Klatwerk3 – Space Age Suite
CD-RECENSIE
Klatwerk3 – Space Age Suite
bezetting: Boelo Klat piano; Jan Ruerd Oosterhaven contrabas; Ancel Klooster drums, percussie. Gastbijdrage: Hans Breukel soundscapes
opgenomen: 15, 16, 17 oktober 2021, Key Studio’s Akkrum
uitgebracht: maart 2022
label: eigen beheer
aantal stukken: 20
tijdsduur: 51’04 en 53’51
website: klatwerk3.nl - boeloklat.nl
door: Mathijs van den Berg
Voor Klatwerk3 is 2022 een feestelijk jaar: het trio bestaat vijftien jaar en pianist en componist Boelo Klat vierde deze maand zijn zestigste verjaardag. In maart kwam hun zesde album uit: ‘Space Age Suite’, dat twee schijven beslaat. Boelo Klat liet zich hiervoor inspireren door de ruimte en alles wat daarmee te maken heeft: van de maanlanding tot sciencefiction-films als Star Trek en Star Wars, waar Klat een levenslang liefhebber van is. Ook de filmmuziek bij ‘Interstellar’ (2014) van Hans Zimmer vormde een belangrijke inspiratiebron. Klat schreef eerder een driedelige suite over dit thema, maar heeft zijn ideeën nu tot een dubbelalbum uitgebreid.
Yin en Yang
De twee cd’s bevatten elk tien stukken van in totaal een dikke vijftig minuten. Ze zijn ‘Black’ en ‘White’ genoemd en verhouden zich volgens Klat tot elkaar als Yin en Yang: de stukken zijn onderling gelijkwaardig. Het is een heel afwisselend album waarop de verschillende muzikale invloeden van Klat de revue passeren: klassieke muziek, nordic jazz, pop, rock en wereldmuziek. De hoes, prachtig vormgegeven door bassist Oosterhaven, heeft een ECM-uitstaling die goed past bij de ruimtelijke, vaak ingetogen muziek.
Mooie melodieën
‘Black’ gaat met ‘Lajka’ meteen swingend van start met een sterke basgroove, lyrische pianolijnen en een dynamische opbouw. Op ‘Contact’ tapt het trio daarna uit een heel ander vaatje. Het stuk opent met een soundscape – een van de bijdragen van Hans Breukel – waarna zich een prachtige melodie ontvouwt. ‘Time Travel’ gaat weer heel erg over ritme en bevat lekker tegendraadse improvisaties van alle drie de musici. Zo heeft elk stuk een ander karakter. Constanten op het album zijn het glasheldere, open pianospel en de mooie melodieën, die meteen vertrouwd klinken.
Sfeer
De namen van de nummers roepen een breed scala van onderwerpen op. Klat heeft bij elk thema een passende sfeer geschapen. ‘Empty’ klinkt ook leeg en ruimtelijk. Op ‘Jupiter’ rijst de muziek als de reusachtige planeet voor je op met symfonische allure. De ‘Mysterious Moon’ zie je voor je door het prachtig ingehouden spel. Op ‘Weightless’ lijkt de muziek inderdaad te zweven. ‘Waltz in Space’ opent met een audiofragment en danst aan het eind in de ruimte weg. Op nummers met een sterk verhalend karakter, zoals ‘Spock’ en ‘Spoetnik1’, reis je als het ware door de ruimte, voortgedreven door het ritme.
Transparant
De nummers zijn eenvoudig en transparant van karakter. Tegelijkertijd bevatten ze veel avontuur, bijvoorbeeld door verschillende maatsoorten, plotselinge wendingen en onverwachte improvisaties. Zo kent ‘Space Age’ een opmerkelijk intermezzo waarop drums en bas rocken als bezetenen. Het swingende Latijns-Amerikaanse ritme van ‘M.87’ wordt onderbroken door een uitvoerige drumsolo. Alleen de paar stukken met een popritme liggen wel erg makkelijk in het gehoor, hoewel ze ook erg mooi zijn.
‘Space Age Suite’ is een album met de kwaliteiten van het heelal: open, helder en ruimtelijk. Ook voor degenen die Klats fascinatie voor de ruimte niet delen en de verwijzingen niet allemaal kunnen thuisbrengen is dit een prachtig album. Klatwerk3 heeft zichzelf én de liefhebber van moderne pianotriojazz een mooi jubileumcadeau gegeven. Hoog tijd voor een uitgebreide tournee.
CD-presentaties: 29 mei Museum De Buitenplaats, Eelde en 2 juni Brouwerij Martinus, Groningen.
Beluisteren via Spotify, inloggen noodzakelijk.
Spock.