CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.com

Ava Mendoza: grilligheid als essentie

VOORBESCHOUWING
door: Mischa Andriessen

Gitariste Ava Mendoza speelt 31 maart in Rasa Utrecht en
1 april in Bimhuis Amsterdam.Na het Transition Festival in Utrecht afgelopen weekend is moeilijk een andere conclusie te trekken dan dat jazz in beweging is. Dat is niet alleen maar goed nieuws want ten minste een deel van de jazz beweegt zich in de richting van een op hoog niveau uitgevoerde herhalingsoefening. Bij de bar vertelde iemand enthousiast over het optreden van het Mark Guiliana Jazz Quartet. ‘Het was bijna exact gelijk aan hun optreden in het Bimhuis.’ Daar scheiden zich de geesten. Voor de een is jazz in de eerste plaats een vormbeginsel, voor de ander een mentaliteit. Voor de een komt het aan op vakmanschap en vernuft, voor de ander op ideeën en durf.


The Jazz Loft according to W. Eugene Smith

FILMBESPREKING

The Jazz Loft according to W. Eugene Smith
regisseur: Sara Fishko
productie: WNYC Studios / Lumiere Productions
producers: Calvin Skaggs, Sam Stephenson
lengte: 88 minuten
uitgebracht: 2015
website: www.wnyc.org/jazzloftthemovie
door: Erno Elsinga

In een onooglijk gebouw aan Sixth Avenue in Manhattan kwamen tussen 1957 en 1965 tientallen bekende jazzmusici bijeen om er te jammen en te discussiëren. Een van de bewoners van het pand was de gerenommeerde fotojournalist W. Eugene Smith (foto boven) die het gebeuren vastlegde op foto en bandrecorder, nu gebundeld in de historische documentaire ‘The Jazz Loft’ die op 2 februari te zien is tijdens het International Film Festival Rotterdam.


Vernieuwen of vasthouden aan tradities?

OPINIE
door: Martijn van Geffen


Conservatorium van Amsterdam.

Het Fonds van Cultuurparticipatie stelde recent de vraag: zijn de gebaande wegen die een muzikant normaal gesproken aflegt - van muziekschool tot conservatorium tot professional - niet ouderwets en zo ja, zou er geen vernieuwde blik op subsidiëring nodig zijn?


Jazz Museum Rotterdam hommage aan passie en creativiteit

ACHTERGROND
door: Sophie Conin

Het is aangenaam koel in het pop-up Jazz Museum in Rotterdam op deze superhete zaterdagmiddag. Wim van Zon, Creative Director bij Music Inspired Art en curator van dit pop-up museum ter gelegenheid van tien jaar North Sea Jazz Festival in Rotterdam, geniet nog na. Tijdens de tweede avond van de Jazz College Tour, nam Michael Varekamp een zeer aandachtig publiek mee op een theatrale jazzreis door de periode van 1945 tot 1970. “Door het enthousiasme van iedereen liep het uit gisteren, erg leuke avond. Zojuist is de vleugel weer opgehaald”.

  
Impressie Jazz Museum met onder meer schilderij Ella Fitzgerald op verbrand hout van Marco Goudriaan en foto's van Billie Holiday door William Gottlieb. 


Jazzdag 2015: muziek als handelswaar of eindproduct?

JAZZDAG. Lantaren Venster Rotterdam, 26 (en 27) juni 2015
beeld: Eddy Westveer
door: Martijn van Geffen

De jaarlijkse Jazzdag in Rotterdam vormt traditiegetrouw de introductie voor North Sea Round Town gevolgd door het North Sea Jazz Festival. Het programma van de Jazzdag is tweeledig. ‘s Middags ontmoeten jazzprofessionals - muzikanten, boekingskantoren, journalisten et cetera - elkaar in het conferentieprogramma dat als platform dient voor discussies over problemen en vragen die de jazzwereld confronteren. In de avond vinden de showcases plaats waarin bekende en (nog) onbekende artiesten optreden om hun muziek te promoten in de hoop op een buitenlands avontuur. Muziek maken dus, daar waar jazz om draait.

  
Dankwoord van Buma Boy Edgarprijswinnaar Tineke Postma. Flash Pig winnaar European Jazz Competition. Inkijkje bij panel Jazz in Beeld. 


Boy Edgarprijs 2015 voor Tineke Postma

NIEUWSBloemen voor Boy Edgarprijswinnaar Tineke Postma
tijdens de Jazzdag in Rotterdam. Foto © Mike Breeuwer.De Buma Boy Edgarprijs 2015 gaat naar Tineke Postma. Daarmee is de saxofoniste de opvolgster van Jeroen van Vliet en is ze de derde vrouw die de prijs krijgt toegekend. Greetje Bijma en Corrie van Binsbergen gingen haar in respectievelijk 1990 en 1997 voor.


