CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.com

Karsu - Colors

CD-RECENSIE

Karsu - Colors
bezetting: Karsu Dónmez zang, toetsen; Benjamin Rheinländer drums; Daniël Eskens bas; Mateusz Pulawski gitaren; Randell Heye tompet; Alisa Klein trombone; Daniël Mester saxen; Bence Huszar cello; Yanna Pelser altviool; Laura Rafecas viool.
uitgebracht: september 2015
label: SuMusic/PIAS
aantal stukken: 11
tijdsduur: 36:53
website: www.karsu.nl
door: Erno Elsinga


Bij het opsommen van Nederlandse jazzzangeressen is de naam Karsu Dónmez waarschijnlijk niet de eerste die opborrelt. Toch stond de 25-jarige zangeres en pianiste al verschillende keren in Garnegie Hall, speelde op North Sea Jazz en was ze onderwerp van een documentaire waarin ze vijf jaar lang – op weg naar de top - werd gevolgd.


Kapok – Glass to Sand

CD-RECENSIE

Kapok – Glass to Sand
bezetting:  Morris Kliphuis hoorn, kornet, keyboards; Timon Koomen gitaren; Remco Menting  drums, percussie, piano, vibrafoon. Gasten o.a. Mete Erker en Niels Broos
opgenomen:  2014 en 2015, Joneski Studio, Houten
uitgebracht: september 2015
label: Kerfstok Records
aantal stukken: 10
tijdsduur: 41:19
website: www.kapokmusic.nl
door: Erno Elsinga


Kapok blijft verbazen. Sprak het trio, dat opereert in de ongewone bezetting van hoorn, gitaar en percussie, op voorgaande albums al tot de verbeelding, gedreven door vernieuwingsdrang worden op ‘Glass to Sand’ nieuwe bronnen aangeboord die het eigengereide geluid van het trio verder verbreden.


Berend van den Berg Trio - New Horizons

CD-RECENSIE

Berend van den Berg Trio -  New Horizons 
bezetting: Berend van den Berg piano, Fender Rhodes, Erik Robaard contrabas, Joost Kesselaar drums 
opgenomen: 2013, Wedgeview Studio, Woerdense Verlaat
uitgebracht: 2014
label: Gutman Records 
aantal stukken: 10
tijdsduur: 56.37
website: www.berendvandenberg.com 
door: Mathilde Löffler
Berend van den Berg is al vele jaren als pianist, componist en docent een vaste waarde in de Nederlandse jazzscene. Als pianist begeleidt hij meestal zangers en blazers. Met 'New Horizons' presenteert hij zich voor het eerst met zijn eigen trio samen met contrabassist Eric Robaard en drummer Joost Kesselaar. Het album bevat tien composities van bandleider Van den Berg, waarvan de meesten in de afgelopen vijf jaar zijn ontstaan.


Jeroen van Vliet – Zeeland Suite Revisited

CD/DVD-RECENSIE

Jeroen van Vliet – Zeeland Suite Revisited
bezetting: Jeroen van Vliet piano, Anton Goudsmit elektrische gitaar, Joris Posthumus altsaxofoon, Mete Erker sopraan- en tenorsaxofoon, Joris Roelofs (bas)klarinet, Frans der Hoeven contrabas, Pascal Vermeer drums
opgenomen: september 2014
uitgebracht: mei 2015
label: Muziekpodium Zeeland
aantal nummers: 8
tijd: 61:39
website: jeroenvanvliet.com - muziekpodiumzeeland.nl 
door: David Cohen


De door Jeroen van Vliet gecomponeerde ‘Zeeland Suite Revisited’ komt langzaam op gang en intrigeert meteen. Een langzaam piano-intro, fraaie stemvoeringen van saxofoons en basklarinet… Na het intro legt drummer Pascal Vermeer direct een stevig ritme neer. De toon is gezet. Het eerste stuk, ‘Waterworks’, is nog wat repetitief en ondanks meeslepende improvisaties van Jeroen van Vliet en tenorsaxofonist Mete Erker een beetje saai. Maar tijdens het tweede stuk, het in Baarland opgenomen ‘Waltz’, slaat er een vonk over en laten de zeven musici niet meer los.


Compro Oro - Transatlantic

CD-RECENSIE

Compro Oro - Transatlantic
bezetting: Wim Segers vibrafoon, marimba; Bart Vervaeck gitaar; Mattias Geernaert contrabas; Robbe Kieckens conga, percussie; Frederik van den Berghe drums. Gast Nathan Daems Ethiopische fluit
opgenomen: Studio Boma, Gent
uitgebracht: april 2015
label: de Werf Records
aantal stukken: 8
tijdsduur: 40:22
website: www.comprooromusic.be - www.dewerfrecords.be
door: Erno Elsinga


‘Transatlantic’ van de jonge Gentse formatie Compro Oro is een ongewone ode aan de Afro-Cubaanse muziek. Invloeden van Cal Tjader doordringen het geluid, maar eveneens waart de geest van Marc Ribot rond waardoor een nieuwsgierig makend psychedelisch sfeertje ontstaat.


