Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Marc van Vugt - The Lonely Coyote

CD-RECENSIE 

Marc van Vugt - The Lonely Coyote / Guitar Tales
bezetting: Marc van Vugt – akoestische gitaren
opgenomen: Baixim Studios, Houten
uitgebracht: 24 oktober 2022
label: Baixim Records
aantal stukken: 13
tijdsduur: 43:39
website: marcvanvugt.com
door: Christel Meijer
Overdonderd door het eerste akkoord van 'A Hard Day's Night', raakt de elfjarige Marc van Vugt verslingerd aan de gitaar. De fascinatie voor dit geluid in het nummer van The Beatles is tot in zijn huidige composities doorgedrongen. Niet voor niets is Ralph Towner, meester op de twaalfsnarige gitaar, een van de inspiratiebronnen voor dit eerste soloalbum in Van Vugt’s omvangrijke carrière, naast andere ECM-vedetten als Bill Connors en Pat Metheny.

Van Vugt opent zijn verhalenbundel en vertelt. Voor elk van de dertien composities grijpt hij naar een andere akoestische gitaar. Elk verhaal krijgt hiermee zijn eigen klankkleur, waarbij zingbare melodieën de boventoon voeren, zoals in het contemplatieve 'Bali Rain'. Een rijkdom aan sferen komt voorbij in verfijnde stukken met de gemiddelde duur van een popliedje.

Titelnummer 'The Lonely Coyote' is een eerbetoon aan een andere groot voorbeeld van eerdergenoemd label, de Braziliaanse gitarist Egberto Gismonti. Een eenzame prairiewolf sluipt door een desolaat landschap, verklankt op de stalen snaren van een baritongitaar, die verdwijnt in een straffe windvlaag van galm. Extra effecten zijn spaarzaam toegevoegd in de mixage, het pure gitaargeluid staat centraal. Opvallend is de eigenwijze binnenkomer 'Benggg' met de oosterse klanken van een geprepareerde citer over de twaalfsnaar. Die dwarsheid vinden we terug in het licht-psychedelische 'Tea', door gebruik van sterke echo, gevolgd door een reverse tape effect, waarbij de gitaar achterstevoren wordt afgespeeld. Alice in Wonderland op de thee.

Hartverwarmend is 'Chorineke', latin feel op nylonsnaren, opgedragen aan levenspartner, zangeres en coproducent van de cd Ineke van Doorn. Een open einde ademt een doorgaand geluk. De liefde van zijn moeder wordt bezongen in de ballade 'For Those I Love', vol sentiment, in de stijl van een traditionele jazz standard.

Met het vrolijke 'Sunny Side Up' vormt Van Vugt een eenmansband, een goed gestemd gezelschap van wederom de favoriete twaalfsnaar, een akoestische basgitaar en ook voor het eerst: de zessnarige altgitaar. Deze mag zijn dunne tonen lenen aan lenig vingerwerk in 'No Worries'. Een zorgeloze afsluiter van een veelzijdig, virtuoos én toegankelijk album. 


Op 12 november is de cd-presentatie van 'The Lonely Coyote' in Theater de Slinger, Houten. In het kader van de serie 'Marc Meets' met medewerking van Sandip Bhattacharya - tabla, Leo Janssen - tenor/sopraan saxofoon en Ineke Vandoorn - zang en piano. 

Beluisteren via Spotify, inloggen noodzakelijk.The Lonely Coyote.


© Jazzenzo 2010