CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.com

No Wasabi – No Wasabi

CD-RECENSIE

No Wasabi – No Wasabi
bezetting: Rebekka Van Bockstal elektrische gitaar; Machiel Heremans elektrische gitaar
opgenomen: september – oktober 2018, Sint-Franciscus kerk, Duffel (B) 
uitgebracht: 8 november 2019
label: Buzz / Challenge Records
aantal stukken: 9
tijdsduur: 40:09
website: rebekkavanbockstal.comchallengerecords.com 
door: Georges Tonla Briquet


Groepsnaam No Wasabi en gelijknamige cd-titel zijn het verhaal achter een afkeer voor te pittige ingrediënten en een voorliefde voor jazzstandards. Muzikaal is het vertoeven in een improvisatieland samen met twee gitaristen, Rebekka Van Bockstal en Machiel Heremans.


Kneebody – Chapters

CD-RECENSIE

Kneebody – Chapters
bezetting: Ben Wendel saxofoon, effecten; Shane Endsley trompet, effecten; Adam Benjamin keyboards; Nate Wood drums, bas. Gastbijdragen: Michael Mayo, Becca Stevens zang; Josh Dion zang, bassynthesizer, drums; Gerald Clayton piano; Gretchen Parlato, Kaveh Rastegar bas
opgenomen: februari, april 2019
uitgebracht: 18 oktober 2019
label: Edition Records
aantal stukken: 10
tijdsduur: 51’02
website: kneebody.com - editionrecords.com
door: Mathijs van den Berg


‘Chapters’, het negende album van het Amerikaanse Kneebody, is een veelzeggende titel, omdat de band dit jaar aan een nieuw hoofdstuk begon van hun al indrukwekkende muzikale leven: ze tekenden bij het Britse Edition Records, werden een kwartet door het vertrek van bassist Kaveh Rastegar en voegden vocalisten toe aan het geluid. Eerder dit jaar verscheen een EP met covers waarop dit al viel te horen. Nu is er dan een volwaardig studioalbum van Kneebody - nieuwe stijl.


Paul Jost – Simple Life

CD-RECENSIE

Paul Jost – Simple Life 
bezetting: Paul Jost zang, harmonica, gitaar; Jim Ridl piano, synthesizer; Dean Johnson contrabas; Tim Horner drums, percussie; Joe Locke vibrafoon
opgenomen: 1 & 2 augustus 2018, Studio Trading 8’s, New Jersey
uitgebracht: 15 november 2019
label: Jammin’colorS
aantal stukken: 13
tijdsduur: 64’33
website: pauljostmusic.com - jammincolors.com
door: Georges Tonla Briquet


Ze zijn dun gezaaid, jazzvocalisten die het verschil maken. Paul Jost is er een van. Met zijn nieuwste cd ‘Simple Life’ bewijst hij dat op overtuigende wijze.


Angelo Verploegen & Jasper van Hulten – The Duke Book

CD-RECENSIE 

Angelo Verploegen & Jasper van Hulten – The Duke Book
bezetting: Angelo Verploegen flugelhorn; Jasper van Hulten drums
opgenomen: 19 en 20 april 2019, MCO Hilversum
uitgebracht: 2019
label: Just Listen Records
aantal stukken: 15
tijdsduur: 54’14
website: justlistenrecords.com
door: Erno Elsinga
Repertoire van Duke Ellington uitgevoerd door flugelhorn en drums. Trompettist Angelo Verploegen en slagwerker Jasper van Hulten waagden zich eraan en het resultaat mag gerust verbluffend genoemd worden.


Greetje Bijma / Mary Oliver / Nora Mulder - Picatrix

CD-RECENSIE

Greetje Bijma / Mary Oliver / Nora Mulder - Picatrix
bezetting: Greetje Bijma zang, Mary Oliver viool en Nora Mulder piano
opgenomen: 26 en 27 januari 2019, Splendor Amsterdam
uitgebracht: september 2019
label: ICP
aantal stukken:16
tijdsduur: 48’28
website: noramulder.nl - icporchestra.com
door: Cyriel PluimakersDe vorige editie van het Utrechtse Le Guess Who festival gaf volop de ruimte aan actuele ontwikkelingen in de jazz. Een van de curatoren van het 2018 programma was drummer Han Bennink en hij kwam op het meer dan briljante idee om een trio te vormen met stemkunstenares Greetje Bijma, violiste Mary Oliver en pianiste Nora Mulder: drie topvrouwen uit de hedendaagse improvisatiemuziek.


