Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

AutorYno - Pastrami Bagel Social Club

CD-RECENSIE

AutorYno - Pastrami Bagel Social Club
bezetting: David Konopnicki: fret- en fretloze gitaren, Bertrand Delorme: bas, Cyril Grimaud: drums. Gasten: Loïc Audureau: accordeon, Florent Mery: klarinet
opgenomen: 2010
release: 2010
label: Tzadik / Challenge
tracks: 8
tijd: 48:24
website: www.myspace.com/autoryno - www.tzadik.com
door: Erno Elsinga


Het gaat er stevig aan toe, op het Tzadik-debuutalbum van AutorYno, een project van de Franse gitarist David Konopnicki. Afkomstig uit de Parijse alternatieve rockscène, mengt het trio op scherpe wijze klezmer met opwindende rock, met de vrijheid die punkrockers geheel eigen is.

Toch is het geen structuurloze geluidswal die AutorYno de luisteraar voorschotelt. Integendeel. De 28-jarige Konopnicki, beïnvloed door de joodse muziektraditie, studeerde in zijn vroege jeugd viool, en vertaalt die kennis nu naar zijn fretloze elektrische gitaar. Daardoor wordt het barstensvolle energieke massieve gitaargeluid voorzien van messcherpe randjes, waarbij power en melodie op fantasievolle wijze hand in hand gaan. Bassist Bertrand Delorme en slagwerker Cyril Grimaud houden het stevige groepsgeluid op simpele wijze heel open, waardoor de gitaristische hoogstandjes van Konopnicki volop tot zijn recht komen.

Op een enkele traditional na, bevat het door John Zorn geproduceerde album ‘Pastrami Bagel Social Club’ door het trio gezamenlijk geschreven composities. Jeugdige energie heeft daarbij de overhand, maar aan een doordachte diepgang is geen gebrek. Daardoor is ‘Pastrami Bagel Social Club’ tot de laatste noot een spannend muzikaal avontuur, niet in de laatste plaats omdat Konopnicki’s aanstekelijke gitaarspel zich niet laat vergelijken. AutorYno is een overtuigend vertegenwoordiger van de New Jewish Rock Music.

AutorYno speelde in 2010 onder meer op het Dutch Fretless Guitar Festival in Den Haag.

AutorYno
David Konopnicki, Bertrand Delorme, Cyril Grimaud
Mei 2010


© Jazzenzo 2010