CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.com

Blossom Dearie – The Lost Sessions from The Netherlands

CD-RECENSIE

Blossom Dearie – The Lost Sessions from The Netherlands
bezetting: Blossom Dearie zang en piano, met diverse bezettingen waaronder Metropole Orkest, Koos Serierse contrabas, Kees Kranenburg drums, Harry Emmery contrabas en Jack Segal piano
opgenomen: van 1968-1982 op diverse locaties
uitgebracht: mei 2018
label: Fondamenta
aantal stukken: 13
tijdsduur: 51’58
website: challengerecords.com - fondamenta-music.com
door: Cyriel Pluimakers


Blossom Dearie (1924-2009) was een van de meest bijzondere Amerikaanse zangeressen van het lichte genre. Ze was klein van stuk en gespecialiseerd in ‘cabaret’, een jazzy stijl van zingen die grotendeels verloren is gegaan. Met haar kleine wendbare stem gaf Dearie een geheel eigen signatuur aan elke song. Ze werkte samen met musici als Johnny Mercer, Jack Segal, Johnny Mandel, Bob Dorough en Dave Frishberg. Vooral voor het Verve-label maakte ze een aantal interessante albums.


The Stanley Clarke Band - The Message

CD-RECENSIE

The Stanley Clarke Band - The Message
bezetting: Stanley Clarke basgitaar en contrabas; Cameron Graves keyboards; Beka Gochiashvili piano, keyboards; Mike Mitchell drums. Gasten: Doug Webb saxofoon, fluit; Chuck Findley trompet; Salar Nadar tabla; Dwayne Benjamin trombone
opgenomen: 2017/2018, Brussel en Los Angeles
uitgebracht: juni 2018
label: Mack Avenue Records
aantal stukken: 11
tijdsduur:  44’00
website: mackavenue.com - stanleyclarke.com
door: Ron Holman


“Dit is het laatste album waarop ik elektrische bas speel, vanaf nu ga ik me helemaal toeleggen op het spelen van de akoestische bas ’, zei Stanley Clarke bij de uitgave van zijn voorlaatste album  ‘UP’ uit 2014. Maar zie daar, op het nieuwe album vier jaar later prijkt meneer Clarke gewoon weer met zijn vertrouwde Alembic op het bijgeleverde boekje van ‘The Message’ .


Julian Argüelles - Tonadas

CD-RECENSIE

Julian Argüelles - Tonadas
bezetting: Julian Argüelles tenor- en sopraansaxofoon, percussie; Ivo Neame piano; Sam Lasserson contrabas; James Maddren drums, percussie
opgenomen: november 2017, ArteSuono Studio, Udine, Italië
uitgebracht: 20 juli 2018
label: Edition Records
aantal stukken: 8
tijdsduur: 55’08
website: www.julianarguelles.com - www.editionrecords.com
door: Mathijs van den Berg


‘Tonadas’ betekent ‘deuntjes’ in het Spaans, wat een sympathiek eufemisme is voor de acht composities die op het nieuwste album van saxofonist Julian Argüelles staan. Het is zijn vijftiende als bandleider en zijn tweede voor Edition Records. Onder deze vlag was hij ook arrangeur en componist voor het bewierookte album van Phronesis met de Frankfurt Radio Big Band: ‘The Behemoth’. Hij laat zich door dezelfde ritmesectie begeleiden als op ‘Tetra’ (2015). Pianist is ditmaal Ivo Neame.


Joris Roelofs & Han Bennink – Icarus

CD-RECENSIE

Joris Roelofs & Han Bennink – Icarus
bezetting: Joris Roelofs klarinet en basklarinet, Han Bennink piano, klarinet en drums
opgenomen: 9 en 10 april 2018, Studio Kytopia, Utrecht
uitgebracht: mei 2018
label: ICP
aantal stukken: 14
tijdsduur: 40’37
website: icporchestra.com - www.jorisroelofs.com
door: Cyriel PluimakersWaar de eerste generatie conservatoriumstudenten duidelijk moeite had met de erfenis van de Instant Composers Pool (ICP), lijkt het erop dat de generaties daarna de muzikale opvattingen van deze muzikale pioniers omarmen. Zo ook Joris Roelofs (1984), een van de meest interessante vernieuwers van nu. Hij startte in de voetsporen van de bebop, maar ontwikkelde zich tot een rasechte experimentator.


The Milk Factory

CD-RECENSIE

The Milk Factory
bezetting: Kobe Boon contrabas, Jan Daelman fluit, Benjamin Elegheert drums, Edmund Lauret elektrische gitaar, Viktor Perdieus tenorsaxofoon, Thijs Troch piano
opgenomen: Studio La Patrieuitgebracht: mei 2018
label: eigen beheer
aantal stukken: 5
tijdsduur: 21’ 35
website: facebook.com/themilkfactoryband
door: Georges Tonla BriquetDe Vlaamse golf van nieuwe inventieve groepen blijft maar aanzwelgen. Jongste in het rijtje is The Milk Factory.


