CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.com

Fred Hersch - Breath By Breath

CD-RECENSIE

Fred Hersch - Breath By Breath 
bezetting: Fred Hersch piano; Drew Gress contrabas; Jochen Rueckert drums. Crosby Street String Quartet: Jody Redhage-Ferber cello; Joyce Hammann en Laura Seaton viool; Lois Martin altviool
opgenomen: 24 & 25 augustus 2021, Samurai Hotel, New York
uitgebracht: 7 januari 2022
label: Palmetto
aantal stukken: 9
tijdsduur: 46’31
website: fredhersch.com
door: Georges Tonla Briquet


Na zijn solo streamingconcerten komt pianist Fred Hersch nu naar buiten in gezelschap van bassist Drew Gress en drummer Jochert Rueckert, samen met het Crosby Street String Quartet.


Rob van Bavel - Time for Ballads

CD-RECENSIE 

Rob van Bavel - Time for Ballads - The Maene Sessions
bezetting: Rob van Bavel piano, Frans van Geest contrabas,
Marcel Serierse drums
opgenomen: 10 oktober 2021, De Terp, Oudorp
uitgebracht: december 2021
label: Sound Liaison
aantal stukken: 13
tijdsduur: 59’42
website: robvanbavel.com
door: Cyriel PluimakersPianist Rob van Bavel (1965) behoort al heel wat decennia tot de top van de Nederlandse jazz. Sterker nog, er zijn weinig musici die zich kunnen meten met zijn kennis van de traditie en vakmanschap. Als vertolker van bebop is hij internationaal geroemd en als geen ander beheerst hij de finesses van deze jazzstijl.


Tony Overwater & Atzko Kohashi – Crescent

CD-RECENSIE

Tony Overwater & Atzko Kohashi – Crescent
bezetting: Tony Overwater contrabas; Atzko Kohashi piano
opgenomen: februari 2021, Beauforthuis 
uitgebracht: 14 januari 2022
label: Jazz in Motion Records / Challenge Records
aantal stukken: 9
tijdsduur: 48’33
website: atzkokohashi.com - tonyoverwater.com 
door: Mathijs van den Berg
Het album ‘Crescent’ van John Coltrane vormde de belangrijkste inspiratiebron voor de samenwerking tussen contrabassist Tony Overwater en pianist Atzko Kohashi. Het album dat hieruit voortkwam bevat onder andere drie bewerkingen van stukken hiervan en heeft zelfs dezelfde titel gekregen. ‘Crescent’, de groeiende maan, staat ook symbool voor hoop op betere tijden en heeft tijdens de pandemie meer betekenis dan ooit. Het Beauforthuis in Austerlitz, dat als voormalige kerk een mooie akoestiek bezit, diende als opnamelocatie. De bijzondere instrumenten (een Faziolo Modello F228 en een achttiende-eeuwse Boheemse bas) droegen verder bij aan de klank.


New Wave Of Jazz: expliciete geluiden voor ervaren luisteraars

3 CD-RECENSIES
door: Georges Tonla Briquet

Gitarist en componist Dirk Serries is labeloprichter van New
Wave Of Jazz. Foto © NWOJ.New Wave Of Jazz, het Belgische improvisatielabel met de meest sobere hoezen, volhardt om met minimum middelen voor maximale resultaten te zorgen. Drie nieuwe uitgaven zijn daar wederom een sterke illustratie van. Een sticker met ‘expliciete geluiden alleen voor ervaren luisteraars’ zou niet misplaatst zijn.


Igor Butman – Only Now

CD-RECENSIE 

Igor Butman – Only Now
bezetting: Igor Butman tenorsaxofoon, Evgeniy Pobozhiy gitaar, Oleg Akkuratov piano, Matt Brewer contrabas, Antonio Sanchez drums
opgenomen: 2020, Sound on Sound Studios, NY
Cuitgebracht: december 2021
label: Butman Music
aantal stukken: 9
tijdsduur: 58’34
website: igorbutman.com
door: Cyriel Pluimakers


De Russische tenorsaxofonist Igor Butman (1961) oogstte ooit wereldroem door in 2000 te duetteren met de voormalige president Bill Clinton. Butman is een fantastische blazer die het jazzidioom, van bebop tot fusion, in zijn binnenzak heeft. Sterker nog, hij steekt menig Amerikaanse saxofonist naar de kroon. Het is dan ook geen wonder dat we hem ook bijvoorbeeld tegenkomen op het gerenommeerde Nederlandse Criss Cross label.


