CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.com

Amsterdam Klezmer Band – Blitzmash

CD-RECENSIE

Amsterdam Klezmer Band – Blitzmash
bezetting: Gijs Levelt trompet; Joop van der Linden trombone en gitaar; Alec Kopyt zang en percussie; Jos Chajes altsaxofoon en zang; Janfie van Strien klarinet en percussie; Jasper de Beer contrabas en basgitaar; Theo van Tol accordeon
opgenomen: mei en juni 2013 in Kytopia Studio in Utrecht
label: Votnasj Records
uitgebracht: 2014 
aantal stukken: 12
tijdsduur: 51.57
website: www.amsterdamklezmerband.com
door: Rinus van der Heijden


Een jazzliefhebber die oppervlakkig luistert naar het nieuwste album van de Amsterdam Klezmer Band, zou misschien alleen maar uitkomen bij het dansbare element van de plaat. Maar omdat (de meeste) jazzliefhebbers liever aandachtig luisteren, krijgt ‘Blitzmash’ een heel ander eindoordeel mee: de plaat heeft diepgang, prachtige details om zelf te ontdekken, heel veel inhoud en kietelt onder de oppervlakte voortdurend je nieuwsgierigheid.


Batik – Headland

CD-RECENSIE

Batik – Headland
bezetting: Joost Lijbaart slagwerk, percussie en klokkenspel; Wolfert Brederode piano en vibrafoon; Ed Verhoeff elektrische en akoestische gitaren; Mark Haanstra basgitaar
opgenomen: 27 en 28 februari en 26 maart 2014 in Wisseloord Studio’s, Hilversum
uitgebracht: 2014
label: Challenge Records
aantal stukken: 11
tijdsduur: 45.32
website: www.challengerecords.com
door: Rinus van der Heijden


Soms zoeken improviserende musici naar klankkleuren om ze binnen hun totale muzikale concept, als details nadruk mee te geven. Maar soms, heel soms, bouwen andere improvisatoren er een volledig muziekfort mee op. Dan zijn het de klankkleuren die fundament, draagbalken en bouwstenen tegelijk zijn.


Benjamin Herman featuring Daniel von Piekartz – Trouble

CD-RECENSIE

Benjamin Herman featuring Daniel von Piekartz – Trouble
bezetting: Benjamin Herman altsaxofoon; Daniel von Pekartz zang, piano, mellotron, vox super continental, clavinet, juno 60; Miguel Rodriguez piano; Ernst Glerum contrabas; Joost Patocka drums 
opgenomen: Studio 150, Amsterdam
uitgebracht: 11 juli 2014 
label: Roach Records / Dox Records 
aantal stukken: tien 
tijdsduur: 47.10    
website: www.benjaminherman.nl www.doxrecords.com
door: Mathilde Löffler


Altsaxofonist Benjamin Herman is een bekende naam in de Nederlandse en internationale muziekwereld die geen verdere introductie nodig heeft. Met zijn lenige, veelzijdige en energieke spel, zijn intens en hecht swingende Benjamin Herman Trio en het feestelijke New Cool Collective staat hij voor bruisende, energieke, groovende en doorleefde jazz.


Karen Vrijburg – Listen to a Stranger

CD-RECENSIE

Karen Vrijburg – Listen to a Stranger
bezetting: Karen Vrijburg zang; Natalio Sued tenorsaxofoon, klarinet, dwarsfluit; Dirk Balthaus piano, arrangementen; Marco Zenini contrabas; Etienne Nillesen drums; Jasper le Clerq viool; Jeffrey Bruinsma viool; Oene van Geel altviool; Emile Visser cello.
opgenomen: Power Sound Studio, Amsterdam
uitgebracht: maart 2014label: Berthold Records
aantal stukken: 12
tijdsduur: 51:29
website: www.karenvrijburg.com - www.berthold-records.de 
door: David Cohen


‘Make me lose my way / and disappear into a lonely desert sky / that speaks a thousand shades of blue. / A million years are flashing by / now that I’m here with you.’Met deze tekst eindigt het eerste nummer ‘Tell Me A Story’ van de debuutplaat van zangeres Karen Vrijburg. Zoals bij het merendeel van de liederen op de cd, is het een tekst van haar eigen hand.


