CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.com

Luca Aquino – Italian Songbook

CD-RECENSIE 

Luca Aquino – Italian Songbook
bezetting: Luca Aquino trompet, bugel, trombone; Danilo Rea piano; Natalino Marchetti accordeon; Fabio Giachino piano, toetsen; Rino De Patre klassieke gitaar; Ruben Bellavia slagwerk; Orchestra Filarmonica di Benevento met arrangementen en directie Giovanni Francesca
opgenomen: maart 2019
uitgebracht: 14 juni 2019
label: ACT Records
aantal stukken: 12
tijdsduur: 53’23
website: lucaaquino.com - actmusic.com
door: David Cohen


Luca Aquino (1974) is sinds jaar en dag een van de grootheden van de Italiaanse jazz. Als trompettist heeft hij door zijn aandacht voor natuurlijke galm een onmiddellijk herkenbaar geluid tot stand gebracht. Des te wranger was het dat Aquino in de zomer van 2017 door de aangezichtsverlamming van Bell werd getroffen en meer dan een jaar lang niet kon spelen. Tijdens dit jaar, waarna hij de techniek van de trompet weer van begin af aan onder de knie moest krijgen, ontstond het idee iets te doen met de muziek van zijn jeugd en zijn land van herkomst. Uit dit idee is in 2019 het album ‘Italian Songbook’ geboren.


The Verbruggen/Fernandes Quintet – Chasing Penguins

CD-RECENSIE 

The Verbruggen/Fernandes Quintet – Chasing Penguins
bezetting: André Fernandes gitaar; Teun Verbruggen drums, elektronica; Bram de Looze piano, Fender Rhodes; Steven Delannoye tenorsaxofoon; Nathan Wouters bas
opgenomen: februari 2018
uitgebracht: juni 2019
label: Rat Records
aantal stukken: 7
tijdsduur: 52’51
website: teunverbruggen.com - andrefernandes.com 
door: Erno Elsinga


Bekend van onder meer Jef Neve Trio en experimentele bands als Flat Earth Society en Otin Spake, landde de zucht van de Belgische drummer Teun Verbruggen (1975) naar nieuwe samenwerkingen dit keer bij de Portugese gitarist André Fernandes. Samen brachten ze een topbezetting bij elkaar waaronder het grote pianotalent Bram de Looze (1991) die zowel solo als met LABtrio furore maakt.


Timo Lassy & Teppo Mäkynen

CD-RECENSIE

Timo Lassy & Teppo Mäkynen
bezetting: Timo Lassy tenorsaxofoon; Teppo Mäkynen drums
uitgebracht: 14 juni 2019
label: We Jazz Records
aantal stukken: 13
tijdsduur: 39’10
website: timolassy.com -  wejazz.fi 
door: Mathijs van den Berg

Souljazzformatie The Five Corners Quintet is al jaren het belangrijkste exportproduct van de Finse jazzscene. Twee belangrijke figuren uit dit kwintet, tenorist Timo Lassy en slagwerker Teppo Mäkynen, komen nu met een duo-album, uitgebracht door het flink aan de weg timmerende We Jazz Records uit Helsinki. Mäkynen, als producer bekend onder de naam Teddy Rok, produceerde de plaat zelf. Interessante kost dus.


Terkel Nørgaard – With Ralph Alessi

CD-RECENSIE 

Terkel Nørgaard – With Ralph Alessi
bezetting: Terkel Nørgaard drums; Ralph Alessi trompet; Søren Gemmer piano; Jesper Thorn contrabas
opgenomen: 10 juni 2016
uitgebracht: 17 mei 2019
label: We Jazz Records
aantal stukken: 7
tijdsduur: 37’39
website: terkelnorgaard.com - wejazz.fi
door: Mathijs van den BergVanaf het moment dat hij voor het eerst de muziek van Miles Davis hoorde, raakte de Deense drummer Terkel Nørgaard gefascineerd door trompettisten, vanwege de eigen stem die ze hun muziek konden geven. Een project met trompettist en Deense jazzlegende Palle Mikkelborg smaakte naar meer. Pianist Søren Gemmer en bassist Jesper Thorn, beiden oud-leerlingen van Ralph Alessi, konden een opname en korte tour regelen met deze Amerikaanse trompettist, van wie Nørgaard een groot fan is. Dat blijkt ook uit de titel die de cd kreeg, simpelweg: ‘With Ralph Alessi’.


Avishai Cohen - Arvoles

CD-RECENSIE 

Avishai Cohen - Arvoles
bezetting: Avishai Cohen contrabas; Elchin Shirinov piano; Noam David drums; Björn Samuelsson trombone; Anders Hagberg fluit
opgenomen: februari, maart 2019
uitgebracht: 7 juni 2019
label: Razdaz Recordz
aantal stukken: 10
tijdsduur: 41’28
website: avishaicohen.comrazdazrecordz.com
door: Erno ElsingaVia Chick Corea’s akoestische groep Origins, eind jaren negentig, werkte contrabassist Avishai Cohen zich naar de top van de hedendaagse jazzscene om aansluiting te vinden bij musici als Brad Mehldau en Kurt Rosenwinkel. Ook Cohen ontwikkelde een eigen sound, maar eentje waar hij nooit meer los van kwam.


