Het nieuwste van het nieuwste: tango is ook jazz
COLUMNdoor: Rinus van der Heijden
Mijke Loeven leidt de paneldiscussie ‘Welke jazzmedia hebben de toekomst’ tijdens de Jazzdag 2012. Foto © Eddy Westveer.
Tango is jazz. En pop ook. En rock en metal. Frans Bauer en Corrie Konings (nog) niet. Maar die zouden er - als dat zo uitkomt - ook onder kunnen vallen. Dat vindt Rob Overman, artistiek directeur van de Brava Group, die sinds gistermiddag Djazz.tv in de ether brengt. Hij deed zijn uitspraken tijdens de paneldiscussie ‘Welke jazzmedia hebben de toekomst’ op de Jazzdag 2012 in Rotterdam.
Er werd wat afgekletst tijdens deze als mini-conferentie bedoelde panelbijeenkomst. Naast Overman zat Jan Willem Klein Willink, directeur van Arrow Jazz FM. Die maakte duidelijk dat zijn zender er vooral is voor ondernemingen als Volvo, die er lekker kunnen adverteren voor een op maat gesneden luisterconcept. En ja, zijn zender heette niet voor niets Arrow JAZZ. Jazzmuziek, dat is wat de klok slaat bij Arrow Jazz. Zegt Klein Willink, die evenals Overman glashard beweert dat jazz enorm in de lift zit. Tja, daarom zijn vrijwel alle jazzclubs opgeheven, is jazz praktisch van (serieuze) radio en tv verdwenen, sneuvelen er elk jaar gerespecteerde jazzfestivals en ging onlangs het nieuwe initiatief Jazzin’ The Hague van Peter Beets al voor aanvang kopje onder, omdat er nauwelijks kaarten werden verkocht.
We gaan op deze plek niet opnieuw de discussie aan wat jazz eigenlijk is. Maar wat jazz níet is, maakt Arrow Jazz FM 24 uur per dag duidelijk en te vrezen valt dat Djazz.tv met een artistiek directeur die tango ook maar even onder de vleugels van de jazz onderbrengt, weinig meer toevoegt dan Arrow Jazz FM.
Natuurlijk heeft tangolegende Astor Piazzolla in bepaalde composities lijntjes uit liggen naar jazz. Zoals Dmitri Sjostakovitsj dat in zijn ‘Jazzsuites’ ook had en recenter, het Renaissancegezelschap Cappella Pratensis op de laatste twee cd’s van Paul van Kemenade eveneens. Maar wie zal het in zijn hoofd halen om Piazzolla, Sjostakovitsj en Cappella Pratensis als jazzvertegenwoordigers te omschrijven? Waarschijnlijk Overman en Klein Willink.
Rob Overman haastte zich ook nog te melden, dat de programmering van het gloednieuwe Djazz.tv in de voetsporen treedt van het North Sea Jazz Festival. Kijk, dan heb je wat! Dat het zwaartepunt van dit evenement al lang ligt bij pop en aanverwante stijlen maakt niet uit: als North Sea zegt dat het jazz is, dan is het jazz.
Zoals jaren geleden soul, funk, latin en wereldmuziek bij festivals binnenslopen en aanvankelijk ook als zodanig werden geafficheerd, is het inmiddels onder aanvoering van het North Sea Jazz Festival zo ver gekomen, dat deze muzieksoorten ook onder jazzmuziek worden gerangschikt. Lekker makkelijk en het bekt goed: souljazz, funkjazz, latinjazz, urban jazz. Dat er bijvoorbeeld jazzfunk in de ware zin van het woord bestaat zoals die van Stanley Clarke, Alphonse Mouzon, Marcus Miller én natuurlijk Miles Davis, wéten die organisatoren waarschijnlijk niet eens meer. Het zijn dezelfden die ooit Jamie Cullum, Norah Jones en Wouter Hamel tot de nieuwe jazzgeneratie uitriepen. En zie wat er van hen is terecht gekomen: ze draaien machteloos rondjes in het vale popcircuit.
De Jazzdag valt uiteen in twee onderdelen: een conferentieprogramma en een festivalprogramma. De conferenties zijn een initiatief van Buma Cultuur, een gerespecteerde instelling die echter tijdens de Jazzdag 2012 de richting kwijt leek te zijn. In het panel ‘Welke jazzmedia hebben de toekomst’ waren drie vertegenwoordigers van radio en tv en een hoofdredacteur van een jazztijdschrift uitgenodigd. De media die werkelijk de toekomst hebben, webmagazines en weblogs die over jazz schrijven, zaten niet aan tafel en kwamen niet eens ter sprake. Nee, de Jazzdag was er vooral om het product jazz aan de man te brengen. Jazz moet worden verkocht en hoe die jazz er dus uitziet of klinkt, maakt niets uit. Dáárom wordt soul en funk nu dus ook onder jazz geschaard, want die twee termen klinken gezelliger dan het kale woord jazz, dat in zijn bestaan al zoveel ketelherrie heeft voortgebracht.
Bij het panel ‘Het businessmodel voor jazz in het theater- en popcircuit’ was het van hetzelfde laken een pak. Al werd daar heel wat genuanceerder gesproken en had panelvoorzitter Alexander Beets heel gerichte vragen. De belangrijkste vraag echter die door het panel behandeld had moeten worden, kwam niet aan bod: ‘Valt er voor jazzmusici nog wat te verdienen bij deze podiumcircuits?’ Wellicht onbewust gaf panellid Ide Koffeman, programmeur bij Het Patronaat in Haarlem eerder al een antwoord: “Jazzbandjes moeten tevreden zijn met tweehonderd euro gage.”