Henri Texier - Sand Woman

CD-RECENSIE

Henri Texier - Sand Woman
bezetting: Henri Texier contrabas; Vincent Lê Quang tenor- en sopraansaxofoon; Sébastien Texier altsaxofoon, klarinet; Gautier Garrigue drums; Manu Codjia gitaar 
opgenomen: oktober 2017, Studio Gil Evans (Amiens) 
uitgebracht: mei 2018
label: Label Bleu
aantal stukken: 6
tijdsduur: 63’22
website: maisondelaculture-amiens.com/label-bleu
door: Georges Tonla Briquet


De Franse contrabassist Henri Texier (1945) levert met ‘Sand Woman’ een uiterst sterk album af waarbij hij een deel van zijn verleden revitaliseert.


Slowly Rolling Camera - Juniper

CD-RECENSIE

Slowly Rolling Camera - Juniper
bezetting: Dave Stapleton, keyboards; Deri Roberts elektronica; Elliot Bennet drums; Stuart McCallum gitaar; Neil Yates trompet; Nicolas Kummert, Mark Lockheart saxen; Aidan Thorne contrabas. Gasten: Tom Barford tenor- en sopraansaxofoon; James Copus trompet; Sam Glaser altsaxofoon
uitgebracht: 6 juli 2018
label: Edition Records
aantal stukken: 8
tijdsduur: 42’31
website: editionrecords.com/slowlyrollingcamera
door: Mathijs van den Berg


Doordat Dave Stapleton vooral in het nieuws is om zijn label Edition Records te promoten, zou je bijna vergeten dat hij een begaafd toetsenist en componist is, van onder andere klassieke muziek en soundtracks. Bovendien is hij de voorman van Slowly Rolling Camera – te zien op North Sea Jazz - dat zijn wortels zowel in de jazz als in de triphop en drum ’n bass van groepen als Portishead en Massive Attack heeft. De muziek heeft ook veel weg van Cinematic Orchestra, waarvan ex-gitarist Stuart McCallum op dit album meedoet. Er spelen veel gastmuzikanten mee op deze plaat, waaronder de saxofonisten Nicolas Kummert en Mark Lockheart. Een indrukwekkend gezelschap dus.


Dexter Gordon – In The Cave

CD-RECENSIE

Dexter Gordon – In The Cave
bezetting: Dexter Gordon tenorsaxofoon, Rob Madna piano, Ruud Jacobs contrabas, Cees See drums
opgenomen: Modern Jazz Club Persepolis, 20 januari 1963, VARA-radio
uitgebracht: juni 2018
label: NJA
aantal stukken: 6
tijdsduur: 74’19
website: www.jazzarchief.nl
door: Cyriel Pluimakers


De Utrechtse Modern Jazz Club Persepolis aan de Oudegracht was in de jaren zestig een van de belangrijkste Nederlandse jazzpodia. In de werfkelder was niet alleen bebop en aanverwanten te horen maar vond ook de geboorte van de Instant Composers Pool plaats. Naast bekende Nederlandse namen als Pim Jacobs, Rita Reys, Misha Mengelberg en Han Bennink gaf Perspolis ook een podium aan rondreizende Amerikaanse grootheden, waaronder Sonny Rollins, Johnny Griffin en Donald Byrd.


Ad Colen – A bird’s-eye view

CD-RECENSIE

Ad Colen – A bird’s-eye view
bezetting: Ad Colen tenor- en sopraansaxofoon; Dion Nijland contrabas; Yonga Sun drums; Mike Roelofs fender rhodes,
wurlitzer, piano; Rogier Hornman cello
opgenomen: 3 en 4 januari 2018, Fattoria Musica, Osnabrück (D)
uitgebracht: juni 2018
label: Sweet Briar Music
aantal stukken: 11
tijdsduur: 51’14
website: www.adcolen.com
door: Mathijs van den Berg


Vogelgeluiden houden saxofonist Ad Colen al geruime tijd bezig. Hij studeerde vaak in het buitenhuisje van zijn ouders vlak over de grens in België en probeerde de vogelgeluiden die hij hoorde op zijn saxofoon te imiteren. Verschillende van de melodieën die hij hoorde, vormen de basis van de elf nummers van dit opmerkelijke album.


Duo Dulfer Directie

CD-RECENSIE

Duo Dulfer Directie
bezetting: Hans Dulfer tenorsaxofoon; Cyril Directie drums en percussie. Gasten: Henny Vrienten, Candy Dulfer, Aram Kersbergen, Joseph Bowie, The Kaseko Newborns
opgenomen: 2017, Bullet Sound Studio’s
uitgebracht: 15 juni 2018
label: Zip Records
aantal stukken: 12
tijdsduur: 31’11
website: hansdulfer.nl - ziprecords.com
door: Erno Elsinga


Na vijftien jaar weer een cd van Hans Dulfer. Naar een idee van drummer Cyril Directie die een jam van enkele jaren geleden terugvond waar beide heren de teugels flink laten vieren. Een duo-plaat met improvisaties waar gevoeglijk muzikale vrienden aan werden toegevoegd mondde zodoende uit in een bonte verzameling muziekjes waar je blij van wordt.


