Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Ruud Breuls en Simon Rigter laten hardbop herleven

CONCERTRECENSIE. Ruud Breuls-Simon Rigter Quintet, FarmStead Jazzclub Westbroek, 22 mei
beeld: Ron Beenen
door: Cyriel Pluimakers

Door gebrek aan speelplekken voor jazz in ons kikkerlandje ontstaan er links en rechts privéinitiatieven die een uitnodigend podium geven aan deze kunstvorm. Ruim drie jaar geleden startte IT-manager Rene Frankena met de FarmStead Jazzclub in de voormalige deel van zijn woonboerderij in Westbroek, een geweldige en goed geoutilleerde locatie. Musici en publiek worden er warm ontvangen en de bijzondere ligging van dit jazzpodium vormt een echte meerwaarde.

  
Het kwintet van trompettist Ruud Breuls en tenorsaxofonist Simon Rigter trad op in FarmStead Jazzclub in Westbroek.

Coronapandemie
Veel musici hebben al hun weg naar de FarmStead Jazzclub weten te vinden, maar de coronapandemie vormde een lelijke spelbreker. Concerten vielen uit en moesten worden verplaatst. Ook het concert van het Ruud Breuls & Simon Rigter Quintet vormt een inhaalactie. In het voorjaar van 2020 bracht het ensemble bij Challenge Records het album ‘Rise and Shine’ uit, een productie die goed ontvangen werd maar die door het in het water vallen van de tournee veel te weinig aandacht kreeg. Trompettist Breuls en tenorsaxofonist Rigter speelden voor het eerst samen in 1997 in de ‘Buddies in Soul’ formatie van de legendarische Cees Slinger. Sindsdien zijn ze min of meer onafscheidelijk en bleven ze elkaar ontmoetten in diverse configuraties.

Hardbop
Begin januari 2019 maakten de musici de bovengenoemde cd ‘Rise and Shine’ die bijna geheel uit eigen composities van Rigter en pianist Karel Boehlee bestaat. Contrabassist Jos Machtel en drummer Marcel Serierse vormen de solide ritmetandem. Het concert in de FarmStead Jazzclub staat geheel in het teken van deze op hardbop gestoelde productie. Een recht voor zijn raap stijl die met name onsterfelijk werd door Art Blakey’s Jazz Messengers en de formaties van Horace Silver en Cannonball Adderley. 

  
Pianist Karel Boehlee, drummer Marcel Serierse en contrabassist Jos Machtel met Breuls.

Het optreden start met Boehlee zijn compositie ‘Mr. T’, opgedragen aan de grote Toots Thielemans, gevolgd door ‘Passage of Jaco’: een hommage aan Jaco Pastorius. De band klinkt als een klok en de blazers pakken uit met stevig solowerk. Op flugelhorn horen we Breuls excelleren in ‘Blanton’, een compositie van Rigter opgedragen aan Jimmy Blanton, de grote vernieuwer van de contrabas. Gloedvol ook is zijn flugelhornsolo in de ballad ‘Goodbye Cerbaia’, ook weer zo’n lyrisch stuk van Boehlee. Zijn status als een van Nederlands beste trompettisten onderschrijft Breuls definitief in zijn pittige solo op het bekende ‘Let’s Cool One’ van Thelonious Monk.

Bloei
In de tweede set horen we een lekker warm gespeeld kwintet dat onmiddellijk van start gaat met Rigters ‘Olivia’s Dance’. ‘Get Your Fringe Back’ lijkt zo afkomstig van een Blue Note langspeler uit het begin van de jaren zestig. Cees Slinger, die Breuls en Rigter 25 jaar geleden bij elkaar bracht, wordt geëerd met een doortastende uitvoering van zijn compositie ‘Growing Up’. Buitengewoon fantasierijk is het intro dat pianist Boehlee speelt op het verrassende ‘Poggibonsi’, ook weer zo’n klein meesterwerk.

Net zoals op het eerder verschenen album eindigt het concert met de opwindende titeltrack’ Rise and Shine’. Contrabassist Machtel krijgt nog even de ruimte voor een onvervalste walking bass improvisatie en drummer Serierse geeft een smaakvolle drumsolo met zijn brushes. De FarmStead Jazzclub is een heerlijke plek waar de jazz tot bloei komt!


Zaterdag 2 juli FarmStead Jazz Festival met The New York Second, Fazz, The Red Hot 100 Big Band en The Jam Birds. Aanvang 16.00 uur. De Willemshoeve, Kerkdijk 26, Westbroek.


Zie ook:


© Jazzenzo 2010