CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.com

Ana Moura - Moura

CD-RECENSIE

Ana Moura - Moura
bezetting: Ana Moura zang, met o.a. Angelo Freire, Dean Parks en Pedro Suares gitaren, Dan Lutz bas, Pete Korpela percussie, Pete Kuzma hammond, Vinnie Colauta drum
sopgenomen: augustus 2015, Hollywood
uitgebracht: 2015 in Portugal, 2016 buiten Portugal
label: Universal
aantal stukken: 14
tijdsduur: 52’05
website: www.anamoura.com.pt
door: Erno Elsinga


Na het overlijden van Amália Rodrigues in 1999 gelden Cristina Branco en Mariza als de bekendste fadovertolkers buiten Portugal. Sinds enige tijd weten zij zich vergezeld door Ana Moura, in eigen land al een ster en met het uitbrengen van haar zesde album, het tweede wereldwijd, verspreidt de Portugese blues van de zesendertigjarige fadozangeres zich als een vlek over de aardbol.


VinnieVibes – Vortex

CD-RECENSIE

VinnieVibes – Vortex 
bezetting: Vincent Houdijk vibrafoon en malletkat, Floris van der Vlugt saxofoons, Aron Raams gitaar, Sven Happel basgitaar, Haye Jellema drums, gasten: Teus Nobel bugel en trompet, Rogier Telderman piano
opgenomen: 14 oktober 2015, Paradox, Tilburg
uitgebracht: 27 maart 2016
label: VinnieVibes Music
aantal stukken: 7
tijdsduur: 59:38
website: www.vinnievibes.com
door: David Cohen


‘Dit album, Vortex, is geïnspireerd door de energetische spiraal die wordt gebruikt in Vortex Healing. Sinds 2014 heb ik meerdere cursussen in Vortex Healing gevolgd, wat een wonderbaarlijke invloed had op mijn leven en mijn muziek.’


Mike del Ferro & Metropole Orkest – Italian Opera Meets Jazz

CD-RECENSIE

Mike del Ferro & Metropole Orkest – Italian Opera Meets Jazz
bezetting: Mike del Ferro piano, Metropole Orkest, Claron McFadden sopraan, Jules Buckley directie
opgenomen: 2-4 februari 2016
uitgebracht: 8 mei 2016
label: Challenge Records
aantal stukken: 12
tijdsduur: 66:43
website: mo.nl - mikedelferro.com - claronmcfadden.com 
door: David CohenEr bestaat een zekere traditie waarin jazzmusici het gangbare repertoire van standards uitbreiden met liederen en melodieën uit Italië. Neem bijvoorbeeld de versies die Italiaanse musici als Paolo Fresu en Sergio Fanni opnamen van ‘Non ti scordar di me’. Vaak lenen langzame opera-aria’s zich goed voor een jazzballade – het beluisteren waard is in dat verband Händels aria ‘Lascia ch’io panga’ in het arrangement van de Mack Goldsbury Group.


Ches Smith, Craig Taborn, Mat Maneri – The Bell

CD-RECENSIE

Ches Smith, Craig Taborn, Mat Maneri – The Bell
bezetting: Mat Maneri altviool, Craig Taborn piano, Ches Smith drums, vibrafoon en pauken
opgenomen: juni 2015, Avatar Studios, New York City
uitgebracht: mei 2016
label: ECM
aantal stukken: 8
tijdsduur: 68’11
website: www.chessmith.com - www.craigtaborn.com
door: Cyriel PluimakersNa een improvisatiesessie in New York City sloeg de vonk over tussen percussionist Ches Smith, altviolist Mat Maneri en pianist Craig Taborn. Hun eerste album, net verschenen op ECM, begint met het luiden van de bel door Smith, waarna de muziek zich langzaam opbouwt.


Van der Westen, Raams, Verploegen – A Traveller’s Tale - J.J.

