CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.com

Nueva Manteca – Crime!

CD-RECENSIE

Nueva Manteca – Crime!
bezetting: Jan Laurens Hartong piano, Ben van den Dungen tenor- en sopraansaxofoon, Ilja Reijngoud trombone, Ed Verhoeff elektrische gitaar, Jeroen Vierdag contrabas, Nils Fischer percussie, Lucas van Merwijk drums
opgenomen: 21 maart 2014
uitgebracht: september 2015
label: JWA Jazz
aantal stukken: 11
tijd: 67:35
website: www.nuevamanteca.nl - www.jwajazz.nl
door: David Cohen


‘Crime!’ is het twaalfde album van de wereldberoemde Nederlandse latinjazz-formatie Nueva Manteca, die in 1983 werd opgericht door de deze week overleden pianist Jan Laurens Hartong. Voor deze plaat heeft Hartong elf arrangementen gemaakt van beroemde melodieën uit de wereld van de misdaadfilms, waaronder ‘The Godfather’, ‘Baantjer’ en ‘Mulholland Falls’.


Jan van Duikeren’s JVD4 – Dear John

CD-RECENSIE

Jan van Duikeren’s JVD4 – Dear John
bezetting: Jan van Duikeren trompet en bugel, John Engels drums, Karel Boehlee piano, Aram Kersbergen contrabas, Benjamin Herman altsaxofoon
opgenomen: 22, 23 juni 2015, De Roode Bioscoop, Amsterdam
uitgebracht: april 2016
label: Challenge Records
aantal stukken: 10
tijdsduur: 56’10
website: www.challengerecords.com
door: Cyriel Pluimakers


De Rotterdamse trompettist Jan van Duikeren (1975) is een veelgevraagd solist en de lijst van musici en bands waarmee hij gespeeld heeft, is te lang om op te noemen. Je kunt hem aantreffen in de band van Candy Dulfer, maar ook in Bløf, Gare du Nord, de New Cool Collective of het Metropole Orkest. Van Duikeren is een echte vakman, geen vernieuwer. Sporadisch maakt hij een album onder eigen naam.


Sunna Gunnlaugs & Maarten Ornstein - Unspoken

CD-RECENSIE

Sunna Gunnlaugs & Maarten Ornstein - Unspoken
bezetting: Sunna Gunnlaugs piano; Maarten Ornstein basklarinet 
opgenomen: 12 oktober 2014
uitgebracht: 2016
label: Sunny Sky Records  
aantal stukken: 12
tijdsduur: 51.01 
website: www.maartenornstein.com - www.sunnagunnlaugs.com
door: Mathilde Löffler
Wie denkt dat vrije improvisatie altijd tot dissonante en moeilijk verteerbare muziek moet leiden, zal zeer verrast zijn door de heldere schoonheid en speelvreugde op het album ‘Unspoken’ van de gerenommeerde Nederlandse basklarinettist Maarten Ornstein en de IJslandse pianiste Sunna Gunnlaugs.


Flin van Hemmen – Drums of Days

CD-RECENSIE

Flin van Hemmen – Drums of Days
bezetting: Flin van Hemmen piano en drums, Todd Neufeld akoestische gitaar, Eivind Opsvik contrabas, Tony Malaby sopraan- en tenorsaxofoon
opgenomen: 22 juni 2014, Brooklyn, New York
uitgebracht: maart 2016
label: Neither/Nor Records
aantal stukken: 11
tijdsduur: 61’57
website: flinvanhemmen.comneithernorrecords.com
door: Cyriel Pluimakers


Slagwerker en pianist Flin van Hemmen is een van de belangrijke vernieuwers van de jonge generatie. Niet alleen in Nederland, maar ook internationaal hebben zijn experimenten succes. Met zijn intelligente benadering van de geïmproviseerde muziek sluit hij direct aan bij betekenisvolle avant-gardisten uit het recente verleden.


Henry Threadgill Ensemble Double Up – Old Locks and Irregular Verbs

CD-RECENSIE

Henry Threadgill Ensemble Double Up – Old Locks and Irregular Verbs
bezetting: Henry Threadgill compositie, Roman Filiu en Curtis Mac Donald altsaxofoon, Jason Moran en David Virelles piano, Christopher Hoffman cello, José Davilla tuba, Craig Weinrib drums
opgenomen: 22 mei 2015, Brooklyn, New York
uitgebracht: april 2016                              
label: PI Recordings
aantal stukken: 4
tijdsduur: 47’03
website: www.pirecordings.com
door: Cyriel Pluimakers


Begin april verscheen de nieuwe cd van Henry Threadgill (1944), een van de toonaangevende ensembleleiders en componisten van de actuele jazz. Zoals we van hem gewend zijn, vormt elke nieuwe productie een avontuur dat artistieke en muzikale grenzen verlegt. Threadgill behoort tot de grootste vernieuwers van de jazz en ontdekt steeds nieuwe wegen binnen het genre. Moeiteloos integreert hij in zijn composities elementen uit de hedendaagse gecomponeerde muziek. Zijn muzikale wortels, die terugvoeren naar het begin van de jazz verliest hij nooit uit het oog.