Jazzicoon Ornette Coleman (85) overleden

IN MEMORIAM
door: Erno Elsinga


Ornette Coleman op North Sea Jazz in 2010.
Foto © Eddy Westveer.Ornette Coleman, een van de invloedrijkste jazzmuzikanten én vernieuwer, is op 85-jarige leeftijd overleden. De saxofonist en componist, een van de grondleggers  van de free jazz, stierf aan een hartstilstand in zijn woonplaats New York.


Musici vermaken zich tijdens unieke jazzdag DWDD

DWDD Jazzuitzending en fotoreportage, Westergasfabriek Amsterdam, 13 april 2015 
door: Erno Elsinga

Vooraf was er wat scepsis onder musici die niet waren uitgenodigd, maar na afloop waren vriend en vijand het erover eens dat de jazzuitzending van DWDD een geslaagde was en bovendien een fraaie remake opleverde van die oh zo beroemde foto uit 1958. Ook door musici werd achter de schermen volop gefotografeerd. Met name het fotografische oog van Ruben Hein leverde historische plaatjes op.

  
Mijke van Wijk en Shirma Rouse. Ruben Hein met o.a. Anton Goudsmit en Corrie van Binsbergen. Wouter Hamel, Ntjam Rosie en Fay Claassen. 


Critici kijken liever niet in de spiegel

ANALYSE. Muziekkritiekdebat van De Vuurlinie - Kunstkritiek Nu. Met Yuri Honing, Matthijs de Ridder en Mischa Andriessen. Debatleider Elmer Schönberger. Bimhuis Amsterdam, 7 november 2014.
door: Stefan de Graaf

Yuri Honing: ‘Definieer eerst wat jazz is voordat je er over spreekt.’ Archiefbeeld © Eric van Nieuwland.


Als we de muziekwereld opdelen in vier gelijke taartpunten - makers en producenten, publiek, schrijvers en critici, beleidsmakers en culturele instituties - dan kunnen we voor het gemak stellen dat tijdens dit debat de gehele muziekwereld was vertegenwoordigd.


De kilte van de dood

COLUMN
door: Rinus van der Heijden
Zeshonderdvijftig dode Palestijnen, vierduizend gewonden. Tweehonderdachtennegentig dode vliegtuigpassagiers, onder wie honderdvierennegentig Nederlanders. Zomaar. De dood werpt een zwart laken over een jaargetijde waarin het leven zou moeten bruisen en kolken.


Charlie Haden verloste contrabas uit zijn begeleidende rol

NECROLOGIE
door: Rinus van der Heijden


Charlie Haden, een van de grondleggers van de free jazz.Contrabassist Charlie Haden, die op 11 juli thuis in Los Angeles overleed, is de verpersoonlijking van waar jazz voor staat: een openheid naar alle muziekvormen toe, het opheffen van grenzen, het muzikaal-kritisch vertolken van hoe de maatschappij zich ontwikkelt en het aanhangen van vrijheid, in welke gedaante dan ook. Haden had het allemaal in zich, hij beleed het waar en wanneer hij daar de kans voor kreeg. Die kans was er overigens altijd, want deze uitzonderlijke jazzmusicus greep hem zonder dralen. Er was niemand die zijn intellectuele en muzikale ideeënrijkdom kon dwarsbomen.


Buma Boy Edgarprijs voor Jeroen van Vliet

NIEUWS
beeld: Gemma van der Heyden
door: Rinus van der Heijden

'Ik ben blij verrast, deze prijs heb ik niet zien aankomen.'Pianist Jeroen van Vliet is de winnaar van de Buma Boy Edgarprijs 2014. Dat is zojuist bekend gemaakt tijdens de Jazzdag in Rotterdam. De jury kende de prijs toe, omdat Jeroen van Vliet ‘behoort tot de paar grote dichters van de Nederlandse geïmproviseerde muziek.’ Bovendien is hij ‘een warm persoon die zich nooit laat verleiden om in onnodig gecompliceerde vormen te musiceren, maar altijd trouw is aan de mooie klank.’


Horace Silver veranderde jazz in jaren vijftig definitief

NECROLOGIE
door: Rinus van der Heijden

Horace Silver tijdens een optreden in Los Angeles in 1995.
Foto © Luis Sinco


Zou begin jaren vijftig van de vorige eeuw iemand van het latere begrip 'jazz-funk' hebben gehoord? Zeer waarschijnlijk niet. Maar toch werd het fundament destijds in de Verenigde Staten gelegd door een pianist die in die jaren volstrekt zijn eigen gang ging en nog nauwelijks bekendheid genoot: Horace Silver. De - ook al - medegrondlegger van de zogeheten hardbop overleed gisteren in New York op de leeftijd van 85 jaar.


