CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.com

'Jazz helpt mij het leven als een magische plek te zien'

INTERVIEW
door: Stefan de Graaf 


In gesprek met Tineke Postma, winnares van de Buma Boy Edgarprijs 2015. Foto © Eric van Nieuwland.


Alsof de plek waar we Tineke Postma ontmoeten een hint is naar haar door de jury van de Buma Boy Edgarprijs bezongen kosmopolitisme: het in Chinese stijl opgetrokken Hotel Breukelen. Niets is minder waar. Het blijkt een praktische plek tussen de bedrijven door. En bovendien is de binnenkant van dit mondain ogende gebouw toch vooral comfortabel, nuchter en Hollands. Hollandse nuchterheid, de andere kant van de medaille, die de jury bewondert aan de persoon en het spel van Postma.


'Ergens ben ik een beetje Provo'

INTERVIEW
door: Stefan de Graaf


Reinier Baas voert op 12 juli de North Sea Jazz Compositieopdracht 2015 uit. Foto © Thomas Huisman. 


Aan een klein tafeltje te midden van een lunchende menigte in De Ysbreeker spreken we met Reinier Baas. Bijna 30 en met een glimlach die een eeuwige jeugd verraadt én winnaar van de North Sea Jazz Compositieopdracht 2015. ‘Reinier Baas vs. Princess Discombobulatrix’ heet het stuk dat de officiële première beleeft op 12 juli. “Eindelijk eens geen gesprek over mijn verschillende paar sokken, maar over muziek”, vertelt Baas opgelucht halverwege het gesprek en voordat hij een broodje ossenworst besteld. Baas houdt van raadsels zoals de naam van zijn band The More Socially Relevant Music Ensemble doet vermoeden of de lukrake geit die de voorkant siert van zijn tweede album 'Mostly Improvised Instrumental Indie Music'. Zijn raadsels en zijn gevoel voor ironie zijn functioneel: “Ik houd van verwarring zaaien”.


Innerlijke stem gaat verder dan virtuositeit

INTERVIEW
door: Stefan de Graaf

“Rámon is Levitando”.
Foto © Thomas Huisman.


We treffen de van oorsprong Cubaanse pianist Ramón Valle in De Ysbreeker in Amsterdam. Het blijkt een tussenstop te zijn tussen de ochtendroutine van kinderen naar school brengen en werken aan een orkestcompositie voor het Israëlische Raananá Symphonette Orchestra waarbij jazz en klassiek elkaar de hand schudden. Roy Hargrove vatte het talent van Valle ooit samen als een uniek samengaan van subtiliteit én kracht. Dat gaat zowel op voor zijn spel als voor zijn persoon. Open, eerlijk, sympathiek, bewogen, sprankelend en energiek. Hij is één met zijn muziek.


Denise Jannah bepaalt zelf wel wat ze wil

INTERVIEW
door: Rinus van der Heijden


"Als je me jazzzangeres wilt noemen, ben ik er een die van alles zingt". Foto © Gemma van der Heyden.Denise Jannah is wijd en zijd bekend als jazzzangeres. Maar zelf koppelt ze daar een verlengstukje aan. “Ik vind dat ik een allround zangeres ben. Maar als je me jazzzangeres wilt noemen, dan ben ik er een die van alles zingt.” Afgelopen jaar kwam ze weer volop in de schijnwerpers  met de voorstellingenreeks ‘ELLA!’ Ze moest er dertig A4-tjes voor uit het hoofd leren. Op 28 december treedt de vocaliste in Breda op met het Denise Jannah Quartet tijdens het festival Stranger Than Paranoia. “Ik hoop en bid dat het nooit ophoudt.”


Artvark Saxophone Quartet laat zich niet in hokjes stoppen

INTERVIEW
door: Rinus van der Heijden


Mete Erker over tien jaar Artvark en toekomstige projecten van het saxofoonkwartet. Foto © Gemma van der Heyden.


Het Artvark Saxophone Quartet bestaat tien jaar. Die periode hebben de vier saxofonisten gevuld met de meest uiteenlopende projecten. Het laatste is vooralsnog dat met flamencogitarist Eric Vaarzon Morel.


‘Muziek is een spel met een onbestemde factor’

INTERVIEW
door: Maud Mentink

Ronald Snijders: ‘De kunst die vandaag wordt gepresenteerd is
die van gisteren’. Foto © Rob Brakel.Wie zich verdiept in de muzikale loopbaan van begenadigd fluitist en componist Ronald Snijders (63) kan maar één conclusie trekken: we hebben hier niet te maken met een fluitist of een musicus, maar met een alles-kunstenaar. Want naast zijn muzikale loopbaan van alweer bijna 45 jaar mag Snijders graag een boek schrijven, studeren, dichten en filosoferen. Indrukwekkend is zijn muzikaliteit, zelfkennis en gedachtegoed.  


