Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Heinz Sauer - The Journey

CD-RECENSIE

Heinz Sauer - The Journey
bezetting: Heinz Sauer; tenor- en sopraansax. Diverse gasten o.a. Albert Mangelsdorff; trombone, Bob Degen; piano, Michael Wollny; piano
release: 2008
label: ACT
tracks: 15
tijd: 70.31
website: www.actmusic.com
door: Mischa Andriessen

Ter gelegenheid van de vijfenzeventigste verjaardag van de Duitse saxofonist Heinz Sauer brengt ACT een verzamel-cd op de markt met een mooie selectie uit Sauers oeuvre. Van de energieke vrije jazz met het Albert Mangeldorff Quintet tot een gloedvolle vertolking van Prince’ “Nothing compares with you” met de jonge pianist Michael Wollny.

Doordat zoveel mogelijk kanten van Sauers carrière belicht worden, is de verscheidenheid aan stijlen en bezettingen groot, misschien zelfs te groot. Door alle diversiteit heen, blijft Sauers grote kracht als solist echter moeiteloos overeind. Met veel valse lucht en een schurend bijna kermend geluid weet hij een diepe emotionaliteit in zijn spel te leggen die de luisteraar onmiddellijk met authentiek en diep doorvoeld associeert. In het vorig jaar opnieuw met Michael Wollny opgenomen “Variations on Redford”, het meest recente werk dat op deze cd staat, is dat niet minder geworden. Sterker nog het verhaal wordt alleen maar krachtiger.


© Jazzenzo 2010