Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Yannick Rieu – Saint Gervais

CD-RECENSIE

Yannick Rieu – Saint Gervais
bezetting : Yannick Rieu, tenorsax; Nicolas Rageau, bas; Philippe Soirat, drums
opgenomen: live in 7 Lézards in Parijs, december 2006
release: 2007
label: Justin Time / Challenge
tracks: 6
tijd: 58.10
websites: www.justin-time.com - www.yannickrieu.com
door: Jan BolL’histoire se répète na ongeveer weer 20 jaar met de live cd Saint Gervais met een trio tenorsax -bas-drum. Dit achtste album van Yannick Rieu als bandleider schrijft al meteen geschiedenis in de rij van niet de minste tenoristen die met bas en drum fantastische live opnamen maakten.

Zijn illustere voorgangers zijn Sonny Rollins en Joe Henderson met hun trio’s in de Village Vanguard, in respectievelijk 1957 en 1985. De VV-opnamen van zowel Rollins als van Henderson zijn landmarks in de post-bop periode en in hun carrières in het bijzonder. Voor Henderson was het live-album, met als eigenlijke titel State Of The Tenor, een soort come back na een succesvol begin bij Blue Note in de jaren ’60 en na de lastige jaren ’70 toen jazz het aflegde tegen popmuziek en cross over bewegingen.

Het is van de Canadese saxofonist Rieu niet precies na te gaan, maar tijdens deze opnamen in club 7 Lézards aan de Rue de Rosiers in het 4e arrondissement in Parijs was hij ongeveer midden 40, zowat dezelfde wat rijpere leeftijd als Joe Henderson toen had. Misschien toeval, maar de kwaliteit van het album Saint-Gervais evenaart dan ook de topkwaliteit van het album State Of The Tenor. Ongetwijfeld hebben de opnamen van Henderson als inspiratiebron gediend voor Rieu, zoals die op zijn beurt vast wel geïnspireerd was door Rollins. Wie weet wat of wie zich over 20 jaar aandient als opvolger van Yannick Rieu. Voorlopig in ieder geval eerst maar genieten van deze prima cd.


© Jazzenzo 2010