Gratitude Trio – Birth
CD-RECENSIE Gratitude Trio – Birth
bezetting: Jeroen Van Herzeele tenorsaxofoon, EWI, modular synthesizer; Alfred Vilayleck basgitaar; Louis Favre drums; Michel Andina: sitar, dilruba
opgenomen: september 2021,Red H Studio, Brussel
uitgebracht: 2 september 2022
label: W.E.R.F.
aantal stukken: 7
tijdsduur: 38’31
website: gratitudetrio.com - dewerfrecords.be
door: Georges Tonla Briquet
Vijf jaar was het wachten voor een vervolg op ‘Gratitude III’ maar het loonde de moeite. Het is evenzeer een terugkeer voor tenorsaxofonist Jeroen Van Herzeele naar het W.E.R.F.-label waar hij indertijd doorbrak.
De titel ‘Birth’ kan letterlijk opgevat worden, of in de zin van ‘herboren’. Niet dat het trio opteert voor een radicale ommezwaai. Kenmerkende ankerpunten zijn gebleven maar er worden ook essentiële accenten toegevoegd. Zo completeert Van Herzeele zijn tenorsaxofoonspel met heel wat modular synths en EWI-invullingen. Dat ‘The Amazing Adventures Of Simon Simon’ van John Surman en Jack DeJohnette tot zijn favoriete platen behoort, is daar niet vreemd aan. Het gebeurt op een dusdanige manier dat het organische groepsgeluid nooit overhelt naar kunstmatige soundscapes, integendeel. De warme klank blijft overheersen.
De opname was in handen van Michel Andina (Aka Moon) en dat zegt veel. Hij levert bovendien enkel bijdragen op sitar en dilruba zoals in ‘Raven’ dat is opgebouwd rond trancedrums en EWI en in een spiritueel aura baadt à la Alice Coltrane, Pharoah Sanders en Lonnie Liston Smith. Meteen een gepaste voortzetting van ‘The True Greatness Of Spirit I & II’, terug te vinden op ‘Gratitude III’.
We horen hier bovendien de vocalen van drummer Louis Favre, net als in het mijmerende ‘Embracing Life’ waarvan het rustgevende cocon opengebarsten wordt door een wervelende saxsolo. Een verrassingstechniek die als rode draad doorheen het album loopt. Openingstrack ‘Birth’ bijvoorbeeld is gehuld in spacy nevelen zoals Tangerine Dream die indertijd creëerden. Aan de hand van een crescendo opbouw gevoed door drumbeats, bezwerende bas en een tollende sax breekt het trio door deze barrière. Het daaropvolgende ‘Fire’ is dan weer een portie staccato funk ergens te situeren tussen Aka Moon en Defunkt en vormt een rechtstreekse link met Van Herzeele zijn groep Greetings From Mercury. Nog meer dergelijk ontwrichtende ritmen horen we in ‘Dancing In The Storm’.
Eindigen doen ze met ‘Into The Core’ waarbij ze de luisteraar wederom onderdompelen in kosmische nevelgordijnen, inclusief harmoniumklanken. Een sterk staaltje van een in laagjes opgebouwde structuur met samples en sequencer. We hebben zo een vermoeden dat dit alles live nog heftiger en kleurrijker uitgerold wordt. Organisators weten bij deze wat te doen.
Een en ander gebeurde in samenwerking met het collectief Koa uit Montpellier in Frankrijk dat een eigen festival organiseert. Uitgebracht op vinyl met illustratie van Maël G. Lagadec (Esinam, Orchetra Nationale de la Luna, Julien Tassin).
- Beluister dit album via Bandcamp.
Beluisteren via Spotify, inloggen noodzakelijk.
Birth.
Prachtig dank jullie wel
Yolanda Klooster (E-mail ) - 14-12-’22 11:40