I Compani – De nacht heeft 1000 ogen

CD-RECENSIE

I Compani – De nacht heeft 1000 ogen
bezetting: Bo van de Graaf saxofoons; Michel Mulder bandoneon, piano; Wouter van Bemmel trompet, basgitaar; Aili Deiwiks viool; Jos Verest verteller
opgenomen: januari, februari 2015
uitgebracht: april 2015
label: ICDISC
aantal stukken: 16
tijdsduur: 50:24
website: www.icompani.nl
door: Erno Elsinga


‘Het verlangen je te verliezen in de ziel’, declameert verteller Jos Verest, vrij naar Fellini in ‘In de Lift’. Daarmee samenvattend wat het album ‘De nacht heeft 1000 ogen’ behelst: een mysterieuze maar kleurrijke muzikale ode aan de nacht. Filmisch en verhalend gebracht door een intieme nachtbezetting van I Compani.


Karl Latham, Ryan Carniaux, Mark Egan - Constellations

CD-RECENSIE

Karl Latham, Ryan Carniaux, Mark Egan - Constellations
bezetting: Karl Latham: drums, Ryan Carniaux: trompet en flugelhorn, Mark Egan: basgitaar, Nick Rolfe: keyboards
opgenomen: April 2013, Barbershop Studios, New Jersey
uitgebracht: 30 January 2015
label: Double Moon Records
aantal stukken: 12
tijdsduur: 72:01
website: www.desiredconstellations.net
door: Armand van WijckMet midzomernacht om de hoek is ‘Constellations’ de perfecte plaat voor de lange zomeravonden. Een stukje bezinning in de avondzon te midden van funky beats, zwoele trompettonen en mysterieuze, meeslepende soundscapes.


Misha enzovoort

DVD/CD-RECENSIE

Mischa enzovoort
een film van Cherry Duyns

ICP live at the Vortex, Londen

cd: 2 februari 2013, Vortex, Londen, BBC

Instant Composers Pool Orchestra: Misha Mengelberg, Ab Baars, Michael Moore, Tobia Delius, Wolter Wierbos, Thomas Heberer, Mary Oliver, Tristan Honsinger, Ernst Glerum, Han Bennink
uitgebracht: juni 2015
website: www.icporchestra.com
door: Erno Elsinga


De filmdocumentaire ‘Misha enzovoort’ van Cherry Duyns die in 2013 tijdens de IDFA in première ging, is nu ook op dvd verschenen. Het toont de laatste schreden van Misha Mengelberg met het ICP op een buitenlands podium, de Londense jazzclub Vortex. Van de vijf concerten die ICP er in 2013 gaf werd de laatste daarvan, zaterdag 2 februari, op cd opgenomen en toegevoegd aan de dvd-uitgave.


Howard Peach

CD-RECENSIE

Howard Peach
bezetting: Chris Speed tenorsaxofoon, klarinet; Simon Jermyn basgitaar; Lander Gyselinck drums
opgenomen: december 2013, New York
uitgebracht: 30 april 2015
label: WERF Records / el Negocito Records
aantal stukken: 6
tijdsduur: 33:55
website: Chris Speed – Lander Gyselinck – Simon Jermyn
door: Erno ElsingaHoward Peach is de vooralsnog onverklaarbare naam van dit improvisatietrio dat geïnitieerd werd door de Belgische experimentele drummer Lander Gyselinck. Ondergedompeld in de New Yorske improvisatiescene nam hij er met de Amerikaanse saxofonist Chris Speed en de Ierse basgitarist Simon Jermyn het gezamenlijke titelloze debuutalbum op.


C.B.G. – Erasing Borders

CD-RECENSIE

C.B.G. – Erasing Borders
bezetting: Guillermo Celano gitaar, Joachim Badenhorst tenorsaxofoon, (bas)klarinet, Clemens van der Feen contrabas, Marcos Baggiani drums, percussie
opgenomen: 2013, Tracking Room Studio Amsterdam, Bimhuis
en Lux Nijmegen
uitgebracht: 2015
label: TryTone Records
aantal stukken: 7
tijdsduur: 48:39
website: www.celanobaggianigroup.com - www.trytone.org
door: Erno Elsinga


C.B.G. staat voor Celano Baggiani Group, een kwartet bestaande uit Clemens van der Feen, Joachim Badenhorst en naamgevers Marcos Baggiani en gitarist Guillermo Celano. Laatstgenoemde verwierf in 2013 de North Sea Jazz Compositieopdracht, nu vastgelegd op het album ‘Erasing Borders’.


