Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Norbert Stein Pata Generators – Direct Speech

CD-RECENSIE

Norbert Stein Pata Generators – Direct Speech
bezetting: Norbert Stein, tenorsaxofoon; Michael Heupel, fluiten; Matthias Muche, trombone; Sebastian Gramss, contrabas; Christoph Haberer, drums
opgenomen: februari 2008
release: 2008 
label: Pata Music
tracks: 11
tijd: 69.35
website: www.patamusic.de
myspace: www.myspace.com/norbertstein
door: Jan Jasper Tamboer

Norbert Stein is een veelzijdig man. Behalve saxofonist, bandleider en componist is hij zakenman. Hij heeft zijn eigen platenlabel onder de naam Pata Music waar hij al zijn opnames heeft ondergebracht, zoals werk van verschillende ensembles waaraan hij deelneemt, alle met Pata in de naam. Pata staat voor een wetenschappelijke benadering die verder kijkt dan de zichtbare werkelijkheid en afwijkt van de gangbare logica. Conform deze methode geeft Stein bij elk nummer van zijn nieuwe album ‘Direct Speech’ een toelichting in het cd-boekje. Bij hem geen l’art pour l’art.

Het is niet allemaal vreselijk vernieuwend wat Stein en de zijnen presenteren, maar het klinkt niettemin fris, nieuw en energiek. De heren musiceren op het scherp van de snede. Complexe ritmes, ongebruikelijke maatsoorten, fanfareachtige melodieën, humor, dissonanten, tempowisselingen en ontsporingen, het komt allemaal aan bod. Associaties met het Willem Breuker Kollektief dienen zich aan. Maar Stein heeft karakter genoeg om zijn eigen geluid te scheppen. Dat geluid is vol, krachtig en sexy.

Er heerst een drukte van belang op het album, een saxofonist, een trombonist, een fluitist, een bassist en een drummer mogen zich van de bandleider allemaal als solist opstellen en die ruimte nemen ze ook, soms alle vijf tegelijk. Dat vergt wel veel van de luisteraar. De drummer is dikwijls onstuimig, hij deelt rake klappen uit, vaak vol op de bekkens, de bassist jaagt zichzelf en zijn maten op. De cd kent nauwelijks een rustpunt en dat zou hij juist heel goed kunnen gebruiken. Het is enerverend om naar Steins composities te luisteren, vervelen doen ze niet, vermoeien wel. Toch een prima plaat.


© Jazzenzo 2010