Bram Weijters’ Crazy Men – The Return

CD-RECENSIE 

Bram Weijters’ Crazy Men – The Return
bezetting: Bram Weijters piano, keyboards; Sam Vloemans trompet, percussie; Andrew Claes C-melody sax, EWI, wavedrum; Toine Thys tenorsaxofoon, basklarinet; Vincent Brijs baritonsax; Dries Laheye  basgitaar; Gerben Brys basgitaar (track 9); Steven Cassiers drums
opgenomen: februari 2018, januari – maart 2019, live
uitgebracht: 27 augustus 2021
label: SDBAN Records 
aantal stukken: 14
tijdsduur: 44’04
website: bramweijters.com - sdbanrecords.com      
door: Mathijs van den Berg


Het verhaal is waarschijnlijk wel bekend, maar toch maar even de feiten. De heruitgave van het jazzrockalbum ‘Here Comes The Crazy Man’ (1974) van de Belgische cultheld Koen de Bruyne in 2015, inspireerde toetsenist Bram Weijters tot een eerbetoon. Hij noemde zijn nieuwe band Crazy Men en nam daarmee een album op met bewerkingen van De Bruynes materiaal: ‘Here They Come’ (2019). Toevallig is fusionmuziek in België momenteel erg hot. De ‘Crazy Men’ zijn afkomstig uit gerenommeerde Belgische fusionbands als Lucid Lucia (ex BRZZVLL), Dans Dans en STUFF. Oude en nieuwe jazzrock komen hier dus bij elkaar. Dit najaar kwam er een vervolg uit met ‘The Return’, waarop legendarische fusionartiesten uit de jaren zeventig in bewerkingen van Weijters terugkeren aan het front van de Belgische jazz.


Ray Anderson Pocket Brass Band – Come In

CD-RECENSIE 

Ray Anderson Pocket Brass Band – Come In
bezetting: Ray Anderson trombone, Steven Bernstein trompet,
José Davilla sousafoon, Tommy Campbell drums
opgenomen: 11 maart 2020, Glad House, Cottbus, Duitsland
uitgebracht: oktober 2021
label: Double Moon Records / Challenge
aantal stukken: 6
tijdsduur: 49’03
website: challengerecords.com
door: Cyriel PluimakersDe trombone is in de naoorlogse jazz een ondergeschoven kind. Weinig musici slaagden erin het instrument te temmen voor de snelle bebop en hardbop noten, uitzonderingen als J.J. Johnson en Curtis Fuller daargelaten. Ook in de periode daarna moesten trombonisten met een lantaarntje in het donker gezocht worden. Wel zorgde Roswell Rudd voor een vrijgevochten geluid waarin Dixieland en vrije improvisatie hand in hand gingen. Het is een feit dat met name de saxofoon steeds als een meer sexy instrument wordt ervaren. Medio jaren zeventig werd de Amerikaanse jazz versterkt met een tweetal uitgesproken trombonevirtuozen: George Lewis en Ray Anderson.


Loek van den Berg & Daniël van der Duim – Duologue

CD-RECENSIE

Loek van den Berg & Daniël van der Duim – Duologue
bezetting: Loek van den Berg alt- en sopraansaxofoon; Daniël van der Duim piano
opgenomen: Fattoria Musica studio, Osnabruck
uitgebracht: 1 oktober 2021
label: eigen beheer
aantal stukken: 12
tijdsduur: 61’59
website: danielvanderduim.nl - loekvandenberg.nl
door: Mathijs van den BergSaxofonist Loek van den Berg en pianist Daniël van der Duim zijn twee jonge honden uit de jazzmuziek die zich al aardig in de kijker spelen: Van den Berg met zijn eigen kwintet en Van der Duim met het Doppler Trio. Samen vormen de twee jeugdvrienden een duo waarin ze, naar eigen zeggen, uit de comfortzone van het standaard jazzkwartet stappen, op zoek naar muzikaal avontuur. Hun grote voorbeeld is het legendarische duo van Richie Beirach (Stan Getz, Chet Baker) en Dave Liebman (Miles Davis, Elvin Jones). Van den Berg en Van der Duim brachten onlangs het album ‘Duologue’ uit.


