Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Michiel Borstlap - Eldorado

CD-RECENSIE

Michiel Borstlap - Eldorado
bezetting: Michiel Borstlap – Nordstade 88 synthesizer, Wurlitzer, vocals; Reinder van Zalk – elektronica; Boudewijn Lucas - bas. Edsilia Rombley, Xenia Meijer – vocals; Piet Jan de Bel – banjo, gitaar; Sanne van Hek – trompet, en anderen
opgenomen: 2007
release: 2008
label: Gramercy Park Music
tracks: 14
tijd: 61:36
website: www.michielborstlap.com
door: Erno Elsinga

Aan Eldorado sleutelde Michiel Borstlap anderhalf jaar. Het resultaat is een loungeachtige funky plaat met invloeden uit de begintijden van de fusion; een mix van jazz en rock zoals die eind jaren zestig gebracht werd door muzikanten als Herbie Hancock en Chick Corea.

Eldorado is vooral ook een samenwerkingsproject met producer Reinder van Zalk, maker van onder meer reclamemuziek. Verder verlenen leden van Borstlaps groep Elektron medewerking aan het album en zorgen zangeres Edsilia Rombley – in ‘My Old Piano’ - en mezzosopraan Xenia Meijer - in het opera-achtige ‘The Music We Are’ - voor de broodnodige afwisseling. Broodnodig omdat de beats uit de elektronicakastjes van Van Zalk, hoe opzwepend soms ten spijt, dominant eentonig en statisch zijn. Alsof het de muziek, die veel pretentie in zich herbergt, bewust tegenwerkt.

Vuurwerk komt hoofdzakelijk van Borstlap zelf. Uit zijn Nordstade 88 synthesizer tovert hij meermaals een prachtig pianogeluid en toont hij de improvisatietechnieken als geen ander te beheersen. Alleen daarom al is het album de moeite waard al zijn de composities niet meer dan een gladde optelsom van stijlen, zonder al te veel inhoud.


© Jazzenzo 2010