CD-RECENSIE

Eric van der Westen, Aron Raams, Angelo Verploegen – A Traveller’s Tale - J.J.
bezetting: Eric van der Westen contrabas, basgitaar, zang; Aron Raams gitaren; Angelo Verploegen trompet, flugelhorn. Kim Hoorweg zang
opgenomen: januari - maart 2016, Studio Cell 4, Studio Q Point
uitgebracht: 2016
label: EWM
aantal stukken: 11
tijdsduur: 40’48
website: www.atravellerstale.nu
door: Erno Elsinga


De reisverhalen van J.J. zijn een vervolg op die van Alvin. Beiden trokken begin vorige eeuw om uiteenlopende redenen door de Verenigde Staten. Werden de belevenissen van Alvin in ‘A Traveller’s Tale’ dat in 2013 verscheen vertolkt door bassist Eric van der Westen en gitarist Aron Raams, op het recent verschenen ‘J.J.’ krijgt het duo gezelschap van trompettist Angelo Verploegen en is er een gastrol weggelegd voor zangeres Kim Hoorweg.


Jo Didderen & L’Equipe de Rêve – Happy Hour

LP-RECENSIE

Jo Didderen & L’Equipe de Rêve – Happy Hour
bezetting: Marc Huynen trompet, Tim Daemen trombone, Rob Sijben altsaxofoon, Bart Oostindie, gitaar, Simon Oslender keyboards, Jo Didderen contrabas, Jerome Cardynaals drums, Steffen Thormählen. percussie
opgenomen: 6 en 7 juli 2015, LEON’s Farm, Panningen
uitgebracht: mei 2016
label: InBetweens Records
aantal stukken: 9
tijdsduur: 45’24
website: www.inbetweens.com
door: Cyriel Pluimakers


De uit Limburg afkomstige contrabassist Jo Didderen (1966) werd bekend door zijn werk met de Mijke Loeven Band en Sprinkhuizen, Fennis & Didderen. Met dit laatste trio maakte hij ook succesvolle theatertournees met de Haagse cabaretier Sjaak Bral. Samen met Steffen Thormählen vormt hij de ritmesectie van de bekende Mo’Jones Big Band. In 2012 brengt hij zijn eerste eigen album uit ‘Songs For My Father’, een eerbetoon aan zijn in 2004 overleden vader. Jo Didderen staat bekend als een breed inzetbare contrabassist met een ouderwets stevig geluid.


Lucas van Merwijk’s Cubop City Big Band – STAR EWF LATINO

CD-RECENSIE

Lucas van Merwijk’s Cubop City Big Band – STAR EWF LATINO
bezetting: Charles Biggs, Loet van der Lee, Florian Sperzel, Joe Rivera trompet; David Rotschild, Ilja Reijngoud, Frans Cornelisse, Martin van den Berg trombone; Miguel Boelens, Floriaan Wempe, Rolf Delfos, Jasper Blom, Wouter Schueler, Gerrit Jan Binkhorst saxofoons; Marc Bischoff piano, Samuel Ruiz Aleman bas; Lucas van Merwijk drums, Juan ‘Bulu’ Viloria conga’s; Marco Toro bongo, percussie
opgenomen: 15 en 26 april 2016, Tam Tam Studio, Baarn.
uitgebracht: 2016
label: Tam Tam Records
aantal stukken: 10
tijdsduur: 62’43
website: www.lucasvanmerwijk.com
door: Cyriel Pluimakers


Jarenlang was Earth Wind & Fire, met hun muziek op het grensvlak van disco en soul, een ongeëvenaarde hitmachine. Wie kent niet hun nummers ‘September’, ‘Saturday Nite’, ‘Let’s Groove Tonight’ en ‘Fantasy’?


