CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.com

Zapmachine - Kot

CD-RECENSIE

Zapmachine - Kot
bezetting: Herman te Loo sopraan- alt- tenorsax; Paul van der
Velde gitaren; Jaap Prummel bas; Rob Hendriks drums,
percussie. Allen: vocalen
opgenomen: januari, maart 2016, Studio Green Zaandam
uitgebracht: 2016
label: eigen beheer
aantal stukken:11
tijdsduur: 60’41
website: www.hermanteloo.nl
door: Erno Elsinga


De naam Zapmachine is een samentrekking van Frank Zappa en Soft Machine. Legendarische namen die met progressieve rock, psychedelische en experimentele muziek aan de wieg stonden van de jazzrock. Op ‘Kot’, het debuutalbum van het grotendeels uit Zaandam afkomstige kwartet, worden deze ingrediënten naar eigen inzicht gekneed en uitgesmeerd over de composities van onder meer Robert Wyatt en Hugh Hopper (Soft Machine), John Scofield, John McLaughlin, Hauser Orkater, Radiohead en de eveneens Zaanse formatie De Kift.


Jeroen van Vliet Moon Trio – Earth-Time

CD-RECENSIE

Jeroen van Vliet Moon Trio – Earth-Time
bezetting: Jeroen van Vliet piano en elektronica, Cord Heineking
contrabas basgitaar en effecten, Mark Schilders drums
opgenomen: december 2015, Fattoria Musica, Osnabrück
uitgebracht: 7 oktober 2016
label: JazzHaus Records
aantal stukken: 10
tijdsduur: 56’56
website: www.jeroenvanvliet.com - www.jazzhausrecords.com
door: Cyriel PluimakersDe Brabander Jeroen van Vliet  (1965) is een van de meest lyrische jazzpianisten van Nederland. Niet alleen akoestisch maar ook elektrisch, zoals in Eric Vloeimans’ Gatecrash, behoort hij tot de top. Niet geheel toevallig dat hij een aantal jaren geleden de Boy Edgar Prijs won. Zijn pianospel kent een verfijning, die we eigenlijk meestal in de klassieke muziekwereld aantreffen. Met uitzondering van jazzpianisten als Keith Jarrett, John Taylor en Brad Mehldau, die ook over een bijzonder toucher beschikken.


GoGo Penguin - Man Made Object

CD-RECENSIE

GoGo Penguin - Man Made Object
bezetting: Chris Illingworth piano; Nick Blacka contrabas; Rob
Turner drums
opgenomen: Giant Wafer Residential Studio’s, Whales
uitgebracht: 2016
label: Blue Note
aantal stukken: 10 
tijdsduur: 45'44 
website: www.gogopenguin.co.uk - www.bluenote.com
door: Mathilde LöfflerGoGo Penguin heeft in 2016 een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. Het jonge semi-akoestische pianotrio uit Manchester heeft een meerjarencontract bij het prestigieuze label Blue Note getekend en is bezig aan een rijk gevulde tournee in het wereldwijde jazz- en popcircuit. Pukkelpop en het North Sea Jazz Festival, Paradiso, maar ook jazzclubs en poppodia.


Mats Eilertsen – Rubicon

CD-RECENSIE

Mats Eilertsen – Rubicon
bezetting: Trygve Seim saxofoons; Eirik Hegdal klarinetten, saxofoons; Thomas T Dahl gitaar; Rob Waring marimba, vibrafoon; Harmen Fraanje piano; Mats Eilertsen contrabas; Olavi Louhivuori drums
opgenomen: mei 2015, Rainbow Studio, Oslo
uitgebracht: juli 2016
label: ECM
aantal stukken: 10
tijdsduur: 54’31
website: www.matseilertsen.com - www.ecmrecords.nl    
door: Cyriel Pluimakers


De Noorse contrabassist Mats Eilertsen (1975) is een avontuurlijk en internationaal gericht musicus. Regelmatig werkt hij ook samen met Nederlandse musici zoals drummer Joost Lijbaart, saxofonist Yuri Honing en pianist Harmen Fraanje. In 2014 kreeg Eilertsen een compositieopdracht van het Vossa Jazz Festival, die uitmondde in de compositie ‘Rubicon’. Een toernee leidde tot een nieuwe versie die in mei 2015 opgenomen werd in Oslo’s Rainbow Studio door Jan Erik Kongshaug. ECM-producer Manfred Eicher had de supervisie.


