.


Een kapel als jazzclub in Harderwijk

JAZZPODIUM
door: Erno Elsinga

Tania Kross in de Catharinakapel in Harderwijk.
Foto © Ton Pors.


Ze bestaan nog: gepassioneerde jazzliefhebbers die plotseling het licht zien en vinden dat er nú iets moet gebeuren. Eén van hen is Rini Brandsen, 59 jaar en inwoner van Harderwijk. Sinds 2017 organiseert hij met vrouw en dochter jazzconcerten in de intieme Catharinakapel die de Hanze- en vestingstad rijk is, vanwege zijn fluwelen akoestiek al geliefd bij publiek én gerenommeerde muzikanten.


Toekomst Nederlands Jazz Archief rooskleurig

VRIENDENDAG NEDERLANDS JAZZ ARCHIEF, Beauforthuis, Austerlitz, 26 mei 2018
beeld: Ton van Leeuwen
door: Cyriel Pluimakers

De jaarlijkse Vriendendag van het Nederlands Jazz Archief werd dit keer georganiseerd in het idyllische Beauforthuis in Austerlitz. Midden in de bossen gelegen vormt dit podium al jarenlang de ultieme geheimtip van de Nederlandse jazzpodia. Een romantische plek waar de concerten altijd tot hun recht komen. Voor de Vriendendag betekent deze keuze ook een echte upgrade. Het prachtige zomerse weer doet de rest. Al vroeg hebben jazzliefhebbers van heinde en verre zich naar de Zeister bossen gespoed om zich niets te laten ontgaan van de diverse presentaties en de jazzmarkt.

  
Ditmer Weertman (l) in gesprek met Rudie Kagie. Paul Gompes (l) met Joan Reinders, Rob Horsting en Willem Friede. Bert Vuijsje (l) en Theo Loevendie.


Peter Guidi, gepassioneerd muzikant en docent

IN MEMORIAM
door: Cyriel Pluimakers
Peter Guidi verkondigde met hartstocht de jazztraditie.
Foto © Ferry Knijn.


Afgelopen dinsdag overleed jazzmusicus Peter Guidi aan de gevolgen van de ziekte Creutzfeldt-Jacob. Hij werd 68 jaar. Guidi werd in Schotland geboren uit Italiaanse ouders en begon zijn carrière als autodidact in Italië.  Sinds het midden van de jaren tachtig woonde hij in Amsterdam en vormde hij een spil in de lokale jazzscene. Niet alleen was hij een formidabele altsaxofonist en fluitist, ook was hij een begenadigd docent. Hij stond aan de wieg van het inmiddels vermaarde Nationaal Jeugd Jazz Orkest. Inmiddels bekende muzikanten als Benjamin Herman en Joris Roelofs vonden er hun weg naar het podium.


Cecil Taylor: een van de grootste pianovernieuwers van de jazz

NECROLOGIE
door: Cyriel Pluimakers

Cecil Taylor overleed 5 april op 89-jarige leeftijd.
Foto © Jos L. Knaepen.


Cecil Taylor was niet alleen actief als pianist, maar manifesteerde zich tijdens zijn concerten ook als dichter. Met zijn klassieke opleiding beschikte hij over meer techniek dan veel jazzcollega’s. Voortbordurend op de stijl van voorgangers als James P. Johnson (1894-1955), Fats Waller (1904-1943) en Thelonious Monk (1917-1982) ontwikkelde hij een vrije vorm van pianospel, met een buitengewoon ritmische drive.