Grootste kick voor Bart Wirtz is als de muziek samenvalt

INTERVIEW
door: Maud Mentink

‘Ik kan echt chagrijnig worden als ik lang niet heb gespeeld’.


Het Bimhuis gonst op de zaterdagavond waarop Bart Wirtz zijn nieuwe album ‘Interview’ presenteert. Er wordt geklapt, gefloten en gejoeld. En de oe’s en a’s van het publiek zinderen van opgewonden klanken in een mensenlichaam. Afgelopen maand deed Bart Wirtz een korte tour met tien concerten door Nederland. Tijd om eens met hem te gaan praten. Op de vraag hoe hij die tour zelf ervoer, antwoordt hij kort maar krachtig: “Daarvoor moet ik je eerst uitleggen wat er aan vooraf ging.”


De kruisbestuivingen van Tin Men & the Telephone

INTERVIEW
door: Maud Mentink

Tony Roe: "De mogelijkheid om een app te gebruiken heeft zoveel deuren voor ons geopend." Foto © Eddy Westveer.
 


Composities met kreunende tennissers en de klantenservicelijn van KPN, vrije-jazzimprovisaties en sexy-front-lady Eve. Conservatief is het trio Tin Men & the Telephone allerminst. De band, met pianist Tony Roe, bassist Lucas Dols en drummer Bobby Petrov, bracht een half jaar geleden een app uit in plaats van een album. 


Het gereedschap van Jeroen van Vliet is intuïtie

INTERVIEW
door Rinus van der Heijden


“Musiceren bestaat bij de gratie van de luisteraar.”

Foto © Gemma van der Heyden.


‘We zouden altijd moeten beseffen dat gevoeligheid en emotie de ware inhoud vormen van een kunstwerk’. Dit is een uitspraak van Claude Debussy. Een andere komt van Maurice Ravel: ‘Muziek moet op de eerste plaats emotioneel zijn en dan pas intellectueel.’


Voor Louk Boudesteijn is jazz een speeltuin

INTERVIEW
door: Maud Mentink


‘Met mijn trombone voel ik mij steeds meer als een
vis in het water’. Foto © Lorenzo.“Door mijn muzikale carrière heb ik geleerd te overwinnen. Ga me niet vragen een toespraak te houden, maar met mijn trombone op het podium voel ik mij steeds meer als een vis in het water.” Louk Boudesteijn (36), trombonist en componist bij onder andere FULLDUPLEXX en het New Rotterdam Jazz Orchestra, vertelt over de belangrijke rol van muziek in zijn leven.


Joost Lijbaart wil nog meer ruimte voelen tussen de tellen

INTERVIEW
door: Rinus van der Heijden

“Timing is een soort spiegel van je leven en verandert
dus telkens.” Foto © Gemma KesselsHij is een van de inventiefste slagwerkers van Nederland, maar behoort ook tot de categorie ‘nogal teruggetrokken’. Met tenorsaxofonist Yuri Honing werkt hij al 27 jaar samen, bereist met hem vele buitenlanden. Maar waarom is hij niet even bekend als Han Bennink, om maar eens een naam te noemen? Voor Joost Lijbaart hoeft er geen antwoord op te volgen.


Hiromi Uehara probeert elke dag nieuw landschap te vinden

INTERVIEW
door: Quint Italianer

Hiromi Uehara: “Als je met een trio speelt, weet je nooit van
wie de bal komt”. Foto © Ron Beenen.Pianiste Hiromi Uehara (34) tourt al tien jaar over de wereld, maar is nog lang niet uitgeoefend. “Wanneer ik twintig uur op een dag aan het reizen ben, kan ik niet echt spelen. Maar wanneer ik vrij ben, oefen ik bijna de hele dag. Op tour probeer ik een paar uur eerder naar de stad te komen om ergens een piano te huren, zodat ik kan spelen.”


Jazz Academy: muziek én kilometers maken

INTERVIEW
door: Rinus van der Heijden

Jeroen Doomernik: "Ik richt me vooral op jongeren die verder
willen of willen onderzoeken." Foto © Gemma Kessels.Een plek bieden waar fouten mogen worden gemaakt. En niet één waar je per se goed moet zijn. Veel onderzoeken en uitproberen. Ziedaar de doelstelling van de Jazz Academy in Den Bosch. Bedenker en uitvoerder is Jeroen Doomernik. Trompettist, docent, bandleider, workshopleider, producent en programmeur.


