Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Jazzfestivals in juni: waar kunnen we naartoe?

NIEUWS/ACHTERGROND
door: Erno Elsinga

De poorten naar de festivals staan weer wagenwijd open.

Foto © Ron Beenen.


Traditiegetrouw worden in Nederland gedurende de maand juni veel jazzfestivals georganiseerd. Groot, klein, avontuurlijk, toegankelijk, grote artiesten, jong talent. Voor wie een beetje zoekt vindt zijn weg in het talrijke aanbod. Jazzenzo selecteerde zeven festivals die plaatsvinden in de zomermaand en zet de feiten op een rij.


Red Light Jazz, 3 tot en met 5 juni

Het Amsterdamse festival Red Light Jazz werd in 2014 in het leven geroepen en wordt gehouden op talloze plaatsen rondom het wallengebied. Voor een enkel optreden geldt een toegangsprijs maar veelal zijn de concerten gratis te bezoeken.Yuri Honing speelt op Red Light Jazz.

Foto © Liesbeth Keder.


Centraal dit jaar staat de legendarische tenorsaxofonist Kid Dynamite (1911 – 1963) die zijn domicilie had in Club Casablanca op de Zeedijk. Op die locatie vindt op 5 juni een tribute onder leiding van saxofonist Efraïm Trujillo plaats, gevolgd door de film ‘Surinaamse swing op de Zeedijk’ in het aanpalende Theater Café Mascini.

In de festivalprogrammering nemen saxofonisten een prominente plek in met optredens van onder meer Yuri Honing, Lucas Santana, Kika Sprangers, Tineke Postma, Benjamin Herman, Iman Spaargaren, Ian Cleaver, Gideon Tazelaar, Jasper Blom en uiteraard Hans Dulfer die zijn opwachting maakt in Casa Rosso.


Jazz in Duketown, 3 tot en met 6 juni

Jazz in Duketown wordt gehouden op diverse locaties in de binnenstad van Den Bosch en geldt als het grootste gratis festival van Nederland. De programmering loopt uiteen met artiesten uit de hedendaagse- en straight-ahead jazz, jazz-funk, modern creative en urban-hiphop.Donny McCaslin begeleidde Bowie op diens zwanenzang.

Foto © Niels Cornelis Meijer.


Artist in Resedence dit jaar is trompettist Teus Nobel die driemaal optreedt waaronder met het zeventienkoppige Paradox Jazz Orchestra. Publiekstrekker Typhoon betreedt 6 juni het podium op de Parade.

Op het aantrekkelijke affiche vinden we onder meer tenorsaxofonist Donny McCaslin die David Bowie begeleidde op diens zwanenzang ‘Black Star’. De Franse zangeres Cyrille Aimée is van de partij, net als Yaron Herman Trio en het aanstormende trompettalent Suzan Veneman. Uit België komen Blackwave, Dishwasher en een trio rondom klarinettist en elektronicaspecialist Joachim Badenhorst en uit Engeland tubaïst Theon Cross en het kwartet van saxofoniste Chelsea Carmichael.

Verder het Amerikaanse Ghost-Note, de Deense gitaarsensatie Teis Semey, Gallowstreet & Pynarello, Valvetronic Brassband en Nate Wooley Columbia Icefield. Uit Nederland treden op Jasper Blom, Hans Dulfer, Loet van der Lee, Trio Onoda, Peter Beets, Aron Raams, Bram van de Glind, Tijn Wybenga AM.OK en de Rotterdamse hiphopband Dragonfruit.

De finale van het aan het festival verbonden Conservatorium Talent Award wordt op 22 mei gehouden in de Verkadefabriek.


Music Meeting, 4 tot en met 6 juni

Het Nijmeegse Music Meeting werd al eens uitgeroepen tot een van de beste internationale festivals en tijdens de komende editie kun je onder het motto ‘Cuba Upside Down’ drie dagen lang kennismaken met de muziek uit Cuba. Artistiek leider Maite Hontelé stelde een programma samen dat verder gaat dan het bekende werk waarbij ‘nieuw versus traditie’ het uitgangspunt is.Latin Grammy winnaar Alain Pérez komt met zijn orkest.

Fotograaf onbekend.


Op het uitpuilende affiche staan onder meer Latin Grammy winnaar Alain Pérez y la Orquesta, het dertienkoppige Cubaanse percussie- en dans collectief Osain del Monte, Damir Imamovic, Rita Payés, Antibalas, Brenda Navarrete, Son Bent Braam, de powerblazers van D┼żambo Aguševi Orchestra en de Malinese Djely Tapa. 

Dit jaar presenteert Music Meeting vier eigen producties: powertrio Tolyqyn uit Berlijn treedt op met de blazers van K.O. Brass, Tony Roe combineert elekronische muziek met de Caribische muziektraditie van percussionist Vernon Chatlein, Ping Pong Piano met de pianisten 'Melón' Lewis, Ramón Valle, Marialy Pacheco en Rolando Luna, en flamencozangeres Raquel Kurpershoek.

Daarnaast is er nog het Gelderland Talent Stage en het festivalonderdeel Music Meeting All Ears met videoproducties, visuele ontwerpen en fotoseries, een coproductie met het digitale Cubaans muziektijdschrift AM:PM.

Op de festivalwebsite vind je een blokkenschema met het volledige programma.


Zeeland Jazzfest, 10 tot en met 12 juni en 17 tot en met 19 juni

Vijftig jaar geleden werd voor het eerst een jazzfestival in Zeeland gehouden, toen nog onder de naam Schelde Jazz Festival. Na een aantal turbulente jaren staken twee organisaties in 2015 de koppen samen wat resulteerde in een gezamenlijk Zeeland Jazzfest dat sindsdien gehouden wordt over twee weekenden in respectievelijk Terneuzen en Middelburg.De 86-jarige jazzlegende Don Menzo speelt in Porgy en Bess.

