Drie keer een modern pianotrio
3 CD-RECENSIES
door: Mathijs van den BergTeemu Kekkonen – Here/There
bezetting: Teemu Kekkonen piano; Mikael Saastamoinen
contrabas; Roope Kantonen drums
opgenomen: 20, 21 december 2021, Kallio Kuninkala Studios, Finland
uitgebracht: 16 september 2022
label: eigen beheer
aantal stukken: 8
tijdsduur: 41’03
website: teemukekkonen.com
‘Here/There’ is het debuutalbum van de in Amsterdam woonachtige Finse pianist Teemu Kekkonen. Hij wordt hierop bijgestaan door twee landgenoten. Het album bevat zeven eigen stukken en een cover. De composities zijn in een tijdspanne van tien jaar tot stand gekomen, legt Kekkonen in de hoestekst uit.
Met de vervlechting van melodie en ritme en een vertellende structuur staat de muziek stevig in de nordic jazztraditie. De composities drukken vaak een bepaalde stemming uit. Zo geeft ‘Dragonflies in July’ de lome sfeer weer van een zomeravond waarbij de piano het beeld van fladderende vlinders oproept. Titels als ‘Melancholia’ en ‘Endless Joy’ spreken voor zich.
Het geluid is warm en aangenaam. De ritmes klinken lekker open en los. Wel heeft Kekkonen veel noten nodig. Bassist Saastamoinen en drummer Kantonen stellen zich vooral dienstbaar op. De nummers leunen erg op de dynamiek. Een sympathiek album dat ook wat aan de oppervlakte blijft en inhoudelijk weinig opzien baart. Owls – Wendolins Monocle
bezetting: Simon Oberleitner piano, elektronica; David Ambrosch contrabas; Konstantin Kräutler-Horváth drums, sampling. Gasten: Herbert Walser-Breuss kornet, trompet, effecten; Veronika Morscher zang, spoken word; Klaus Haberl spoken word
uitgebracht: 18 september 2022
label: Intersections
aantal stukken: 10
tijdsduur: 58’03
website: houroftheowl.com
Het Oostenrijkse trio Owls heeft met ‘Wendelins monocle’ gekozen voor een conceptalbum. De tien stukken vertellen het verhaal van een jongeman die de wereld door een monocle bekijkt. Hierdoor kan hij de tijd stilzetten en inzoomen op de microkosmos, zonder de macrowereld daarbij overigens uit het oog te verliezen. In de gevarieerde composities probeert Owls verschillen van perceptie weer te geven.
Hiervoor hebben ze diverse gasten uitgenodigd. Op het eerste nummer duikt singer-songwriter Veronika Morscher op in een pop-achtige setting. Acteur en schrijver Klaus Haberl neemt verderop spoken word-partijen voor zijn rekening. Herbert Walser Breuss voegt melodische lijnen op trompet en kornet toe. Diens bijdragen passen mooi bij het triogeluid. Verder is er gebruikgemaakt van elektronica en samples.
Gelukkig draait het vooral om het uitstekend spelende trio: lyrisch met subtiele dynamiek en vloeiend samenspel. Een band die makkelijk kan zonder het pretentieuze concept en de vocalen die niets bijdragen aan het luistergenot.Morten Schantz Trio – Passenger
bezetting: Morten Schantz piano, elektrische piano; Morten Ankarfeldt contrabas; Janus Templeton drums. Gasten: Ayi Solomon percussie; Anders Banke fluit, klarinet; Nicolaj Henriques fagot; Anders Malta flügelhorn, trompet
opgenomen: 22-24 mei 2020, Kole Studios, Kopenhagen
uitgebracht: 16 september 2022
label: April Records
aantal stukken: 8
tijdsduur: 45’00
website: mortenschantz.com
De Deense pianist Morten Schantz is een muzikale avonturier die put uit verschillende genres, zoals pop, rock, funk en elektronica. Acht jaar na ‘Unicorn’ brengt hij weer eens een album uit met zijn pianotrio, hun derde. Op ‘Passenger’ horen we op enkele stukken gastbijdragen van percussionist Ayi Solomon (die ook op ‘Unicorn’ meespeelde) en van een drietal blazers (fluit/klarinet, flügelhorn/trompet en fagot).
De nummers zijn sterk ritmisch gedreven met vaak stevige, syncopische beats. Schantz is een echte jazzpianist die volop improviseert, maar aan de andere kant de melodie niet schuwt. De grooves pakken soms spectaculair uit met verwoestende drums en bonkige bas. Opzienbarend is ook de toevoeging van blazers op het langzaam opgebouwde ‘Pokhara’: eerst subtiel kleurend en daarna fel uithalend.
Door de nadruk op ritme en improvisatie klinkt de muziek vaak rusteloos; er zijn slechts twee langzame(re) nummers. De finesse van Solomons percussie gaat soms verloren in het krachtige geluid. Op het titelstuk, waarmee het album afsluit, keren de blazers terug. Qua sfeer wijkt het echter compleet af van het voorgaande met een popmelodie en een rechttoe-rechtaanbeat. Schantz bespeelt hierop de elektrische piano. Een album dat tot op het laatst verrast.
Teemu Kekkonen – Here/There (inloggen Spotify noodzakelijk)
Teemu Kekkonen – Here/There
Live, Amsterdam Blue Note
Owls – Wendolins Monocle (inloggen Spotify noodzakelijk)
Owls – Wendolins Monocle
(album teaser)
Morten Schantz Trio – Passenger (inloggen Spotify noodzakelijk)
Morten Schantz Trio – Passenger