Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Sam Barsh – I forgot what you taught me

CD-RECENSIE

Sam Barsh – I forgot what you taught me
bezetting: Sam Barsh, piano, keyboards, melodica; Tim Collins, vibrafoon; Ari Folman-Cohen, elektrische bas; Jaimeo Brown, drums
opgenomen: 2008, The Bunker Studio, New York
release: 2008
label: Razdaz Recordz
tracks: 13
tijd: 48:34
websites: www.barshmusic.com - www.razdazrecordz.com
myspace: www.myspace.com/sambarsh,
door: Jan Jasper Tamboer

Toetsenist Sam Barsh vond het de hoogste tijd om op eigen benen te staan. Maakte hij tot voor kort deel uit van het Avishai Cohen Trio, inmiddels heeft hij zijn solodebuutalbum ‘I forgot what you taught me’. Deze titel is kennelijk ironisch bedoeld, want dat Barsh een hoop heeft opgestoken als muzikant en componist is wel duidelijk.

De muziek op dit album dringt zich niet erg op de voorgrond. Het spel is verzorgd en stijlvol, de plaat ademt een warme sfeer en de productie is in orde. Toch, urgentie ontbreekt. Barsh hoeft niet de hele tijd als een dolleman over de toetsen te razen, maar een beetje meer leven in de brouwerij zou de plaat beslist goed hebben gedaan.

Sommige nummers hebben de structuur van een popliedje, inclusief brug. Andere nummers zijn niet meer dan schetsen, de meeste zijn uitgewerkte composities met hier en daar improvisaties. De melodieën zijn voornamelijk simpel, een enkele is erg aanstekelijk, zoals die van ‘Plans Change’, dat misschien wel om die reden een reprise krijgt aan het eind van de plaat.

‘Jew Hefner’ en ook andere tracks hebben een volledig ambient sfeer. In ‘Between dead and alive’ toont Barsh zijn niet geringe kunnen op de melodica. Jammer dat hij het instrument niet vaker bespeelt, het brengt kleur in de muziek. ‘Rainy day loop’ heeft een ritme waar frictie in lijkt te zitten, spannend. Vibrafonist Tim Collins mag niet mopperen, hij krijgt van Barsh een van de weinige solo’s toebedeeld, en terecht want hij maakt van ‘Harriet Nyborg’ een sprankelend feestje, een hoogtepunt van de cd.


© Jazzenzo 2010