Alexi Tuomarila Trio – Sphere

CD-RECENSIE 

Alexi Tuomarila Trio – Sphere 
bezetting: Alexi Tuomarila piano; Mats Eilertsen contrabas; Olavi Louhivuori drums. Gastsolist: Verneri Pohjola trompet
uitgebracht: 24 mei 2019
label: Edition Records
aantal stukken: 8
tijdsduur: 58’06
website: alexituomarila.com - editionrecords.com
door: Mathijs van den Berg
Het trio van de Finse pianist Alexi Tuomarila met contrabassist Mats Eilertsen en Olavi Louhivuori op drums is door jarenlang samenspel een buitengewoon hecht gezelschap, waarin ieder een even grote inbreng heeft. Ook voor hun jongste album ‘Sphere’ leverde elk groepslid composities. Het trio wordt op drie nummers aangevuld door trompettist Verneri Pohjola, die de leden uit andere samenwerkingsverbanden kennen. Al deze ervaring heeft zich in een geweldig geluid vertaald.


Bob Sheppard – The Fine Line

CD-RECENSIE 

Bob Sheppard – The Fine Line
bezetting: Bob Sheppard saxofoon, fluit, altfluit; John Beasley piano; Jasper Somsen contrabas; Kendrick Scott drums
opgenomen: 24 – 26 maart 2018
uitgebracht: 7 juni 2019
label: Challenge Records
aantal stukken: 10
tijdsduur: 54’53
website: bobsheppard.net - challengerecords.com
door: Mathijs van den BergContrabassist Jasper Somsen en saxofonist Bob Sheppard ontmoetten elkaar voor het eerst in 2013 in Duitsland. Het klikte onmiddellijk en de mannen besloten in de toekomst samen te spelen. Vanwege hun drukke speelschema’s kwam het er echter nauwelijks van. Het duurde tot 2018 voordat ze een album konden maken. Sheppard regelde zijn oude maatje John Beasley op piano plus drummer Kendrick Scott en Somsen vloog naar LA voor opnames. In zijn reisbagage de Ray Brown-contrabas die hij van John Clayton mocht lenen, waarop deze in de jaren zestig bij het Oscar Peterson Trio speelde.


Bill Frisell & Thomas Morgan – Epistrophy

CD-RECENSIE 

Bill Frisell & Thomas Morgan – Epistrophy
bezetting: Bill Frisell gitaar, Thomas Morgan contrabas
opgenomen: maart 2016, Village Vanguard, NYC
uitgebracht: april 2019
label: ECM / Challenge Records
aantal stukken: 9
tijdsduur: 68’43
website: billfrisell.com - challengerecords.com
door: Cyriel Pluimakers
Twee jaar geleden verscheen de prachtige ECM- uitgave ‘Small Town’ van gitarist Bill Frisell en contrabassist Thomas Morgan. De opnames werden in maart 2016 gemaakt in de legendarische Village Vanguard in New York. Het podium waar vele jazzgrootheden legendarische opnames maakten.


Das Kapital – Vive La France

CD-RECENSIE

Das Kapital – Vive La France
bezetting: Daniel Erdmann tenor- en sopraansaxofoon; Hasse Poulsen gitaar, mando gitaar; Edward Perraud drums,  electronics
opgenomen: 18 – 22 juni 2018, Studio Gil Evans, Amiens
uitgebracht: 2019
label: Label Bleu
aantal stukken: 12
tijdsduur: 63’25
website: www.das-kapital.com
door: Georges Tonla BriquetDe zwaar beladen groepsnaam Das Kapital en de al even veelbeduidende titel 'Vive La France' is de nieuwste cd van dit internationaal trio dat al vijftien jaar actief is. Ook muzikaal gooien ze heel wat heilige huisjes omver. Een manifest over de hele lijn.


Ruud Breuls - Simon Rigter Quintet – Rise and Shine

CD-RECENSIE 

Ruud Breuls - Simon Rigter Quintet – Rise and Shine
bezetting: Simon Rigter tenorsaxofoon, flugelhorn; Jos Machtel contrabas; Marcel Serierse  drums; Ruud Breuls trompet; Karel Boehlee piano, fender rhodes
opgenomen: 2-3 januari 2019
uitgebracht: 3 mei 2019
label: Challenge Records
aantal stukken: 8
tijdsduur: 59’26
website: simonrigter.com - challengerecords.com 
door: Mathijs van den Berg


Geen nieuwlichterij deze cd van het Ruud Breuls-Simon Rigter Quintet, ‘Rise and Shine’. Dat is niet verbazingwekkend gezien de achtergrond van de protagonisten. Breuls, solotrompettist bij het Metropool Orkest en bij de WDR Big Band, is sterk beïnvloed door de hardbop van Clifford Brown, Freddy Hubbard en Cees Smal, van wie hij les had. Ook saxofonist Simon Rigter, die deel uitmaakt van het Jazz Orkest van het Concertgebouw, richt zich naar eigen zeggen wat zijn muzikale voorkeur betreft vooral op het verleden. Beide muzikanten kunnen elkaar op deze opnamen dus prima vinden.