Bart Wirtz – Beneath The Surface

CD-RECENSIE

Bart Wirtz – Beneath The Surface
bezetting: Bart Wirtz altsaxofoon, varitone, organelle, percussie, fluit, omnichord, vocals; Emiel van Rijthoven piano, hammond, wurlitzer, synthesizers; Kasper Kalf basgitaar, contrabas; Niek de Bruijn drums; Frank Wienk percussie, vocals, synths & sounds. Gasten: Soweto Kinch, Ntjam Rosie, Mete Erker, Ai Ming Oei, Louk Boudesteijn
opgenomen: Jet Studio Brussel 2016
uitgebracht: 7 oktober 2016
label: iDreamer Records
aantal stukken: 12
tijdsduur: 57’31
website: www.bartwirtz.com
door: Erno Elsinga


Na succesvolle albums als ‘iDreamer’ dat hem de Edison Publieksprijs bracht en ‘Interview’ waarop hij met de Amerikaanse trompettist Sean Jones verschillende muziekinvloeden samenbrengt, slaat altsaxofonist Bart Wirtz met zijn vierde album ‘Beneath The Surface’ nieuwe wegen in.


Guidi, Petrella, Sclavis, Cleaver – Ida Lupino

CD-RECENSIE

Guidi, Petrella, Sclavis, Cleaver – Ida Lupino
bezetting: Gianluca Petrella trombone, Louis Sclavis klarinet, Giovanni Guidi piano, Gerald Cleaver, drums
opgenomen: februari 2015, Auditorio Stelio Molo RSI, Lugano
uitgebracht: juli 2016
label: ECM
aantal stukken: 14
tijdsduur: 77’43
website: www.giovanniguidi.itwww.ecmrecords.nl
door: Cyriel PluimakersDe Italiaanse pianist Giovanni Guidi (1985) maakte al twee prachtige trio-producties voor ECM: ‘City of Broken Dreams’ (2013) en ‘This Is The Day’ (2015). Voor zijn nieuwste cd ‘Ida Lupino’ heeft Guidi een kwartet zonder contrabas samengesteld met landgenoot Gianluca Petrella op trombone, de Fransman Louis Sclavis op klarinet en achter de drums de Amerikaan Gerald Cleaver.


Reinier Baas vs. Princess Discombobulatrix

CD-RECENSIE

Reinier Baas vs. Princess Discombobulatrix
bezetting: Reinier Baas gitaar, piano, composities; Nora Fischer sopraan; Natanael Ramos trompet; Ben van Gelder altsaxofoon; Joris Roelofs klarinetten; Clemens van der Feen contrabas; Martijn Vink drums
opgenomen: 6 en 7 januari, 12 mei 2016
uitgebracht: 16 september 2016
label: DSCMBBLTRX / Painted Dog Records
aantal stukken: 14
tijdsduur: 56’23
website: www.reinierbaas.com
door: Erno Elsinga


Al bij de invulling van de North Sea Jazz Compositieopdracht in 2015 speelde Reinier Baas met de gedachte de programmatische muziek rondom de persoon Princess Discombobulatrix in een nog te bepalen vorm terug te laten komen en uit te geven. Baas hield woord en schreef aanvullend op het thema een surrealistische jazzopera in drie aktes, voorzien van klassieke invloeden en improvisatie.


