Kora Jazz Trio brengt aangename mix van mandinka en jazz
CONCERTRECENSIE. Rasa Utrecht, Kora Jazz Trio, 24 februari 2008
beeld: © website Kora Jazz Trio
door: Mischa Andriessen
Het Kora Jazz Trio bestaat uit musici uit Senegal en Guinee. De opvallende bezetting met piano, percussie, zang en natuurlijk de kora maakt meteen duidelijk dat deze groep een brug probeert te slaan tussen traditionele West-Afrikaanse muziek, in dit geval mandinka, en jazz, voornamelijk bebop en ouderwetse swing. Deze mix is in meerdere opzichten verrassend.
Kora Jazz Trio: Djeli Moussa Diawara, Abdoulaye Diabaté en Moussa Cissoko
De groep speelt ingetogen, soms zelfs op het verstilde af. In de muziek vormen repeterende ritmische en melodische patronen de kern waarbij de solo’s, hoe virtuoos die soms ook worden uitgevoerd, eerder variaties op het thema zijn. Erg opzwepend is die muziek meestal niet; de twee dames die bij het tweede nummer dachten met dansen te kunnen gaan beginnen, waren bij het volgende stuk al weer gaan zitten. Percussionist Moussa Cissoko legt onder elk nummer een hypnotiserende beat, die hij doorgaans zo consequent volhoudt dat er maar weinig dynamiek ontstaat. Het gebruik van percussie in plaats van drums leidt sowieso tot een tamelijk ondiep groepsgeluid. Iets dat ten dele een gevolg is van de bezetting. De kora heeft nu eenmaal een zachtere klank dan piano en slagwerk waardoor die musici zeer beheerst moeten spelen.
Het is muziek die je mee kan voeren, door die pulserende samenwerking van ritme en melodie die daardoor in verte iets van minimal music heeft, maar ook muziek die kan gaan kabbelen, aangenaam blijft, maar de aandacht laat verslappen. Voor de pauze gebeurde dat beide, hetgeen ten dele kwam door de plichtmatige opstelling van de muzikanten die maar weinig echt met elkaar in gesprek kwamen. In die zin bleef de invloed van jazz beperkt tot de akkoorden van de pianist en een enkel themaatje.
Na de pauze veranderde dat snel. De groep schroefde het tempo een, twee tandjes op en dat had ogenblikkelijk effect. Cissoko gaf een wervelende solo, liep het publiek meeklappen en meteen werd het warmer in de zaal. Een donkere jongen kwam het podium opgerend en begon spectaculair te dansen, waarna de twee dames en later nog meer zijn voorbeeld volgden. Ook een meisje van een jaar of vijf kwam de trap af naar beneden, waarna dezelfde jongen haar op het toneel dansles gaf.
Het aangename, publieksvriendelijke is maar een kant van het Kora Jazz Trio, het is wel de kant die in Rasa het meest en best over het voetlicht kwam. Dat de groep ook heel spannende muziek kan maken en de ongewone combinatie van instrumenten volledig te gelde maken, bewees het trio eigenlijk pas volop in de toegift toen alles wat deze groep bijzonder maakt, werd ingezet. Op dat moment was er dan ook geen houden meer aan.
- Kora Jazz Trio website