Rita Hovink – Love Me Or Leave Me

CD-RECENSIE 

Rita Hovink – Love Me Or Leave Me
bezetting: Rita Hovink zang; Thijs van Leer fluit; Harry Verbeke tenorsaxofoon; Wim Overgaauw gitaar; Carl Schulze vibrafoon;
Rob van Dijk piano, orgel; Jelle Kikkert contrabas; Erik Gräber drums*
opgenomen: 12,13 en 15 augustus 1969, Phonogram Studio’s
uitgebracht: mei 2019
label: 678 Records
aantal stukken: 15
tijdsduur: 54’35
website: ritahovink.nl - 678records.com
door: Cyriel Pluimakers


Bijna veertig jaar geleden, op 7 september aanstaande, overleed zangeres Rita Hovink. Dit jaar zou ze 75 geworden zijn. Naast een bekend vertolkster van het Nederlandse lied, was ze in het begin van haar carrière ook een jazz-zangeres van formaat. Voor Decca nam ze in augustus 1969 de lp ‘Love Me Or Leave Me’ op met het crème de la crème van de toenmalige scene, zoals gitarist Wim Overgaauw, fluitist Thijs van Leer, tenorsaxofonist Harry Verbeke en pianist Rob van Dijk. Ondanks de hoge kwaliteit bleef het album toentertijd bijna onopgemerkt. Inmiddels worden originele exemplaren internationaal voor astronomische prijzen verhandeld.


Human Feel – Gold

CD-RECENSIE

Human Feel – Gold
bezetting: Andrew D’Angelo altsaxofoon, basklarinet; Chris Speed tenorsaxofoon, klarinet; Kurt Rosenwinkel gitaar; Jim Black drums & Roli
opgenomen: 2017, Heartcore Studios
uitgebracht: februari 2019
label: Intakt
aantal stukken: 10
tijdsduur: 58’58
website: humanfeel.bandcamp.com - www.intaktrec.ch
door: Georges Tonla Briquet


Andrew D’Angelo, Chris Speed, Kurt Rosenwinkel en Jim Black hebben al een drietal decennia een knipperlichtrelatie waarbij ze ongeveer om de tien jaar bij elkaar komen voor concerten of een opname. Meest recente hoofdstuk in hun onorthodoxe verhouding is deze ‘Gold’.


Fred Hersch & The WDR Big Band – Begin Again

CD-RECENSIE 

Fred Hersch & The WDR Big Band – Begin Again
bezetting: Fred Hersch piano; WDR Big Band o.l.v. Vince Mendoza
opgenomen: 2019, WDR Studios, Koln
uitgebracht: 7 juni 2019
label: Palmetto Records
aantal stukken: 9
tijdsduur: 55’49
website: fredhersch.com - wdr.de - vincemendoza.net
door: Erno Elsinga
Gezien de al jarenlange broze gezondheid van Fred Hersch had de albumtitel ‘Begin Again’ evenzogoed gebruikt kunnen worden voor een willekeurig album van de pianist uit de afgelopen decennia. Besmet met het Hiv-virus en een maandenlange coma ten gevolge van een longontsteking in 2008 onderbraken zijn carrière hinderlijk, maar brachten allerminst schade toe aan diens creativiteit en ondernemerszin.


Maarten Hogenhuis Trio – Rise & Fall

CD-RECENSIE 

Maarten Hogenhuis Trio – Rise & Fall
bezetting: Maarten Hogenhuis alt- en tenorsaxofoon, Phil Donkin contrabas, Mark Schilders drums
opgenomen: 2018, De Kraak Van Van Dam, Oosterbierum
uitgebracht: mei 2019
label: eigen beheer
aantal stukken: 11
tijdsduur: 48’45
website: maartenhogenhuis.com
door: Cyriel PluimakersSaxofonist Maarten Hogenhuis (1986) is vooral bekend van het succesvolle kwartet Bruut!, maar maakte inmiddels ook een tweetal trio-cd’s: ‘4/3’ en ‘Mimicry’. Nu voegt hij een derde loot aan de stam toe met ‘Rise & Fall’. Achter de drums zit de bekende Mark Schilders en op contrabas horen we de Brit Phil Donkin. De meeste composities zijn van Hogenhuis zelf afkomstig.


Søren Kjærgaard – Concrescence / Live At Freedom Music Festival

2 CD-RECENSIES

Søren Kjærgaard – Concrescence
bezetting: Søren Kjærgaard piano
opgenomen: 18 & 19 juli 2017, Village Studios, Kopenhagen
uitgebracht: 22 januari 2019
label: ILK
aantal stukken: 17
tijdsduur: 45’05
website: sorenkjaergaard.com
door: Georges Tonla Briquet
De Deense pianist Søren Kjærgaard komt met twee nieuwe albums tegelijkertijd op de proppen. Het gaat om een live soloconcert en een solo-opname in de studio. Tweemaal welkom in zijn zeer persoonlijke wereld van improvisatie.