Brian Groder Trio – R Train on the D Line

CD-RECENSIE

Brian Groder Trio – R Train on the D Line
bezetting: Brian Groder trompet, bugel; Michael Bisio contrabas; Jay Rosen drums
opgenomen: 10 november 2014, Parkwest Studios, Brooklyn, NY
uitgebracht: maart 2016
label: Latham Records
aantal stukken: 8
tijdsduur: 50’03
website: www.briangroder.com
door: Cyriel PluimakersDe Amerikaanse trompettist en bugelspeler Brian Groder is in Nederland relatief onbekend. Toch timmert hij sinds het midden van de jaren ’90 behoorlijk aan de weg. Hij heeft een prachtige heldere toon, improviseert met gemak en heeft een avontuurlijke aanpak. De bekende jazzclichés zal je bij hem niet snel aantreffen, in plaats daarvan zoekt hij naar nieuwe muzikale wegen die niet alleen aansluiten bij de Amerikaanse maar ook bij de Europese avant-garde.


Joris Posthumus Group - Tokyo's Bad Boys

CD-RECENSIE

Joris Posthumus Group - Tokyo's Bad Boys
bezetting: Joris Posthumus alt- en sopraansaxofoon; Yuichiro Tokuda altsaxofoon; Yuki Nakae tenorsaxofoon; Shunichi Yanagi piano; Satoshi Tokuda contrabas; Gaku Hasegawa drums  
opgenomen: september 2015, NK Sound Tokyo Studio
uitgebracht: 9 september 2016
label: Challenge Records
aantal stukken: 9
tijdsduur: 68’33
website: www.jorisposthumus.com
door: Erno Elsinga


Hoewel jazzmuziek in Japan warm omarmd wordt zijn er nog weinig Japanse jazzmusici die een groter publiek wisten te bereiken. Pianiste Toshiko Akiyoshi (1929) was wellicht de eerste, trompettist Takuya Kuroda (1980) tekende twee jaar geleden een contract bij Blue Note en natuurlijk is er Hiromi Uehara die wereldwijd faam geniet.


Dominic J. Marshall & Friends - The Triolithic

CD-RECENSIE

Dominic J. Marshall & Friends - The Triolithic
bezetting: Dominic J. Marshall piano, fender rhodes, septavox, soft-synth, percussion overlays, clavichord, wurlitzer, bass programming, drum programming; Glenn Gaddum Jr. en Sam Vicary bas; Jamie Peet en Sam Gardner drums; Lars Dietrich altsaxofoon
opgenomen: december 2015, januari 2016
uitgebracht: 9 september 2016
label: Challenge Records
aantal stukken: 12
tijdsduur: 67'44
website: www.dominicjmarshall.com
door: Jochem le Cointre


Het poëtische motto van ‘The Triolithic’ van de jonge Britse pianist Dominic J. Marshall is het terugkeren naar 'een tijd waarin de mens leefde in directe symbiose met de natuurlijke wereld.' Een uitgangspunt dat verder geen duidelijke rol in de muziek heeft, hoewel de in Nederland woonachtige Marshall talloze kleurpatronen creëert met behulp van de vele synthesizers.


The Bad Plus – It’s Hard

CD-RECENSIE

The Bad Plus – It’s Hard
bezetting: Ethan Iverson piano, Reid Anderson contrabas, David King drums
opgenomen: april 2016, Brooklyn Recording, NYC
uitgebracht: 26 augustus 2016
label: Okeh
aantal stukken: 11
tijdsduur: 48’56
website: www.thebadplus.com - www.okehrecords.com
door: Cyriel PluimakersMet hun elfde album ‘It’s Hard’ keert het pianotrio The Bad Plus terug naar hun bewerkingen van popmuziek, waar ze ooit bekend mee werden. De gespeelde composities bestrijken de periode 1970 tot 2010 en bevatten veel klassiekers. Maar zoals kenmerkend voor The Bad Plus is meezingen niet aan de orde: gevoelige deuntjes worden van alle sentimentaliteit ontdaan en stevige stukken worden volledig gedeconstrueerd.