Portico Quartet - Monument

CD-RECENSIE

Portico Quartet - Monument
bezetting: Duncan Bellamy drums, bas, hang drums, synthesizer, piano, stem, sampler, vibrafoon; Jack Wyllie saxofoon, piano, synthesizer, sampler; Francesca Ter-Berg cello; Simmy Singh viool
opgenomen: PQHQ en Fish Factory, Londen, 2020
uitgebracht: november 2021
label: Gondwana
aantal stukken: 10
tijdsduur: 44’07
website: porticoquartet.com - gondwanarecords.com
door: Georges Tonla Briquet


Economisch lucratieve zet of artistiek verantwoorde opsplitsing? Feit is dat Portico Quartet ‘Monument’ opnam tijdens dezelfde sessie als ‘Terrain’, dat in mei van dit jaar verscheen.


Theo Loevendie, veelzijdig en vol verwondering

RECENSIE: LOEVENDIE TRIPLE PACKAGE
door: Cyriel Pluimakers

De cd 'Grounds' van Theo Loevendie & The Wellingtonians uit de Triple Package is ook los verkrjigbaar.Afgelopen oktober werd de inmiddels 91-jarige componist en jazzmusicus Theo Loevendie in het Amsterdamse Orgelpark geëerd met een speciale avond. Tijdens dit evenement werd een bijzonder drieluik ten doop gehouden: ‘Loevendie Triple Package’. Het pakket bevat allereerst compositietechnieken van Loevendie in boekvorm. Deze uitgave is vormgegeven als een vraaggesprek tussen Gerard van Wolferen en Theo Loevendie. Eveneens in het geheel zit het ‘Loeboek’, een soort ‘Loevendie Real Book’, met daarin de partituren van veertig jazzcomposities. De cd ‘Grounds’ completeert de uitgave en bevat elf composities gespeeld door Loevendie en The Wellingtonians.


Eivind Aarset 4-tet - Phantasmagoria, or A Different Kind of Journey

CD-RECENSIE 

Eivind Aarset 4-tet - Phantasmagoria, or A Different Kind of Journey
bezetting: Eivind Aarset gitaar, elektronica, edits; Wetle Holte drums, percussion, metallofoon, drumprogrammering, mellotron, orgel; Erland Dahlen drums, percussie, logdrum, vibrafoon, drumprogrammering; Audun Erlien basgitaar, casio synth. Gastbijdragen: Arve Henriksen trompet; Jan Bang samples; John Derek Bishop field recordings & treatments
uitgebracht: september 2021
label: Jazzland Recordings
aantal stukken: 9
tijdsduur: 61’46
website: eivindaarset.com - jazzlandrec.com
door: Mathijs van den Berg


De Noorse gitarist Eivind Aarset was ooit begeesterd door de hardrock van Deep Purple en Black Sabbath. Jimmy Hendrix was zijn grote held. Hij speelde een tijdlang in een heavy metal band. Een vreemd idee als je denkt aan verstilde, dromerige albums als ‘Dream Logic’ (ECM, 2015) en ‘Snow Catches On Her Eyelashes’ (Jazzland Recordings, 2020). Op ‘Phantasmagoria, or A Different Kind of Journey’, de ondertitel doet al zoiets vermoeden, grijpt Aarset terug op oude rockinvloeden. Overigens werkt hij opnieuw met geluidskunstenaar en producer Jan Bang en speelt elektronica nog steeds een belangrijke rol.


Arthur Possing Quartet – Natural Flow

CD-RECENSIE 

Arthur Possing Quartet – Natural Flow
bezetting: Pierre-Cocq-Amann saxofoons, Thomas Mayade trompet en flugelhorn, Arthur Possing piano, Sebastian ‘Schlapbe’ Flach contrabas, Niels Engel drums
opgenomen: oktober 2020, Real World Studios, Box (UK)
uitgebracht: augustus 2021
label: Challenge Records
aantal stukken: 12
tijdsduur: 66’10
website: arthurpossing.com  - challengerecords.com
door: Cyriel Pluimakers