Judith Nijland – A Jazz Tribute to ABBA

CD-RECENSIE

Judith Nijland – A Jazz Tribute to ABBA
bezetting: Judith Nijland zang, Danny van Kessel piano en fender rhodes, Pieter Althuis contrabas en basgitaar, Arie den Boer drums en percussie, Yuri Honing tenorsaxofoon, Teus Nobel flügelhorn, Harm van Sleen pedal steel-gitaar, Myrthe van de Weetering viool
uitgebracht: 25 maart 2016
label: Off The Records
aantal nummers: 12
tijd: 48:03
website: www.jazztributetoabba.com - www.judithnijland.com
door: David Cohen


Eerbetonen hebben in het beste geval tot gevolg dat de luisteraar het werk, waar eer aan wordt betoond, op een nieuwe manier leert kennen, en daardoor waardering krijgt voor de artiest die het eerbetoon heeft gemaakt en interesse opvat voor diens eigen werk. Jazzmusici die eer betonen aan rock- en popmuzikanten kunnen met wat ongelukkige resultaten komen (neem Pat Boone’s ‘In A Metal Mood: No More Mr. Nice Guy’), maar ook glorieus slagen (zoals Paul Anka met spetterende big band-arrangementen op ‘Rock Swings’).


Hiromi - Spark

CD-RECENSIE

Hiromi - Spark
bezetting: Hiromi Uehara piano, keyboards; Anthony Jackson contrabasgitaar; Simon Phillips drums
opgenomen: 9 - 12 oktober 2015, Waterford, Connecticut
uitgebracht: april 2016
label: Telarc / Challenge
aantal stukken: 9
tijdsduur: 72.21
website: www.hiromimusic.com
door: Mathilde LöfflerHet nieuwe album ‘Spark’ van de Japanse pianiste en componiste Hiromi staat sinds afgelopen week in Amerika en Japan op nummer één van de jazz charts. Een album dat zulke hoge ogen gooit moet bijzondere kwaliteiten in hebben.


J.O.C. feat. Dr. Lonnie Smith – I Didn’t Know What Time It Was

LP-RECENSIE

Jazz Orchestra of the Concertgebouw feat. Dr. Lonnie Smith – I Didn’t Know What Time It Was
bezetting: J.O.C. met 14-koppige blazerssectie; Martijn van Iterson gitaar; Frans van Geest contrabas; Martijn Vink drums; Dr. Lonnie Smith Hammond B3
opgenomen: 25 februari 2010, live, Bimhuis Amsterdam
uitgebracht: maart 2016
label: JOC
aantal stukken: 6 (na download 8)
tijdsduur: 57’33 (met extra downloads 74’08)
website: www.jazzorchestra.nl
door: Cyriel Pluimakers


Als een soort verrassing verscheen onlangs de eerste LP van het Jazz Orchestra of the Concertgebouw (J.O.C.) met de fameuze Hammond-organist Dr. Lonnie Smith als gast. De plaat beschikt over een cover in fraaie retro-stijl en het vinyl is lekker dik. Een productie met een nostalgische uitstraling die de hoogtijdagen van de jazz uit de jaren ’50 en ’60 oproept.


Amsterdam Klezmer Band – Oyoyoy

CD-RECENSIE

Amsterdam Klezmer Band – Oyoyoy
bezetting: Gijs Levelt trompet, Joop van der Linden trombone en gitaar, Alec Kopyt zang en percussie, Jos Chajes altsaxofoon en zang, Janfie van Strien klarinet en percussie, Jasper de Beer contrabas en basgitaar, Theo van Tol accordeon
opgenomen: 2015
uitgebracht: maart 2016
label: Vetnasj Records
aantal stukken: 8
tijdsduur: 54’42
website: www.amsterdamklezmerband.com
door: Cyriel Pluimakers


De Amsterdam Klezmer Band is nationaal en internationaal een van de meest succesvolle Nederlandse live-acts. Hun mix van klezmer, balkan, gypsy, ska, rap, jazz en Amsterdamse volksmuziek spreekt een breed publiek aan. Het ensemble bestaat inmiddels twintig jaar en ter gelegenheid daarvan geven ze de feestelijke cd ‘Oyoyoy’ uit.


C.B.G. – Les Indignés

CD-RECENSIE

C.B.G. – Les Indignés
bezetting: Ellery Eskelin tenorsaxofoon, Guillermo Celano gitaar, Clemens van der Feen contrabas, Marcos Baggiani drums
opgenomen: oktober 2011
uitgebracht: maart 2016 
label: Trytone
aantal stukken: 8
tijdsduur: 62’53
website: www.cbg-music.com - www.trytone.org
door: Cyriel PluimakersC.B.G., de afkorting van de avontuurlijke Celano/Baggiani Group, is een kwartet dat al ruim tien jaar aan de weg timmert en naast talloze concerten ook vijf cd’s uitbracht. Kern van de groep, vormen zoals de naam al zegt gitarist Guillermo Celano en drummer Marcos Baggiani. Beiden zijn afkomstig uit Argentinië, maar hebben zich genesteld in Amsterdam. De opname van hun nieuwe productie ‘Les Indignés’ gaat in tijd vooraf aan hun vorige cd ‘Erasing Borders’, die uit 2013 dateert.


