Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Endresen, Storl√łkken en Str√łnen brengen voortreffelijke harmonie

CONCERTRECENSIE. Humcrush & Sidsel Endresen, Bimhuis Amsterdam, 24 oktober 2008
door: Tim Sprangers

Polyritmiek, experiment en gevoel staan centraal bij het Noorse duo ‘Humcrush’. Niets wordt afgesproken; Ståle Storløkken en Thomas Strønen vinden inspiratie en aanvulling door elkaar uit te dagen en te verrassen. Ze vertellen één lang muzikaal verhaal in waterdichte interacties. Is er dan nog wel plek voor vocalen? Volgens Strønen zou er slechts één zangeres zijn die zich zou kunnen voegen bij al de elektronica: stemkunstenares Sidsel Endresen. Hier bleek hij in het Bimhuis volkomen gelijk in te hebben.

Toetsenist Storløkken en drummer Strønen, beiden ook omgeven door allerlei elektronica, zijn van kinds af aan al fan van Sidsel Endresen. De oma van de Noorse experimentele muziek, valt op door haar glasheldere stemgeluid en onderscheidt zich door de eigenzinnige kreetjes, bliepjes en het avant-gardistische gegrom. Het waren echter niet enkel de bijzondere klanken van Endresen die Humcrush tilden naar een hoger niveau; het was voornamelijk haar luisterend en anticiperend vermogen dat het concert uniek maakte.

Humcrush is een duo dat muziek laat ontstaan op het podium. Zij componeren niet, maar nemen elk concert op om deze achteraf te analyseren en leren zo van elkaar en van zichzelf. Het draait om begrip en inlevingsvermogen. Endresen luisterde in een ononderbroken set van een uur soms een minuut of tien lang met gesloten ogen, zonder te bewegen en zonder iets te zeggen. Waarom  Endresen na een tijdje een aanleiding vond om te reageren op klanken was puur op gevoel berust; het was een gevoel dat klopte. De drie keken elkaar zelden aan, maar wisten precies waar ze mee bezig waren. Het trio dacht als een eenheid.

Zware soundscapes met diepe bas vulde Storløkken aan met een melancholisch orgeltje. Minimale gesyncopeerde melodiën vonden een climax in een funkende percussie met een heerlijke snare. Samples waren al aanwezig, maar op het podium kwamen eerder gespeelde klanken plotseling weer terug. In volume en snelheid opzwepend versnipperd gezang van Endresen, liet Storløkken verleiden tot vieze syntheziserkreten. Het was een groot avontuur om naar dit trio te luisteren.

Enige mak aan de avond was de duur, slechts vijf kwartier inclusief twee toegiften. Daarnaast werd het optreden opgevolgd door anticlimax van dj’s (het Amsterdam Dance Event was vol aan de gang) die in een club veel beter tot hun recht zouden komen. Het deed weinig af aan een voortreffelijk optreden van Sidsel Endresen en Humcrush. Het wachten is nu op de cd, uiteraard gebaseerd op live-opnames.


© Jazzenzo 2010