Drie smaken vocale jazz: Kiki Manders, Simone Honijk, Susana Raya
3 CD-RECENSIESdoor: Erno Elsinga
Susana Raya debuteert met 'Wind Rose'.
Foto © Valentin Gamiz.
Het valt voor zangeressen die zich wagen aan het genre jazz niet mee om boven het maaiveld uit te steken. Wie zich aan standards waagt kan het op voorhand schudden en wie met zelfgeschreven composities de boer op gaat verdrinkt vaak in de poel der gelijkmatigheid. Het aantal nieuwkomers dat zich aandient is groot en vooral de avontuurlijke jazzpodia zijn terughoudend in het boeken van (aanstormend) vocaal talent. In dit artikel bespreken we de albums van Kiki Manders, Simone Honijk en Susana Raya.
Kiki Manders – Love is yours is mine
bezetting: Kiki Manders zang, piano, Rhodes, composities; Attila Mühl gitaar; Jonathan Ihlenfeld Cuniado bas; Bodek Janke drums, percussie
uitgebracht: 2016
label: Unit Records
aantal stukken: 10
tijdsduur: 43’13
website: www.kikimanders.com
De Limburgse Kiki Manders (1983) studeerde in Nederland en New York, woont in Berlijn en zong bij Maarten Ornsteins ensemble DASH!. Voor haar debuutalbum ‘Love is yours is mine’ dat ze in Duitsland opnam, nam ze alle composities en arrangementen voor haar rekening.
Zingend in het Venloos, Engels en Frans komt ‘Love is yours is mine’ pas laat op gang. Manders heeft weliswaar een loepzuivere stem maar kan deze niet bevrijden uit de veelal gelijkmatige composities die nogal statisch en bedacht aandoen. Halverwege het album komt er leven in de brouwerij met het sfeervolle meerstemmige ‘Particles’ en ‘Avec le Temps’ dat Manders met veel karakter over het voetlicht brengt. Het pittige en mysterieuze ‘Mystery of the in between’ beklijft onmiddellijk en de fluisterzachte afsluiter ‘Alles begint met ut hert’ maakt nieuwsgierig naar wat Manders nog meer te bieden heeft, al is dat aan de late kant. Manders heeft een expressieve beloftevolle stem, maar in haar composities valt nog veel te winnen.
Kiki Manders album preview
Simone Honijk – From this moment on
bezetting: Simone Honijk zang; Dirk Balthaus piano; Thomas Winter Anderson contrabas; Niek van Wiggen drums; Ellister van der Molen trompet, flugelhorn
uitgebracht: 18 maart 2017
label: eigen beheer
aantal stukken: 11
tijdsduur: 48’19
website: www.simonehonijk.com
Simone Honijk (1962) richt zich op de traditionele jazz. Eerder bracht ze al een album met pianist Bert van den Brink uit met werken van Bill Evans en had ze met ‘Sings the Duke’ een programma rondom de composities van Duke Ellington. Ze studeerde af aan het Conservatorium van Amsterdam (2005) en volgde lessen bij onder meer Greetje Kauffeld en Deborah J. Carter.
Honijk is een laatbloeier maar klinkt evenals haar begeleiders gepokt en gemazeld in het jazzrepertoire. Naast werken van Gershwin, Porter, Kirkland en Fischer biedt het album een handvol composities van pianist Dirk Balthaus, contrabassist Thomas Winter Anderson en Honijk. Heerlijk spel van Balthaus ligt ten grondslag aan de organische begeleiding van het trio, met een gastrol voor trompettiste Ellister van der Molen die met haar solo’s extra dynamiek aanbrengt in de ontspannen uitgevoerde songs. Honijk knijpt in het hoog wat haar stem een dissonant randje geeft, timed heel natuurlijk en komt vooral in het midden en laag goed uit de verf. Een fijn album voor liefhebbers van traditionele jazz, niet in de laatste plaats vanwege de uitstekende en goed op elkaar ingespeelde muzikanten die Honijk om zich heen wist te verzamelen. Susana Raya – Wind Rose
bezetting: Susana Raya zang, gitaar; Clifford Carter piano; Leo Amuedo gitaar; Ira Coleman contrabas; Cyro Baptista percussie. Gast: Steve Swallow contrabas
uitgebracht: 12 december 2016
label: eigen beheer
aantal stukken: 10
tijdsduur: 45’43
website: www.susanarayamusic.com
Dat zangeres, gitariste en componiste Susana Raya (1976) tot nu toe onder de radar is gebleven mag een klein wonder heten. Internationaal won de in Amsterdam woonachtige Spaanse al tal van prijzen en collega-muzikanten prijzen haar de hemel in. Haar debuutalbum ‘Wind Rose’ nam ze in New York op met gerenommeerde muzikanten als Ira Coleman en Cyra Baptista (Sting, Paul Simon, Herbie Hancock) en ook Steve Swallow speelt een nummer mee.
Geïnspireerd door onder meer Chet Baker, Elis Regina en Eva Cassidy doet de veelal akoestische muziek van Raya enigszins denken aan Norah Jones, maar ook Joni Mitchell komt om de hoek kijken. Zwoele popmuziek met een jazzy randje, trekken de integere stukken dromerig wiegend voorbij. De subtiele begeleiding van gitaar, bas en percussie is kernachtig, Raya’s stem gevoelige en puur waardoor een aangenaam intieme sfeer ontstaat. Naast eigen werk nam Raya een Spaanstalige versie van Joni Mitchell’s ‘All I Want’ op en bewerkte ze ‘The Wind’ van pianist Russell Freeman (1926 – 2002). Prachtig is Raya’s ‘Earth’, vol verwijzingen naar Mitchell. Samengevat is ‘Wind Rose’ een bijzonder creatief brouwsel, sfeervol en luisterrijk waarbij Raya’s innemende stem je niet snel los laat.
In Nederland is Raya te vinden op de kleinere podia (onder meer in duo met Jeroen Vierdag), maar deze dame verdient beslist een groter bereik.
Wind Rose Tour
Susana Raya - Ave de Paso