Peter Lenz - Lithium

CD-RECENSIE

Peter Lenz - Lithium
bezetting: Peter Lenz drums; Chris Speed tenorsaxofoon, klarinet; Reinier Baas gitaar; Stefan Lievestro contrabas
uitgebracht: april 2016
label: Skirl Records/Session Work Records
aantal stukken: 8
tijdsduur: 40:39
website: www.peterlenzmusic.com
door: Erno Elsinga
Jazz laat zich in beginsel prima vermengen met rockmuziek, een gegeven waar ook de Oostenrijkse drummer Peter Lenz (1987) zich aan laaft. Met gitarist Reinier Baas, contrabassist Stefan Lievestro en saxofonist Chris Speed vormt Lenz een nieuwe band waarmee hij zijn tweede album, met de treffende titel ‘Lithium’ presenteert.


Jasper van ’t Hof 1/4tet – No Hard Shoulder

CD-RECENSIE

Jasper van ’t Hof 1/4tet – No Hard Shoulder
bezetting: Dick de Graaf tenorsaxofoon, Jasper van ’t Hof piano, Stefan Lievestro contrabas, Jamie Peet drums
opgenomen: 2015, Bouwkunde, Deventer
uitgebracht: maart 2016
label: Very Open Jazz Records
aantal stukken: 7
tijdsduur: 43’18
website: www.jaspervanthof.com
door: Cyriel PluimakersToetsenist Jasper van ’t Hof (Enschede, 1947) behoort al jarenlang tot de eredivisie van de Nederlandse jazz. Ironisch is dat hij in de rest van Europa bekender is dan hier. Met name in Duitsland beleefde hij de afgelopen decennia een mooie carrière en werd hij een veel gevraagde festivalartiest. Na een jarenlang verblijf in het buitenland, is Van ’t Hof tegenwoordig weer regelmatig op de nationale jazzpodia te zien.


SINAS – Dutch Wave

CD-RECENSIE

SINAS – Dutch Wave
bezetting: Wouter Schueler saxofoons, klarinet en basuri, Maarten Helsloot toetsen, Bas Bouma drums en percussie. Gastmusici: Aristo trompet en Miss Drazic vocals
opgenomen: gedurende 2015, Geuzenoord Studios, Amsterdam
uitgebracht: maart 2016 
label: Sinas Records
aantal stukken: 8
tijdsduur: 39’49
website: www.sinasmusic.com
door: Cyriel Pluimakers


Dat jazz een veelzijdige muziekstijl is wisten we al, maar dat zich een nieuw elektronisch genre zou ontwikkelen, dat aansluit bij de actuele dancecultuur, had toch niet iedereen verwacht. De groep SINAS was met hun aanstekelijke funky geluid een van de meest succesvolle live-acts voor jazzfestivals in binnen- en buitenland. Maar hun nieuwste productie ‘Dutch Wave’ lijkt zo gemaakt op de computer van Afrojack of Tiësto.


Harry Allen – Something about Jobim

CD-RECENSIE

Harry Allen – Something about Jobim
bezetting: Harry Allen tenorsaxofoon, Helio Alves piano, Rodolfo Stroeter basgitaar, Tutty Moreno drums, Joyce gitaar en zang
opgenomen: 6-7 juli 2015
uitgebracht: 8 januari 2016
label: Stunt Records / Challenge
aantal stukken: 11
tijd: 57:28
website: www.harryallenjazz.com - www.sundance.dk
door: David Cohen‘Something about Jobim’ is gewijd aan componist Antônio Carlos Jobim (1927-1994). Samen met João Gilberto behoorde Jobim in de jaren vijftig tot de grondleggers van de bossa nova. Dit ontspannen genre, doordrenkt van de blauwe luchten, warme zon en mooie stranden van Brazilië, oefent tot op de dag van vandaag op de jazz invloed uit: een jamsessie zonder bossa nova-composities van Joe Henderson, Kenny Dorham en Jobim zelf is haast ondenkbaar geworden.


Zhenya Strigalev - Never Group

CD-RECENSIE

Zhenya Strigalev Never Group
bezetting: Zhenya Strigalev altsaxofoon; Tim Lefebvre basgitaar; Eric Harland drums. Gasten: Bruno Liberda elektronica; Matt Penman contrabas; John Escreet keyboards; Alex Bonney trompet
opgenomen: Golden Retriever Studio, Berlijn, 2015
uitgebracht: april 2016
label: Wirlwind Recordings
aantal stukken: 20 
tijdsduur: 73:56
website: zhenyastrigalev.com - whirlwindrecordings.com
door: Erno Elsinga


Never Group is de nieuwe band van Zhenya Strigalev, een afgeleide van de band Smiling Organizm - met kopstukken Ambrose Akinmusire, Larry Grenadier, Tim Lefebvre en Eric Harland - waarmee de Russische altsaxofonist vorig jaar naam maakte.