Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

31 kanshebbers voor Boy Edgar Prijs 2022

12 mei - Jaar in jaar uit bepaalde een jury aan wie de Boy Edgar Prijs werd toegekend. Dit jaar ging dat anders. Musici en publiek konden vanaf maart muzikanten nomineren voor de prijs. Dat resulteerde in 87 nominaties waaruit 31 kanshebbers werden geselecteerd. Door een jury.Rein de Graaff was in 1980 de eerste winnaar van de Boy Edgar Prijs, voorheen de Wessel Ilcken Prijs. Foto © Liesbeth Keder.Onderscheidend

Wie zichzelf of een ander wilde nomineren kon dit voor 17 april kenbaar maken, alvorens de selectiecriteria tegen het licht te houden: spilfiguur en vernieuwer binnen genre of stroming, niet eerder beloond met de prijs, actief binnen jazz- en geïmproviseerde muziek met een staat van dienst van meerdere jaren en artistiek onderscheidend als solist, improvisator, componist, arrangeur of leider.

De winnaar ontvangt 25-duizend euro, een sculptuur van Wolkers en mag op tournee langs de belangrijkste jazzpodia van Nederland.

Bekendmaking
Helaas maakt de jury de namen van de 31 kanshebbers niet bekend. De zeven juryleden met elk een brede en actuele kennis van de Nederlandse jazz- en geïmproviseerde muziek, buigen zich de komende tijd in meerdere sessies over de ontvangen motivatiebrieven, waarbij de lijst van kanshebbers steeds verder wordt ingekort.

De uiteindelijke winnaar van de Boy Edgar Prijs wordt bekendgemaakt tijdens InJazz op 23 juni in Rotterdam.


© Jazzenzo 2010