CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.com

Eef van Acker Quartet – Shaping Memories

CD-RECENSIE

Eef van Acker Quartet – Shaping Memories
bezetting: Eef van Acker zang; Bram Weijters piano; Janos Bruneel contrabas; Jelle van Giel drums.
opgenomen: 2-3 maart 2014
uitgebracht: 2014
label: eigen beheer
aantal stukken: 9
tijdsduur: 44:37
website: www.eefvanacker.com
door: David CohenEen krachtig begin kenmerkt ‘Shaping Memories’, de debuut-cd van het kwartet van Gentse zangeres en muzikale duizendpoot Eef van Acker. Haar eigen compositie ‘Loneliness’ opent met een langzame, swingende pianoriff. Een ontspannen groove van drummer Jelle van Giel geeft dan de ruimte aan een zanglijn van Van Acker: ,,Nothing more to say, you just went away, nothing left to understand, too scared… to care’’. Het arrangement onderstreept de slotwoorden en draagt bij aan de beleving van Van Ackers tekst.


Rik van den Bergh/Bart van Lier Quintet – High Slide Low Blow

CD-RECENSIE

Rik van den Bergh / Bart van Lier Quintet – High Slide Low Blow
bezetting: Bart van Lier trombone, bastrompet; Rik van den Bergh baritonsaxofoon; Marius Beets contrabas; Edgar van Asselt piano; Eric Ineke drums.
opgenomen: 5 & 6 april 2013
uitgebracht: december 2013
label: Maxanter Records
aantal stukken: 11
tijdsduur: 53:19
website: www.rikvandenbergh.com - www.maxanter.com 
door: David Cohen


Op ‘High Slide Low Blow’ nemen twee lage blazers de frontlinie waar: baritonsaxofonist Rik van den Bergh combineert zijn grommende riet met het warme koper van trombonist Bart van Lier en brengt elf swingnummers ten gehore in een binnen Nederland unieke bezetting. Beide blazers bewijzen dat het spelen van voortijlende bebop allerminst voorbehouden is aan de trompet en de hogere alt- of tenorsaxofoon.


VEIN en Dave Liebman – Jazz Talks

CD-RECENSIE

VEIN en Dave Liebman – Jazz Talks
bezetting: Dave Liebman sopraan- en tenorsaxofoon, blokfluit; Michael Arbenz piano; Thomas Lähns contrabas; Florian Arbenz slagwerk
opgenomen: 5 december 2013 in Idee und Klang Studio in Basel (Zw)
label: Unit Records
uitgebracht: 2014
aantal stukken: 13
tijdsduur: 51.08
website: vein.ch - davidliebman.com - unitrecords.com
door: Rinus van der Heijden


Praatjes. Het woord heeft een negatieve lading. Het wordt gebruikt als iemand veel praat, maar weinig zegt. Maar ‘praatjes’ kan ook een positieve connotatie hebben. Dat bewijzen de gebroeders Michael en Florian Arbenz met het album ‘Jazz Talks’.


The BvR Flamenco Big Band – Jaleo Holandés

CD-RECENSIE

The BvR Flamenco Big Band – Jaleo Holandés
bezetting: Bernard van Rossum tenor- en sopraansaxofoon, composities, arrangementen en teksten; María Marín zang; Pablo Martínez zang, percussie, trombone; Jeff Heijne gitaar; Miguel Hiroshi percussie; blazers Jasper van Damme, Miguel Ortega, Dani Torres, Fernando Sanchez, Bruno van der Haegen,Gerhard Ornig, Bruno Calvo, Natanael Ramos, Evgeniy Bondarev; Oliver Emitt, Lorenzo Lorenzoni, Alisa Klein, Haraldur Þrastarson; Xavi Tores piano; Marco Zenini contrabas; Joan Terol drums
opgenomen: zomer 2014
label: Amstel Records
uitgebracht: 2014
aantal stukken: 6
tijdsduur: 41:46
website: www.bernardvanrossum.com - www.liveineurope.nl 
door: David Cohen

Spaanse percussie opent het debuutalbum ‘Jaleo Holandés’van The BvR Fllamenco Big Band. Al snel voegen een Spaanse gitaar en een piano zich erbij met een kenmerkend motief. Dan zetten blazers in: saxofoons, een dwarsfuit, trompetten met harmon-dempers… Een kleurrijk tapijt ontvouwt zich en mondt uit in een dwarsfluitthema dat, toepasselijk genoeg, ‘A New Being’ heet.


Dutch Concert Big Band - Plays Dutch Originals

CD-RECENSIE

Dutch Concert Big Band - Plays Dutch Originals
bezetting:  Kevin van den Elzen drums, arrangement; Ties Laarakker contrabas; Durk Hijma gitaar; Koen Schalkwijk piano; gastsolisten: Maarten Hoogenhuis altsaxofoon; Jasper Blom tenorsaxofoon; Rik Mol trompet
opgenomen: 8 en 9 oktober 2013
uitgebracht: 2014
label: eigen beheer
aantal stukken: 9
tijdsduur: 1.03.26
website: www.kevinvandenelzen.com
door: Max van Deurzen


Stel, je bent een jonge getalenteerde jazzdrummer en je wilt wat. Iets anders. Wat doe je? Bigbandmuziek maken is misschien niet het eerste wat in je opkomt. Dat soort muziek wordt toch voornamelijk geassocieerd met stoffige opnames van rond de oorlog. Niet van deze tijd dus.