John Coltrane – Both Directions At Once: The Lost Album

CD-RECENSIE

John Coltrane – Both Directions At Once: The Lost Album
bezetting: John Coltrane sopraan- en tenorsaxofoon, McCoy Tyner piano, Jimmy Garrison contrabas, Elvin Jones drums
opgenomen: 6 mei 1963
uitgebracht: juni 2018
label: Impulse
aantal stukken: 10
tijdsduur: 47’10
website: www.impulse-label.com
door: Cyriel PluimakersBijna een decennium lang heerste John Coltrane (1926-1967) als een absolute grootmeester over de jazz. Zijn plotselinge dood maakte een onverwacht einde aan zijn artistieke zoektocht. Coltrane was de belangrijkste artiest voor het vermaarde Impulse-label van Bob Thiele en kreeg bijna onbeperkte studiotijd toebedeeld. In de studio’s van Rudy van Gelder in New Jersey bracht hij menige dag en nacht door voor opnames.


Paul Van Gysegem, Chris Joris, Patrick De Groote – Boundless

CD-RECENSIE

Paul Van Gysegem, Chris Joris, Patrick De Groote – Boundless
bezetting: Paul Van Gysegem contrabas; Chris Joris drums, percussie, piano, ngoma handtrom; Patrick De Groote trompet, flugelhorn
opgenomen: 6 november 2015, 11 mei en 31 augustus 2016, DK Recording Studio, Destelbergen
uitgebracht: juni 2017
aantal stukken: 9
tijdsduur: 47’25
label: el Negocito Records
website: www.elnegocitorecords.com
door: Georges Tonla Briquet


Nu de Parijse studentenrevolte van mei 1968, die voor een culturele omwenteling zorgde, na vijftig jaar weer in de culturele actualiteit staat, krijgt de Vlaamse contrabassist en beeldend kunstenaar Paul Van Gysegem hopelijk opnieuw wat meer aandacht. Met twee uitgaven die wat onder de radar bleven, is daar alle reden voor.


Norma Winstone – Descansado ‘Songs For Films’

CD-RECENSIE

Norma Winstone – Descansado ‘Songs For Films’
bezetting: Norma Winstone zang, Klaus Gesing sopraansaxofoon en basklarinet, Mario Brunello cello, Glauco Venier piano, Helge Andres Norbakken percussie
opgenomen: juli 2017, Rainbow Studio, Oslo
uitgebracht: februari 2018
label: ECM
aantal stukken: 12
tijdsduur: 48’37
website: normawinstone.com - challengerecords.com
door: Cyriel Pluimakers


De Britse zangeres Norma Winstone (1941) zit inmiddels meer dan vijftig jaar in het vak en werd bekend door haar woordloze vocals. Ze maakte onder meer opnames met Michael Garrick, Joe Harriott, Ian Carr’s Nucleus, John Surman, Mike Westbrook en John Taylor. De laatste jaren richt ze zich meer op het uitvoeren van songs.


Tim Garland – Weather Walker

CD-RECENSIE

Tim Garland – Weather Walker
bezetting: Tim Garland, tenor- en sopraansaxofoon; Thomas Gould viool; Magdalena Filipczak, viool; Pablo Held piano; Jason Rebello piano; Yuri Goloubev contrabas; English Session Orchestra o.l.v. David Juritz
opgenomen: Abbey Road Studio 1, Londen
uitgebracht: 8 juni 2018
label: Edition Records
aantal stukken: 12
tijdsduur: 58’06
website: www.timgarland.com - www.editionrecords.com
door: Mathijs van den Berg


Met ‘Weather Walker’ brengt de Britse blazer Tim Garland vier jaar na ‘Songs To The North Sky’ opnieuw een orkestraal album uit. Ditmaal maakte hij gebruik van het 35 leden tellende English Session Orchestra plus een octet en solisten, waaronder vertrouwde krachten Yuri Goloubev op contrabas en pianist Jason Rebello. Opvallend is dat naast Rebello ook pianist Pablo Held op een paar stukken meedoet. Een suggestie van Edition-baas Dave Stapleton, die Garland graag van hem overnam, ook omdat hij Helds klassieke achtergrond bij dit symfonische project goed kon gebruiken.


MDCIII

CD-RECENSIE

MDCIII
bezetting: Mattias De Craene tenorsaxofoon, fluit, elektronica; Simon Segers en Lennert Jacobs drums, percussie, elektronica; Sylvie Kreusch zang
opgenomen: Robot Studios
uitgebracht: februari 2018
label: W.E.R.F.
aantal stukken: 2
tijdsduur: 17’02
website: www.dewerfrecords.be 
door: Georges Tonla Briquet


De drie van MDCIII dat staat voor Mattias De Craene III, weten precies waar het tegenwoordig om draait in de sferen rondom de jazz. Hun doordachte mix van jazz- en rockpatronen, gelardeerd met elektro-effecten, is bondig samengevat op hun titelloze debuut-ep. Natuurlijk uit op (gelimiteerd) vinyl.