Impetus Group – Density Dots
CD-RECENSIE
Impetus Group – Density Dots
bezetting: Tom Jackson klarinet; Dirk Serries gitaar; Teun Verbruggen drums; Martina Verhoeven piano; Colin Webster altsaxofoon
opgenomen: 26 februari 2022, Sunny Side INc. Studio, Anderlecht
uitgebracht: 9 oktober 2023
label: Klanggalerie
aantal stukken: 7
tijdsduur: 50’25
website: dirkserries.com - tomjackson.com - klanggalerie.com
door: Georges Tonla Briquet
Impetus Group is een nieuw internationaal dreamteam in het improvisatiemilieu met in de rangen Tom Jackson, Dirk Serries, Teun Verbruggen, Martina Verhoeven en Colin Webster. Het debuut klinkt zoals de groepsnaam en de cd-titel aanwijzen: gedreven en intens
Het initiatief komt van gitarist Dirk Serries, de man achter het Belgische improvisatielabel New Wave Of Jazz. Voor het vormen van het juiste gezelschap hoefde hij niet ver te zoeken. De vier andere vennoten kruisten op een of andere manier zijn pad in het verleden, meestal in de studio of op een podium. Met pianiste Martina Verhoeven gaat de band zelfs nog verder aangezien de twee levenspartners zijn maar ook elk afzonderlijk optrekken als muzikant.
Het uitgangspunt van ‘Density Dots’: een ode brengen aan Derek Bailey’s los-vast collectief Company. Vrije improvisatie vormt de leidraad maar wel ingekapseld in een orkestraal geluid en dit in de context van het beschikbaar instrumentarium. Na enkele concerten is dit het officiële albumdebuut live opgenomen in de Brusselse Sunny Side INc. Studio, zowat een tweede thuis voor Serries. Inblikken, mixing en mastering gebeurden allemaal op een enkele dag. Veel spontaner dan dit kan moeilijk.
In een tijdspanne van vijftig minuten zoeven zeven nummers door de luidsprekers. Spielereien met kraaltjes en borsteltjes, snarengetokkel en compacte blaasgeluiden dienen om de eerste ‘dots’ vast te pinnen en zo een basisframe uit te tekenen. Van hieruit zijn de combinaties legio en worden ze ook effectief getest. De urgente ondertoon is op onstuimige wijze uitgewerkt maar regelmatig schroeven ze volume en tempo terug om de pionnen te herschikken. Soms gebeurt dit laatste in een breekbare stilte zoals in het einde van ‘Region Mash’. Titels als ’Subfield’, ‘Inflow’ en ‘Linguistic Fortune’ geven enigszins duiding welke grammatica aan de orde van de dag is. Het gaat vanzelf dat narcistische solo’s niet opdoemen. Ze lassen enkel sporadisch korte interjecties in als startpunt voor een volgende gezamenlijke passage.
Aangezien alles zo snel voorbijflitst, zit elke nieuwe luisterbeurt boordevol onontdekte details. Een collectief dat ongetwijfeld live voor de nodige extra verrassingen zorgt. De volgende zet is aan organisators in het genre.
- Beluister dit album via Bandcamp.