Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Jazzlegende Pharoah Sanders op 81-jarige leeftijd overleden

24 sep - De Amerikaanse tenorsaxofonist Pharoah Sanders is op 81-jarige leeftijd in Los Angeles overleden. Dat maakte zijn platenlabel Luaka Bop vandaag bekend.Pharoah Sanders: 1940 - 2022.

Foto © Ron Beenen.


Coltrane
Pharoah Sanders zag het levenslicht als Farrell Sanders in 1940 in Arkansas. De naam Pharoah kreeg hij van Sun Ra, met wie hij samen optrad, nadat hij begin jaren zestig naar New York verhuisde. In 1965 trad Sanders toe tot de band van John Coltrane waar hij bleef tot diens dood in 1967.

Zowel voor Coltrane als Sanders waren de avant-garde- en spirituele jazz belangrijke ijkpunten. In de periode dat Sanders deel uitmaakte van Coltrane's band verschenen zeven albums waaronder 'Ascension', 'Meditations' en 'Live in Seattle'.Pharoah Sanders in 2014 op North Sea Jazz Festival.

Foto © Thomas Huisman.


Karma
In 1969 verscheen van Sanders het album 'Karma' met invloeden uit de traditionele Afrikaanse en Zuid-Aziatische muziek: een hoogtepunt binnen de spirituele jazz. Ook zijn medewerking aan het album 'Communications' (1968) van het Jazz Composer's Orchestra Association bleef niet onopgemerkt, met musici als Carla Bley, Cecil Taylor en Don Cherry.

Vanaf de jaren zeventig blijft Sanders albums uitbrengen als bandleider, voornamelijk voor het Impulse! label, maar zoekt ook de samenwerking met muzikanten als Kenny Garrett, McCoy Tyner en Alice Coltrane. Zo is de saxofonist te horen op Coltrane's iconische album 'Journey in Satchidananda' uit 1971: een nieuwe mijlpaal in de modale en avant-garde jazz.Pharoah Sanders in 2019 op Jazz Middelheim.

Foto © Olga Beumer.


Opleving
Vanaf de jaren negentig doet Sanders het kalmpjes aan, hoewel een opleving van de free jazz rond de eeuwwisseling van hem weer een gevierd festivalmuzikant maakt. Een van zijn laatste samenwerkingen is met de Britse elektronica producer Sam Shepherd, oftewel Floating Points. Met hem en het London Symphony Orchestra neemt hij in 2019 het album ‘Promises 2021' op.


© Jazzenzo 2010