The Jig – Proximo Disco

CD-RECENSIE

The Jig – Proximo Disco
bezetting: Ruben Syferth, zang, Luuk Hof trompet, Jeroen van Genuchten tenorsaxofoon, Koen Schouten baritonsaxofoon, Martijn Smit gitaar, Bas Grijmans keyboards, Arry Niemantsverdriet basgitaar, Niels van Groningen drums. 
opgenomen: maart 2016, Rock Supplies, Amsterdam
uitgebracht: mei 2016
label: BMC
aantal stukken: 11
tijdsduur: 37’17
website: www.thejig.nl
door: Cyriel Pluimakers


The Jig is een zevenkoppige band uit Amsterdam die onversneden funk speelt. Het septet behoort tot de beste live-acts van dit moment en gaf concerten op heel wat belangrijke jazz- en poppodia in binnen- en buitenland.


Jan Verwey – Dreamdancing, Cool Jazz On Harmonica

CD-RECENSIE

Jan Verwey – Dreamdancing, Cool Jazz On Harmonica
bezetting: Jan Verwey chromatische mondharmonica, Johan Clement piano, Jasper Somsen contrabas
opgenomen: januari 2016, The O.A.P. Studio, Den Haag
uitgebracht: mei 2016
label: O.A.P. Records
aantal stukken: 12
tijdsduur: 61’27
website: www.janverwey.com
door: Cyriel PluimakersDe inmiddels 80-jarige Jan Verwey is een van de unieke jazzmusici die Nederland rijk is. Net zoals zijn Vlaamse collega Toots Thielemans is hij een meester op de chromatische mondharmonica, een minder voor de hand liggend jazzinstrument dat bovendien moeilijk te bespelen is. Zoekt Toots vooral de emotie op, bij Jan Verwey treffen we een iets afstandelijkere, maar zeker niet mindere, vorm van musiceren aan. Zijn nieuwste cd ‘Dreamdancing, Cool Jazz On Harmonica’ is daar het bewijs van.


Teus Nobel – Social Music

CD-RECENSIE

Teus Nobel – Social Music
bezetting: Teus Nobel trompet, flügelhorn, toetsen, percussie; Merlijn Verboom gitaar, bas, lapsteel, samples, percussie, toetsen; Rory Ronde gitaar, basgitaar, toetsen, percussie, triangel; Alexander van Popta toetsen, effecten; Tuur Moens drums, gitaar, toetsen, percussie. Gasten: Joris Roelofs basklarinet; Yannick Hiwat viool; Bram van Sambeek fagot.
uitgebracht: 24 juni 2016 
label: Flyin’ High Records
aantal stukken: 11tijdsduur: 50:24
website: www.teusnobel-music.nl
door: David Cohen


‘Social Music’ is het nieuwe album van de Nederlandse trompettist Teus Nobel, die eerder met de platen ‘Flow’ (2012) en ‘Legacy’ (2014) hoge ogen gooide in het Nederlandse jazzlandschap. Op dit laatste project werkte hij samen met (bas)gitarist en componist Merlijn Verboom, wiens werk in de filmmuziek grote invloed had op de sfeer van het album.


Snarky Puppy - Culcha Vulcha

CD-RECENSIE

Snarky Puppy - Culcha Vulcha
bezetting: Snarky Puppy Collectief o.l.v. bassist, componist Michael League
opgenomen: 29 maart 2016, Sonic Ranch Studio, Tornillo, Texas
uitgebracht: 29 april 2016
label: GroundUP Music
aantal stukken: 9
tijdsduur: 51.22 
website: www.groundupmusic.net - www.snarkypuppy.com
door: Mathilde LöfflerMet het instrumentale studioalbum ‘Culcha Vulcha’ geeft het Snarky Puppy Collectief wederom een stevig visitekaartje af. Voor de opnames van hun eerste studioalbum in acht jaar gingen de musici terug naar hun oorspronkelijke basis van instrumentale muziek. Ze trokken zich een week terug in de Sonic Ranch Studio in Tornillo (Texas) om negen originals op te nemen. Dit keer zonder camera’s en publiek, maar met alle mogelijkheden van de studio.


