Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Nordic Jazz Festival gaat sterke toekomst tegemoet

CONCERTRECENSIE. Nordic Jazz Festival, Junushoff Wageningen, 16 en 17 september 2022
beeld: Filip Mertens
door: Cyriel Pluimakers

Het getuigt van lef om in deze moeizame tijden voor de dag te komen met een nieuw en origineel festivalidee. Waar in de Randstad de evenementen steeds meer op elkaar beginnen te lijken en flink geput wordt uit de bekende ruif van de Delftse grootgrutter Mojo, komt een aantal enthousiastelingen in Wageningen op het idee om het eens anders aan te pakken.

  
Onder meer Bobo Stenson Trio, Espen Eriksen Trio en The Source met saxofonist Tryvge Seim speelden op de eerste editie van Nordic Jazz Festival in Wageningen.

Koelcel
De Stichting Jazz in Wageningen en de directie van de Junushoff hebben hun schouders gezet onder een gloednieuw festival met de Scandinavische jazz als uitgangspunt. Sponsors zijn onder meer de Noorse en Zweedse ambassade. Er wordt gespeeld in de grote en kleine zaal en de programmering telt elke avond een opeenvolgend programma met een viertal hoofdacts. Verder vinden er in de koelcel van de Junushoff nog miniconcerten plaats op 5 graden voor telkens een handvol publiek. 

  
Trombonist Øyvind Brække van The Source. Pianist Mattias Nilsson en slagwerker Carsten Lindholm, naamgever van het trio. 

Linkerhand
Het Nordic Jazz Festival start met een concert van The Source, het bekende ensemble dat zijn roem onder meer ontleent aan hoofdrolspeler Tryvge Seim, de uitvinder van een nieuwe aanpak van het saxofoonspel. Samen met trombonist Øyvind Brække, contrabassist Mats Eilertsen en drummer Per Oddvar Johansen zorgt het kwartet voor een geslaagde opening waarin een schets gegeven wordt van het befaamde weidse geluid van de Scandinavische jazz. Iets minder indruk maakt het optreden van het trio van drummer Carsten Lindholm, met nogal zoet spel van pianist Mattias Nilsson en een tweetal minder interessante composities van contrabassist Jasper Somsen. 

  
Bobo Stenson Trio met drummer Jon Fält. Toetsenist Oddgeir Berg trad op met zijn trio.

Een minder sterk moment dat op grootste wijze overtroefd wordt door het fantastische recital van het Bobo Stensen Trio, een van godfathers van de Scandinavische jazz. De 74-jarige pianist klink als een jonge god, die de muziek laat sprankelen. Zijn fabuleuze linkerhand vormt de motor voor grootse improvisaties die de zaal in ademloze bewondering achterlaten. Jammer is het dat het erop volgende optreden van de groep van toetsenist Oddgeir Berg een bijna gelijke instrumentatie kent en artistiek niet in buurt komt van de Zweedse grootmeester. Handiger was het geweest als er een ensemble met een geheel andere samenstelling had opgetreden.  

  
Contrabassist Audun Ramo (Oddgeir Berg Trio). Pianist Espen Eriksen. Bobo Stenson solo.

Klankpalet
Het Espen Eriksen Trio mag de tweede avond openen. Het is duidelijk dat de organisatie zijn voorkeur voor pianisten niet onder stoelen of banken steekt. Het probleem is alleen dat het geluid van de jonge generatie nogal eenvormig is, omdat ze graag willen aansluiten bij de stijl van wijlen Esbjörn Svensson (1964-2008) die met zijn nogal voorspelbare aanpak met zijn EST Trio jarenlang een wereldsucces vormde. Een verademing is dan ook het concert van het Maridalen Trio met trompettist Jonas Kilmork Vemø, rietblazer Anders Hefre en contrabassist Abdreas Rødland Haga: kamermuziekachtige jazz met veel aandacht voor kleine en aparte geluiden. Een heerlijk concert dat een opmaat vormt voor het indrukwekkende solorecital van hoofdartiest Stenson later op de avond in de grote zaal neerzet. 

  
Maridalen Trio met trompettist Jonas Kilmork Vemø. bassist Abdreas Rødland Haga en rietblazer Anders Hefre. Pianist Grégory Privat.

Meer dan een uur lang geeft de Zweed een exposé van zijn grote muzikale fantasie en slaagt hij erin zijn luisteraars mee te nemen op een muzikale reis met schitterende Scandinavische vergezichten. Een prachtige afsluiter van dit mooie festival vormt het Lars Danielsson Liberetto Quartet: subtiele muziek met een topbezetting en opvallende bijdragen van pianist Grégory Privat en gitarist John Parricelli. Het razendsnelle spel van Pivat en de avontuurlijke contrabassolo’s van Danielsson brengen de zaal letterlijk in extase. De fijnzinnige percussie van Magnus Öström en de gemanipuleerde elektronische sounds versterken het klankpalet van dit unieke ensemble. 

  
Het Liberetto Quartet van contrabassist Lars Danielsson met gitarist John Parricelli en drummer Magnus Öström.

Toekomst
Met dit nieuwe festival bewijzen de Stichting Jazz in Wageningen en de directie van de Junushoff tot grote daden in staat te zijn. Opmerkelijk, zeker voor een nieuw initiatief, is de uitstekende zaalbezetting: met name de tweede avond zorgde voor een lekker gevuld gebouw.  Het zou mooi zijn als er bij een volgende editie ook aandacht is voor de meer experimentele uitingen van de Scandinavische jazz, want veel interessante nieuwe ontwikkelingen komen net uit dit gebied vandaan. Ironisch ook is het dat een dergelijk uniek evenement nu eens een keer niet uit in een van de bekende steden plaats vindt, maar op een minder voor de hand liggende plek waar een aantal echte jazzliefhebbers hun nek durft uit te steken. Het Nordic Jazz Festival gaat een sterke toekomst tegemoet!

Gezien: The Source, Carsten Lindholm Trio, Bobo Stenson Trio en Odgeir Berg Trio (16/9). Espen Eriksen Trio, Maridalen Trio, Bobo Stensen Solo en Lars Danielsson Liberetto Quartet (17/9).


© Jazzenzo 2010