Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Organist Joey DeFrancesco (51) overleden

27 aug - Joey DeFrancesco, die in de jaren tachtig het geluid van de Hammond B3 terug in de jazz bracht en uitgroeide tot een fenomeen, is 25 augustus op 51-jarige leeftijd overleden. Een doodsoorzaak is niet bekendgemaakt.Joey DeFrancesco in 2019 op North Sea Jazz.

Foto © Olga Beumer.


Joey DeFrancesco nam meer dan dertig albums onder eigen naam op en stond al in het begin van zijn tienerjaren op het podium. Als zoon van organist John DeFrancesco speelde de jonge Joey in de voorprogramma's van onder meer Wynton Marsalis en B.B. King. Zijn grootste inspiratiebron was jazzorganist Jimmy Smith (1928 - 2005). In 1999 spelen ze samen tijdens Jazzfestival San Francisco.

Al op zestienjarige leeftijd tekende DeFrancesco bij Colombia Records en kwam hij in de band van Miles Davis terecht. Op diens album 'Amandla' speelt hij keyboards. Door Davis raakte DeFrancesco geïnteresseerd in het bespelen van de trompet en in een later stadium ook de saxofoon. Orgel blijft zijn hoofdinstrument, maar ook als blazer neemt hij albums op.

DeFrancesco maakte in de jaren negentig deel uit van The Free Spirits, samen met gitarist John McLaughlin en drummer Dennis Chambers. Gedurende zijn carrière werkte DeFrancesco als organist of blazer met onder meer David Sanborn, John Scofield, Joe Lovano, Pat Martino, Bette Midler, Van Morrison, Diana Krall, Benny Golson, Jimmy Cobb, Ray Charles en Christian Mcbride.

DeFrancesco werd vier keer genomineerd voor een Grammy Award en won negen maal de Down Beat Critics Poll For Organ. Sinds 2013 is hij lid van de Hammond Hall of Fame vanwege zijn revolutionaire en creatieve bijdragen. Ook was hij finalist in de eerste Thelonious Monk International Jazz Piano Competition.


© Jazzenzo 2010