Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Nieuwe albums Ken Vandermark: Beat Reader en Broken Music

2 CD-RECENSIES

Vandermark 5 - Beat reader
bezetting: Ken Vandermark; baritonsax, klarinetten, Dave Rempis; alt- en tenorsax, Tim Daisy; drums, Kent Kessler; bas, Fred Lonberg-Holm; cello en elektronica
opgenomen: 19-20 december 2006
release: 2008
label: Atavistic
tracks: 8
tijd: 69.26
website: www.kenvandermark.com - www.atavistic.com
door: Mischa Andriessen

De productiviteit van Ken Vandermark is legendarisch. Net als zijn inzet. Hij is een onvoorstelbaar energiek muzikant die er altijd vol in gaat. Vandermark is daarnaast een typische exponent van de experimentele jazzscene waarin met graagte en overgave wisselende bezettingen en stijlen worden uitgeprobeerd.

Vandermark 5 is een van zijn langstlopende projecten; twaalf jaar en veertien cd’s. “Beat reader” is een evenwichtige, soms zelfs lyrische plaat geworden. Zowel Vandermark als Rempis kunnen stevig tekeer gaan, maar hier zoeken ze het toch vooral in gedragen, melodische lijnen die worden uitgediept. Lonberg-Holm zorgt met omzwervingen op cello vaak voor een spannend vervreemdend effect. Samen met Kessler spant hij bovendien soms samen om de band flink opjutten. De vijf spelen over het algemeen echter niet op hun allersnelst en allerwoest waardoor er veel rust en diepte in de muziek zit. Sterke plaat.


Fire Room - Broken Music
bezetting: Ken Vandermark; tenor- en baritonsax, Paal Nilssen-Love; drums, Lasse Marhaug; electronica
opgenomen: 5-6 juni 2005
release: 2008
label: Atavistic
tracks: 7
tijd: 52.49
websites: www.atavistic.com - www.kenvandermark.com - www.paalnilssen-love.com - www.lassemarhaug.no


Fire Room is een nieuw project. Het al jaren bestaande duo Ken Vandermark/ Paal Nilssen-Love is voor de gelegenheid uitgebreid met de Noorse noisepionier Lasse Marhaug. Vandermark en Marhaug speelden vorig jaar al samen op het experimentele Fire in the City evenement in het Utrecht SJU-Jazzpodium. Toen leek Marhaug de nodige moeite te hebben om de vrije improvisaties van de jazzmusici bij te benen.

Op “Broken music” speelt dat probleem minder. Toch duikt er in sommige nummers een zekere houterigheid op alsof het samenspel tussen de drie niet helemaal vloeiend loopt. Dat kan natuurlijk ook de bedoeling zijn. De titel “Broken music” verraadt al dat het trio met opzet ontregelt en afbreekt wat het zelf opbouwt. Dat levert zeker sterke momenten op, maar muzikaal gezien is het soms wat eendimensionaal wat de drie brengen, zeker als het tempo wordt opgevoerd. “Beat reader” is van deze twee nieuwe Vandermark releases daarom duidelijk de betere.


© Jazzenzo 2010