David Binney - Anacapa

CD-RECENSIE

David Binney - Anacapa 
bezetting: David Binney alt-, tenor- en sopraansaxofoon, stem, synthesizer; Wayne Krantz gitaar; Adam Rogers gitaren; John Escreet piano, Fender Rhodes; Matt Brewer basgitaar; Obed Calvaire drums; Dan Weiss drums, tabla; Sergio Krakowski pandeiro; Louis Cole zang; Nina Geiger zang  
opgenomen: 13 februari 2014  
uitgebracht: 20 mei 2014 
label: Criss Cross Jazz
aantal stukken: 10
tijdsduur: 71.03
website: www.davidbinney.com - www.crisscrossjazz.com 
door: Mathilde Löffler


De 53-jarige Amerikaanse saxofonist David Binney is voor velen een bekende naam in het jazzmilieu die staat voor constante productiviteit, voortdurende verandering, grote toewijding aan de muziek en doorlopende vernieuwing. Door de jaren heen heeft de in New York woonachtige David Binney een grote naam opgebouwd binnen de vakwereld door zijn regelmatige verschijnende nieuwe cd’s en zijn evoluerende projecten.


Spinifex - Hipsters Gone Ballistic

CD-RECENSIE

Spinifex - Hipsters Gone Ballistic
bezetting: Gijs Levelt trompet; Tobias Klein altsaxofoon; Jasper Stadhouders gitaar; Gonçalo Almeida basgitaar; Philipp Moser slagwerk
opgenomen: Studio Jottem, Wormerveer
uitgebracht: 2013
label: TryTone
aantal stukken: 9
tijdsduur: 56.00
website: www.spinifexmusic.nl - www.trytone.org
door: Rinus van der Heijden


Zet 'Hipsters Gone Ballistic' op en de wereld is nooit meer hetzelfde. Spinifex plaatst je vanaf de eerste noot middenin een bombardement aan ritmes, tempi, vrije jazz, overweldigende groepscollectieven en ongebreidelde improvisaties. Maar ook binnen gestructureerde orkestdelen, die rustpunten zijn in deze kolkende improvisatiemuziek én opstapplaatsen om telkens maar weer nieuwe improvisatievelden te ontginnen.


Tohpati – Tribal Dance

CD-RECENSIE

Tohpati – Tribal Dance
bezetting: Tohpati gitaar; Jimmy Haslip basgitaar; Chad Wackermann slagwerk
opgenomen: 12 september 2013 in EchoBar Studio’s Los Angeles (VS)
uitgebracht: 2014
label: Moonjune Records
aantal stukken: 8
tijdsduur: 42.52
website: www.tohpati-music.com - www.moonjune.com 
door: Rinus van der Heijden


De Indonesische gitarist Tohpati is een fusionmusicus in de ware zin van het woord. Hij beoefent niet alleen de schone kunst van de jazzrock, maar mengt er invloeden uit zijn vaderland en omringende streken aan toe. Het resultaat daarvan is een frisse mengvorm van rock en jazz, waarvan je niet meteen zegt: hé, hoe vaak hebben we dit al gehoord…


Jyoti Verhoeff – Riven – Full Moon/Dark Moon

CD-RECENSIE

Jyoti Verhoeff – Riven – Full Moon/Dark Moon
bezetting: Jyoti Verhoeff piano en zang; Maya Fridman cello en zang; Henosis Koor, diverse instrumentalisten
opgenomen: 2014 in Wisseloord Studio’s Hilversum
uitgebracht: 2014
label: eigen beheer
aantal stukken: 8 en 13
tijdsduur: 30.29 en 53.53
wesbite: www.fullmoondarkmoon.nl  - www.jyotiverhoeff.nl
door: Rinus van der HeijdenFinalisten in de Grote Prijs van Nederland en in Mooie Noten, maar vrijwel niemand kent pianiste Jyoti Verhoeff en celliste Maya Fridman. Toch hebben beiden het aangedurfd in eigen beheer – met behulp van crowdfunding - een dubbel-cd uit te brengen, die je verrast de wenkbrauwen doet fronsen. Niet alleen vanwege de bijzonder fraaie vormgeving, ook door de inhoud van deze opmerkelijke dubbelaar.


