The Hague Jazz failliet, geldeisers melden zich
8 nov - The Hague Jazz is op 1 november officieel failliet verklaard. Het festival dat de leegte moest opvullen nadat North Sea Jazz in 2006 Den Haag verliet, werd afgelopen zomer voor de zesde keer gehouden. Die editie kende een rommelig verloop; beveiligingsmedewerkers staakten, talloze overige medewerkers werden niet uitbetaald en Buma Stemra nam een deel van de opbrengst van de kaartverkoop ter plekke mee.
Grace Jones opende de laatste editie van The Hague Jazz.
Foto © Ron Beenen.
Festivaldirecteur Ruud Wijkniet liet in juli al weten te stoppen met The Hague Jazz dat in juni voor het eerst in het Kyocera Stadion werd gehouden en 20.000 bezoekers trok. Vanwege financieel wanbeleid liep de organisatie ernstige imagoschade op. Toch liet ADO-eigenaar Mark van der Kallen in juli weten het festival een vervolg te willen geven, maar dan zonder Wijkniet.
Nadat tal van musici, schoonmaakpersoneel, bedrijven die verantwoordelijk waren voor licht, geluid, catering en dergelijke zich al gemeld hadden voor een schadevergoeding, meldt nu ook de gemeente Den Haag zich. Wethouder De Jong (D66), die het festival tot het uiterste steunde, beraadt zich op de consequenties van dit faillissement.
Ondanks het rommelige imago van The Hague Jazz, wist het grote namen naar Den Haag te halen. Gedurende de zes edities traden onder meer Grace Jones, Josh Stone, McCoy Tyner, Joe Lovano, Allan Holdsworth, Toots Thielemans, Solomon Burke, Al Di Meola, Wayne Shorter, Miriam Makeba en Esperanza Spalding op.
Dit jaar verscheen het fotoboek ‘Jazz Leeft! 5 jaar The Hague Jazz’ van fotografen Ron Beenen en Eric van Nieuwland.
Zie ook:
- 04-07-11 Ruud Wijkniet stopt met The Hague Jazz
- 22-06-11 Deurwaarders nemen deel opbrengst The Hague Jazz mee
- 20-06-11 Gelaten sfeer op openingsdag The Hague Jazz 2011
- 21-06-11 Veel soul en funk op tweede dag The Hague Jazz
- 10-06-11 Jazz Leeft! – 5 jaar The Hague Jazz (fotoboek)
Het verbaast mij niet dat The Hague Jazz per 1 november jl. failliet is verklaard gezien de ondeskundige organisatie.
Aangezien ik destijds naast ondeskundigheid ook financieeël wangedrag vermoedde heb ik voor mijn toenmalige internet nieuwsjournaal JazzPress via de Wet Openbaarheid van Bestuur bij de Gemeente Den Haag een overzicht opgevraagd van de subsidieaanvraag en de subsidietoewijzing voor het The Hague Jazz Festival 2011.
De gemeente weigerde dit onder opgaaf van de reden,
dat deze subsidieaanvraag vertrouwelijke bedrijfsgegevens zou bevatten, althans volgens de organisator.
Het lijkt mij dus logisch, dat de gemeente volledig opdraait voor alle faillissementskosten omdat door het ontbreken
van een toetsing door onafhankelijke deskundigen - niet in de gemeenteraad voorhanden maar wel daarbuiten -
nu musici en anderen ernstige en vermijdbare schade lijden.
Overigens beloofde organisator Ruud Wijkniet mij in eerste instantie telefonisch de gevraagde gegevens via de gemeente te verstrekken, waarna hij vervolgens zijn belofte volledig brak.
Hij is dus ondeskundig, onbetrouwbaar en een warhoofd.
De gemeente en de gemeenschap zijn dus nu driedubbel gewaarschuwd.
Han Schulte
han schulte (E-mail ) - 10-11-’11 18:32