Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Avishai Cohen doet wat hij wil: zingen

INTERVIEW
door: Rosa Groen
Rosa Groen sprak op het North Sea Jaz Festival kort met Avishai Cohen over  zijn nieuwe passie: zingen. Foto © Jos L. KnaepenDe bassist heeft een kenmerkende mimiek wanneer hij speelt. Hij beweegt zijn mond alsof hij blind wil zoenen, of begeleid al pratend zijn basspel. Avishai Cohen heeft een nieuwe dimensie aan zijn muziek toegevoegd: zang. Op North Sea Jazz trad hij op met zijn nieuwe band, waarmee hij ook zijn laatste album Aurora opnam. Na twaalf jaar in New York te hebben gewoond, is Cohen terug in Israël. Daarvandaan doet hij tournees, de komende tijd vooral in Frankrijk.

De lange tijd in New York heeft bassist Avishai Cohen naar eigen zeggen gevormd. De omslag naar zang in combinatie met bas is het eindpunt van een emotionele reis geweest. „Het leek onmogelijk om te zingen.”

Wat bracht je op het idee om te gaan zingen?
„Mijn moeder zingt Sefardische liederen. De essentie van zingen is meditatie, dichter bij jezelf komen. Ik had behoefte aan meer emotionele lading in mijn muziek. Zingen begon een grote uitdaging te worden. Ik wil nooit op een plek blijven waar het te comfortabel is. Het duurde even, maar toen ik het uiteindelijk ging doen, heeft het een enorme verandering in mijn leven teweeggebracht.”

In welk opzicht heeft zingen je leven veranderd?
„Ik durf meer, ook al blijft zingen heel eng. Voor een concert ben ik nerveuzer dan eerst. Het voelt anders. Mijn muziek heeft door het zingen een beetje meer betekenis. Bovendien heb ik nu meer respect voor zangers. Zingen zit in iedereen, maar om het naar buiten te brengen is iets anders, het lijkt in de eerste plaats onmogelijk.”

 "De essentie van zingen is meditatie, dichter bij jezelf komen."

Brengt het zingen je dichter bij je wortels?
„Zingen is een soort meditatie, het helpt bij het loslaten van spanning. Het brengt me dichter bij mezelf. Zingen is voor mij het einde van een emotionele reis geweest. Ik denk niet dat zingen me dichter bij mijn Israëlische wortels heeft gebracht. Die zijn gebleven wat ze waren. Mijn muziek blijft beïnvloed door Israel, Mediterrane muziek en New York.”

Je zingt met zangeres Karen Malka op de nieuwe cd Aurora. Hoe ben je aan haar gekomen?
„Ik heb lang gezocht naar een goede tweede stem. Ik ben heel kieskeurig en had de zoektocht bijna opgegeven, totdat een collega mij het nummer van Karen Malka gaf. Toen ik haar stem aan de telefoon hoorde, wist ik direct dat zij het zou worden. Haar stem is warm.”

Hoe reageerden je bandgenoten op je nieuwe rol als zanger?
„Ze begrepen alleen één kant ervan. Mijn collega’s beseften dat het een grote stap was voor mij. Het was niet voor allen makkelijk te verteren, omdat het zo’n exposure is. Een uitstalling van kunsten.”

Ben je trots?
„Ik kies ervoor om trots te zijn. Op het delen van muziek met andere mensen, op mijn moed. Maar ook op zwaktes, angsten en spijt. Ik probeer trots te zijn op de dingen waar ik niet trots op ben. Op het uiten van zwakte en pijn. Het zingen helpt me daarbij. Ik geloof in talenten en gaven.”


© Jazzenzo 2010