Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Nederlandstalige plaat Janne Schra wint Edison Jazz

20 sep - Zangeres Janne Schra (1981) heeft met haar Nederlandstalige plaat 'In de regen' de Edison Jazz Vocaal gewonnen. Trompettist Jan van Duikeren won maar liefst twee Edisons.Het winnende album 'In de regen' van Janne Schra & De Vogels.Regen

Schra nam 'In de regen' op met haar voormalige bandleden van Room Eleven, pianist Tony Roe en bassist Lucas Dols. Dichter en muzikant Joost Oomen schreef samen met Schra de teksten voor de nieuwe nummers op het album. Volgens de jury bewijzen Janne Schra en De Vogels dat de Nederlandse taal wel geschikt is voor swingende jazznummers. "Haar tekstbegrip en beheersing in combinatie met het streven naar het jazzgeluid van Fats Waller pakken zeer goed uit. De nummers zijn muzikaal echter meer van nu en altijd swingend."

Short Stories
Jan van Duikeren won zowel de Edison Publieksprijs als de Edison Jazz Nationaal. Het gelauwerde album 'Short Stories' nam de trompettist op met zijn kwartet aangevuld door het Metropole Orkest Strings, John Engels, Tineke Postma en de Haagse Di-Rect zanger Marcel Veenendaal. De jury roemt vooral de 'subtiele én hechte samenwerking' van de muzikanten.

Het Document
'Het schoolvoorbeeld van een geslaagd fonografisch document' noemt de jury 'Fay Live' dat de Edison voor meest bijzondere uitgave in de wacht sleepte: Het Document. Het tiendelige album (2 lp's en 8 cd's) van zangeres Fay Claassen bevat niet eerder uitgebracht materiaal uit de afgelopen twintig jaar opgenomen met onder meer het Metropole Orkest, de WDR Big Band, Jazz Orchestra of the Concertgebouw, Ruud Jacobs, Cor Bakker, Peter Beets, John Engels en Toots Thielemans. "De terechte kroon op Fay Claassen’s 25 jarig artiesten jubileum. En zeker ook een kroon op de even lange samenwerking tussen de zangeres en haar artistieke mentor Bob Hagen." Claassen won eerder al drie Edisons.

De uitreiking van de Edisons Jazz vindt dit jaar plaats op donderdag 6 oktober in het AFAS Theater in Leusden.Zie ook:Beluister Janne Schra - In de regen.
(via Spotify, inloggen noodzakelijk).


© Jazzenzo 2010