Tettero – Point of View

CD-RECENSIE

Tettero – Point of View
bezetting: Folker Tettero elektrische gitaren; Dave Breidenbach elektrische basgitaar; Klaas van Donkersgoed drums.
opgenomen: 26-27 augustus 2013
uitgebracht: 2014
label: eigen beheer
aantal stukken: 10
tijdsduur: 46:45
website: www.tetteromusic.com
door: David Cohen‘Point of View’ begint met een stevig titelnummer: een snelle rockgroove, een flink gitaargeluid en een trio dat klinkt als een onvervalste eenheidsformatie. Voor gitarist en bandleider Folker Tettero was het even wennen om zo in het middelpunt te staan, aangezien hij vooral als begeleider en sessiemusicus speelt en ook op zijn vorige album, het debuut ‘First’, met een grotere bezetting werkte. Op ‘Point of View’ treedt hij echter met tien eigen composities nadrukkelijk op de voorgrond.


Marc Ribot Trio – Live at The Village Vanguard

CD-RECENSIE

Marc Ribot Trio – Live at The Village Vanguard
bezetting: Henry Grimes contrabas en viool; Marc Ribot gitaar; Chad Taylor slagwerk
opgenomen: 30 juni 2012 in The Village Vanguard, New York (VS)
uitgebracht: 2014
label: PI Recordings
aantal stukken: 6
tijdsduur: 64.23
website: www.marcribot.com - www.pirecordings.com
door: Rinus van der HeijdenEens in de zoveel jaren komt er een plaat uit die je vanaf de eerste noot de adem beneemt. Alles wat tussen het ene meesterwerk en het daarop volgende op de markt verschijnt, beweegt zich tussen zeer goed en volstrekt oninteressant. Het valt niet altijd mee om tussen die twee uitersten te dobberen. Maar de wetenschap dat er op termijn gegarandeerd weer een absoluut meesterwerk gaat verschijnen, houdt je geest levendig en open. En geduldig.


The Whammies – Play the music of Steve Lacy Vol. 3 Live

CD-RECENSIE

The Whammies – Play the music of Steve Lacy Vol. 3 Live
bezetting: Jorrit Dijkstra altsaxofoon en lyricon; Pandelis Karayorgis piano; Jeb Bishop trombone; Mary Oliver viool en altviool; Jason Roebke contrabas; Han Bennink drums
opgenomen: live in Cinema Lux, Padova, Italië op 14 maart 2014
uitgebracht: 2014
label: Driff Records
aantal stukken: 8
tijdsduur: 59:45
website: jorritdijkstra.com - driffrecords.bandcamp.com
door: Armand van Wijck


The Whammies speelden op hun voorgaande album al een sterk staaltje avant-garde, maar dit derde deel is daarvan een overtreffende trap. Live opgenomen tijdens een concert in Padova, Italië, voeren ze repertoire van Steve Lacy met finesse uit.


Vlek – Smoking Gun

CD-RECENSIE

Vlek – Smoking Gun
bezetting: Edward Capel alt- en sopraansaxofoon en klarinet; Jeroen Doomernik trompet; Hans Sparla trombone; Jacq Palinckx gitaar; Bart van Dongen piano en synthesizer; Bert Palinckx contrabas; Pascal Vermeer slagwerk
opgenomen: april 2014 in Artuarium in ’s-Hertogenbosch
uitgebracht: 2015
label: eigen beheer
aantal stukken: 13
tijdsduur: 63.10
website: www.vlekmusic.nl
door: Rinus van der Heijden


Zeven eigenzinnige muzikanten en dertien eigen stukken. Zo kun je in de simpelste bewoordingen de nieuwste cd ‘Smoking Gun’’ van het Brabantse collectief Vlek omschrijven. Maar daarmee is het lang niet gedaan. Want die zeven musici met hun dertien eigen composities leveren een intrigerend totaalwerk af, dat na de vorige cd ‘Speck’ uit 2012, een nieuwe proeve van eigengereid vakmanschap vormt.


Pandelis Karayorgis Quintet – Afterimage

CD-RECENSIE

Pandelis Karayorgis Quintet – Afterimage
bezetting: Dave Rempis alt-, tenor- en baritonsaxofoon; Keefe Jackson tenorsaxofoon, bas- en contrabasklarinet; Pandelis Karayorgis piano en composities; Nate McBride contrabas; Frank Rosaly drums.
opgenomen: april 2014
uitgebracht: 2014
label: Driff Records
aantal stukken: 10
tijdsduur: 66:35
website: www.driffrecords.com - www.karayorgis.com
door: David Cohen


Zeer sprekend en beeldrijk is de stijl van de Grieks-Amerikaanse componist en pianist Pandelis Karayorgis. Op ‘Afterimage’ is hij live met zijn kwintet te horen bij een uitvoering van tien eigen composities. De cd wordt veelal gekenmerkt door korte thema’s in een opgang naar soms zéér vrije en dissonante improvisaties.