Miguel Rodriguez 5tet – Contra Sentido

CD-RECENSIE

Miguel Rodriguez 5tet – Contra Sentido
bezetting: Miguel Rodriguez: piano, Maria Marin: zang, Miguel Hiroshi: percussie, Luciano Poli: contrabas, Francesco de Rubeis; drums
opgenomen: november 2014
uitgebracht: februari 2015
label: Dox Records
aantal stukken: 10
tijd: 47:33
website: www.miguelrodriguezmusic.com
door: Max van Deurzen


Hoe zou McCoy Tyner op vakantie in Spanje klinken? Nou, waarschijnlijk zoals het nieuwe album ‘Contra Sentido’ van de Spaanse pianist Miguel Rodriguez. Met zijn nieuwste plaat bevestigd Rodriguez wederom zijn reputatie als één van de meest opwindende jonge jazzpianisten van dit moment.


Wolfgang Haffner – Kind of Cool

CD-RECENSIE

Wolfgang Haffner – Kind of Cool
bezetting: Wolfgang Haffner drums, Christopher Dell vibrafoon, Jan Lundgren piano, Dan Berglund contrabas, Dusko Goykovich trompet, Jukka Perko altsaxofoon; gastmusici: Max Mutze zang, Frank Chastenier piano, Christian von Kaphengst contrabas, Nils Landgren trombone
opgenomen: 15 juli, 14 & 15 augustus 2014
uitgebracht: 27 februari 2015
label: ACT Music
aantal stukken: 11
tijd: 60:20
website: wolfganghaffner.wordpress.com - actmusic.com
door: David Cohen

‘Kind of Cool’, het nieuwe album van Wolfgang Haffner, drummer bij onder andere Peter Herbolzheimer, Chaka Khan en de NDR Bigband, bevat opnames van de grootste composities van de 20e eeuw. De drummer en bandleider durfde het aan stukken als ‘So What’, ‘Summertime’ en ‘My Funny Valentine’ in een cool jazzjasje opnieuw op de plaat te zetten.


Keith Jarrett - Creation & Piano Concertos

CD-RECENSIES

Keith Jarrett - Creation
bezetting: Keith Jarrett
opgenomen: 2014 in Tokyo, Toronto, Parijs en Rome
uitgebracht: 8 mei 2015
label: ECM
aantal stukken: 9
tijdsduur: 72:33
website: ecmrecords.com - challengerecords.com
door: Martijn van Geffen
Keith Jarrett vierde op 8 mei jongsleden zijn zeventigste verjaardag. Reden voor de pianist tot het uitbrengen van twee albums. Een soloconcert uit 2014 onder de titel ‘Creation’ en een klassiek album dat opgenomen werd midden jaren tachtig en werk bevat van Samuel Barber, Bela Bartók plus een improvisatie van Jarrett zelf.


Eric Vloeimans’ Oliver’s Cinema – Act 2

CD-RECENSIE

Eric Vloeimans’ Oliver’s Cinema – Act 2
bezetting: Eric Vloeimans trompet, Tuur Florizoone accordeon, Jörg Brinkmann cello
opgenomen: 4 & 5 november 2014
uitgebracht: 2015
label: V-Flow
aantal stukken: 13
tijd: 57:48
website: www.ericvloeimans.nl
door: David Cohen‘Act 2’ vormt een voortzetting van het in 2013 op ‘Oliver’s Cinema’ gepresenteerde materiaal. De ongewone, maar haast vanzelfsprekend klinkende combinatie van Tuur Florizoones virtuoze accordeon, Jörg Brinkmanns nu eens warme en dan weer vervaarlijk swingende cello en Eric Vloeimans’ bezielde trompet maakte die eerste plaat al tot een groot succes.


Amsterdam Klezmer Band - Benja

CD-RECENSIE

Amsterdam Klezmer Band - Benja
bezetting: Job Chajes: altsaxofoon, zang, Alec Kopyt: percussie, zang, Janfie van Strien: klarinet, percussie, Gijs Levelt: trompet, Joop van der Linden: trombone, Theo van Tol: accordeon, Jasper de Beer: contrabas
opgenomen: november 2014
uitgebracht: januari 2015
label: Coast to Coast
aantal stukken: 15
tijd: 1:10:23
website: www.amsterdamklezmerband.com
door: Max van Deurzen


De Amsterdam Klezmer Band heeft al jaren een terechte reputatie een feestband te zijn. De concerten van de band zijn een fenomeen op zich, waarbij zelfs degene die normaal gesproken niet durft te dansen de voetjes van de vloer gooien.