Joe Lovano Quartet - Classic! Live at Newport

CD-RECENSIE

Joe Lovano Quartet - Classic! Live at Newport

bezetting: Joe Lovano tenorsaxofoon; Hank Jones piano; George Mraz contrabas; Lewis Nash drums
opgenomen: Live at Newport, 14 augustus 2005
uitgebracht: 29 juli 2016
label: Blue Note
aantal stukken: 6
tijdsduur: 57.06
website: www.joelovano.com - www.bluenote.com
door: Mathilde LöfflerSaxofoonicoon Joe Lovano en zijn Classic Quartet gaven op 14 augustus 2005 een zinderend optreden op het Newport Festival. Een hoofdrol was hierbij weggelegd voor de 87-jarige pianolegende Hank Jones die met jeugdig esprit de band naar grote hoogten wist te stuwen. Vanuit het besef dat hij met deze gevierde formatie na een lange internationale  tournee iets unieks bereikt had, liet Joe Lovano het concert integraal opnemen, hoewel hij wist dat publicatie destijds niet mogelijk was.


Peter Erskine Trio– As It Was

CD-RECENSIE

Peter Erskine Trio– As It Was
bezetting: John Taylor piano, Palle Danielsson contrabas, Peter Erskine drums
opgenomen: 1992-1997, Studio 1, Oslo
uitgebracht: juni 2016
label: ECM
aantal stukken: 9, 11, 9 en 8 (4 cd)
tijdsduur: 58’41, 64’29, 57’20 en 50,46
website: www.petererskine.com - www.ecmrecords.com
door: Cyriel PluimakersTussen 1922 en 1997 ging het trio van drummer Peters Erskine met contrabassist Palle Danielsson en pianist John Taylor vier keer de fameuze Studio 1 in van Jan Erik Kongshaug te Oslo. Dit leverde vier cd’s met schitterende muziek op, waarin met name pianist Taylor de boventoon voert.


Alessandro Fongaro – Neither Mor Nor Less

CD-RECENSIE

Alessandro Fongaro – Neither Mor Nor Less
bezetting: Donald Simoen altsaxofoon, Federico Castelli gitaar, Thomas Maasz piano, Alessandro Fongaro contrabas, Attila Gyarfas drums
opgenomen: 2015
uitgebracht: 2016
abel: Mainland Records
aantal stukken: 8
tijdsduur: 56’59
website: www.alessandrofongaro.altervista.org
door: Cyriel Pluimakers


De Amsterdamse Keep an Eye Foundation vormt een broedplaats voor jong talent. Samen met toonaangevende opleidingen in Nederland en daarbuiten, ondersteunt Keep an Eye jonge startende kunstenaars, waaronder musici en designers. Initiatieven zijn onder meer Jong Metropole en een jaarlijkse competitie voor veelbelovend muzikaal talent. De uit Italië afkomstige contrabassist Alessandro Fongaro won deze wedstrijd in 2014.


Antoine Pierre - Urbex

CD-RECENSIE

Antoine Pierre - Urbex
bezetting: Antoine Pierre drums; Jean-Paul Estiévenart trompet; Toine Thys tenor- en sopraansaxofoon, basklarinet; Bert Cools gitaren, elektronica; Bram De Looze piano; Félix Zurstrassen  basgitaar; Frédéric Malempré percussie. Gast: Lorenzo Di Maio (g), David Thomaere (kb)  
opgenomen: 12, 13 en 14 september 2015
uitgebracht: 2016
label: Igloo Records
aantal stukken: 11 
tijdsduur: 72.47 
website: www.antoinepierre.be - www.igloorecords.be
door: Mathilde Löffler


‘Urbex’ is een nieuw project van de 25-jarige Belgische drummer Antoine Pierre. Op zijn zeventiende werd hij gelanceerd door Philip Catherine en sinds de zomer van 2015 maakt hij furore op grote festivals met de Belgische formatie TaxiWars van saxofonist Robin Verheijen en dEUS-frontman Tom Barman. De Toots Thielemans Jazz Award in 2014 en de SABAM Jazz Award in 2015 maken duidelijk dat hier geen blanco belofte staat, maar een hooggewaardeerd vakman met de status van uitzonderlijk talent in de Belgische jazzwereld.