CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.com

MDCIII

CD-RECENSIE

MDCIII
bezetting: Mattias De Craene tenorsaxofoon, fluit, elektronica; Simon Segers en Lennert Jacobs drums, percussie, elektronica; Sylvie Kreusch zang
opgenomen: Robot Studios
uitgebracht: februari 2018
label: W.E.R.F.
aantal stukken: 2
tijdsduur: 17’02
website: www.dewerfrecords.be 
door: Georges Tonla Briquet


De drie van MDCIII dat staat voor Mattias De Craene III, weten precies waar het tegenwoordig om draait in de sferen rondom de jazz. Hun doordachte mix van jazz- en rockpatronen, gelardeerd met elektro-effecten, is bondig samengevat op hun titelloze debuut-ep. Natuurlijk uit op (gelimiteerd) vinyl.


Enemy

CD-RECENSIE

Enemy
bezetting: Frans Petter Eldh contrabas; Kit Downes piano; James Maddren drums. Met bijdragen van Ruth Goller elektrische bas; Lewis Wright vibrafoon; Lucy Railton cello; Chris Montague gitaar
opgenomen: 17 en18 oktober 2016, Eastcote Studios, Londen 
uitgebracht: 25 mei 2018
label: Edition Records
aantal stukken: 10
tijdsduur: 44’08
website: www.kitdownes.com - www.editionrecords.com
door: Mathijs van den Berg


Door de naam en de agressieve rode hoes lijkt het alsof je een cd van een of andere punkgroep in handen hebt. Bij beluistering blijkt de muziek inderdaad deze impact te hebben met een stevig inzettende bas en harde drumbeats. Het lijkt vooral om de energie te gaan. Maar toch is het jazz en zit de muziek vernuftig in elkaar.


Donder

CD-RECENSIE

Donder
bezetting: Casper Van De Velde drums; Stan Callewaert contrabas; Harrison Steingueldoir piano; Lars Greve (bas)klarinet, tenorsax
opgenomen: 25 april 2017, Koncertkirken, Kopenhagen
uitgebracht: 15 mei 2018
label: eigen beheer
aantal stukken: 8
tijdsduur: 42’09
website: www.donderband.com
door: Georges Tonla BriquetDonder is een van de groepen uit de nieuwe Belgische lichting voor wie het allemaal razendsnel gaat. Winnaar van de Storm!-wedstrijd in 2017, een nieuwe plaat, een JazzLab tournee komend seizoen en een tweejaarlijkse samenwerking met kunstencentrum KAAP (Oostende-Brugge).


e.s.t. – Live in London

CD-RECENSIE

e.s.t. – Live in London
bezetting: Esbjörn Svensson  piano; Dan Berglund  contrabas; Magnus Öström drums
opgenomen: 20 mei 2005, Barbican Centre, Londen
uitgebracht: 10 mei 2018
label: ACT Music / Challenge Records
aantal stukken: 10
tijdsduur: 61’34 en 44’20 (2 cd’s)
website: est-music.com - actmusic.com
door: Mathijs van den BergDe erfenis van het fameuze Esbjörn Svensson Trio is levend gehouden door de talloze pianotrio’s die na hen kwamen en e.s.t. als grote inspiratiebron noemen, zoals het Tingvall Trio, Marcin Wasilewski Trio of GoGo Penguin. De laatste band wijdde op hun debuutalbum ‘Fanfares’ zelfs een nummer aan pianist Esbjörn Svensson:‘Seven sons of Björn’. Nog steeds klinkt de enorme invloed van e.s.t. vanwege de vermenging van klassieke muziek, pop en elektronica met jazz door in de muziek van nieuwe trio’s die al snel het verwijt van epigonisme te horen krijgen.


Tower of Power - Soul Side of Town

CD-RECENSIE

Tower of Power - Soul Side of Town
bezetting: Emilio Castillo tenorsaxofoon, zang; Stephen ‘Doc’
Kupka baritonaxoffon; Frances Rocco Prestia bas; David Garibaldi drums; Roger Smith Hammond B3, keyboards; Jerry Cortez gitaren; Tom Pollitzer tenor- en baritonsax, klarinet, fluit; Adolfo Acosta en Sal Craccchiolo trompet; Marcus Scott zang; Ray Greene zang, trombone; Joe Vannelli keyboards; Chuck Hansen bassax
opgenomen: 2012, 2013, 2016, 2017
uitgebracht: mei 2018
label: Mack Avenue Records
aantal stukken: 14
tijdsduur: 60’00
website: towerofpower.com - mackavenue.com
door: Ron Holman


Dit laatste album van Tower of Power heeft even op zich laten wachten. Niet dat de band geen nieuw album uit wilde brengen, maar er kwam wat tussen, om het eufemistisch uit te drukken. De opnames begonnen al in 2012 en er zijn inmiddels zes jaar verstreken. Wat is er in die tussentijd gebeurd? In de eerste plaats is de band, zoals ze dat zelf zeggen, een ‘touring’ band, er wordt veel opgetreden, dus de studio induiken en daar tijd voor plannen, is een hele klus. Maar dat is nog het minste probleem. Ernstiger waren de gezondheidsperikelen van sommige bandleden.


