Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Drummer Clarence Becton (88) in Amsterdam overleden

1 jul – De Amerikaanse drummer Clarence James Becton is op 88-jarige leeftijd overleden in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam. Becton speelde een voorname rol in de Amsterdamse jazzscene en speelde met grote namen als Thelonious Monk, Mal Waldron en Woody Shaw.Clarence Becton.

Foto © Bas Uterwijk.


Zuiden
Becton zag in 1933 het levenslicht in het door rassensegregatie en -discriminatie gedomineerde zuiden van Amerika. Twaalf jaar later vertrekt hij met zijn familie naar het noorden waar de rassenwetten minder stringent zijn.

In 1953 start de muzikale carrière van de drummer wanneer hij gevraagd wordt voor een jazzkwartet. Later speelt hij in de band van zanger Jon Hendricks en speelt hij een serie optredens met Thelonious Monk en nam hij op met pianist Mal Waldron.

Amsterdam
In 1981 belandt Becton in Amsterdam en treedt als drumdocent in dienst bij het Conservatorium in Den Haag. Tijdens de veertig jaar dat hij in Amsterdam woonachtig is speelt hij met tal van muzikanten waaronder Burton Greene, Patrick Sedoc, Charli Green, Benny Bailey, Leonard Jones, Frans Elsen, Rachel Gould, Gijs Hendriks, Armando Cairo, Ghasem Batamuntu, Arnold Klos, Brian Leinwand, Robert Rook, Sean Bergin en Jarmo Hoogendijk. In zijn latere jaren speelt hij in het kwartet van Thomas Winther Andersen, Timothy Banchet en Olaf Zwetsloot.

Triplet feel
Drummers John Engels, Eric Ineke en Joost Kesselaar roemen zijn drumstijl, muzikale integriteit, menselijke eenvoud en vermogen om tijdens het musiceren echt te luisteren. Bijna altijd is er in zijn spel die karakteristieke triplet feel, de hartslag van de Afro-Amerikaanse muziek.

Clarence James Becton overleed op 24 juni te midden van zijn muzikale vrienden.
Mal Waldron Trio – Free at Last (ECM, 1969)
Mal Waldron piano, Isla Eckinger bas, Clarence Becton drums
(inloggen Spotify noodzakelijk)


© Jazzenzo 2010