Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Amersfoort Jazz Festival staalkaart Nederlandse jazz

31 mei - Met een aanbod van honderd concerten wordt van 4 tot en met 14 augustus Amersfoort Jazz Festival gevierd. Het evenement dat plaatsvindt op binnen- en buitenpodia is gedeeltelijk gratis te bezoeken.Pianist Gerald Clayton is samen met vader John Clayton Artist in Residence. Foto © Ron Beenen.


Nederland

Traditiegetrouw biedt het festival veel gelouterde namen en nieuwkomers binnen de Nederlandse jazzscene. Onder hen zijn Rein de Graaf en Eric Ineke, Ed Verhoeff, Bart Wirtz, Mehmet Polat, Johan Plomp en Ellister van der Molen, Dutch Jazz Collective, Teus Nobel, Sun-Mi Hong, Tijn Wybenga, Rob van Bavel, Kruidkoek en Tijs Klaassen.

Het 50-jarig bestaan van BIM wordt gevierd met concerten van saxofonist Koh Mr. Saxman, BIM All Stars met Hans Dulfer en met een optreden van Eric Ineke dat in het teken staat van pianist Frans Elsen (1934 - 2011).

Vader en zoon
Bijzonder is dat het festival John en Gerald Clayton, vader en zoon, wist te strikken als Artist in Residence. Contrabassist John Clayton (1952) maakte zijn debuut bij Count Basie en speelde buiten zijn eigen orkesten met onder meer Monty Alexander en Diana Krall. Tijdens het festival treedt hij op met The New Jazz Orchestra en het Italiaanse Orchestra Jazz Siciliana met optredens van Trijntje Oosterhuis en Lucas Santana. Ook speelt hij in duet met pianist Peter Beets.

Pianist Gerald Clayton (1984) maakte naam bij onder meer Ravi Coltrane, Charles Lloyd, Dianne Reeves en Avishai Cohen. Hij treedt op met Jazz Orchestra of the Concertgebouw en met het Nationaal Jazz Jeugd Orkest met saxofonist Maarten Hogenhuis als gast.

De kaartverkoop voor Amersfoort Jazz Festival start op 25 juni.


© Jazzenzo 2010