De vredesapostel van de jazzgitaar is niet meer

NECROLOGIE
door: Rinus van der Heijden

Jim Hall op 83-jarige leeftijd overleden.Hij mocht op 4 december, nog geen week geleden, 83 jaar worden. In de nacht van 9 op 10 december is Jim Hall naar bed gegaan, om nooit meer wakker te worden. Vanochtend werd hij dood aangetroffen, overleden in zijn slaap.


‘Misha and So On’ imponerend en ontroerend document

DOCUMENTAIRE
door: Rinus van der Heijden

Beeld uit de documentaire 'Misha and So On', te zien
tijdens IDFA Amsterdam.Op het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA) gaat zaterdag de documentaire 'Misha and So On' in première. De film is gemaakt door Cherry Duyns en voortreffelijk vastgelegd door cameraman Erik van Empel. 'Misha and So On' toont hoe de aan de ziekte van Alzheimer lijdende pianist/componist Misha Mengelberg zijn (vermoedelijk) laatste concert geeft in een Londense jazzclub.


Belangrijke plek voor jazz tijdens November Music 2013

NIEUWS/ACHTERGROND
door: Rinus van der Heijden

Nik Bärtsch’s Ronin treedt op tijdens de concertavond ‘Colours
of Improvisation’.Jazzliefhebbers komen dit jaar weer flink aan hun trekken tijdens November Music. Het festival voor avontuurlijke muziek, dat dit jaar voor de eenentwintigste keer in ’s-Hertogenbosch wordt georganiseerd, duurt van woensdag 6 tot en met zondag 10 november en telt maar liefst veertien jazzconcerten.


Lou Reed: bruggenbouwer tussen rock&roll en punk

NECROLOGIE
door: Rinus van der Heijden

Lou Reed op 71-jarige leeftijd overleden.21 mei 1974. De podiumlichten van de Doelen in Rotterdam worden gedimd. Achter een microfoon een kleine, nietige figuur. Het gezicht vrijwel even wit als de gebleekte haren. Holle ogen. Vanuit de boxen klinken dreigende gitaargeluiden. Ze vormen de inzet van het vierde nummer van het concert: ‘Heroin’.


Benefietconcert Jazzenzo dubbel geslaagd

NIEUWS
beeld: Eddy Westveer, Stef Mennens
door: Rinus van der Heijden

Er zijn nogal wat mensen die tevreden terugkijken op het benefietconcert, dat webmagazine Jazzenzo vrijdag 13 september organiseerde in muziekpodium Paradox in Tilburg. Eerstens waren dat de bezoekers, die drie fantastische concerten kregen voorgeschoteld, ten tweede Paradox, dat zo’n honderdtwintig bezoekers rond de bar mocht verwelkomen en ten derde de uitgever van Jazzenzo: Erno Elsinga. Hij kon een opbrengst van een dikke drieduizend euro aantikken. Zowel muzikaal als benefiettechnisch derhalve een geslaagd initiatief.


Onder andere Yuri Honing en Corrie van Binsbergen traden op tijdens de festivalavond. Uitgever en hoofdredacteur van Jazzenzo verwelkomen het publiek in Paradox.


Benefietconcert voor Jazzenzo in Paradox in Tilburg

NIEUWS


Festivalavond met Yuri Honing (foto), Corrie van Binsbergen, Rembrandt Frerichs en Simin Tander op 13 september.Aan het begin van deze zomer lieten wij u weten dat Jazzenzo in zwaar weer verkeert. Hoewel het webmagazine geen subsidie geniet, raakte het indirect toch in de problemen door de bezuinigingen op de culturele sector. Om de financiële problemen te boven te komen, organiseert Jazzenzo op vrijdag 13 september in samenwerking met het Tilburgse muziekpodium Paradox  een benefietconcert. Een festivalavond met medewerking van Yuri Honing, Corrie van Binsbergen, Rembrandt Frerichs en Simin Tander.


De kathedrale stem van Rita Reys zwijgt nooit

NECROLOGIE
door: Rinus van der Heijden

Rita Reys: de beste jazzzangeres die Nederland ooit kende.

Foto © Gemma Kessels


Het was in het jaar 1992 dat platenlabel Music All-In besloot twee dubbel-cd’s uit te brengen van Rita Reys. ’s Lands belangrijkste jazzzangeres zong toen al veertig jaar grammofoonplaten en cd’s vol en dat leek de Nederlandse platenmaatschappij een mooie gelegenheid om met zestig klassieke songs deze mijlpaal te benadrukken.