Michael Moore blijft verbazen

2 CD-RECENSIES
door: Cyriel Pluimakers

Michael Moore Fragile Quartet – Live in Chicago
bezetting: Michael Moore klarinet en altsaxofoon, Harmen Fraanje piano, Clemens van der Feen contrabas, Michael Vatcher drums en dulcimer
opgenomen: 19 april 2014, Constellation, Chicago
uitgebracht: mei 2016
label: Ramboy
aantal stukken: 9
tijdsduur: 74’
website: www.ramboyrecordings.comDe in de Verenigde Staten geboren en in Amsterdam woonachtige Michael Moore (1954) heeft zich ontwikkeld tot een van de toonaangevende musici van de internationale improvisatiescene. Al jarenlang maakt hij deel uit van het ICP Orchestra en met het legendarische Clusone Trio oogstte hij wereldwijde roem. Fameus ook zijn de vrije bewerkingen die hij maakte van de muziek van Bob Dylan.


Michiel Braam – Gloomy Sunday

CD-RECENSIE

Michiel Braam – Gloomy Sunday
bezetting: Michiel Braam piano
opgenomen: 9 december 2015, Opus Jazz Club, Boedapest
uitgebracht: mei 2016
label: BMC
aantal stukken: 10
tijdsduur: 43’02
website: www.michielbraam.com - www.bmcrecords.hu
door: Cyriel Pluimakers
Jarenlang stond Michiel Braam bekend als de grote muzikale vernieuwer uit Nijmegen. Met zijn Bik Bent Braam maakte hij nationaal en internationaal furore en zijn albums konden wereldwijd rekenen op lovende recensies. Omdat een groot en kostbaar orkest in deze tijden van crisis niet meer te handhaven is, besloot hij een aantal jaren geleden zich te wijden aan kleinere bezettingen. Zo werkt hij momenteel met de Flex Bent Braam, een aantal trio’s en duo’s en natuurlijk solo, zoals op zijn net verschenen cd ‘Gloomy Sunday’.


Marutyri – Inner Movements

CD-RECENSIE

Marutyri – Inner Movements
bezetting: Rik van der Ouw bassen; Ruud van Halder gitaren; Thijmen Oberink Fender Rhodes, piano, synthesizer; Maurice Slot drums; Roy Gielissen percussie; Dennis te Woerd alt- en tenorsaxofoon; Floris Windey trompetten; Yiannes Marinos trombone + strijkkwartet
opgenomen: 7-12 december 2015, Rocktown Studios Rotterdam
uitgebracht: 2016
label: Challenge Records
aantal stukken: 8
tijdsduur: 49’46
website: www.marutyri.com - www.challengerecords.com
door: Erno Elsinga


De jonge Rotterdamse band Marutyri doet in de verte denken aan het inmiddels roemruchte Snarky Puppy. Het achtkoppige collectief dat op het debuutalbum ‘Inner Movements’ aangevuld wordt door een strijkkwartet, grossiert in wendbare grooves die dankzij een standvastige ritmesectie, fonkelend koper en een vleugje elektronica in verschillende lagen wordt opgediend.


Kenny Barron en Bill Charlap houden traditie springlevend

2 CD-RECENSIES
door: Cyriel Pluimakers

Kenny Barron Trio – Book of Intuition
bezetting: Kenny Barron piano, Kiyoshi Kitagawa contrabas, Johnathan Blake drums
opgenomen: 3 en 4 juli 2015, Avatar Studios NYC
uitgebracht: mei 2016
label: Impulse
aantal stukken: 10
tijdsduur: 60’06
website: www.kennybarron.com - www.impulse-label.com
Het vermaarde Impulse label leek min of meer van de kaart verdwenen, maar is de afgelopen jaren gelukkig weer nieuw leven ingeblazen. Onlangs verschenen er twee prachtige producties van belangrijke jazzpianisten: Kenny Barron (1943) en Bill Charlap (1966).