Vinsent Planjer – Warm to the Touch CD-RECENSIE Planjer vroeg voor dit project, dat ruim twee jaar in beslag nam, verschillende topmusici uit de wereld van de jazz en de klassieke muziek. Hij daagde hen uit nieuwe klanken te vinden en een gedeelte te improviseren. Dat laatste was niet iedereen gewend. Iedereen moest acteren op de top van zijn kunnen. Planjer putte inspiratie uit verschillende genres: van jazz en pop tot klassiek en wereldmuziek. CD-presentatie:
Vinsent Planjer – Warm to the Touch
bezetting: Vinsent Planjer drums, percussie, slagwerk; Liza Ferschtman viool; Dominic Seldis contrabas; Benjamin Glorieux cello; Celia García-García piano; Hermine Deurloo mondharmonica; Tatiana Koleva marimba; Teus Nobel trompet; Ties Mellema sopraansaxofoon; Remy van Kesteren harp; Tony Overwater contrabas; Rembrandt Frerichs piano
opgenomen: december 2020 – januari 2023, MCO studio 2, Hilversum
uitgebracht: 19 april 2024
label: Kepera Records / Challenge Records
aantal stukken: 8
tijdsduur: 56’28
website: tonalitymusic.nl - challengerecords.com
door: Mathijs van den Berg
Slagwerker Vinsent Planjer, vooral bekend van het Rembrandt Frerichs Trio, heeft wat te bewijzen. Althans dat vindt hij zelf, getuige zijn begeleidende tekst bij zijn nieuwe album ‘Warm to the Touch’. Percussie wordt volgens hem maar al te vaak gezien als een begeleidend instrument. Om aan te tonen dat slagwerk gelijkwaardig is aan andere instrumenten nam hij voor dit album acht stukken in kleine bezetting op: steeds percussie met één of twee melodie-instrumenten. In de duo- en triostukken onderzoekt Planjer alle expressiemogelijkheden van zijn gevarieerde drumkit.
Verschillende sferen en emoties
Door de uiteenlopende bezettingen en inspiratiebronnen horen we verschillende sferen. De percussie-instrumenten klinken ook esthetisch en de melodie-instrumenten regelmatig ritmisch. De nummers roepen uiteenlopende emoties op. Zo klinkt ‘The Hilltop’ krachtig en optimistisch met stuwende ritmes, waarin slagwerk, contrabas (Dominic Seldis) en cello (Benjamin Glorieux) soms gelijk opgaan. Chinese gong en een marimba-melodie zijn lichte accenten. ‘Tantalus’ geeft met dramatische percussie en dissonante pianoakkoorden (Celia García-García) woede weer. ‘Escape from Wonderland’ klinkt bevreemdend met prachtig, smekend vioolwerk van Liza Ferschtman en lichte percussie. Je hoort Alice wanhopig heen en weer tippelen.
Narratief
De muziek heeft over het algemeen een narratief karakter. Door de mondharmonica doemt in ‘The Western Lands’ het ruige landschap voor je ogen op. Het stuk geeft Hermine Deurloo de kans de basharmonica uit te proberen, met indrukwekkend resultaat. De combinatie basharmonica en donkere drums roept associaties op met psychedelische seventies rock. Een heel ander verhaal is ‘Rolling for the Crown’, dat Planjer baseerde op muziek van Amerikaanse drumcorpsen – een guilty pleasure, zegt hij – die je bijvoorbeeld hoort bij American Football-wedstrijden. Wie anders was hiervoor het meest geschikt als partner dan trompettist Teus Nobel die deel uitmaakte van het Orkest Koninklijke Luchtmacht? Planjer speelt snare drum, Tatiana Koleva marimba. Na een strak begin barst het drietal uit in een spetterende improvisatie.
Oosters, klassiek, wereldmuziek
Wie Planjer volgt weet dat hij zich altijd graag laat inspireren door oosterse muziek. Op ‘Unearthed’ is dat Perzische klassieke muziek, waarin de combinatie van een solo-instrument en percussie gangbaar is. Planjer speelt op dit nummer de Perzische Tombak. Hij verwerkt echter ook invloeden uit de westerse klassieke muziek (Messiaen). De sopraansaxofoon van Ties Mellema is ruimtelijk met een mooie, glasheldere klank. In het tweede deel gaan saxofoon en percussie vederlicht dansend samen op. Zo beleef je op dit avontuurlijke album het ene na het andere hoogtepunt.
Het op wereldmuziek geïnspireerde, flink swingende ‘Loyalty to the Tribe’ kent een sensationele bijdrage van harpist Remy van Kesteren, die adembenemende notenreeksen uit zijn instrument tovert. Hierbij wordt hij onverstoorbaar begeleid door bassist Tony Overwater met wie Planjer in het Rembrandt Frerichs Trio al heel lang samenspeelt. Later in het stuk komt Overwater zelf met een virtuoze improvisatie. De lange samenwerking met pianist Rembrandt Frerichs resulteert in ‘Even Closer’ in een subliem, grotendeels geïmproviseerd nummer. Planjer heeft met dit ijzersterke album zijn punt gemaakt.
Beluister dit album via Spotify, inloggen noodzakelijk.
Vinsent Planjer maakte bij elk nummer een filmpje die te vinden zijn op YouTube. Hier zien we Planjer met Hermine Deurloo in 'The Western Lands' en met Liza Ferschtman in 'Escape From Wonderland'.
9 juni: Amsterdam, Splendor
Boycot
© Jazzenzo 2010