Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Robert Rook Quartet - Tribute to Jochem

CD-RECENSIE

Robert Rook Quartet - Tribute to Jochem
bezetting: Robert Rook, piano; Thomas Winther Andersen,
contrabas; Victor de Boo, drums; Rob Armus, tenorsaxofoon
opgenomen: maart, september 2009
release: februari 2011
label: Ultimate Jazz
tracks: cd 1: 7; cd 2: 6
tijd: cd 1: 57:24; cd 2: 44:53
websites: www.robertrook.nl - www.myspace.com/robertrook
door: Jan Jasper TamboerAls pianist Robert Rook binnenwandelt bij het café waar wekelijks jazzsessies plaatsvinden, loopt hij rechtstreeks naar de bar en bestelt twee bier tegelijk. Hij neemt plaats aan een onbezet tafeltje, staart voor zich uit en drinkt de glazen een voor een geconcentreerd leeg. Het optreden dat volgt op elektrische piano, is wederom een van de hoogtepunten van het periodieke, muzikale gebeuren.

Op de hoes van zijn nieuwe album 'Tribute to Jochem' is Rook te zien tegen de achtergrond van zijn geliefde New York. Hij verbleef daar een half jaar voor studie en optredens. De opnamen van deze laatste dubbel-cd dateren echter van voor die tijd en vonden plaats in Arnhem. De nummers zijn alle geschreven door de pianist of door bassist Thomas Winther Andersen, die al jaren samenwerken, op afsluiter 'Impressions' van John Coltrane na.

De muziek op 'Tribute to Jochem' is sterk verankerd in de traditie. Waar begin jaren zestig freejazz en avant-garde een scheidslijn trokken, heeft Rook de draad van modale jazz en bop opgepakt. De nummers op dit album zouden zomaar standards in de jazzgeschiedenis kunnen zijn, daarvoor hebben ze voldoende kwalitiet en tijdloosheid en trekken ze de lijn geloofwaardig door. Tempo's van de stukken variëren en brengen hun eigen sfeer mee, een slepende blues en dromerige ballad ontbreken niet.

Utrechter Rook is een pianist van internationale klasse. Zijn timing, notenkeus, gevoel voor harmonie, zijn levendigheid en verbeeldingskracht, het steekt allemaal ver boven de middelmaat uit. In zijn begeleidende partijen doet hij meer dan alleen de gaten opvullen, hij bouwt structuren van verfijnde architectuur, terwijl bij zijn solo's logica en gevoel lijken samen te smelten. In zijn kwartet heeft hij zich omringd met zeer muzikale collega's die hem vertrouwd zijn en in wiens gezelschap hij prima gedijt.

Voor wie van akoestische, ambachtelijke, maar wel degelijk ook beweeglijke en avontuurlijke jazz houdt, is 'Tribute to Jochem' van het Robert Rook Quartet een uitstekend album om mee kennis te maken. Het bevat rijke arrangementen en improvisaties, die nog jaren meekunnen, los van mode of trends. Rook gaat zijn eigen gang en schrijft zijn eigen historie, zij het in een beproefd perspectief. Zijn talent is groot en verloochent zich niet.


© Jazzenzo 2010