Meeting Point - Quintessence
CD-RECENSIEMeeting Point - Quintessence
bezetting: Eric Alexander; tenorsaxofoon, Jim Rotondi; trompet, flügelhorn, Andrei Kondakov; piano, Dmitri Kolesnik; bas, Lenny White; drums
opgenomen: 19 september 2008
release: 2009
label: Challenge Records Int.
tracks: 8
tijd: 58.28
websites: www.ericalexanderjazz.com - www.challenge.nl
door: Mischa Beckers
New York is zo’n typisch meeting point waar muzikanten uit diverse landen en delen van Amerika inspiratie op doen, samen musiceren en van elkaar leren in de wereld van jazz. In de band Meeting Point ontmoeten twee van oorsprong Russen drie Amerikanen. In grote lijnen groepeerde Dmitri Kolesnik, die op aanraden van Ron Carter naar Amerika verhuisde, daarmee de muzikanten met wie hij zijn eerste twee albums opnam.
Alle vijf de muzikanten droegen composities voor het album aan al tekende pianist Andrei Kondakov voor de meeste daarvan. Het leidde tot een mix van onder meer swing, postbop, ballads en wat exotischere jazz. Karakteristiek is het sterke uptempo openingsnummer `Secret mission`. De solide spelende ritmesectie Lenny White en Dmitri Kolesnik jagen de blazers heerlijk op.
Invloeden steekt men niet onder stoelen of banken. In `Spoonful of honey` klinkt Hancock’s `Cantaloupe island` door en het stuk krijgt een laid-back maar funky uitvoering. `Uno Dos Adios` is geïnspireerd op Gil Evans’ `Blues for Pablo`. Subtiel vloeien hier de piano en blazersarrangementen in elkaar.
Tenorsaxofonist Eric Alexander en trompettist Jim Rotondi kunnen bopachtige lijnen er in moordend tempo uitpersen maar net zo goed ingetogen lyrische tonen neerzetten zoals in de ballad `Night city`. Kondakov gaat nog breder, wervelt met tegendraadse ritmiek door `Secret mission` heen en stookt het vuur in `Spoonful of honey` op door in zijn solo, akkoorden breed uit te laten waaieren.
Op dit album geen `typische Russische stukken` van Kolesnik en Kondakov en op Amerikaanse leest geschoeide composities van de anderen. De heren namen elk hun eigen ingredienten mee en mengden die tot een soort grote stad jazz. Niet vernieuwend. Wel een sterk collectief van gedreven muzikanten.