ICP Orchestra – East Of The Sun

CD-RECENSIE

ICP Orchestra – East Of The Sun
bezetting: Michael Moore klarinet en altsaxofoon; Ab Baars en Tobias Delius klarinet en tenorsaxofoon; Wolter Wierbos trombone; Thomas Heberer cornet; Mary Oliver viool, altviool, zang; Tristan Honsinger cello en zang; Ernst Glerum contrabas en aankondigingen; Guus Janssen piano en orgel; Han Bennink slagwerk en zang
opgenomen: 18, 19 en 20 maart 2014 in Electric Monkey Studio Amsterdam
uitgebracht: 2014
label: ICP, distributie ToonDist
aantal stukken: 14
tijdsduur: 53.59
website: www.icporchestra.com 
door: Rinus van der Heijden


De Instant Composers Pool (ICP) heeft met ‘East Of The Sun’ opnieuw een mijlpaal toegevoegd aan zijn imposante oeuvre, dat is opgebouwd vanaf 1967. Het is namelijk voor de eerste keer dat mede-oprichter Misha Mengelberg niet aanwezig is. Hoewel zijn geest vrijelijk en nadrukkelijk boven deze cd zweeft. Bovendien is er nog een opmerkelijke noviteit: de pianokruk is nu ingenomen door Guus Janssen.


Kasper Tom 5 - Ost Bingo Skruer

CD-RECENSIE

Kasper Tom 5 - Ost Bingo Skruer
bezetting: Rudi Mahall basklarinet, klarinet; Tomasz Dabrowski trompet, balkan hoorn; Petter Hangsel trombone; Jens Mikkel Madsen contrabas; Kasper Tom drums
opgenomen: 2013
uitgebracht: 2013
label: Barefoot Records
aantal stukken: 10
tijdsduur: 60.45
website: www.barefoot-records.com -  www.kaspertom.com
door: Mathilde Löffler


De Deense drummer en componist Kasper Tom, geboren in 1981, werkt sinds 2006 als bandleider van zijn eigen projecten, waarbij hij zich focust op moderne compositie en innovatie. Met zijn formatie 'Kasper Tom 5' presenteerde hij zich onlangs aan het Nederlandse publiek in het kader van het festival Danish Delight.


Jacob Anderskov - Strings, Percussion & Piano

CD-RECENSIE

Jacob Anderskov -  Strings, Percussion & Piano
bezetting: Christine Pryn viool; Anette Slaatto altviool; Ida
Norholm cello; Jacob Anderskov piano; Peter Bruun drums
opgenomen: Rainbow Studio, Oslo 2012  
uitgebracht: 2013
label: ILKmusic/JacobAnderskov  
aantal stukken: 7
tijdsduur: 46.22  
website: www.jacobanderskov.dk
door: Mathilde LöfflerDe Deense pianist en componist Jacob Anderskov presenteeerde vorige maand zijn project 'Strings, Percussion & Piano' in Nederland, in het kader van het festival Danish Delight. De gelijknamige cd is zijn zestiende album als leider sinds zijn debuut in 2001.


Kvartett – Vekk

CD-RECENSIE

Kvartett – Vekk
bezetting: Erik Bogaerts altsaxofoon; Alexi Tuomarila piano; Axel Gilain contrabas; Lionel Beuvens slagwerk
opgenomen: 2013 in GAM Studio’s & The Boiling Room, Waimes (B)
uitgebracht: 2014 
label: Sabam
aantal stukken: 4
tijdsduur: 26.52
website: www.erikbogaerts.com
door: Rinus van der HeijdenErik Bogaerts is een Belgische altsaxofonist en klarinettist, die in 2001 naar het Koninklijk Conservatorium in Brussel toog en nadien langzaam binnendrong in de Belgische jazzscene. Hij won in 2008 de competitie ‘Jong Jazz Talent Gent’, maakte nadien onderdeel uit van een aantal muzikale projecten zoals Jazzlabseries en het theaterstuk ‘Oogst’ en speelde met onder andere Christian Mendoza en Dave Douglas. En – uiteraard – met velen uit het Belgische jazzmilieu.


Millennium Jazz Orchestra – Safety Zone

CD-RECENSIE

Millennium Jazz Orchestra – Safety Zone
bezetting: rieten, trompetten en flugelhoorns, trombones, bastrombone en bastuba en ritmesectie o.l.v. Joan Reinders
opgenomen: 23 en 24 juni 2013 in Fattoria Musica Osnabrück (D)
uitgebracht: 2014
label: eigen beheer
aantal stukken: 7
tijdsduur: 60.28
website: www.millenniumjazzorchestra.nl - www.musiqmama.com
door: Rinus van der HeijdenHet Millennium Jazz Orchestra bestaat 25 jaar en viert dat onder meer met het uitbrengen van deze cd. Het orkest staat vanaf het begin onder leiding van Joan Reinders, die voor ‘Safety Zone’ vijf stukken schreef, er twee arrangeerde en het geheel dirigeerde.