Audun Kleive – [tweakism]
CD-RECENSIE Audun Kleive – [tweakism]
bezetting: Audun Kleive drums, synthesizers, sound design
opgenomen: mei 2021, RedRum Studio
uitgebracht: 14 april 2023
label: Jazzland Recordings
saantal stukken: 8
tijdsduur: 43’19
website: audunkleive.com - jazzlandrec.com
door: Mathijs van den Berg
Audun Kleive is een van de meest gerenommeerde drummers van Noorwegen, hij speelde samen met alle grote namen uit de Scandinavische jazzscene (en vele daarbuiten). Vorig jaar trad hij nog op in Nederland met het Eyolf Dale Trio. Kleive is een pionier op het gebied van jazz en elektronica met zijn band Generator X met verder onder meer trompettist Arve Henriksen en sound designer Jan Bang. Ook op zijn soloplaten bleef Kleive met elektronica experimenteren. Dat doet hij ook weer op ‘[tweakism]’, zijn eerste soloalbum sinds ‘Release’ uit 2012. Hij nam het op in zijn huisstudio RedRum met geluidstechnicus Sven Andréen.
Opwindend
‘[tweakism]’ is een avantgardistische mix van elektronica en ritmes, waarbij de composities centraal staan. Kleive excelleert net zo op zijn synthesizers als op zijn drumstel. Hoewel de klank ruimtelijk is, horen we geen etherische soundscapes. Kleive is een schilder met klanken, maar dan in de stijl van Karel Appel of Jackson Pollock. De klanken zijn scherp, fel en kakelbont. Bovendien gaan ze vergezeld van intense, gebroken ritmes, die de indruk van chaos versterken. Dat levert opwindende resultaten op voor diegenen die zich niet laten afschrikken door – oneerbiedig gezegd – een hoog piep-knorgehalte.
Vervreemdend
Het album kent een brede variëteit aan ritmes. ‘Force de Trois’ is een losgeslagen wals met felle slagenreeksen. In ‘Procession’, waar de drums langzaam in kruipen, klinkt de fanfare door. Op ‘Three Movements’ hoor je enkel kale drumritmes. Het opzwepende ‘Twerk’ verwijst naar ‘twerking’, een dans die draait om het schudden met billen en heupen en zijn oorsprong heeft in Afrika. ‘Dodgy Plonk jr.’ is een soort elektrofunk en afsluiter ‘Universal Dancer’ zit vol muzikale verwijzingen, onder andere naar dance-muziek met een zware synthesizerbas. Op elk stuk klinkt de muziek vervreemdend. Kleive verkent aan één stuk door muzikale grenzen.
Tegendraads
Op ‘Nikola T.’ (over uitvinder en ingenieur Nikola Tesla) is het ritme minder geprononceerd en op de ambient van ‘Zeit’ ontbreekt percussie zelfs geheel. Ook op deze stukken heeft de elektronica scherpe kantjes. Welke invalshoek Kleive ook kiest: de composities zijn onconventioneel en tegendraads en daardoor altijd prikkelend. De muziek is sprekend met een sterk live-gevoel. Het drumwerk is uiteraard fenomenaal. Met ‘[tweakism]’ maak je als luisteraar iets bijzonders mee.
- Beluister dit album via Bandcamp.
Beluisteren via Spotify, inloggen noodzakelijk.