Foto © Tobias Bär.


In Terneuzen is jazzclub Porgy en Bess en De Pit the place to be. Het festival wordt geopend door Robotkiller, dat traditiegetrouw wordt gevormd door uit Zeeland afkomstige muzikanten. Bijzonder wordt het optreden van de 86-jarige jazzlegende Don Menzo. De saxofonist treedt aan met een kwintet met als gast de Amerikaanse trompettist Joe Magnarelli. Daarnaast zijn er optredens van onder meer Nueva Manteca met muziek van Art Blakey, Hans Dulfer, en pianist Mike del Ferro in het kader van Toots 100 met medewerking van Hermine Deurloo. Ook is er een muzikale kroegentocht.

In Middelburg vindt het festival plaats in de Schouwburg en op een aantal buitenlocaties. Ook hier worden enkele Zeeuwse projecten gepresenteerd en bestaat het programma verder uit onder meer Artvark & Drums United, Jungle By Night, Jan Menu met de Zeeuwse Swinging Affair Big Band, Flat Earth Society, Under The Surface, Trio Montis, Goudsmit & Directie en het trio van de Zweedse contrabassist Magnus Öström die furore maakte met het Esbjorn Svensson Trio.


Injazz, 22 en 23 juni

Injazz is niet alleen een netwerkbijeenkomst voor ‘jazzprofesionals’ maar vooral een gratis showcase evenement over twee avonden: 22 juni in Bimhuis en 23 juni omgeving Katendrecht in Rotterdam waar vijf podia beschikbaar zijn.Trompettalent Suzan Veneman.

Foto YouTube.


Helaas biedt de onoverzichtelijke website van Injazz weinig informatie. Zeker is dat deze groepen acte de presence zullen geven: Marta Arpini Pocket Orchestra, Pietre, North Sea String Quartet, Chatlein i su Zumbi, Perselí, kotokid, Celano/Badenhorst/Baggiani met Wolfert Brederode, Ziv Taubenfeld Full Sun, Dishwasher, Suzan Veneman Sextet, Matthijs Geerts Group, Ildo Nandja Trio, Mo van der Does Motet, Nefertiti Quartet, Artvark en Sanne Sanne.


North Sea Round Town, 23 juni tot en met 10 juli

Het Rotterdamse North Sea Round Town (NSRT) is de prestigieuze opwarmer van North Sea Jazz Festival. In twee weken tijd vormen 425 concerten op 125 locaties het ‘avontuurlijk speelveld voor rising jazz stars and beyond’. De genres lopen uiteen van jazz tot impro en van pop tot hip-hop. Artist in Focus is de Deense talentvolle gitarist Teis Semey (1993) die onder meer een optreden wijdt aan Billie Holiday in samenwerking met Benjamin Herman.Gitaarsensatie Teis Semey is Artist in Focus.

Foto © Olga Beumer.


NSRT zoekt vooral naar verbinding en interactie tussen publiek, de artiesten en hun organisatie en legt de nadruk op duurzaamheid: artiesten die eerder te gast waren krijgen de mogelijkheid hun act uit te bouwen. Zo presenteert drummer Sun-Mi Hong (in Bimhuis) haar droomproject ‘Dance in Four Colors’: een combinatie van moderne jazz met dans.

Naast het reguliere programma biedt NSRT twee routes waarbij per boot (25 juni) of per fiets (3 juli) concerten te bezoeken zijn.

Het immense aanbod uit binnen- en buitenland laat zich moeilijk samenvatten. Kay Slice, Yanna Pelser Trio, Dutch Jazz Collective, Under the Surface, Marike van Dijk, Kika Sprangers, Anna Rune, BVR Flamenco Band, Gallowstreet, Glenn Underground, Strange Brew, Shirma Rouse All Stars, Gita Buhari en Raw Fish zijn slechts een kleine greep hieruit. Bezoek vooral ook de vele Buurtconcerten!


Brokken Festival, 25 en 26 juni (laatste keer!)

Na 35 jaar komt er met de allerlaatste editie van het Brokken Festival een einde aan het Brokken-tijdperk van gitariste Corrie van Binsbergen, die eerder aankondigde in de toekomst zich vooral te willen toeleggen op componeren.Corrie van Binsbergen organiseert voor laatste keer Brokken Festival. Foto © Liesbeth Keder.Het festival in Bimhuis gaat eruit met een knal die twee avonden duurt en zo’n dikke vijftig musici op de been brengt uit het roemruchte Brokken-verleden. ‘Een feest der verkenning’ noemde Van Binsbergen haar blikverruimende festival dat een variëteit aan stijlen, genres én leeftijden bijeenbracht.

Brokken Festival opent op zaterdag met de Brokken XXL Band met een keur aan musici en gasten, zoals Angelo Verploegen, Morris Kliphuis, Jasper Blom, Mete Erker, Albert van Veendaal, Hermine Deurloo, Alan Purves, Yonga Sun, Frédérique Spigt, Beatrice en Vera van der Poel en drie strijkers.

De zondag kent drie concerten. Allereerst is er de albumpresentatie van High Dive, een elfkoppig ensemble dat voortkwam uit een compositieopdracht die hoornist Morris Kliphuis ontving van festival November Music. Daarna speelt het eclectische akoestisch ensemble Vox Sturnus op uitnodiging van bassiste Jasja Offermans, de dochter van Corrie van Binsbergen.

De allerlaatste Brokken Festival wordt afgesloten door Toon Tellegen & Het Wisselend Toonkwintet.


© Jazzenzo 2010