Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Eric Ineke 75 - Swinging, Boppin’ and Burnin’

CD-RECENSIE

Eric Ineke 75 - Swinging, Boppin’ and Burnin’
bezetting: Eric Ineke (drums) met diverse begeleiders en solisten* 
opgenomen: diverse locaties, tussen april 1968 en mei 2007
uitgebracht: mei 2022
label: Daybreak
tijdsduur: 78’47
website: ericineke.com
door: Cyriel Pluimakers

Ter gelegenheid van zijn 75ste verjaardag verschijnt er een album met opnames uit het archief van drummer Eric Ineke, variërend van een jamsession met trompettist Maynard Ferguson uit april 1968 tot een optreden met Sjoerd Dijkhuizen en Rik Mol uit mei 2007. De cd is letterlijk tot de rand toe gevuld met meer dan fraaie muziek en er is veel moeite gedaan om de geluidskwaliteit overal op te krikken tot een aanvaardbaar niveau. Ineke werd ooit getypeerd als ‘the ultimate sideman’ en met deze productie onderschrijft hij dit.

Vonken
De jubileumuitgave start met opnames van de gitaristen Jimmy en Doug Raney en de energiek spelende tenorsaxofonist Ruud Brink. Johnny Mandel’s ‘Hershey Bar’ krijgt een geïnspireerde uitvoering. Tenorsaxofonist Houston Person laat vervolgens met zangeres Etta Jones de bekende standard ‘I Thought About You’ herleven. Een hoogtepunt vormt de ontmoeting van baritonsaxofonist Pepper Adams met ventieltrombonist Rob McConnell waarin onze bloedeigen Piet Noordijk de Amerikaanse concurrentie van katoen lijkt te willen geven in een editie van Charlie Parker’s ‘Ornithology’ waar de vonken vanaf spatten.

IJzersterk
Relaxter is trompettist John Marshall in een lyrische uitvoering van de ballad ‘Easy Living’. Helaas zijn Inekes opnames met pianist Frans Elsen, en contrabassist Jacques Schols geluidstechnisch van mindere kwaliteit. De piano is verre van stabiel te noemen in ‘Thou Swell’ en aan het begin en einde van het nummer zweeft de klank behoorlijk. Was het niet beter geweest een alternatief te kiezen uit de omvangrijke collectie privé-opnames van Ineke? Tenorsaxofonist Scott Hamilton maakt vervolgens de schade meer dan goed met een ijzersterke versie van ‘Tangerine’. 

Expressief
Trompettist Maynard Ferguson heeft een dubieuze reputatie als hoge noten specialist en muzikaal acrobaat. Vaak overschreeuwt hij zichzelf maar in de blues die hij laat horen op ‘Eric Ineke 75’ horen we hem op zijn best in een expressieve solo. Het voelt als een warm bad om daarna de grote Ben Webster te horen met zijn zwoele toon, zorgvuldig begeleid door pianist Tete Montoliu, contrabassist Rob Langereis en de jubilaris. Bijzonder is dat de productie afsluit met een aantal toppers van de jongere generatie: trompettist Rik Mol, tenorsaxofonist Sjoerd Dijkhuizen, pianist Rob van Bavel en contrabassist Marius Beets. Met zijn no nonsense aanpak en positieve attitude overstijgt Ineke moeiteloos diverse generaties. Is het een idee om een extra tweede deel uit te brengen met resterend materiaal uit het archief van Ineke?

* Met onder meer Jimmy Raney, Doug Raney, Ruud Brink, Etta Jones zang, Houston Person, Rein de Graaff, Pepper Adams, Rob McConnell, John Marshall, Frans Elsen, Scott Hamilton, Maynard Ferguson, Wim Overgaauw, Ruud Jacobs, Pim Jacobs, Ben Webster, Tete Montoliu, Rik Mol, Sjoerd Dijkhuizen, Marius Beets en Rob van Bavel.


© Jazzenzo 2010