Tobias Meinhart Quartet – In Between

CD-RECENSIE

Tobias Meinhart Quartet – In Between
bezetting: Tobias Meinhart tenorsaxofoon en sopraansaxofoon; Lorenz Kellhuber piano en fender rhodes; Rocky Knauer contrabas; Gabriel Hahn drums; Emilia Taubic zang; Tobias Christl zang; Camila Meza zang.
opgenomen: Cap à Pie Studios (Neutraubling, Bayern)
uitgebracht: 2014
label: Double Moon Records
aantal stukken: 9
tijdsduur: 44:50
website: www.tobiasmeinhart.com - www.doublemoon.de
door: David Cohen


Een ontspannen tenorsaxofoon speelt een rustige melodielijn. Geleidelijk dient een ritmesectie zich aan, er wordt een snelle puls opgebouwd, een zangpartij ondersteunt de hoofdmelodie van de saxofoon… dan breekt de band het nummer open en begint Tobias Meinhart aan een solo op het openingsnummer ‘In Between’. De ritmesectie begeleidt hem beweeglijk en creatief: pianist Lorenz Kellhuber is alert als begeleider en in zijn solo actief, maar weloverwogen.


Estafest – Eno Supo

CD-RECENSIE

Estafest – Eno Supo
bezetting: Mete Erker sopraan-, tenorsaxofoon en basklarinet; Oene van Geel altviool en cajon; Anton Goudsmit gitaar; Jeroen van Vliet piano
opgenomen: 2014, Fattoria Musica Studio in Osnabrück (D)
uitgebracht: 2014
label: A&R Challenge Records 
aantal stukken: 12
tijdsduur: 52.28
website: www.estafest.com - www.challengerecords.com
door: Rinus van der Heijden


Zeven jaar bestaat Estafest nu en gedurende die zeven jaar heeft het kwartet telkens kans gezien zichzelf te vernieuwen. Niet uitwendig, want de uitvoerders zijn nog steeds dezelfden. Van binnenuit echter kolkt een onstuitbare ideeëndrang naar de oppervlakte, die zich op ‘Eno Supo’ uit in twaalf onderling sterk van elkaar verschillende stukken. Geschreven door de vier groepsleden, met Oene van Geel en Jeroen van Vliet als spitsroedenlopers.


Keith Jarrett & Charlie Haden - Last Dance

CD-RECENSIE

Keith Jarrett & Charlie Haden - Last Dance
bezetting: Keith Jarrett piano; Charlie Haden contrabas  
opgenomen: 2007  
uitgebracht: 2014 
label: ECM 
aantal stukken: 9
tijdsduur: 76.07
website: www.ecmrecords.com
door: Mathilde Löffler
In 2007 werd Keith Jarrett uitgenodigd om een bijdrage te leveren aan een documentaire over bassist Charlie Haden die dertig jaar eerder samen met drummer Paul Motian deel had uitgemaakt van Jarrett’s legendarische American Trio. Het informele samenspel beviel beiden zo goed dat Jarrett Haden uitnodigde om vier dagen samen te spelen en op te nemen bij hem thuis in zijn Cavelight Studio. In 2010 verscheen het album ‘Jasmine’ met opnames uit deze sessies. Deze wordt nu opgevolgd door ‘Last Dance’, met tot nu toe niet gepubliceerde opames uit deze samenwerking.


