Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Beproefd concept ZomerJazzFietsTour voor 36ste keer van start

14 jul - Met vier fietsroutes en een zelf samen te stellen Free jazz route trekt op 26 en 27 augustus de ZomerJazzFietsTour (ZJFT) door Groningen. "Het enige festival voor nieuwe jazz en impro waar je er zeker van bent dat je meer dan de helft mist en zelf moet fietsen ook", zegt de organisatie.De New Yorkse pianist Wayne Horvitz treedt op met fagottiste
Sara Schoenbeck uit Seattle.


Rust in de kop

Met vier vaste routes wordt het concept van de corona-editie in stand gehouden. Belangrijkste reden: het overzicht geeft de jazzfietser rust in de kop en een zitplaats is verzekerd. De nieuwe opzet biedt ook de mogelijkheid om een thematisch in elkaar gezette middag mee te maken, zoals in route drie waarin je drie vocalisten op rij kan ondergaan: Sanem Kalfa, Helene Richter (Farbenfroh) en Elise Caron. Of zoals in route vier, de Han Bennink80 route met de jubilaris himself en musici die een connectie hebben met het ICP Orchestra. Nieuw is de Free jazz route waar je naar eigen voorkeur vier sets kan samenstellen, zonder je aan een opgestelde route te houden.

Internationaal
ZJFT biedt dit jaar een scala aan internationale musici afkomstig uit onder meer New York, Frankrijk, Portugal, Duitsland en België. Zo beleeft het festival een Europese primeur met de komst van de New Yorse pianist Wayne Horvitz (John Zorn) in duo met fagottiste Sara Schoenbeck. Het kwartet van de Canadese bassist Miles Perkin huisvest de Franse pianist Benoît Delbecq, de Londense trompettist Tom Arthurs en New Yorker Jim Black achter de drums. Met klarinettist Louis Sclavis en cellist Vincent Courtois komt een Frans superduo naar Groningen.

Uit Lissabon komt het enerverende strijktrio The Selva en Duitsland wordt vertegenwoordigd door Jan Klare 3000 en Carl-Ludwig Hübsch met zijn Longrun Development of the Universe. Uit België komen Flat Earth Society, trompettist Bart Maris en het Brusselse trio Don Kapot.

Object Sonore
Elf formaties komen uit Nederland. Zoals het Arabisch getinte Bab Ad-Daar, het Nationaal Jeugd Jazz Orkest met Maarten Hogehuis, Kruidkoek, het trio Ab Baars, Joost Buis en Berlinde Deman, Klatwerk3, het septet Jeroen Kimman Orquesta Del Tiempo Perdido en de vanuit Nederland opererende Argentijnse saxofoniste en componiste Ada Rave die optreedt met Luc Ex die een zeven meter lange hoorn (Object Sonore) bespeelt.


© Jazzenzo 2010