Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Soft Machine Legacy – Live Adventures

CD-RECENSIE

Soft Machine Legacy – Live Adventures
bezetting: John Etheridge gitaar; Theo Travis tenorsaxofoon en fluit; Roy Babbington basgitaar; John Marshall slagwerk
opgenomen: oktober 2009 in Posthof Linz, Oostenrijk en The Village in Habach, Duitsland
release: 2010
label: Moonjune Records
tracks: 9
tijd: 58.16
website: www.johnetheridge.com/softmachinelegacy - www.moonjune.com
door: Rinus van der Heijden


Het is altijd een dubbeltje op zijn kant als over hun top zijnde (pop)groepen na – soms tientallen – jaren zichzelf weer waardig vinden om de podia te betreden. Soft Machine Legacy wist echter dit risico te ontlopen en bracht het alleszins aanvaarde album ‘Live Adventures’ uit.

Soft Machine Legacy is de voortzetting van de legendarische groep The Soft Machine (later Soft Machine), die in de jaren zestig en zeventig een voortrekkersrol vervulde in de Engelse muziekscene. De groep bracht aanvankelijk een dwarse mengeling van vooruitstrevende popmuziek, jazz en in die tijd sterk opkomende psychedelische muziek. De kern van het kwartet werd gevormd door toetsenist Mike Ratledge en zanger/slagwerker Robert Wyatt. De eerste albums van de groep – ‘The Soft Machine’, ‘Volume II’, ‘Third’ en ‘Fourth’ – zijn mijlpalen en al heel lang ware collector’s items. Bij het achtste album ‘Bundles’ sloeg Soft Machine een totaal nieuwe weg in en gaf zich over aan jazzrock. Boegbeeld was toen gitarist Allan Holdsworth, die begin november nog een memorabel optreden gaf in het Tilburgse Paradox.

Soft Machine onderging in zijn lange bestaan talloze personeelswisselingen. In 1978 kwam er een einde aan de creativiteit van dit bijzondere ensemble, hoewel het nog jaren bleef voortmodderen in allerlei bezettingen. In 2001 richtte de Amerikaanse muziekpromotor Leonardo Pavkovic het platenlabel Moonjune op; de naam ontleende hij aan de ijzersterke Robert Wyatt-compositie ‘Moon In June’ van het dubbelalbum ‘Third’, de best verkochte plaat van Soft Machine. Een jaar later zag Soft Machine Legacy – gevormd door de voormalige Soft Machine-musici basgitarist Hugh Hopper, saxofonist Elton Dean, slagwerker John Marshall en gitarist Allan Holdsworth - het levenslicht en het is niet meer dan logisch dat de groep na enige tijd haar platen ging uitbrengen bij Moonjune.

Hopper en Dean zijn inmiddels overleden. Hun plaatsen zijn ingenomen door Roy Babbington (ooit ook lid van de originele Soft Machine) en Theo Travis, die wel eens bijsprong bij Soft Machine. In deze bezetting is ‘Live Adventures’ onlangs verschenen, opgedragen aan Dean en Hopper.

Het album borduurt voort op de laatste periode van Soft Machine, die van de jazzrock. Dat betekent stevige gitaarpartijen, hoog aangeblazen en daardoor felle tenorsaxgedeelten en een muzikaal concept dat zich uitstrekt van progressieve rock tot moderne jazz. Snelheid is nogal eens de boodschap die jazzrock nu eenmaal opeist, maar in tussenstukken zijn de verworvenheden van vooral de Engelse jazzscene uit de jaren zeventig duidelijk te bespeuren.

Soft Machine Legacy trapt niet in de val van de revival. Het kwartet is een voortzetting van Soft Machine in zijn beste jaren. De groep liet aan het einde van haar bestaan de deur naar de toekomst gewoon open staan. Etheridge, Travis, Babbington en Marshall zijn die doorgegaan en hebben hun muzikale ideeën, inmiddels ook enkele decennia ouder, achter die van het gestopte Soft Machine geplaatst. Hiermee wil niet gezegd zijn dat Soft Machine Legacy nieuwe muziek brengt, maar wél dat een heel interessante, hedendaagse voortzetting valt te beluisteren van een van de interessantste groepen uit de jazzrock. Dat daarin voor psychedelica en proto-prog-rock geen plaats meer is, moet je op de koop toenemen. Wellicht dat die elementen slechts konden gedijen in de jaren zestig en zeventig en dat er in deze tijd geen plaats en ruimte meer voor is.


© Jazzenzo 2010