Dinosaur – Wonder Trail

CD-RECENSIE

Dinosaur – Wonder Trail
bezetting: Laura Jurd trompet, synthesizer; Elliot Galvin synthesizer; Conor Chaplin elektrische bas; Corrie Dick drums
opgenomen: 27 – 31 oktober 2017
uitgebracht: 4 mei 2018
label: Edition Records
aantal stukken: 9
tijdsduur: 36’45
website: laurajurd.com - editionrecords.com
door: Mathijs van den BergOp hun debuutalbum ‘Together, As One’ was duidelijk te horen dat trompettist Laura Jurd een groot bewonderaar van Miles Davis is. Een elektrische plaat in de traditie van ‘Bitches Brew’ en Jurd’s stijl riep door de coolness en de less is more - mentaliteit herinneringen op aan de grote meester. Van epigonisme was geen sprake, daarvoor klonk de band te fris en eigenzinnig. Hoewel Dinosaur nog maar kort bestaat - al kennen de bandleden elkaar langer - wordt de groep nu al gerekend tot een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de huidige Britse jazzscene. Hun tweede album ‘Wonder Trail’ zal wederom de nodige tongen losmaken, want het is opnieuw een opmerkelijke plaat geworden en weer anders dan de vorige.


Bestiaal – Inenen

CD-RECENSIE

Bestiaal – Inenen
bezetting: Sebastiaan Vekeman drums, Jakob Haghebaert gitaar, Sebastiaan Gommeren bas
opgenomen: Zelzate, 2016
uitgebracht: februari 2018
label: Solidude Records
aantal stukken: 4
tijdsduur: 39’23
website: www.soliduderecords.com
door: Georges Tonla Briquet‘Inenen’ is het vervolg op het debuutalbum ‘Absoluut’ van het Gentse trio Bestiaal, dat vooral bestond uit ontwrichtende muziekjes die op veel bijval kon rekenen van de Belgische pers. Deze keer slechts vier nummers verpakt in veertig minuten, waarvan de titels even verwarrend en intrigerend klinken als de muziek.


Pablo Held Trio - Investigations

CD-RECENSIE

Pablo Held Trio - Investigations
bezetting: Pablo Held piano; Robert Landfermann contrabas;
Jonas Burgwinkel drums
opgenomen: 30 aug. – 2 sept. 2017, Deutschlandfunk Kammermusiksaal, Keulen
uitgebracht: 13 april 2018
label: Edition Records
aantal stukken: 8
tijdsduur: 45.22
website: pabloheld.com - editionrecords.com
door: Mathijs van den Berg


De 31-jarige pianist Pablo Held heeft een indrukwekkend aantal releases achter zijn naam staan: ‘Investigations’ is zijn tiende album met het trio dat hij op zijn negentiende oprichtte. Drie maanden geleden verscheen ‘Glow II’ voor zijn oude label Pirouet. Met zijn overstap naar het onafhankelijke Britse label Edition Records, dat grote acts als Phronesis, Tim Garland en Kenny Wheeler uitbrengt, hoopt de Duitser een groter publiek te bereiken.


Wout Gooris Trio & Chisholm/Vann – Some Time

CD-RECENSIE

Wout Gooris Trio & Chisholm/Vann – Some Time
bezetting: Wout Gooris piano, Nathan Wouters contrabas, Stijn Cools drums, Erwin Vann tenorsaxofoon, Hayden Chisholm altsaxofoon
opgenomen: 8 & 9 juli 2016, Audioworks
uitgebracht: maart 2018
label: eigen beheer 
aantal stukken: 8
tijdsduur: 49’47
website: www.woutgooris.com
door: Georges Tonla Briquet


Pianist Wout Gooris beweegt zich zowel in kringen waar filmische soundscapes en sfeerscheppingen de toon voeren (Book of Air vvolk, Winther) als daar waar er ook al eens uit de band mag gesprongen worden (Roselien, Black Mango). Met zijn eigen trio laveert hij handig tussen deze verschillende werelden.


Fred Hersch Trio – Live in Europe

CD-RECENSIE

Fred Hersch Trio – Live in Europe
bezetting: Fred Hersch piano, John Hébert contrabas, Eric McPherson drums
opgenomen: 24 november 2017, Flagey Studio 4, Brussel
uitgebracht: april 2018
label: Palmetto Records
aantal stukken: 10
tijdsduur: 63’58
website: fredhersch.compalmetto-records.com
door: Cyriel PluimakersHet spel van pianist Fred Hersch (1955) wordt gekenmerkt door een unieke verfijning. Zijn subtiele toucher dwingt van het publiek een luisterhouding af en zijn melodische vindingrijkheid is bijna grenzeloos. Tijdens zijn Europese tournee in het najaar van 2017 lieten de technici stiekem opnameapparatuur meelopen met het concert dat hij in november in de Brusselse Flagey Studios gaf. Een schitterende locatie voor een intiem jazzconcert.