De Luxemburgse pianist Artur Possing debuteerde in 2018 met ‘Four Years’ (Hypnote Records), een opvallend album met bijzonder pianospel en sterke bijdragen van saxofonist Pierre-Cocq-Amann en solide spel op de contrabas van Sebastian ‘Schlapbe’ Flach. De door Challenge Records uitgebrachte opvolger ‘Natural Flow’ heeft minstens net zoveel drive als de eersteling. Als extra blazer is de uit Frankrijk afkomstige Thomas Mayade toegevoegd, die op trompet en flugelhorn de band op een viertal tracks nog een stukje extra pit geeft. Drummer is dit keer Niels Engel, een voormalige student aan het Koninklijk Conservatorium.


Enrico Rava – Edizione Speciale

CD-RECENSIE

Enrico Rava – Edizione Speciale
bezetting: Enrico Rava bugel; Francesco Bearzatti tenorsaxofoon; Francesco Diodati gitaar; Giovanni Guidi piano; Gabriele Evangelista contrabas; Enrico Morello drums
opgenomen: 16 augustus 2019, Park Den Brandt, Antwerpen
uitgebracht: 29 oktober 2021
label: ECM
aantal stukken: 8
tijdsduur: 64’14
website: enricorava.com - ecmrecords.com 
door: Georges Tonla Briquet


Het was een soort verjaardagsconcert, op 16 augustus 2019 in het Antwerpse Park Den Brandt waar festival Jazz Middelheim plaatsvond. Vier dagen nadien werd de Italiaanse trompettist Enrico Rava namelijk tachtig. Hij vergastte het publiek alvast op een heus feestje. Kortom, een ‘Edizione Speciale’.


Linda Fredriksson – Juniper

CD-RECENSIE 

Linda Fredriksson – Juniper
bezetting: Linda Fredriksson alt- en baritonsaxofoon, basklarinet, gitaar, piano, zang, rhythmic8 synthesizer; Tuomo Prättälä Fender Rhodes, moog, juno 106, prophet 8, piano; Olavi Louhivuori drums; Mikael Saastamoinen contrabas, effecten; Minna Koivisto modular synthesizer, moog, piano; Joonas Saikkonen granulator
opgenomen: augustus 2020 – februari 2021
uitgebracht: 29 oktober 2021
label: We Jazz Records
aantal stukken: 7
tijdsduur: 37’35
website: lindafredrikssonmusic.com - wejazz.fi    
door: Mathijs van den Berg


‘Juniper’ is het debuutalbum van de Finse saxofonist Linda Fredriksson, bekend van de outfits Mopo en Superposition. De muziek wijkt behoorlijk af van de rauwe directe jazzsound van deze twee groepen. ‘Juniper’ is introspectief van karakter, hoewel Fredrikssons baritonsax opnieuw stoer klinkt en het overstuurde spel in de solo’s en improvisaties nog steeds aan Pharoah Sanders of Eric Dolphy herinnert. We horen de ritmesectie van Superposition en verder onder andere Ilmilekki Quartet-toetsenist Tuomo Prättälä. Fredriksson speelt ook  gitaar, piano en synthesizer.


Joachim Caffonnette Extended – Bittersweet Times

CD-RECENSIE 

Joachim Caffonnette Extended – Bittersweet Times
bezetting: Joachim Caffonnette piano; Hermon Mehari trompet, Edouard Wallyn trombone, Quentin Manfroy alt- en basfluit, Jasen Weaver contrabas, Noam Israeli drums
opgenomen: 23 en 24 mei 2021, Flagey Studio 1, Brussel
uitgebracht: oktober 2021
label: Hypnote Records
aantal stukken: 10
tijdsduur: 55’38
website: joachimcaffonnette.com - hypnoterecords.com
door: Cyriel Pluimakers


De Belgische pianist Joachim Caffonnette bracht eerder twee zeer goed ontvangen albums uit: ‘Simplexity’ (2015) en ‘Vers L’azur Noir’ (2019). Lag in zijn laatste productie de focus op het pianotrio, nu kiest hij in ‘Bittersweet Times’ bij een aantal stukken voor een sextet bezetting. Ook dit is weer een van die vele projecten die in coronatijd tot stand zijn gekomen. Een periode die veel artiesten bezinning en inspiratie heeft opgeleverd.