Jazz at the Concertgebouw
2 CD-RECENSIESGerry Mulligan- Western Reunion
tijd: 77:25
label: Muziek Centrum Nederland
website: www.gerrymulligan.com - www.muziekcentrumnederland.nl
door: Mischa Andriessen
Muziek Centrum Nederland is de nieuwe overkoepelende muziekorganisatie waarin onder meer het jazzarchief is opgegaan. Gelukkig blijft het niet bij archiveren, maar worden vondsten ook met het publiek gedeeld. Eerder al verscheen een cd met opnamen uit 1955 van het Chet Baker Quartet in het Concertgebouw, dewelke alleen al bijzonder was omdat pianist Dick Twardzik die kort daarop in Parijs aan een overdosis overleed, daarop te horen is. Inmiddels is er ook een tweede (Mulligan) en een derde deel (Johnson) verschenen en het einde is hopelijk nog niet in zicht. De opnamen van Mulligan dateren uit 1956, die van Johnson uit ’57 wat het vermoeden sterkt dat de archivaris gewoon bij het begin begonnen is.
Er worden nog steeds jazzconcerten in het Concertgebouw gegeven. Niet tot ieders genoegen, omdat menigeen niet geheel ten onrechte meent dat de ambiance van de machtige concertzaal zich niet perfect voor jazzoptredens leent. Memorabele concerten zijn er desondanks zeker wel gegeven. Dankzij de foto’s van Ed van der Elsken ‘herinneren’ ook veel liefhebbers die er niet bij zijn geweest zich het optreden van Lionel Hampton, die wegens opruiing van het publiek door de politie van het podium werd gehaald.
De prachtige foto’s van Van der Elsken die de hoes van ‘What’s New’ sieren, laten zien dat het er daar veel beschaafder aan toeging. Datzelfde geldt voor de niet minder mooie foto’s van Eddy Posthuma de Boer op de hoes van ‘Western Reunion’ en in beide gevallen voor de muziek die denkelijk met het oor van toen en zeker met dat van nu, heel beschaafd klinkt.
Mulligan trad aan met een sextet waarin ventieltrombonist Bob Brookmeyer en tenorsaxofonist Zoot Sims de bekendste namen zijn. Sfeervolle west coast jazz die soepel of zelfs losjes wordt gespeeld in een opvallend ontspannen setting. Mulligan en zijn mannen hebben zich die zevende april 1956 hoorbaar goed vermaakt, en het publiek daarbij, dat spreekt. J.J. Johnson – What’s New
tijd: 63:20
label: Muziek Centrum Nederland
website: www.muziekcentrumnederland.nl
Niet minder fraai zijn de opnamen van het concert dat het J.J. Johnson Quintet op 17 augustus 1957 gaf. Johnson had vier geweldige muzikanten aan zijn zijde: Tommy Flanagan (p), Wilbur Little (b), Elvin Jones (d) en degene die de meeste indruk maakt, de Belgische saxofonist en fluitist Bobby Jaspar. In een mooi uitgebalanceerde set met klassiekers uit het American Songbook én de bebop catalogus wordt uiterst precies en smaakvol gemusiceerd. Er zijn veel ‘features’. Johnson etaleert zich volop in het titelnummer, Flanagan mag los in ‘Relaxing at Camarillo’ waarin de blazers niet meedoen, Jaspar krijgt een keer op sax en een keer op fluit alle ruimte.
Je moet een archivaris niet haasten, maar deze beide cd’s maken meer dan nieuwsgierig naar wat zich nog ter ontdekking en afstoffing in de archiefkelders bevindt.
Deze recensie verscheen eerder in het Vlaamse jazztijdschrift Jazzmozaïek.