Nik Bärtsch’s Ronin - Awase

CD-RECENSIE

Nik Bärtsch’s Ronin - Awase
bezetting: Nik Bärtsch piano; Sha basklarinet, altsaxofoon; Thomy Jordi bas; Kaspar Rast drums
opgenomen: oktober 2017
uitgebracht: 4 mei 2018
label: ECM Records / Challenge Records
aantal stukken: 6
tijdsduur: 65’21
website: nikbaertsch.com - challengerecords.com
door: Mathijs van den Berg‘Awase’ is Nik Bärtsch’ eerste studioalbum met zijn band Ronin sinds ‘Llyria’ uit 2010. In 2012 bracht hij met Ronin nog wel een cd met live-opnamen uit. Na een tweede plaat met zijn akoestische groep Mobile (zonder bassist) keert hij op ‘Awase’ terug naar de door hem uitgevonden ‘zenfunk’. Met de albumtitel bewijst Bärtsch opnieuw zijn liefde voor de ‘martial arts’ die volgens hem zo veel overeenkomsten vertonen met muziek, omdat het in beide om beweging draait. ‘Awase’ betekent ‘samen bewegen’, wat weer inhoudt dat men zijn energie op elkaar afstemt.


Sanem Kalfa & George Dumitriu - Dance

CD-RECENSIE

Sanem Kalfa & George Dumitriu - Dance
bezetting: Sanem Kalfa stem en elektronica, George Dumitriu gitaar, altviool en elektronica
opgenomen: 16 oktober 2017
uitgebracht: mei 2018
label: eigen beheer
aantal stukken: 10
tijdsduur: 44’09
website: www.sanemkalfa.georgedumitriu.com
door: Cyriel PluimakersDe in Turkije geboren zangeres Sanem Kalfa studeerde aan het conservatorium in Groningen, maar ontwikkelde sindsdien een geheel eigen stijl die een mix is van muziek uit haar geboorteland, Braziliaanse ritmes, Arabische weemoed en Italiaanse volksmuziek. Samen met de uit Roemenië afkomstige altviolist George Dumitriu vormt ze een onweerstaanbaar duo dat de vocale muziek verder brengt.


Antoine Pierre Urbex – Sketches Of Nowhere

CD-RECENSIE

Antoine Pierre Urbex – Sketches Of Nowhere
bezetting: Antoine Pierre drums; Jean-Paul Estiévenart trompet; Bert Cools gitaar, electronics; Bram De Looze piano, Fender Rhodes; Félix Zurstrassen en Frédéric Malempré bas, percussie; Toine Thys en Steven Delannoye tenorsaxofoon; Ben Van Gelder altsaxofoon; Magic Malik fluit
opgenomen: december 2017, februari 2018
uitgebracht: mei 2018
label: Igloo
aantal stukken: 10
tijdsduur: 47’55
website: antoinepierremusic.com -  igloorecords.be
door: Georges Tonla Briquet


Als drummer van Philip Catherine staat Antoine Pierre met een voet in de traditie terwijl hij zich met het rebellerende TaxiWars volop beweegt in de meer moderne jazzkringen. Voor zijn eigen groep Urbex toetst Pierre stijlelementen af uit beide, assimileert hij een en ander en vertaalt het naar een heel eigen modernistische kijk op de huidige jazzevolutie.


Thijs de Klijn Quintet - Factotum

CD-RECENSIE

Thijs de Klijn Quintet - Factotum
bezetting: Thijs de Klijn gitaar; Olga Amelchenko altsaxofoon; Musina Ebobissé tenorsaxofoon; Thomas Kolarczyk contrabas; Mathias Ruppnig drums
opgenomen: 27 & 28 februari 2017, Berlijn
uitgebracht: 16 maart 2018
label: Flyin’ High Records
aantal stukken: 9
tijdsduur: 48’37
website: thijsdeklijn.com - flyinhighrecords.com
door: Erno Elsinga


De Utrechtse gitarist Thijs de Klijn (1990) verkaste in 2012 naar New York. Twee jaar later strijkt hij neer in Berlijn waar hij ‘Factotum’ opneemt met muzikanten uit de jazzscene van de Duitse hoofdstad. Een verrassend debuutalbum.


RVB Quartet – Crossing Dimensions

CD-RECENSIE

RVB Quartet – Crossing Dimensions
bezetting: Rebekka Van Bockstal gitaar, Ambroos De Schepper altsaxofoon, Kobe Boon contrabas, Marius Couvreur drums
opgenomen: juli 2017
uitgebracht: januari 2018
label: Solidude Records
aantal stukken: 10
tijdsduur: 67’53
website: rebekkavanbockstal.com - soliduderecords.com 
door: Georges Tonla BriquetHet RVB Quartet is de groep rond gitariste Rebekka Van Bockstal (1994). De Belgische schreef alle composities voor ‘Crossing Dimensions’ dat verscheen bij label Solidude Records, eveneens Belgisch en verantwoordelijk voor al flink wat verfrissende uitgaven.