Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Gretchen Parlato – In a dream

CD-RECENSIE

Gretchen Parlato – In a dream
bezetting: Gretchen Parlato; zang, percussie, Lionel Loueke; gitaar, zang, Aaron Parks; piano, Fender Rhodes; orgel, klokkenspel, synthesizer, Derrick Hodge; bas, elektrische bas, Kendrick Scott; drums, percussie
opgenomen: 16 september, 17,18 december 2008
release: 2009
label: Obliqsound
tracks: 10
tijd: 46:52
websites: www.obliqsound.com - www.gretchenparlato.com
door: Mischa Andriessen

Zangeres Gretchen Parlato kreeg bij het opnemen van haar debuut-cd hulp van vier meer dan bekwame musici uit de stal van Terence Blanchard.  Parlato heeft dan ook al heel wat op haar palmares staan. Ze won de prestigieuze Monk-Competitie en zong al op talloze albums mee.

Dat de zangeres al zo ongeveer haar hele leven met muziek bezig is, bewijzen twee gebruikte samples waarop Parlato als tweejarige meezingt met nummers van Herbie Hancock en Wayne Shorter. De natuurlijke ontwapenende kwaliteit die ze als peuter had, heeft Parlato nog steeds. Haar manier van zingen klinkt volstrekt vanzelfsprekend juist omdat die zo eigenzinnig is. Parlato zingt klein en zacht, niet zozeer haar stemgeluid is warm als wel hoe ze zingt. Die geheel eigen timing. Haar interpretaties van composities van bijvoorbeeld Stevie Wonder, Robert Glasper, Duke Ellington en de al genoemde Hancock en Shorter komen daardoor fris en eigen over. Ze worden gespeeld zonder veel opsmuk maar met het juiste gevoel en een uitgebalanceerd groepsgeluid. Dat Parlato ook zonder Blanchards klasbakken kan neerzetten, bewees ze op North Sea. Donderdag 11 november staat ze in het Bimhuis met weer een andere band, maar zichzelf neemt ze altijd en overal mee naartoe.


© Jazzenzo 2010