'George Jazzcafé' laat gouden tijden Arnhem herleven
BOEKdoor: Erno Elsinga
George Jazzcafé. Een Arnhemse Legende
auteur: Peter Bierhaus en vormgever Kees de Bruijn
uitgever: Uitgeverij Parkstad
formaat: 215 x 280 mm, hardcover
pagina’s: 128
uitgegeven: november 2024
website: uitgeverijparkstraat.nl
Van 1974 tot en met 1996 speelden de grootste namen uit de jazz in George Jazzcafé in Arnhem. Deze bijzondere periode uit de Nederlandse jazzgeschiedenis is nu vastgelegd in boekvorm, geschreven door Peter Bierhaus en voorzien van talloze foto’s plus een cd met opnamen van Chet Baker vanuit George Jazzcafé.
George Jazzcafé werd opgericht door de uit Paramaribo afkomstige George Inge en zijn vrouw Netty Meerzorg. In 1965 streken zij neer in Arnhem waarna ze in 1974 een rommelig pand omtoverden in een heus jazzcafé. Op dinsdagavonden kon je luisteren naar live jamsessies, op zaterdagochtend repeteerde er de lokale jazzscene. Op de zondagmiddag vonden er jazzconcerten plaats, van niet de minsten.
Grootheden
In die tijd verdrong de popmuziek de jazz waardoor veel Amerikaanse jazzmuzikanten de overtocht naar Europa maakten op zoek naar een speelplek. Onder meer door toedoen van promotor Wim Wigt vonden vele van hen de weg naar Arnhem. Op het kleine podium aan de Hoogstraat kon het gebeuren dat bezoekers oog in oog stonden met Amerikaanse grootheden als Art Blakey, Arnett Cobb, Lou Donaldson, Chet Baker, Dexter Gordon, Louis Hayes, Johnny Griffin, Billy Higgins, Art Taylor en Cedar Walton. Vaak werden ze begeleid door Nederlandse jazzartiesten onder wie contrabassist Henk Haverhoek en drummer Pierre Courbois.
Dexter Gordon in George Jazzcafé in 1975, met bassist Henk Haverhoek. Foto © Rinus Smit.
Honderden Nederlandse muzikanten traden eveneens op in het café, waaronder Misha Mengelberg, Rein de Graaff, Gijs Hendriks, Han Bennink, Hans Dulfer, Toots Thielemans, Rita Reys, Ronald Snijders, Jan Rath en Boy Raaymakers. George Jazzcafé werd de thuishaven van bebop, hardbop en andere jazzstijlen.
Herinnering
George Inge overleed in 1998, maar de herinnering aan zijn legendarisch café leeft nog steeds voort in Arnhem en verre omstreken. In het boek ‘George Jazzcafé. Een Arnhemse legende’ van schrijver Peter Bierhaus en vormgever Kees de Bruijn vertellen de familie, bezoekers, impresario’s en muzikanten - onder wie Ronald Snijders, Masha Bijlsma, Hans Dulfer en Theo Loevendie alsook Wim Wigt - over George Jazzcafé dat in hetzelfde jaar opende als Bimhuis in Amsterdam.
Het boek is rijkelijk voorzien van foto’s, veelal gemaakt door bezoekers uit die tijd. Zo zien we drummer Art Taylor begeleid door Henk Haverhoek en Rein de Graaff, Dexter Gordon, Archie Shepp, Chet Baker, Johnny Griffin (met Art Taylor en Rein de Graaff), George Coleman, fluitist Sonny Fortune, Philip Catherine, gitarist Charlie Byrd en vele, vele anderen de revue passeren.
Opnamen Chet Baker
Bijzonder is dat aan het boek een gratis cd is toegevoegd met opnamen van een concert dat Chet Baker gaf in George Jazzcafé. Het betreft een drietal nummers die voorheen enkel op een Japanse bootleg verschenen (‘Star Eyes’ uit 1990), te weten ‘Walkin’, ‘Solar’ en ‘Star Eyes’. Bij elkaar goed voor drie kwartier muziek, waarbij Baker begeleid wordt door pianist Duke Jordan en bassist Jesper Lundgaard.
Boekpresentatie en concert
Het boek ‘George Jazzcafé. Een Arnhemse Legende’ wordt op 24 november vanaf 16.00 uur gepresenteerd door auteur Peter Bierhaus en grafisch ontwerper Kees de Bruijn in het Arnhemse Rembrandt Theater. Na afloop treedt de Braziliaanse saxofonist Lucas Santana op, begeleid door Joost Patocka en Tijs Klaassen. De boekpresentatie is gratis, voor het concert zijn tickets benodigd.
Het boek is onder meer te bestellen via Uitgeverij Parkstad voor € 29,95.
Chet Baker speelt Star Eyes in George Jazzcafé in Arnhem.
28 november 1983, met Duke Jordan piano en Jesper Lundgaard bas.
Hallo Erno, wat een leuk stuk. Bedankt hiervoor! Groet van Kees de Bruijn
Kees de Bruijn (E-mail ) (URL) - 18-11-’24 21:15