Bram Stadhouders & Nederlands Kamerkoor – Henosis
CD-RECENSIEBram Stadhouders & Nederlands Kamerkoor – Henosis
bezetting: Bram Stadhouders gitaar en elektronica; David Hoogerheide toetsen en elektronica; Onno Govaert slagwerk en percussie. Nederlands Kamerkoor, dirigent Klaas Stok
opgenomen: 6 juli 2012 op North Sea Jazz Festival Rotterdam en 3 juli 2012 in LantarenVenster Rotterdam
release: 2013
label: Buzz / Challenge Records
tracks: 9
tijd: 63.06
website: bramstadhouders.nl - nederlandskamerkoor.nl
door: Rinus van der Heijden
Een vol jaar werkte gitarist/componist Bram Stadhouders aan een compositie die uiteindelijk ‘Henosis’ zou gaan heten. Henosis is het oud-Griekse woord voor eenheid en dat is een element dat Bram Stadhouders vanaf het begin voor ogen stond. Want de man die is gelouterd in de wereld van improvisatiemuziek – ook al is hij pas 26 jaar – wilde nieuwe werelden betreden, eenheid smeden tussen totaal verschillende muzikale stijlen. Zijn uiteindelijke ‘Henosis’ werd dan ook een samenwerkingsproject tussen zijn eigen trio en het beroemde Nederlands Kamerkoor.
Met ‘Henosis’ schept Bram Stadhouders een zelf bedachte, imaginaire wereld. Daar heeft hij een jaar over kunnen nadenken, schetsen hoe die wereld er uiteindelijk moest uitzien, hem bevolken met zelf ontworpen muziek, gebracht door gitaar, toetsen, slagwerk en koorklanken. Tijdens het North Sea Jazz Festival 2012 ging ‘Henosis’ in première en nu is de weergave ervan, voornamelijk geregistreerd tijdens dat North Sea Festival, op een gelijknamige cd vastgelegd.
‘Henosis’ is een symfonisch werk geworden, waarin de fantasiewereld van Bram Stadhouders een belangrijke rol speelt. Vrijwel alle negen stukken van de suite hebben denkbeeldige namen als ‘Viktipak’, ‘Vegtum’, ‘Donnext’ en ‘Ralfeska’. Maar ook de taal waarvan het Nederlands Kamerkoor zich bedient is een imaginaire. De woorden die de koorleden zingen, bestaan slechts uit klinkers als ‘e’, ‘o’, ‘a’, ‘u’. En die woorden zijn even zelfbedacht als de meeste compositietitels.
Het Nederlands Kamerkoor en de keyboards en elektronica van David Hoogerheide vormen een enorm klanklandschap, dat telkens van vorm verandert. Bram Stadhouders vertoefde de afgelopen jaren nogal eens in het gezelschap van musici uit Noorwegen. Het land bezocht hij ook meermalen. De wijdheid van dat land, de eenzaamheid en uitgestrektheid hebben hem zeker geïnspireerd tijdens het componeren. Sfeer is daardoor een belangrijk bestanddeel van ‘Henosis’. Een sfeer die het karakter draagt van Pink Floyd’s ‘Cirrus Minor’, maar dan met de toets van Bram Stadhouders.
Boven het telkens verschuivende klanklandschap zweven de gitaarklanken en elektronica van de leider/componist. Soms zijn zijn gitaarpassages ijl, een andere keer corresponderen zij met het machtige slagwerk van Onno Govaert. Maar altijd houdt die gitaar de muzikale wereld onder zich, op vastberaden wijze in bedwang.
‘Henosis’ heeft soms wat weg van de grote muziekprojecten van Philip Glass, zoals ‘Koonanisqatsi’, ‘Monsters of Grace’, maar vooral ‘Einstein on the Beach’. De grilligheid, onvoorspelbaarheid en schitterende balans tussen ritmes en melodieën die deze opera-achtige werken kenmerken, sluipen ook door ‘Henosis’. Daarmee wordt het werk naar een hoog niveau getild en neemt het al meteen een vooraanstaande plaats in in het hedendaagse muziekgewest.
Dat impliceert wel, dat je ‘Henosis’ niet zomaar kunt consumeren. Bij de eerste keer luisteren lijkt het of Bram Stadhouders er niet in is geslaagd evenwicht te creëren tussen zijn op jazz gestoelde trio en de klassiek aandoende bijdrage van het Nederlands Kamerkoor. Maar als je er goed voor gaat zitten, of je draait de cd vaker, dan valt alles op zijn plaats. En raak je ervan overtuigd, dat deze symbiose geen betere titel kan verdienen dan ‘Henosis’.
- Bram Stadhouders & Nederlands Kamerkoor zijn te zien op 9 november tijdens festival November Music in Den Bosch.
Bram Stadhouders Trio & Nederlands Kamerkoor - Henosis
Volledig concert, North Sea Jazz Festival 2012