Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Ronald Snijders wint Boy Edgarprijs 2022

24 jun - Fluitist Ronald Snijders krijgt dit jaar de Boy Edgarprijs. De van oorsprong Surinaamse muzikant ontvangt de prestigieuze prijs voor jazz en geïmproviseerde muziek op 7 december in het Amsterdamse Bimhuis.Ronald Snijders 'pleitbezorger voor verbeelding'.

Foto © Thomas Huisman.


Veelzijdig
De jury roemt de 71-jarige fluitist en componist om zijn veelzijdigheid vanwege zijn vermogen Surinaamse muziekstijlen te vermengen met jazz, soul en funk en noemt de 'vernieuwer in het jazzveld' een 'pleitbezorger voor verbeelding en ambassadeur voor niet-aflatende nieuwsgierigheid'.

Spilfiguur
Snijders' carrière omvat zo'n vijftig jaar. “Vanuit een sterke liefde voor zijn wortels, startende bij de muzikale erfenis van zijn vader, heeft Snijders een grote nieuwsgierigheid naar nieuwe ontwikkelingen. De connectie met de jongere musici is voor hem essentieel. Hij is een genereus musicus die ervoor zorgt dat ook andere musici kunnen stralen”, aldus de jury.

Ook stelt de jury dat het delen van kennis en inspiratie centraal staat in Snijders’ werk: 'al decennialang staat hij te boek als spilfiguur die generaties, culturen, luisteraars en spelers verbindt'.

Selectie
Het selectieproces van de Boy Edgarprijs lag dit jaar voor het eerst in handen van het Fonds Podiumkunsten. Via een open oproep konden publiek en musici kandidaten nomineren. Uit de 87 aanmelding koos een vakjury de winnaar. Aan de prijs is een bedrag van 25-duizend euro verbonden.

Interview
In 2014 bracht Snijders de 20-delige cd-box 'Made For Music' uit. Naar aanleiding daarvan had Jazzenzo een interview met Snijders:Relevante links:


© Jazzenzo 2010