Kit Downes – Dreamlife of Debris

CD-RECENSIE 

Kit Downes – Dreamlife of Debris
bezetting: Kit Downes  piano, orgel; Stian Westerhus gitaar; Lucy Railton cello; Sebastian Rochford drums; Tom Challenger - tenorsaxofoon
opgenomen: november 2018
uitgebracht: 25 oktober 2019
label: ECM / Challenge Records
aantal stukken: 8
tijdsduur: 44’44
website: kitdownes.com - ecmrecords.com 
door: Mathijs van den Berg


De jonge Britse pianist Kit Downes bracht vorig jaar op ECM ‘Obsidian’ uit, een album met bijna uitsluitend orgelstukken, waarop hij de diverse mogelijkheden van dit instrument verkende. Op ‘Dreamlife of Debris’ voegt hij er diverse andere instrumenten aan toe: saxofoon, gitaar, cello en drums en speelt hij zelf ook piano. Volgens Downes bezit het orgel de eigenschap al deze klanken met elkaar te verbinden tot een geheel eigen geluid. De akoestiek van de kerken waarin het album werd opgenomen deed de rest.


Laughing Bastards - Unanimal

CD-RECENSIE

Laughing Bastards - Unanimal
bezetting: Michel Mast tenorsaxofoon; Jan-Sebastiaan Degeyter gitaar; Eline Duerick cello; Nils Vermeulen contrabas; Marcos Della Rocha drums
opgenomen: april 2019, Boma Studio, Gent
uitgebracht: 4 december 2019
label: HAM
aantal stukken: 9
tijdsduur: 50:37
website: facebook.com/laughingbastards
door: Georges Tonla Briquet


Flirten met pop, jazz en filmmuziek, het blijft tot nader order een van de favoriete bezigheden van Laughing Bastards. Ook op hun nieuwste cd ‘Unanimal’ spelen ze het spel verder.


The Doug Webb Trio – Doug Webb In Holland

CD-RECENSIE 

The Doug Webb Trio – Doug Webb In Holland
bezetting: Doug Webb tenorsaxofoon, Marius Beets contrabas en akoestische basgitaar, Eric Ineke drums
opgenomen: 20 november 2018, Studio De Smederij, Zeist
uitgebracht: oktober 2019
label: DayBreak
aantal stukken: 10
tijdsduur: 50’06
website: dougwebb.us - challengerecords.com
door: Cyriel PluimakersSaxofonist Doug Webb (1960) is een van de meest interessante mainstream blazers van de Amerikaanse West Coast. Hij is gefeatured op meer dan 150 opnames en maakte inmiddels ruim twintig albums onder eigen naam. In Nederland werd hij vooral bekend door zijn samenwerking met het trio van pianist Rein de Graaff, waarmee hij in 2015 een uitgebreide tournee maakte.


Zola Quartet – From Far And Near

CD-RECENSIE 

Zola Quartet – From Far And Near
bezetting: Gonzalo Rodriguez elektrische gitaar; Mathieu Robert sopraansaxofoon; Nicola Lancerotti contrabas; Didier Van Uytvanck slagwerk
opgenomen: 12/13 oktober 2017
uitgebracht: 6 september 2019
label: Igloo Records
aantal stukken: 8
tijdsduur: 48:07
website: igloorecords.be
door: David Cohen


De presentatie van ‘From Far And Near’, de opvolger van het album ‘Where We Come From’ uit 2014, loog er niet om: de oerauthentieke ‘Hot Club’ in Gent beloonde de leden van het Zola Quartet eind oktober met geestdriftig applaus. Het was dan ook lastig om niet onder te indruk te raken van het samenspel van dit viertal musici, dat op hun cd niet minder goed naar voren komt.


Petter Eldh – Koma Saxo

CD-RECENSIE 

Petter Eldh – Koma Saxo
bezetting: Petter Eldh contrabas; Christian Lillinger drums; Otis Sandjsö tenorsaxofoon; Jonas Kullhammar tenorsaxofoon; Mikko Innanen alt- en baritonsaxofoon
opgenomen: 3 en 4 december 2018
uitgebracht: 4 oktober 2019
label: We Jazz
aantal stukken: 12
tijdsduur: 36’17
website: petereldh.com - wejazz.fi
door: Mathijs van den Berg


Koma Saxo is een nieuwe groep van de Zweedse bassist en producer Petter Eldh, onder meer bekend van het powertrio Enemy. De samenstelling is heel bijzonder: behalve uit Eldh en de Duitse drummer Christian Ellinger, bestaat de band uit drie saxofonisten. Vandaar de titel. Koma betekent gewoon coma. Dat is de toestand waar de band, flauw gezegd, de luisteraar in wil brengen.


