Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Keb’Mo brengt de blues in actueel jasje

CONCERTRECENSIE. Keb’Mo, TivoliVredenburg, Grote Zaal, Utrecht, 19 augustus 2022
beeld: Olga Beumer
door: Cyriel Pluimakers

Keb’Mo (1951), artiestennaam van Kevin Roosevelt Moore vormt een van de meest succesvolle blues artiesten van dit moment. Hij won maar liefst vijf keer een Grammy Award en zijn concerten trekken volle zalen. Zijn stijl is, net zoals dat van collega Robert Cray, postmodern met invloeden uit de folk, rock, pop en country.

  
Keb’Mo bracht een programma met zijn grootste hits in de Grote Zaal van TivoliVredenburg.

Herbeleven
De grote zaal van TivoliVredenburg is voor meer dan de helft gevuld met vijftigplussers die hun jeugd nog eens willen herbeleven. Tenslotte vormde de blues in de jaren zestig en zeventig een belangrijke inspiratiebron voor de popmuziek. Met het nodige extra volume verkondigden veel artiesten toen luid en duidelijk de bekende boodschap van Robert Johnson, Muddy Waters of John Lee Hooker. Er werd flink geleden op het podium en het was maar de vraag of de volgende dag beter was.

Geen ellende
Bij Keb’Mo is van al die droefenis weinig te merken. Hij brengt een feel good versie van het aloude genre en er is allerminst sprake van tragiek: geen ellende meer op plantages, maar het gevoel van de grote stad. Support act vormt de Sugar Queen Band die erin slaagt om de zaal al aardig op te warmen. Vooral het gepassioneerde spel van Hammond-organist Jan van Drunen maakt grote indruk. Keb’Mo brengt een programma met zijn grootste hits en wisselt zijn spel op soepele wijze af met akoestische en elektrische nummers. Een keur van gitaren wordt hem door zijn assistent aangereikt. Feilloos weet hij zijn publiek voor zich te winnen en veel nummers worden enthousiast door de zaal meegezongen. Ook een aantal verzoekjes wordt ingediend en uiteraard voldoet Keb’Mo aan de meeste wensen van zijn fans. 

  
Keb’Mo weet zijn publiek probleemloos voor zich te winnen. Sugar Queen, oftewel zangeres Michele Denise, verzorgde het voorprogramma.

Feilloze show
Diepe emoties zul je niet bij hem aantreffen, maar als ras entertainer zorgt hij wel voor een feilloze show met een mooie balans. Heerlijk is het om hem akoestisch te horen in ‘Life Is Beautiful’ of de klassieker ‘Angelina’. Ook refereert hij aan zijn succesvolle samenwerking met Taj Mahal in ‘Tajmo’. Met ‘Somebody Hurt You’ raakt hij echt een snaar bij zijn publiek, net zoals met de geïnspireerde uitvoering van ‘Every Morning’. Zijn prachtige stemgeluid etaleert hij in ‘The Worst Is Yet To Come’ en het opzwepende ‘Standing At The Station’. Ironisch is het country-achtige ‘A Good Strong Woman’.

Het is bijzonder fijn om te signaleren dat musici als Robert Cray, Keb’Mo, Joe Louis Walker en Bettye LaVette er nog steeds in slagen om de blues in een actueel jasje te steken en daarmee deze traditie levend te houden. Je moet er niet aan denken dat dit krachtige genre, door al het mediageweld, naar de achtergrond verdwijnt. 

Keb'Mo is nog te zien 6 september in LantarenVenster Rotterdam (uitverkocht) en 7 september in Oosterpoort Groningen.


© Jazzenzo 2010