Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Eric Vloeimans Gatecrash– Hyper

CD-RECENSIE

Eric Vloeimans Gatecrash– Hyper
bezetting: Eric Vloeimans; trompet, effecten, Jeroen van Vliet; Fender Rhodes, keyboards, Gulli Gudmundsson; contrabas, elektrische bas, effecten, Jasper van Hulten; drums
opgenomen: 2 december 2006, Live in Lantaren Venster Rotterdam
release: 2008
label: Challenge Jazz
tracks: 7
tijd: 51.58
websites: www.ericvloeimans.com - www.challengerecords.nl
door: Mischa Beckers

De CD Gatecrashin (2007) bevat zeven bij elkaar passende nummers van de twee uur live muziek die Eric Vloeimans met zijn band Gatecrash op twee december 2006 opnam in het Lantaren/Venster theater in Rotterdam. Op Hyper staan nog eens zeven nummers van die set.

Het ‘meer van hetzelfde’  gevaar ligt dus op de loer. Natuurlijk zijn de effecten op trompet niet verrassend meer maar de nummers voegen qua sfeer en invulling stuk voor stuk iets toe aan wat al op Gatecrashin’ staat. Vloeimans’ krachtige en melancholieke geluid staat als een huis maar op Hyper heeft Jeroen van Vliet ook een zeer prominente rol. Hij zoekt grenzen in extatische solo’s zoals in Magnolia en het nummer Hyper of ondersteunt met prachtige klankbeelden.

De manier waarop de band speelt met dynamiek – nu eens opzwepend en met stevige climaxen, dan weer fluisterzacht – en de wijze waarop thema’s en partijen in elkaar overvloeien laat zien hoe zeer deze muzikanten elkaar aanvoelen en aanvullen.


© Jazzenzo 2010