Oene van Geel streeft naar eigen universum in muziek

INTERVIEW
door: Mischa Beckers

Oene van Geel: "Ik ben altijd nieuwsgierig".

Foto © Eddy Westveer.


De VPRO/Boy Edgar Prijs 2013 is voor altviolist, componist en arrangeur Oene van Geel. Van Geel representeert een indrukwekkende muzikaliteit die muziek als kunstvorm weer centraal stelt, meldde de jury. Het cv van de gedreven Van Geel bevat een grote diversiteit aan wapenfeiten.


Fusionveteraan in Zwitserland

INTERVIEW
door: Quint Italianer

Billy Cobham: ‘Ik ben niet goed in hielenlikkerij’
Foto © Anton Antonov


“Ze klinken goed vandaag”, zegt Billy Cobham tevreden, als hij een voor een zijn toms test bij de soundcheck voor zijn optreden in Zoetermeer. Daarna neemt hij nog snel een drumfilmpje op voor de site van zijn eigen online-drumschool. In mei wordt Cobham 69 jaar, maar hij blijft met slagwerk aan de gang.


Hiphop, jazz en de zeven hoofdzonden

INTERVIEW
door: Quint Italianer

Soweto Kinch: ‘Ik wilde erachter komen hoe opborrelende wrok klinkt.’


De Londense altsaxofonist en rapper Soweto Kinch (1979) vermengt jazz en hiphop tot een organisch geheel. De winnaar van twee BBC-Radio Jazz Awards is al jaren een smaakmaker in de Britse jazz- en hiphopscene. Vlak voor zijn optreden in Podium Mozaïek in Amsterdam beantwoordt hij een paar vragen over zijn nieuwe album ‘The legend of Mike Smith’.


Over troost – de ziekte tot de dood

INTERVIEW
door: Rinus van der Heijden

Ton Vermunt: ‘Woorden in muziek zijn niet belangrijk, de melodie wel’. Foto © Gemma Kessels.Of muziek troost biedt? Misschien voor een enkeling niet, maar al sinds mensenheugenis voor de meesten wél. Maar in welke mate? Ton Vermunt is de man die er het juiste antwoord op weet. De stafmedewerker van muziekpodium Paradox in Tilburg en groot muziekliefhebber, lijdt aan uitgezaaide kanker en heeft nog maar kort te leven.


‘Ik heb het altijd leuk gevonden aan knopjes te zitten’

INTERVIEW
door: Rinus van der Heijden

Lekker improviseren met de laptop, zo omschrijft Bram Stadhouders zijn muzikale ontwikkeling. Foto © Gemma Kessels.


Ineens behoort hij tot de (tamelijk) Bekende Nederlanders. Vorig jaar speelde Bram Stadhouders met de Noorse slagwerker Terje Isungset in het project ‘Ice Music’ op een gitaar van ijs op het North Sea Jazz Festival (NSJF). Ook werd hij dat jaar geselecteerd om deel te nemen aan het Europese artiestenbevorderingstraject ‘Take Five: Europe’. En nu heeft het NSJF hem uitgenodigd voor  een compositie-opdracht. Met zijn 25 jaar is de Tilburger de jongste componist ooit die zo’n opdracht mocht aanvaarden.


North Sea Jazz Club on-Nederlandse beleving

INTERVIEW
door: Stefan de Graaf
Zakelijk leider Klaas Beumer (foto) en programmeur Niels Nieuborg over de kosmopolitische opzet van de North Sea Jazz Club.


Zwoel, warm, sexy en kosmopolitisch. Dat is de sfeer die de onlangs geopende North Sea Jazz club het meest recht doet volgens initiatiefnemer en zakelijk leider Klaas Beumer. Maar de programmering is serieus en heeft in haar brede spectrum veel weg van het North Sea Jazz Festival, vertelt programmeur Niels Nieuborg.


Belgische W.E.R.F.-label brengt honderdste cd uit

INTERVIEW
door: Georges Tonla Briquet

Coördinator jazzafdeling Rik Bevernage over het label W.E.R.F. en de jazz in België.


Het Brugse Kunstencentrum De Werf bestaat 25 jaar en het eigen jazzlabel W.E.R.F. brengt op 18 februari officieel de honderdste release uit. Een mooie gelegenheid om een feestje te bouwen in het imposante Brugse concertgebouw dat tien jaar geleden zijn deuren opende. Met op het affiche het Brussels Jazz Orchestra featuring Bert Joris, Nathan Daems Quintet, Rêve d’Eléphant Orchestra, Nathalie Loriers New Trio, Cezariusz Gadzina Quartet, Tuur Florizoone & Mixtuur en het Kris Defoort Trio wordt het voor elk wat wils.