Vertigo Trombone Quartet - Developing Good Habits

CD-RECENSIE

Vertigo Trombone Quartet - Developing Good Habits
bezetting: Nils Wogram trombone en melodica; Andreas Tschopp trombone en blokfluit; Berhard Bamert trombone; Jan Schreiner bastrombone en tuba 
opgenomen: 26 en 27 september 2013 
uitgebracht: 15 mei 2014 
label: nWog-records 009
aantal stukken: 14
tijdsduur: 63.02 
website: vertigotrombonequartet.com - nwog-records.com
door: Mathilde LöfflerVoor de cd ‘Developing Good Habits’ heeft de Duitse trombonist en lid van de NDR Bigband, Nils Wogram het Vertigo Trombone Quartet opgericht. Vier individualisten met een eigen klankkleur en een eigen achtergrond van klassiek tot jazz. Het album dat uitsluitend uit eigen werk bestaat is in een studio van de Zwitserse Omroep SRF binnen twee dagen live op een analoge tweesporenband opgenomen.


Great Voices of Harlem – Great Voices of Harlem

CD-RECENSIE

Great Voices of Harlem – Great Voices of Harlem
bezetting: Gregory Porter, Donald Smith, Mansur Scott, zang en Paul Zauner’s Blue Brass: Paul Zauner trombone, Barney Girlinger trompet en flugelhornh; Klaus Dickbauer altsaxofoon en basklarinet; Klemens Pliem tenorsaxofoon en a-fluit; Martin Reiter piano en Fender Rhodes; Wolfram Derschmidt contrabas; Howard Curtis drums
opgenomen: 2012 
uitgebracht: april 2014
label: Membran 
aantal stukken:12 
tijdsduur: 66.17 
website: www.greatvoicesofharlem.com
door: Mathilde Löffler

Voor het album ‘Great Voices of Harlem’ heeft de Oostenrijkse trombonist en bandleider Paul Zauner een samenwerking opgezet tussen zijn eigen formatie Paul Zauner’s Blue Brass en de drie Amerikaanse zangers Gregory Porter, Donald Smith en Mansur Scott.


Brussels Vocal Project – The Art Of Love

CD-RECENSIE

Brussels Vocal Project – The Art Of Love
bezetting: Elsa Grégoire alt; Anu Junnonen alt; Frédérike Borsarello-Trésallet sopraan; Jonas Cole tenor; François Vaiana bariton; Gilles Wiernink bas; gasten David Linx en Pierre Vaiana
opgenomen: Bijlokestudio Gent (B)
uitgebracht: 2014 
label: AZ Productions 
aantal stukken: 10
tijdsduur: 47.38
website: www.brusselsvocalproject.com - www.taliasbl.be
door: Rinus van der Heijden


Gitarist Pierre van Dormael is een grote naam in Belgische jazzkringen. Hij overleed in 2008 op 56-jarige leeftijd aan kanker. Van Dormael was een lichtend voorbeeld voor moderne-jazzmusici als Fabrizio Cassol en Stephane Galland. Ook was Van Dormael oprichter van de Nasa Na Band, voorloper van het veel bekendere Aka Moon.


Sonny Rollins – Road Shows Vol. 3

CD-RECENSIE

Sonny Rollins – Road Shows Vol. 3
bezetting: Sonny Rollins tenorsaxofoon; Clifton Anderson trombone en verder onder andere Bob Cranshaw contrabas; Bobby Broom gitaar; Kimati Dinizulu percussie en Kobie Watkins slagwerk
opgenomen: op diverse locaties tussen 2001 en 2012
uitgebracht: 2014
label: Okeh Records
aantal stukken: 6
tijdsduur: 70.54
website: www.sonnyrollins.com - www.okeh-records.com
door: Rinus van der Heijden 


De cd-serie ‘Roadshows’ toont – met instemming van de meester – de beste live-opnamen van tenorsaxofonist Sonny Rollins. Deel een omspande 27 jaar van de carriére van de Amerikaan en betreft opnamen uit de collectie-Carl Smith, een enorme Rollinsfan. Deel twee bevatte opnamen die in een tijdsspanne van tien jaar waren vastgelegd, inclusief het legendarische concert ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van Rollins. Deel drie, dat juist is verschenen, is een overzicht van concerten van het begin van deze eeuw: van 2001 tot en met 2012, voornamelijk geregistreerd op diverse podia in Frankrijk en aangevuld met een optreden in Japan en Amerika.