Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Komeda Project - Crazy Girl

CD-RECENSIE

Komeda Project - Crazy Girl
bezetting: Russ Johnson; trompet, flugelhorn, Krzysztof Medyna; tenor- en sopraansax, Andrzei Winnicki; piano, Michael Bates; bas, David Anthony;
drums
opgenomen: 22-11-2005 & 25-01-2006
release: 2006
label: WM Records
tracks: 9
tijd: 61.56
website: www.komedaproject.com
door: Mischa Andriessen

Eerlijk is het leven niet. Na het succes van “Nóz w Wodzie” (Een mes in het water) leek er voor regisseur Roman Polanski en pianist/componist Krzysztof Komeda  in de Verenigde Staten een gouden toekomst in het verschiet te liggen. Het lot schikte echter ten dele anders.

1969 bleek een rampjaar waarin Sharon Tate de hoogzwangere vrouw van Polanski samen met een drietal bekenden op een beestachtige manier door de bende van Charles Manson werd afgeslacht. Datzelfde jaar overleed Krzysztof Komeda aan de gevolgen van een auto-ongeluk.  Behalve als componist van filmmuziek was de bij zijn overlijden pas achtendertigjarige  Komeda bekend als leider van een jazzkwintet, waarin onder meer Tomasz Stanko speelde.

Diezelfde Stanko bracht eind jaren negentig al de cd “Litania“ uit waarop hij met gerenommeerde muzikanten als Terje Rypdal, Bobo Stenson en Jon Christensen Komeda’s muziek vertolkte. Een aantal van Komeda’s bekendste stukken zoals “Sleep safe and warm” (het themanummer van de film “Rosemary’s baby”) staan ook op “Crazy girl”, de cd die het Pools, Amerikaans, Canadese Komeda Project heeft opgenomen.

“Crazy girl” bewijst opnieuw het bijzondere talent van Komeda voor het combineren van pakkende, haast lieflijke melodieën met een dreigende ondertoon. Dat maakt de muziek perfect om films te ondersteunen, maar zij blijft ook moeiteloos op eigen kracht overeind. Swingende, golvende ritmes en ijzersterke want na een keer horen onvergetelijke melodieën. De vijf muzikanten van het Komeda Project hebben gekozen voor een iets krachtiger benadering dan Stanko, die vooral Komeda’s lyrische kant benadrukt, maar beide doen optimaal recht aan het grote talent van Komeda dat zo tragisch tot zwijgen werd gebracht.


© Jazzenzo 2010