Het is zeer waarschijnlijk dat jazzmusici van dit soort beloningen wis en waarachtig op de hoogte zijn. Bij het panel van Alexander Beets c.s. waren er nauwelijks jazzuitvoerders in de zaal, evenmin trouwens als bij de rest van het conferentieprogramma. Schrijvers over jazz schitterden ook al door afwezigheid en programmeurs waren ook op een handje te tellen. Maar goed, de Jazzdag wordt dan ook ‘verkocht’ als ‘het grootste jazznetwerkevenement van Nederland’. En netwerken, dat is vooral voorbehouden aan de mannen in de strakke pakken. En die waren er volop. Jammer dat zij inmiddels ook bepalen hoe mensen naar jazz moeten luisteren of erover moeten lezen.
Bij de Jazzdag 2013 zou het raadzaam zijn dat er tóch nog eens wordt gedebatteerd over wat jazz nu eigenlijk is. Dat hoeft maar kort te duren. Zo kan worden voorkomen dat de pulp die zenders als Arrow Jazz FM de ether inslingeren en jazztijdschriften waarvan de inhoud voor hoogstens vijftien procent over jazz gaat, wat vaker hun grote mond houden. Waardoor er ook ruimte komt voor jazz zoals die wordt gemaakt aan de basis: op zoek naar nieuwe vormen, nieuwe geluiden, nieuwe samenwerkingsverbanden, nieuwe uitvoerders. Met nauwelijks geld, met alleen dat hele kleine beetje dat nodig is om nieuwe kunst te maken. Dan zullen er heel wat minder euro’s in de zakken van voormelde pakkenfreaks verdwijnen. En krijgen we weer een zuiver beeld op het fenomeen jazz.
pffff... wat een vage column is dit met onwaarheden en opgeklopte verhalen. Ik zat zelf in het publiek bij de mediaconferentie.
Zo heet als omschreven werd de soep niet gegeten. Metal bij jazz behorende? Ik heb het niet gehoord uit de mond van Rob Overman.
De vraag wat is jazz speelde ook niet bij het panel en het publiek. Slechts bij een enkeling uit het publiek.
Overigens kwamen de weblogs/magazines wel degelijk met naam en toenaam ter sprake. En was het oa. Rob Overman die op zeer heldere wijze de meerwaarde hiervan beschreef (mensen hebben behoefte aan meningen/ zelf meningen kunnen geven op muziek).
Weinig journalistieke, maar zure column. Jammer dit.
Peter (E-mail ) - 23-06-’12 21:50
Er valt natuurlijk altijd wat te discussiëren over de programmering van Arrow Jazz, het kersverse Djazz.tv, de keuzes van programmeurs, en wat nou wel en niet onder de noemer jazz valt, maar bij afwezigheid van zenders die zich 100% richten op "echte jazz" (niet dat we het ooit over die definitie allemaal eens worden) zijn we voorlopig beter af MET deze zenders dan zonder. Net zoals dat we, ondanks de frustratie van alle Nederlandse jazzgroepen (en hun publiek) die er elk jaar weer niet aan bod komen, beter af zijn MET het North Sea Jazz Festival, MET de Jazzdag etc, dan zonder. Uiteindelijk genereert het allemaal toch aandacht voor onze tak van sport. Doet u mij maar 1x Djazz.tv in het pakket van UPC, dank u.
Mark Zandveld (E-mail ) (URL) - 24-06-’12 13:46
Ben het in alle opzichten met Rinus eens. Het is al sinds vele jaren dat alle mogelijke populaire muziekuitingen gerangschikt worden onder jazz. Tango, salsa, soul, singer-songwriter, enfin noem maar op.
Gelukkig was ik wat later op de middag van de jazzdag aanwezig en heb daarom maar 1 "conferentie" meegemaakt. Tenenkrommend! Met op de achtergrond de muziek van de Kilima Hawaians werd bijv. de boute uitspraak gedaan dat "wereldmuziek net zo'n grote rol speelt en belangrijk is als de jazz". Terwijl nota bene de subsidie voor de meeste podia die nog iets aan jazz doen giga wordt gedecimeerd.
Nou de jazz is als muziekstroming inderdaad zeer belangrijk doch kent slechts een zeer klein publiek. Daarentegen tiert de wereldmuziek welig en is voor een groot publiek zeer goed te pruimen: veelal feestmuziek en lekker dansbaar, vandaar.
Het enige wat de jazzdag is, is een netwerkfestijn met veel geleuter weggespoeld met drank.
jacques los (E-mail ) - 25-06-’12 10:03
Ach, wat de commercie jazz noemt en wat de liefhebbers jazz noemen zullen toch wel twee werelden blijven, ook al zijn er veranderingenen en mengvormen bijgekomen. Het is een verandering van betekenis van het woord jazz omdat het gewicht via de commercie groter is dan het aantal jazz-liefhebbers. Straks krijg je een improjazzfestival en een souljazzfestival. Of welke woorden er dan voor nodig zijn om verschillen in muziek aan te geven. Iets een andere naam geven (iets jazz noemen, al of niet uit hip verkoopbaar idee) wil niet zeggen dat het publiek dan ook met de inhoud mee gaat (opeens van impromuziek gaat houden).
Tamme (E-mail ) - 26-06-’12 12:44
Kort door de bocht: Weet je er geen naam voor: Just call it Jazz!!! Jazz is de afvalbak van alle muziekstijlen aan het worden.
Tony - 02-07-’12 15:47