Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Gilad Atzmon & The Orient House Ensemble - Refuge

CD-RECENSIE

Gilad Atzmon & The Orient House Ensemble - Refuge
bezetting: Gilad Atzmon; alt-, sopraansax, klarinet, elektronica, shabbaabeh fluit, piccolo, zang, Frank Harrison; piano, Fender Rhodes, elektronica, farfisa orgel, Juno 6, harmonium, Yaron Stavi; contrabass, elektrische bas, Asaf Sirkis; drums. Gast; Paul Jayasinha; trompet
release: 2007
label: Enja
tracks: 9
tijd: 55.05
websites: www.gilad.co.uk - www.enjarecords.com
myspace: www.myspace.com/orienthouse
door: Mischa Andriessen

Gilad Atzmon is een Israëlische saxofonist die zijn carrière ooit bij Ian Dury’s roemruchte backing band The Blockheads begon. De sinds 1994 in Engeland wonende Atzmon  is bepaald niet wars van politieke statements. Zo publiceerde hij op zijn website verschillende teksten die hem veel commentaar opleverden en werd hij door zijn samenwerking met Palestijnse muzikanten door sommigen in Israël als afvallige beschouwd. Op “Refuge” speelt politiek overigens maar zijdelings een rol.

Atzmon is iemand die veel tegelijkertijd wil en doet. Veel verschillende stijlen en volksmuzikale invloeden verwerkt hij in zijn muziek die daardoor een breed spectrum bestrijkt; van oosters aandoende ballads tot fusion. Als blazer is Atzmon gezegend met een indrukwekkende techniek, maar hij is niet iemand met een direct herkenbaar geluid. Hij past zijn sound bij de compositie aan. Daardoor is “Refuge” een rijkelijk gevarieerde plaat geworden met een paar zwakkere, maar vooral veel sterke nummers. Het kwartet balanceert nu en dan op de rand van kitsch, maar het durft zich uit te spreken en ook zijn gevoelige kant te tonen. Daarmee is “Refuge” allesbehalve kleurloos en alledaags.


© Jazzenzo 2010