Jacob Karlzon – Open Waters

CD-RECENSIE 

Jacob Karlzon – Open Waters
bezetting: Jacob Karlzon piano, synthesizer, fender rhodes; Morten Ramsbøl contrabas; Rasmus Kihlberg drums
uitgebracht: 30 oktober 2019
label: Warner Music
aantal stukken: 9
tijdsduur: 47’56
website: jacobkarlzon.com - wmg.com
door: Mathijs van den Berg
Het titelstuk van Jacob Karlzons nieuwe album is het ideale voorbeeld van hoe beeldend muziek kan zijn. Door de kabbelende pianoklanken, gestreken bas en met brushes bespeelde drums waan je je inderdaad op open water waar een zachte bries overheen strijkt. Een stuk van grote schoonheid. De Zweedse pianist ziet zijn muziek als de gestalte van een innerlijke film. Hij creëert beelden vol gevoel en avontuur.


Nguyên Lê - Overseas

CD-RECENSIE 

Nguyên Lê - Overseas
bezetting: Nguyên Lê  gitaar, bas, elektronica; Ngo Hong Quang vocalen, viool, harp, dwarsfluit; Ilya Amer vibrafoon; Trung Bao beatbox; Alex Tran percussie, drums. Gasten: Lê Thi Van Mai citer; Nguyên Hong Anh viool; Minh Dan Moi percussie, Cuong Vu trompet; Chris Min Doky contrabas
opgenomen: maart - augustus 2018
uitgebracht:  25 oktober 2019
label: ACT
aantal stukken: 13
tijdsduur: 50’28’
website: nguyên-le.com - actmusic.com 
door: Ron Holman


In de jazzwereld is Nguyên Lê inmiddels een gevestigde naam, daarbuiten is de gitarist relatief onbekend. Onterecht. Lê maakt weliswaar muziek die als jazz wordt gekenschetst, de invloeden reiken tot aan wereldmuziek met traditionele Vietnamese invloeden en flarden hiphop die soms het ritme bepalen.


Avishai Darash – Samskara

CD-RECENSIE 

Avishai Darash – Samskara
bezetting: Avishai Darash piano; Daniele Cappucci contrabas; Joan Terol Amigò drums; Karima El Fillali zang; Abderrahim Semlali viool; Haytham Safia ud
uitgebracht: 30 maart 2019
label: A.MA Edizioni
aantal stukken: 11
tijdsduur: 47’32
website: avidarash.com - amaedizioni.it
door: Mathijs van den Berg‘Samskaras’, een begrip uit de Indiase filosofie, is de optelsom van indrukken die je gedurende je leven in je onderbewuste opslaat. Voor pianist Avishai Darash (1986) gaat het om de muzikale invloeden die hij tijdens zijn leven ondergaan heeft en die hij op dit album verwerkt. Onder andere Israëlische folk (hij is van Frans/Israëlische komaf), Noord-Afrikaanse traditionele muziek en jazz. Een belangrijke invloed is Brad Mehldau die hem tijdens zijn studie een tijdje onder zijn hoede nam. Darash woont inmiddels een kleine tien jaar in Amsterdam.


Frederik Villmow Quartet feat. Tomas Franck – Live in Copenhagen

CD-RECENSIE 

Frederik Villmow Quartet feat. Tomas Franck – Live in Copenhagen
bezetting: Tomas Franck tenorsaxofoon, Marc Doffey tenor- en sopraansaxofoon, Carl Winther piano, Julian Haugland contrabas, Frederik Villmow drums
opgenomen: 19 februari 2019, live in Jazzhus Montmartre Kopenhagen
uitgebracht: september 2019
label: AMP Music & Records
aantal stukken: 7
tijdsduur: 67’50
website: frederikvillmow.com - ampmusicrecords.com
door: Cyriel Pluimakers


De in Trondheim woonachtige slagwerker Frederik Villmow studeerde aan Codarts Rotterdam. Samen met tenor- en sopraansaxofonist Marc Doffey, pianist Carl Winther en contrabassist Julian Haugland vormt hij een energiek ensemble, dat soms een naadloze voortzetting lijkt van het fameuze John Coltrane Quartet. De uit Duitsland afkomstige Doffey studeerde trouwens aan het Amsterdams Conservatorium.


Wasdaman

LP-RECENSIE

Wasdaman
bezetting: Bas Bulteel toetsen, Frank Debruyne saxofoon, Bart Vervaeck gitaar, Joshua Dellaert bas, Jonathan Callens drums
opgenomen: Studio La Patrie (B)
uitgebracht: 3 oktober 2019
label: W.E.R.F.
aantal stukken: 2
tijdsduur: 43’05
website: art-spot.be/wasdaman - dewerfrecords.com
door: Georges Tonla BriquetRare groepsnaam en een al even bizarre verzameling van muziekjes op het vinyldebuut van Wasdaman, de zoveelste revelatie uit de Belgische nieuwe lichting.